Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KESİRLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KESİRLER."— Sunum transkripti:

1 KESİRLER

2 İÇİNDEKİLER Basit Kesir Birim Kesir Bileşik Kesir Tam Sayılı Kesir
Kesirlerin Sayı Doğrusunda Gösterilmesi Tam Sayılı Kesri Bileşik Kesre Çevirme Bileşik Kesri Tam Sayılı Kesre Çevirme Kesirlerin Genişletilmesi Kesirlerin Sadeleştirilmesi Kesirleri Karşılaştırma Kesirlerde Dört İşlem

3

4 BASİT KESİRLER Payı paydasından küçük olan kesirlere basit kesir denir.

5 BİRİM KESİR Payı bir olan basit kesirlere birim kesir denir.

6 Bİleşİk kesİr Payı paydasına eşit veya paydasından büyük olan kesirlere bileşik kesir denir.

7 TAMSAYILI KESİR Basit kesirlere bir veya daha fazla bütün eklenen kesirlere tamsayılı kesir denir.

8 KESİRLERİ SAYI DOĞRUSUNDA GÖSTERMEK

9 TAMSAYILI KESRİ BİLEŞİK KESİRE ÇEVİRME
Bir tamsayılı kesri bileşik kesre çevirirken: kesrin paydası ile tamsayı çarpılır, çarpım pay ile toplanıp paya yazılır.

10 BİLEŞİK KESRİ TAMSAYILI KESRE ÇEVİRME
Bir bileşik kesri tamsayılı kesre çevirirken: kesrin payı paydasına bölünür, bölüm tam kısma, payda aynen paydaya ve kalan ise paya yazılır.

11 KESİRLERİN GENİŞLETİLMESİ
Bir kesrin pay ve paydasını aynı sayı ile çarparsak kesrin değeri değişmez. Bu olaya kesirlerin genişletilmesi denir.

12 KESİRLERİ SADELEŞTİRME
Bir kesrin pay ve paydasını aynı sayıya bölersek kesrin değeri değişmez. Bu olaya kesirlerin sadeleştirilmesi denir.

13 KESİRLERİ KARŞILAŞTIRMA
1) Payları Eşit Olan Kesirleri Sıralama: Payları eşit olan kesirlerden paydası küçük olan kesir daha büyüktür.

14 2) Paydaları Eşit Olan Kesirleri Sıralama:
Paydaları eşit olan kesirlerden, payı büyük olan kesir daha büyüktür.

15 3) Payı Ve Paydası Eşit Olmayan Kesirleri Sıralama: Önce kesirlerin pay veya paydaları eşitlenir. Sonra payı veya paydası eşit olan kesirlerde uygulanan sırlama işlemi uygulanır.

16 KESİRLERDE DÖRT İŞLEM Toplama İşlemi
a) Paydaları Eşit Olan Kesirlerde Toplama İşlemi: Paydaları eşit olan kesirlerde toplama işlemi yaparken paylar arasında işlem yapılır ve sonucun payına yazılır, ortak olan payda ise sonucun paydasına yazılır.

17 b) Paydaları Eşit Olmayan Kesirlerde Toplama İşlemi: Paydaları eşit olmayan kesirlerde toplama işlemi yaparken önce paydalar eşitlenir. Bu işlemi daha önce öğrendiğimiz kesirlerde genişletme ve sadeleştirme işlemlerini kullanarak yapabiliriz. Paydalar eşitlendikten sonra paydaları eşit olan kesirlerde ki toplama işlemini uygularız.

18 2) Çıkarma İşlemi a) Paydaları Eşit Olan Kesirlerde Çıkarma İşlemi:
Paydaları eşit olan kesirlerde çıkarma işlemi yaparken paylar arasında çıkarma işlemi yapılır ve sonucun payına yazılır, ortak olan payda ise sonucun paydasına yazılır.

19 b) Paydaları Eşit Olmayan Kesirlerde Çıkarma İşlemi: Paydaları eşit olmayan kesirlerde çıkarma işlemi yaparken önce paydalar eşitlenir. Bu işlemi daha önce öğrendiğimiz kesirlerde sadeleştirme veya genişletme işlemlerini kullanarak yapabilirsiniz. Eşitleme işlemi yapıldıktan sonra paydaları eşit olan kesirlerde çıkarma işlemini uygulayabilirsiniz.

20 3) Çarpma İşlemi Kesirlerde çarpma işlemi yapılırken paylar çarpılıp çarpımın payına, paydalar çarpılıp çarpımın paydasına yazılır.

21 4) Bölme İşlemi a) Ters Çevirip Çarpma Yöntemi:
Bu kuralda işlemdeki iki kesirden ilk kesir aynen yazılır, ikinci kesir ters çevrilerek ilk kesirle çarpılır. Bu aşamadan sonra da kesirlerde çarpma işlemi uygulanır.

22 b) Ortak Payda Yöntemi: Bu yöntemde bölünen iki kesrin paydası eşitlenir daha sonra paylarının oranı sonuç olarak yazılır.

23 KAZANIMLAR 1. Kesirleri karşılaştırır, sıralar ve sayı doğrusunda gösterir. 2. Kesirlerle toplama ve çıkarma işlemlerini yapar. 3. Kesirlerle çarpma işlemini yapar. 4. Kesirlerle bölme işlemini yapar. 5. Kesirlerle yapılan işlemlerin sonucunu strateji kullanarak tahmin eder. 6. Kesirlerle işlemler yapmayı gerektiren problemleri çözer ve kurar.

24 KAYNAKÇA 12&pt=MATEMAT%C4%B0K%20DERS%C4%B0 %20KAZANIMLARI 0RLER&rlz=1C1OPRA_enTR558TR562&es_sm= 122&biw=1093&bih=534&tbm=isch&tbo=u&sour ce=univ&sa=X&ei=dTfzVOb7PIbeatfxgtAB&ved =0CBoQsAQ

25 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM
SENA NUR ATMAZ


"KESİRLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları