Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

27.10.20151Dersler 1.Hafta 17.09.2013: Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta 24.09.2013: Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "27.10.20151Dersler 1.Hafta 17.09.2013: Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta 24.09.2013: Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı,"— Sunum transkripti:

1 Dersler 1.Hafta : Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta : Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı, Kullanımı, Sınıflandırma, Çeşitler ve Islah 3.Hafta : Turunçgillerin Büyüme, Gelişme ve Fizyolojisi Üzerindeki Çevresel Sınırlamalar 4.Hafta : Turunçgillerde Anaçlar, Turunçgillerde Bitki Yetiştiriciliği 5.Hafta : Kurban Bayramı 6.Hafta : II. European Chestnut Congress, Debrecen, Macaristan 7.Hafta : Cumhuriyet Bayramı 8.Hafta : Turunçgillerde Yabancı Otlar, Zararlılar, Hastalıklar, Turunçgil Meyve Kalitesi, Derim ve Sonrası Teknolojisi 9.Hafta : International Plant Breeding Congress, Antalya 10.Hafta : Arasınav 11.Hafta : İncir 12.Hafta : Zeytin 13.Hafta : Trabzon hurması / Yenidünya 14.Hafta : Kivi / Nar 15.Hafta : Uygulama sınavı BB301 Zeynel DALKILIÇ

2 ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ

3  Anavatanı: Anadolu (Hatay-K.Maraş-Mardin)  Üretici Ülkeler: İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Tunus  Dünya üretimi Zeytin: Zeytinyağı: Zeytinyağı:

4 Tablo 1. Dünya zeytin üretimi (FAO 2007*,2009) ve ticareti (FAO 2006) ÜlkeZeytin Üretim (t)İhracat (t)İthalat (t) Dünya18,241,80921,78118,549 İspanya6,204,6005, İtalya3,600, ,232 Yunanistan2,600,000*13,0711 Türkiye1,290, Suriye885,94200 Fas770, Tunus750, Mısır500, Cezayir475,18200 Portekiz362, AB (27)12,530,80920,93412,324

5 Tablo 1. Dünya zeytinyağı üretimi (FAO 2007) ve ticareti (FAO 2006) ÜlkeZeytinyağı Üretim (t)İhracat (t)İthalat (t) Dünya3,107,4931,485,4981,518,034 İspanya1,326,000495,868128,010 İtalya590,200394,133554,773 Yunanistan394,700105,5822,187 Türkiye172,00063, Tunus194,900272, Fas84,50016,3081,417 Suriye152,00056, Portekiz39,00025,65463,814 Mısır8, Cezayir40, AB (27)2,357,2001,040,3561,026,223

6 TÜRKİYE ÜRETİMİ Sofralık zeytin Yağlık zeytin Zeytin Yağı

7 Sistematiği Takım: Ligustrales Familya: Oleaceae Cins: Olea Tür: Olea europaea Alt tür: Olea europaea sativa (kültür) Olea europaea oleaster (delice)

8 DEĞERLENDİRME ŞEKLİNE GÖRE 1.YAĞLIK ÇEŞİTLER 2.SALAMURALIK ÇEŞİTLER

9 İklim İstekleri   -9,-10 ° C düşük sıcaklıklara dayanabilir.   Soğuklama süresi ? saattir.   m rakımlı yerde yetişebilir.   400 mm yağış altında zeytin yetiştiriciliğinde problem olmaktadır.

10 Toprak İstekleri   Tınlı ve tınlı toprak kombinasyonu iyidir.   Zeytinde toprak pH hafif asidik olur. pH arasında iyi gelişir.   Aktif kirecin % 10 üstüne çıkmaması yetiştiricilik için bir tercih sebebidir.   Yüksek nisbi nem zeytin için iyi değildir.

11 Döllenme Biyolojisi   Tozlanma rüzgarla olur.   Kısmen kendine verimli (Ayvalık, Çakır, Çilli, Gemlik, Memecik, Memeli)   Kendine kısır (İzmir sofralık)   Kendine uyuşmazlık görülmektedir.

12 Çiçek Yapısı   Zeytinde çiçek SALKIM şeklindedir. Buna somak denilmektedir.Bir somakta 5-60 adet çiçek bulunur.   Zeytinde iki çiçek tipi vardır (Andromonoik):   1. Normal çiçek: Hem dişi hem erkek organları vardır.   2. Erkek çiçek: Bir çiçekte yalnız erkek organlar vardır. Dişi organ dumura uğramıştır. Ve işlevini yapamaz.

13 Dökümler   Zeytinde açan çiçeklerin çok az kısmı meyve bağlamaktadır. % 80’i dökülür.   % en büyük dökümü 1. DÖKÜM: Meyve tutumundan sonra Temmuz ile Ağustos başı arasında olmaktadır. Bu dökümün nedenleri: Döllenme yetersizliği, gıda noksanlığı, toprak neminin azlığıdır.   % arasındaki 2. DÖKÜM: Ağustos sonu ile Eylül ortasında meydana gelir. Bu devrede neden olarak zeytin güvesi başta gelir. Ayrıca zeytin sineği zararlısı vardır.   % 8-10 oranındaki son döküm 3.DÖKÜM: Eylül ortası ile Ekim sonu olmaktadır. Bu devrede en önemli döküm etmeni zeytin sineğidir.

14 Zeytinde Periyodisite   1. Genetik bir özelliktir. Normal kültürel işlemle yapılan ağaçlarda daha hafif seyreder. Ayrıca:   2. İklim   3. Budamanın her sene yapılmayıp uzun aralıklarla ve sert yapılması   4. Gübrelemenin uzun aralıklarla bol miktarlarda yapılıp ya da gübresiz bırakılması   5. Toprak işlemenin iyi yapılmaması   6. En önemlisi hasadın sırıkla yapılması periyodisiteyi şiddetlendirir.

15 Zeytinin Çoğaltılması   Çelik (yarı-odun, yeşil) ile çoğaltma   Aşı ile çoğaltma   Kanırtmaç (piçlerle) ile üretim   Yumru ile üretim

16 Bahçe Tesisi   Dikim şekli kare, dikdörtgen ve üçgen   Bahçe tesisinde 5*5, 10*10 aralıklarla

17 ÖNEMLİ ÇEŞİTLER

18

19

20

21

22


"27.10.20151Dersler 1.Hafta 17.09.2013: Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta 24.09.2013: Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları