Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜVENLİ İNTERNET.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜVENLİ İNTERNET."— Sunum transkripti:

1 GÜVENLİ İNTERNET

2

3

4

5

6

7 İnternetin Riskleri Gizli bilgilerin, üçüncü kişiler tarafından öğrenilmesi. Yanlış ve/veya Zararlı Bilgiye Erişim Siber zorbalık* Sanal dolandırıcılık Kişisel bilgilerin paylaşımı Zararlı yazılımlar Pornografi/Çocuk İstismarı/Fuhuş Oyun ve İnternet bağımlılığı Şiddet / Nefret / Irkçılık *Siber zorbalık, “bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bir birey ya da gruba, özel ya da tüzel bir kişiliğe karşı yapılan teknik ya da ilişkisel tarzda zarar verme davranışlarının tümüdür.” Siber zorbalık, “bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bir birey ya da gruba, özel ya da tüzel bir kişiliğe karşı yapılan teknik ya da ilişkisel tarzda zarar verme davranışlarının tümüdür.”

8 İNTERNET Internet, birbiriyle tüm dünya üzerinde yayılmış bilgisayar ağlarının birleşiminden oluşan devasa bir bilgisayar ağıdır.

9 İnternet bir deniz, bu denizde dolaşan gemiler de bilgisayar olarak düşünülürse; Bu denizde bazı gemiler kötü amaçlarla seyahat etmektedir. Bunlara korsan gemiler denilebilir. Bir gün bir korsan gelip verilere bakar, ihtiyacı olanları alır, değiştirebilir ve sistemi kullanılmayacak hale getirebilir. Bu gemiler denize açıldığında suda bir iz bırakırlar. Buna IP denir. İstenmeyen saldırılarda çoğu zaman IP’ler üzerinden yapılmaktadır. Bu gemiler suda kendilerini özgürce dolaştıkları sanarak birçok açık kapılar bırakmaktadır. Kendi teknolojilerini üretebilecek yetenekte olan sakıncalı kişiler bu kapılar için özel silahlar (programlar) geliştirmektedir.

10 Çevrim içi dolandırıcılar kişisel bilgilerimizle uğraşmak yerine bazen de çevrim içi banka bilgilerimizi çalmaya çalışıyorlar. Bu dolandırıcıların bazıları o kadar inandırıcı ki en tecrübeli bir bilgisayar kullanıcısını bile gerçek olması konusunda şüpheye düşürebiliyor. İyi olan şey ise gereken önlemleri aldığımızda bunlara çoğu zaman karşı koyabilmenizin mümkün olması.

11 Bilgilerimizi bazen kendi ellerimizle dolandırıcılara teslim edebiliyoruz. Korumasız bilgisayarlar, zararlı yazılımlara ve diğer çevrim içi tehlikelere karşı açıklar. Kimlik hırsızlığının getirdiği gerçek tehlikelere karşın zaman zaman yanlışlıkla zaman zaman ise kendi ellerimizle değerli kişisel bilgilerimizi tüm dünya ile paylaşıyoruz.

12 Zararlı Yazılımlar Zararlı yazılımlar, Bilgisayarların ilk günlerinden beri mevcutlar ve giderek daha akıllı bir hale geliyorlar. Farklı tür zararlılar farklı etkinliklerde bulunsa da hepsinin ortak bir noktası var: Bilgisayarınıza siz fark etmeden girmeye çalışıyorlar.

13 En ünlü zararlı türü virüslerdir
En ünlü zararlı türü virüslerdir. Bilgisayar virüsleri, gerçek hayattaki virüslere benziyorlar. Bilgisayarımıza bulaştığında onla iletişime geçen diğer bilgisayarlara da bulaşabiliyorlar. Virüsler genellikle elektronik posta(e-posta) yoluyla yayılıyorlar ancak belgeler ve indirmelerle de gelebiliyorlar. Solucan adındaki virüsler ise dosyalara bulaşma ihtiyacı duymuyor ve bilgisayarınızdaki açıklardan faydalanabiliyor.

14 Virüsler genellikle kötü sonuçlara yol açabiliyor
Virüsler genellikle kötü sonuçlara yol açabiliyor. Bunların en kötüsü ise bilgisayarınızın erişimini başkasına veren rootkit‘ler. Bu erişim, bilgisayarınıza daha fazla zararlı sokmak, bilgisayar kaynaklarını çalmak için kullanılabiliyor, örneğin: spam e-postaları göndermek veya belirli bir web sitesine saldırmak için. Casus yazılımlar ise bilgisayarınıza yerleşip ne yaptığınızı izler ve sunucusuna bilgi gönderir. Bu, kredi kartınızın ayrıntıları olabileceği gibi, ziyaret ettiğiniz web siteleri veya yazdığınız her şey olabilir. (cep telefonu uygulamaları)

15 İnternet Güvenliği İçin Önlemler…
Bilinçli olmak Yazılımsal güvenlik önlemleri almak

16 ! ! ! Öncelikle internet bağlantısını kısıtlayarak daha güvenli kılmayı amaçlayan Güvenlik Duvarları (Firewall), Ayrıca kaynağı çoğunlukla internet olan zararlı programların temizlenmesi amacını taşıyan Antivirüs yazılımları İletilen verilerin güvenliğini sağlamada kullanılan şifrelemeyi güvenli hale getirebilme.

17 Güvenlik Duvarı(Firewall)
Güvenlik duvarlarının görevi internet üzerinden gelebilecek olası saldırılara ve tehdit unsurlarına karşı aktif bir güvenlik sistemi oluşturmaktır. Bu görevi, sadece izin verilen servislerin veya ağ sistemlerinin, sunulacak veya kullanılacak kaynak veya sistemlere ulaşıp ulaşamayacaklarını kontrol ederek yaparlar. Gerektiğinde iç ağ ortamları için kullanılan özel IP adresleme(Internet Protocol Address) Sistemlerini internet üzerinde var olan genel IP adresleme sistemlerine çevirerek iç ağlarda kullanılan IP adreslerini gizler ve güvenlik sağlarlar. Bu şekilde servis, protokol, ip adresi veya kullanıcı bazında kısıtlamalar ve filtreleme işlemlerini dışarıdan gelen veya içeriden dışarıya çıkan istekler için iki taraflı olarak uygulamak mümkün olur.

18

19 Antivirüs Yazılımları
Virüslerin tehdidine karsı ideal çözüm önlemedir. Öncelikle virüsün sisteme girmesine izin verilmemelidir. Bu amacın genelde başarılması mümkün değildir, sadece saldırıların sayısı azaltılabilir. Sonraki en iyi yaklaşım şunları yapmaktır; • Bulma: Hastalık ortaya çıkınca, tespit edilir ve virüsün yeri belirlenir. • Tanımlama: Bulma başarılırsa, hastalıklı programdaki virüs tanımlanır. • Yok etme: Belirli virüs tanımlanınca, hastalıklı programdan virüsün tüm formları yok edilir veya programın orijinal durumu tekrar yüklenir. Virüsün bütün formları daha fazla yayılmaması için sistemden atılır. ***Ancak hangi güvenlik yazılımını kullanırsak kullanalım, güncel olduğundan emin olmalıyız. Her gün sayısız zararlı yayınlanmakta ve güvenlik yazılımınız güncel olmadığında bunlara karşı işe yaramaz hale gelmektedir.

20 İnternet ortamlarında dolaşan virüsler genellikle güncel olan antivürüs programlarına yakalanmadan bilgisayarınıza girebilir , buna engel olabilmeniz için bilgisayarınızı mümkün olduğunca taratma işlemi yapabilirsiniz.

21

22

23

24 Güvenlik yazılımlarına sahip olmanız, tamamen güvende olduğumuz anlamına gelmiyor. Hala güvenli bir sörfün nasıl yapılacağını bilmeliyiz. Beklemediğimiz eposta eklerine dikkatle yaklaşmalı, tamamen emin olmadığımız bir yazılımı indirmemeliyiz.

25 GÜVENLİ ŞİFRELEME Şifreleme bir bilgisayar ağında veya kişisel bilgisayarlarda haberleşme ya da dosya güvenliğini sağlamak için kullanılır. Bu nedenle günümüzde bilgisayarlarda ya da bilgisayar ağlarında şifrelemenin önemi gün geçtikçe artmaktadır İnternet üzerinde e-posta gibi özel hesaplarınız için en güvenli şifreyi oluşturmak çok zor değil. İnternet dilinde “lamer” olarak adlandırılan kişiler, kullandıkları şifre kırma programları ile e-posta adreslerini kolayca ele geçirebiliyor. Bu kişilerin eline düşmek istemiyorsanız en iyisi hem akılda kalıcı hem de güvenli şifre oluşturmalısınız.

26 En az 8 karakterden oluşmalı.
Şifreniz gibi özel karakterler içermeli. İçinde bir büyük harf, bir küçük harf, bir rakam ve bir sembol olmalı. Çabuk tahmin edilebilir ve şifre kırıcı programlarla kolayca kırılabilecek, sözlükte bulunan herhangi bir kelime ya da sıralı dizilerden oluşmamalı. Örneğin: kemal, , abcdef, Yakınlarınız tarafından kolayca tahmin edilmemesi için doğum tarihiniz, tuttuğunuz takım, sevgilinizin adı ve annenizin kızlık soyadı gibi bilgiler içermemeli. Cümlelerin baş harfini kullanın Cümleleri olduğu gibi şifre yapın Sizin için özel olanları şifrenizde kullanın: Mesela gittiğiniz üniversitede sevdiğiniz bir hocanın ismini Parola oluşturucusu kullanılabilir. Şifremizi mümkün olduğunca periyodik aralıklarla değiştirmeliyiz.

27

28

29

30

31

32 DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DİĞER UNSURLAR
Zararlılara karşı birkaç şekilde savaşmamız mümkün. Windows güncellemelerinin ve internet tarayıcınızın (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera…) en güncel halini yüklemiş olmak. Gerekli olmayan yazılımlar ve servisler sistemden çıkarılmalıdır.* Kullanıcı ve grupların yetkileri ve şifre politikaları düzenlenmelidir. Kullanılan sistemler ile ilgili üretici firmaların siteleri devamlı olarak takip edilmelidir. Örnek: Web Filtreleme çözümleri sunulmalıdır. İstenilmeyen web sitelerine erişim engellenebilmelidir.

33

34

35 GÜVENLİ İNTERNET HİZMETİ
Bireysel abonelere İnternet servis sağlayıcıları tarafından ÜCRETSİZ olarak sunulan ve İnternetteki muhtemel zararlı içeriklerden bizi ve ailemizi koruyan alternatif bir İnternet erişim hizmetidir. Kolaydır ve bilgisayarımıza program kurmamıza gerek yoktur. Bize Çocuk Profili ve Aile Profili olmak üzere iki seçenek sunar. İstediğimiz zaman Güvenli İnternet Hizmetini alabilir, istediğimiz zaman profilimizi değiştirebilir, istersek de bu hizmetten vazgeçebiliriz.

36 Çocuk ve Aile Profilleri İnternet kullanıcılarının günlük gereksinimlerini karşılamaktadır. Psikoloji, pedagoji, sosyoloji ve hukuk alanlarında uzman akademisyenlerin bulunduğu bir kurul tarafından Çocuk ve Aile Profillerine ait kriterler tespit edilmektedir. Güvenli İnternet Hizmetinden tüm İnternet aboneleri evde ve cepte yararlanabilirler. İnternet servis sağlayıcının bayisi, çağrı merkezi, kısa mesaj servisi (SMS), online işlem merkezinden herhangi birine başvurarak Güvenli İnternet Hizmeti etkinleştirilebilir, profiller değiştirilebilir ya da devre dışı bırakılabilir.

37 ÇAĞAN BİLMEZ HALİT KAPLAN


"GÜVENLİ İNTERNET." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları