Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

05.04.20151 Dersler 1.Hafta 17.09.2013: Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta 24.09.2013: Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "05.04.20151 Dersler 1.Hafta 17.09.2013: Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta 24.09.2013: Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı,"— Sunum transkripti:

1 Dersler 1.Hafta : Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta : Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı, Kullanımı, Sınıflandırma, Çeşitler ve Islah 3.Hafta : Turunçgillerin Büyüme, Gelişme ve Fizyolojisi Üzerindeki Çevresel Sınırlamalar 4.Hafta : Turunçgillerde Anaçlar, Turunçgillerde Bitki Yetiştiriciliği 5.Hafta : Kurban Bayramı 6.Hafta : II. European Chestnut Congress, Debrecen, Macaristan 7.Hafta : Cumhuriyet Bayramı 8.Hafta : Turunçgillerde Yabancı Otlar, Zararlılar, Hastalıklar, Turunçgil Meyve Kalitesi, Derim ve Sonrası Teknolojisi 9.Hafta : International Plant Breeding Congress, Antalya 10.Hafta : Arasınav 11.Hafta : İncir 12.Hafta : Zeytin 13.Hafta : Trabzon hurması / Yenidünya 14.Hafta : Kivi / Nar 15.Hafta : Uygulama sınavı BB301 Zeynel DALKILIÇ

2 BB301 SUBTROPİK İKLİM MEYVE TÜRLERİ 2 teorik + 2 uygulama Pazartesi 13:15-16:55 Yrd. Doç. Dr. Zeynel DALKILIÇ BB301 Zeynel DALKILIÇ

3 MEYVE KALİTESİ, DERİM VE DERİM SONRASI TEKNOLOJİSİ Hesperidium Ekzokarp – flavedo Mezokarp – albedo Endokarp – meyve suyu kesecikleri

4 Meyve İçeriği SÇKM – meyve ağırlığının %10-20’sini oluşturur Monosakkaritler: glikoz, fruktoz Oligosakkarit: sukroz (sakkaroz) Polisakkaritler: nişasta, selüloz, hemiselüloz, pektin Organik asitler – sitrik asit %70-80’ni oluşturur. Askorbik asit – Vit. C, 18-20mg/100 ml tanjelo, 70 mg/100ml ‘Pineapple’ portakalı

5 Limonin – 9-19 mg/l göbekli portakal, 8-25 mg/l ‘Honey’ mandarini Pektinler – anhidrogalakturonik karbonhidrat İçsel Meyve Kalitesi Standartları SÇKM:TA – 7-9:1 portakal, mandarin 5-7:1 altıntop Meyve büyüklüğü, kabuktaki yağ miktarı – Limon, laym

6 Taze Meyve Albeni – Büyüklük, renk, kabuk düzgünlüğü, çekirdeksizlik Meyve Büyüklüğü ve Şeklini Etkileyen Etmenler Çeşit, anaç, ürün yükü, sulama, gübreleme Meyve Rengini Etkileyen Etmenler 25-29°C en uygun sarartma Meyve Bozulmalarını Etkileyen Etmenler 80 değişik etkenden dolayı oluşur.

7 Turunçgil Meyve Bozukluklarının Nedenleri Biyolojik Etmenler Zararlılar, hastalıklar, hayvanlar Biyolojik Olmayan Etmenler Rüzgâr, dolu Çatlama, buruşma, granulasyon, stilüs ucu bozulması

8 Derim Sonrası Teknolojisi Derim ve Paketleme Derim Yöntemleri – elle, mekanik - Sabah çiğ kalktıktan ve meyve kuruduktan sonra toplanmalıdır. - Meyvenin sapa bağlandığı yerdeki düğme düşmeMElidir. Makas ile kesilmelidir. Paketleme Evi İşlemleri

9 Depolama ve Taşıma Depolama Kaynaklı Bozukluklar Depolama 0 / 4°C – portakal, mandarin >10°C – limon, laym, altıntop RH %95

10 Depolama ve Taşıma Sırasında Meyve Kalitesindeki Değişimler Turunçgil meyveleri klimakterik değildir. %5-10 ağırlık kaybı 15°C’de 9 hafta depolama süresince SÇKM: ‘Marsh’ – değişmez ‘Hamlin’ – 8.1  9.5’e artar ‘Robinson’ – 10.9  12.1’e artar >30°C’de anaerobik solunumdan dolayı tat ↓

11 Derim Sonrası Hastalıkları Yeşil küf – Penicillium digitatum Mavi küf – Penicillium italicum Dalcık ucu çürümesi – Physalospora rhodina, Diaporthe citri Ekşi çürüklük – Endomyces geotichum Kahverengi çürüklük–Phytophthora citrophthora

12 Patolojik Olmayan Derim Sonrası Bozuklukları Oleocellosis – yüksek turgordan dolayı yağ bezeciklerinin patlaması Kabuk yaşlanması Dalcık ucu kabuk bozulması

13 Turunçgillerin İşlenmesi >%12 SÇKM, SÇKM:TA, >36 meyve suyu renk puanı Teze sıkılmış meyve suyu – fresh squeezed fruit juice Pastörize meyve suyu – pasteurized fruit juice Dondurulmuş yoğunlaştırılmış portakal suyu – frozen concentrated orange juice Tek dereceli meyve suyu – single strength juice

14 Arasınav :45

15


"05.04.20151 Dersler 1.Hafta 17.09.2013: Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta 24.09.2013: Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları