Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

05.04.20151 Dersler 1.Hafta 17.09.2013: Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta 24.09.2013: Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "05.04.20151 Dersler 1.Hafta 17.09.2013: Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta 24.09.2013: Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı,"— Sunum transkripti:

1 05.04.20151 Dersler 1.Hafta 17.09.2013: Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta 24.09.2013: Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı, Kullanımı, Sınıflandırma, Çeşitler ve Islah 3.Hafta 01.10.2013: Turunçgillerin Büyüme, Gelişme ve Fizyolojisi Üzerindeki Çevresel Sınırlamalar 4.Hafta 08.10.2013: Turunçgillerde Anaçlar, Turunçgillerde Bitki Yetiştiriciliği 5.Hafta 15.10.2013: Kurban Bayramı 6.Hafta 22.10.2013: II. European Chestnut Congress, Debrecen, Macaristan 7.Hafta 29.10.2013: Cumhuriyet Bayramı 8.Hafta 05.11.2013: Turunçgillerde Yabancı Otlar, Zararlılar, Hastalıklar, Turunçgil Meyve Kalitesi, Derim ve Sonrası Teknolojisi 9.Hafta 12.11.2013: International Plant Breeding Congress, Antalya 10.Hafta 19.11.2013: Arasınav 11.Hafta 26.11.2013: İncir 12.Hafta 03.12.2013: Zeytin 13.Hafta 10.12.2013: Trabzon hurması / Yenidünya 14.Hafta 17.12.2013: Kivi / Nar 15.Hafta 24.12.2013: Uygulama sınavı BB301 Zeynel DALKILIÇ

2 05.04.20152 BB301 SUBTROPİK İKLİM MEYVE TÜRLERİ 2 teorik + 2 uygulama Pazartesi 13:15-16:55 Yrd. Doç. Dr. Zeynel DALKILIÇ 0-533-5158159 zdalkilic@adu.edu.tr http://web.adu.edu.tr/user/zdalkilic BB301 Zeynel DALKILIÇ

3 05.04.20153 7.MEYVE KALİTESİ, DERİM VE DERİM SONRASI TEKNOLOJİSİ Hesperidium Ekzokarp – flavedo Mezokarp – albedo Endokarp – meyve suyu kesecikleri

4 05.04.20154 Meyve İçeriği SÇKM – meyve ağırlığının %10-20’sini oluşturur Monosakkaritler: glikoz, fruktoz Oligosakkarit: sukroz (sakkaroz) Polisakkaritler: nişasta, selüloz, hemiselüloz, pektin Organik asitler – sitrik asit %70-80’ni oluşturur. Askorbik asit – Vit. C, 18-20mg/100 ml tanjelo, 70 mg/100ml ‘Pineapple’ portakalı

5 05.04.20155 Limonin – 9-19 mg/l göbekli portakal, 8-25 mg/l ‘Honey’ mandarini Pektinler – anhidrogalakturonik karbonhidrat İçsel Meyve Kalitesi Standartları SÇKM:TA – 7-9:1 portakal, mandarin 5-7:1 altıntop Meyve büyüklüğü, kabuktaki yağ miktarı – Limon, laym

6 05.04.20156 Taze Meyve Albeni – Büyüklük, renk, kabuk düzgünlüğü, çekirdeksizlik Meyve Büyüklüğü ve Şeklini Etkileyen Etmenler Çeşit, anaç, ürün yükü, sulama, gübreleme Meyve Rengini Etkileyen Etmenler 25-29°C en uygun sarartma Meyve Bozulmalarını Etkileyen Etmenler 80 değişik etkenden dolayı oluşur.

7 05.04.20157 Turunçgil Meyve Bozukluklarının Nedenleri Biyolojik Etmenler Zararlılar, hastalıklar, hayvanlar Biyolojik Olmayan Etmenler Rüzgâr, dolu Çatlama, buruşma, granulasyon, stilüs ucu bozulması

8 05.04.20158 Derim Sonrası Teknolojisi Derim ve Paketleme Derim Yöntemleri – elle, mekanik - Sabah çiğ kalktıktan ve meyve kuruduktan sonra toplanmalıdır. - Meyvenin sapa bağlandığı yerdeki düğme düşmeMElidir. Makas ile kesilmelidir. Paketleme Evi İşlemleri

9 05.04.20159 Depolama ve Taşıma Depolama Kaynaklı Bozukluklar Depolama 0 / 4°C – portakal, mandarin >10°C – limon, laym, altıntop RH %95

10 05.04.201510 Depolama ve Taşıma Sırasında Meyve Kalitesindeki Değişimler Turunçgil meyveleri klimakterik değildir. %5-10 ağırlık kaybı 15°C’de 9 hafta depolama süresince SÇKM: ‘Marsh’ – değişmez ‘Hamlin’ – 8.1  9.5’e artar ‘Robinson’ – 10.9  12.1’e artar >30°C’de anaerobik solunumdan dolayı tat ↓

11 05.04.201511 Derim Sonrası Hastalıkları Yeşil küf – Penicillium digitatum Mavi küf – Penicillium italicum Dalcık ucu çürümesi – Physalospora rhodina, Diaporthe citri Ekşi çürüklük – Endomyces geotichum Kahverengi çürüklük–Phytophthora citrophthora

12 05.04.201512 Patolojik Olmayan Derim Sonrası Bozuklukları Oleocellosis – yüksek turgordan dolayı yağ bezeciklerinin patlaması Kabuk yaşlanması Dalcık ucu kabuk bozulması

13 05.04.201513 Turunçgillerin İşlenmesi >%12 SÇKM, 14-16 SÇKM:TA, >36 meyve suyu renk puanı Teze sıkılmış meyve suyu – fresh squeezed fruit juice Pastörize meyve suyu – pasteurized fruit juice Dondurulmuş yoğunlaştırılmış portakal suyu – frozen concentrated orange juice Tek dereceli meyve suyu – single strength juice

14 05.04.201514 Arasınav 19.11.2013 09:45

15 05.04.201515


"05.04.20151 Dersler 1.Hafta 17.09.2013: Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta 24.09.2013: Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları