Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

27.10.20151Dersler 1.Hafta 17.09.2013: Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta 24.09.2013: Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "27.10.20151Dersler 1.Hafta 17.09.2013: Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta 24.09.2013: Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı,"— Sunum transkripti:

1 27.10.20151Dersler 1.Hafta 17.09.2013: Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta 24.09.2013: Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı, Kullanımı, Sınıflandırma, Çeşitler ve Islah 3.Hafta 01.10.2013: Turunçgillerin Büyüme, Gelişme ve Fizyolojisi Üzerindeki Çevresel Sınırlamalar 4.Hafta 08.10.2013: Turunçgillerde Anaçlar, Turunçgillerde Bitki Yetiştiriciliği 5.Hafta 15.10.2013: Kurban Bayramı 6.Hafta 22.10.2013: II. European Chestnut Congress, Debrecen, Macaristan 7.Hafta 29.10.2013: Cumhuriyet Bayramı 8.Hafta 05.11.2013: Turunçgillerde Yabancı Otlar, Zararlılar, Hastalıklar, Turunçgil Meyve Kalitesi, Derim ve Sonrası Teknolojisi 9.Hafta 12.11.2013: International Plant Breeding Congress, Antalya 10.Hafta 19.11.2013: Arasınav 11.Hafta 26.11.2013: İncir 12.Hafta 03.12.2013: Zeytin 13.Hafta 10.12.2013: Trabzon hurması / Yenidünya 14.Hafta 17.12.2013: Kivi / Nar 15.Hafta 24.12.2013: Uygulama sınavı BB301 Zeynel DALKILIÇ

2 ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ 15.10.2015

3  Anavatanı: Anadolu (Hatay-K.Maraş-Mardin)  Üretici Ülkeler: İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Tunus  Dünya üretimi Zeytin: Zeytinyağı: Zeytinyağı:

4 27.10.20154 Tablo 1. Dünya zeytin üretimi (FAO 2007*,2009) ve ticareti (FAO 2006) ÜlkeZeytin Üretim (t)İhracat (t)İthalat (t) Dünya18,241,80921,78118,549 İspanya6,204,6005,961892 İtalya3,600,5005345,232 Yunanistan2,600,000*13,0711 Türkiye1,290,654620 Suriye885,94200 Fas770,000230 Tunus750,000020 Mısır500,0001940 Cezayir475,18200 Portekiz362,6005911801 AB (27)12,530,80920,93412,324

5 27.10.20155 Tablo 1. Dünya zeytinyağı üretimi (FAO 2007) ve ticareti (FAO 2006) ÜlkeZeytinyağı Üretim (t)İhracat (t)İthalat (t) Dünya3,107,4931,485,4981,518,034 İspanya1,326,000495,868128,010 İtalya590,200394,133554,773 Yunanistan394,700105,5822,187 Türkiye172,00063,779258 Tunus194,900272,805423 Fas84,50016,3081,417 Suriye152,00056,221113 Portekiz39,00025,65463,814 Mısır8,400783387 Cezayir40,00046611 AB (27)2,357,2001,040,3561,026,223

6 TÜRKİYE ÜRETİMİ Sofralık zeytin 206.000 1995 435.000 1996 200.000 1997 430.000 1998 Yağlık zeytin 309.000 1995 1.365.000 1996 320.000 1997 1.220.000 1998 Zeytin Yağı 60.000 1995 270.000 1996 64.000 1997 240.000 1998

7 Sistematiği Takım: Ligustrales Familya: Oleaceae Cins: Olea Tür: Olea europaea Alt tür: Olea europaea sativa (kültür) Olea europaea oleaster (delice)

8 DEĞERLENDİRME ŞEKLİNE GÖRE 1.YAĞLIK ÇEŞİTLER 2.SALAMURALIK ÇEŞİTLER

9 İklim İstekleri   -9,-10 ° C düşük sıcaklıklara dayanabilir.   Soğuklama süresi ? saattir.   300-400 m rakımlı yerde yetişebilir.   400 mm yağış altında zeytin yetiştiriciliğinde problem olmaktadır.

10 Toprak İstekleri   Tınlı ve tınlı toprak kombinasyonu iyidir.   Zeytinde toprak pH hafif asidik olur. pH 5- 8.8 arasında iyi gelişir.   Aktif kirecin % 10 üstüne çıkmaması yetiştiricilik için bir tercih sebebidir.   Yüksek nisbi nem zeytin için iyi değildir.

11 Döllenme Biyolojisi   Tozlanma rüzgarla olur.   Kısmen kendine verimli (Ayvalık, Çakır, Çilli, Gemlik, Memecik, Memeli)   Kendine kısır (İzmir sofralık)   Kendine uyuşmazlık görülmektedir.

12 Çiçek Yapısı   Zeytinde çiçek SALKIM şeklindedir. Buna somak denilmektedir.Bir somakta 5-60 adet çiçek bulunur.   Zeytinde iki çiçek tipi vardır (Andromonoik):   1. Normal çiçek: Hem dişi hem erkek organları vardır.   2. Erkek çiçek: Bir çiçekte yalnız erkek organlar vardır. Dişi organ dumura uğramıştır. Ve işlevini yapamaz.

13 Dökümler   Zeytinde açan çiçeklerin çok az kısmı meyve bağlamaktadır. % 80’i dökülür.   % 50-55 en büyük dökümü 1. DÖKÜM: Meyve tutumundan sonra Temmuz ile Ağustos başı arasında olmaktadır. Bu dökümün nedenleri: Döllenme yetersizliği, gıda noksanlığı, toprak neminin azlığıdır.   % 10-15 arasındaki 2. DÖKÜM: Ağustos sonu ile Eylül ortasında meydana gelir. Bu devrede neden olarak zeytin güvesi başta gelir. Ayrıca zeytin sineği zararlısı vardır.   % 8-10 oranındaki son döküm 3.DÖKÜM: Eylül ortası ile Ekim sonu olmaktadır. Bu devrede en önemli döküm etmeni zeytin sineğidir.

14 Zeytinde Periyodisite   1. Genetik bir özelliktir. Normal kültürel işlemle yapılan ağaçlarda daha hafif seyreder. Ayrıca:   2. İklim   3. Budamanın her sene yapılmayıp uzun aralıklarla ve sert yapılması   4. Gübrelemenin uzun aralıklarla bol miktarlarda yapılıp ya da gübresiz bırakılması   5. Toprak işlemenin iyi yapılmaması   6. En önemlisi hasadın sırıkla yapılması periyodisiteyi şiddetlendirir.

15 Zeytinin Çoğaltılması   Çelik (yarı-odun, yeşil) ile çoğaltma   Aşı ile çoğaltma   Kanırtmaç (piçlerle) ile üretim   Yumru ile üretim

16 Bahçe Tesisi   Dikim şekli kare, dikdörtgen ve üçgen   Bahçe tesisinde 5*5, 10*10 aralıklarla

17 ÖNEMLİ ÇEŞİTLER

18

19

20

21

22


"27.10.20151Dersler 1.Hafta 17.09.2013: Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta 24.09.2013: Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları