Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EĞİTİMİN ADI: Kişisel Koruyucular (PPE)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EĞİTİMİN ADI: Kişisel Koruyucular (PPE)"— Sunum transkripti:

1 EĞİTİMİN ADI: Kişisel Koruyucular (PPE)
EĞİTİM MATERYALİ HAZIRLANMA TARİHİ: EĞİTİM MATERYALİ REVİZYON TARİHİ: EĞİTİM NUMARASI: MATERYAL SON GEÇERLİLİK TARİHİ: ARALIK 2010 TOPLAM SAYFA SAYISI: SAYFA ONAY: Muhsin MORALI

2 KİŞİSEL KORUYUCU MALZEME PROGRAMI

3 Kişisel Koruyucuların Ortak yönleri
Önemli tehlikelere karşı korumalı Rahat kullanılır olmalı Hareketi ve görmeyi engellememeli Dayanıklı, sağlam ve kolaylıkla temizlenebilir olmalı Diğer KKE’lerin kullanımını engellememeli ANSI Z87.1 veya EN standartlarına uymalı

4 ÜRÜN SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
“CE” VE “EN” UYUMLULUĞU DONANIM ÖZELLİKLERİ MALZEMENİN ORTAMA GÖRE UYUMLULUĞU DOĞRU MALZEME SEÇİMİ MALZEMENİN KİŞİYE UYUMLULUĞU

5 DONANIM ÖZELLİKLERİ GÜVENLİK KONFOR

6 MALZEMENİN ORTAMA GÖRE UYUMLULUĞU
İLK ETAPTA ORTAMDAKİ GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN ALINMASI İHTİYACA GÖRE MALZEME TEMİNİ

7 DOĞRU MALZEME SEÇİMİ KİŞİSEL KORUYUCUNUN DOĞRU SEÇİLMESİ ve ETKİN KULLANILMASI

8 UYGUN MALZEME SEÇİMİ

9 “CE” “TSE” STANDARTLARI
KULLANILACAK OLAN MALZEMENİN CE STANDARTLARINA UYGUN OLMASI CE SERTİFİKASININ BULUNMASI TSE STANDARTLARINDA OLMASI

10 EN STANDARTLARI EN STANDARTLARINA UYGUN OLUŞU EN BELGESİNİN OLMASI
EN BELGESİNİN KULLANIM AMACINA UYGUN OLMASI EN BELGESİNİN GEÇERLİLİĞİ

11 Eğer Mühendislik Kontrolleri uygulanabilir değilse
KKE kullanmak zorunludur. Göz/Yüz Korunması Başın Korunması Ayak ve Bacakların Korunması El ve Kolun Korunması Vücudun Korunması Solunumun Korunması Kulak koruması OSHA regulations specify criteria for all PPE. P&G has incorporated these requirements within our IH&S systems. OSHA 29CFR requires assessments of the workplace to determine if hazards are present that would require the use of PPE Important to remember that Engineering Controls and Work Practices need to be your first line of defense to protect folks from a potential hazard. Engineering Control Examples: Initial Design, Ventilation, Substitution of a less harmful material, enclosure/isolation or change of process Work Practices: Wet methods, personal hygiene, housekeeping, maintenance.

12 KKE Programı kurmak için yapılması gerekenler
Potansiyel tehlikelerin belirlenmesi KKE’nin seçilmesi Çalışanların eğitilmesi KKE kullanımının zorunlu hale getirilmesi Tıbbi kontrollerin yapılması Based on OSHA criteria in the general PPE standard, you can see how well the Key Element Approach addresses most of the criteria. OSHA has a “Checklist on Need for PPE” - may be useful tool. (Give a copy to students)

13 BAŞ KORUMA

14 KAFA KORUYUCU STANDARTLARI
EN : BARETLER İÇİN GEREKLİ STANDART EN : YANGIN KASKLARI İÇİN STANDART EN : BARİYERKİ KEP İÇİN STANDART

15 Doğru Baret Kullanımı Standartlara uygun üretilmiş olması
İç aksamlarının eksiksiz olması, İç bağlantı yerlerin tam olması ve kopma vb. durumlarda iç aksamın bir yenisi ile değişebiliyor olması. Başa ayarlanabilir bant olması Baretin dış yüzeyinde meydana gelebilecek çatlak, kırılma vb. durumlarda mutlaka bir yenisi ile değiştirilmesi Baretin başa kullanım dışında malzeme taşıma, üzerine oturma vb. gibi eylemlerde asla kullanılmaması.

16 GÖZ KORUMA

17 GÖZ KORUYUCU STANDARTLARI
EN : TEKNİK PERFORMANS STANDARDI EN : OPTİK TESTLER İÇİN YÖNTEMLER EN : OPTİK TESLERİN DIŞINDAKİ TESTLER İÇİN YÖNTEMLER EN : KAYNAK FİLTRELERİ EN : ULTRAVİYOLE FİLTRELERİ EN : KIZILÖTESİ IŞIN FİLTRELERİ EN : SANAYİ KULLANIMI İÇİN PARLAKLIK FİLTRELERİ EN : KAYNAK İŞLERİNDE YÜZ KORUMA EKİPMANI EN : LAZERE KARŞI KORUYUCU ÜRÜN EN : LAZER IŞIN AYARLAMASINA KARŞI KORUYUCULAR

18 Göz Koruyucu Lens / çerçeve – malzemesi karboglas ve polikarbonat
Camdan 20 katı kadar darbe dayanıklı Camdan 3 kez daha hafif olması, Optik olarak berrak görüntü Kullanım süresinin uzunluğu Kırılmaz

19 Göz Koruma Darbelere Likit sıçramalara, gaz, toz, erimiş metal veya sıcaklığa Ultraviyole, iyonizan radyasyon ve elektrik arklarına Laser ışınlarına Bilgisayar ortamına

20 Mercek Renkleri Şeffaf Mercekler: Mekanik koruma,Uv Işınları (EN 170)
Siyah Mercekler: Parlak ışık,gün ışığı,Uv ışını Sarı Mercekler: Mekanik Etkiler,Uv,kontras artırır.

21 GÜRÜLTÜDEN KORUYUCU ÜRÜNLER
KULAKLIK KULAK TIKACI

22 GÜRÜLTÜDEN KORUNMA

23 KULAK KORUYUCULAR İÇİN STANDARTLAR
EN : KULAKLIKLAR İÇİN STANDART EN : KULAK TIKAÇLARI İÇİN STANDART EN : BARETE TAKILIR KULAKLIKLAR İÇİN STANDART

24 GÜRÜLTÜDEN KORUNMA İşe ve standartlara uygun kulak koruyucu seçilmelidir. Kulak yolunda akıntısı, ağrısı ya da geçirilmiş ameliyat vb. durumu bulunanlar kulak tıkacı takmamalıdırlar. Kulak tıkacı takmadan önce işyeri hekimi tarafından muayene edilerek uygun olup olmadığının muayene edilmesi gereklidir. Kulaklık ve kulak tıkacı arasında koruyuculuk açısından önemli fark olmamakla birlikte; doğru takıldığı takdirde kulak tıkacı daha iyi bir koruma sağlar.

25 Koruma sonrası işitme sisteminin algıladığı gürültü düzeyi dB (A)
UYGUN GÜRÜLTÜ AZALTMA DÜZEYLERİ YETERSİZ KORUMA 85 KABUL EDİLEBİLİR Koruma sonrası işitme sisteminin algıladığı gürültü düzeyi dB (A) 80 İYİ 75 KABUL EDİLEBİLİR 70 AŞIRI KORUMA

26 Kullanım Süresi dB 30 Etkili Koruma 12 3 Saatler 1 2 3 4 5 6 7 8
Kullanım Süresi

27 UYGUN ÜRÜN SEÇİMİ Kulak Tıkacı Kulaklık Barete takılabilir kulaklık

28 Yeterli koruma sağlamak için koruyucu ekipman kullanım ve bakım eğitimi hayati önem taşır.
Kullanım ve bakım yönergeleri ürün kutularının arka kısmında yazılıdır. Bu standartlarda gerekliliği gösterilmiş bir uygulamadır.

29 Yanlış Kullanım Doğru Kullanım

30 Atılabilir Kulak Tıkaçları
1 2 3 4 Bu kulak tıkaçları kullanıldıktan sonra kirlenince atılmalı ve yenisi ile değiştirilmelidir.

31 Kulaklık (SNR 25) Uygun Pozisyon Kulak Mesafe Ayarı Kulaklık Sökülmesi Parça Değiştirme Her vardiyanın sonunda kulak yastıkcıkları temizlenmeli Gerektiğinde kulak yastıkcıkları ve bağlantı parçaları değiştirilmelidir.

32 Kulaklık (SNR 27) Uygun Pozisyon Gerginlik Ayarı Kulak Mesafe Ayarı Parça Değiştirme Her vardiyanın sonunda kulak yastıkcıkları temizlenmeli Gerektiğinde kulak yastıkcıkları ve bağlantı parçaları değiştirilmelidir.

33 Kulaklığın barete takılması
Barete Takılabilir Kulaklık (SNR 26) Kulaklığın barete takılması Çalışma şekli Dinlenme Şekli Park Şekli Her vardiyanın sonunda kulak yastıkcıkları temizlenmeli Gerektiğinde kulak yastıkcıkları ve bağlantı parçaları değiştirilmelidir.

34 Kulak Koruyucu Kullanımı
Kulak tıkacı Temiz ellerle, kesinlikle sessiz ortamda ve kulak yolu yukarı geriye doğru bir diğer elle çekilerek takılmalı Sessiz ortamda Takılmalı ve çıkarılmalıdır. Bir haftalık alıştırma programı ile takılmalıdır. Malzeme eskidiğinde, yapısı bozulduğunda yenisi ile değiştirilmelidir. Çıkardığınız kulak tıkacınızı temiz ve sağlıklı kullanabilmek için su ve sabun ile yıkayıp; kapalı poşetinde saklanır. Asla, başkasının kulak tıkacı kullanılmaz.

35 Kulak Koruyucu Kullanımı
Unutmayınız, Kulak tıkaçları ve kulaklıklar gürültüyü azaltmak üzere imal edilmişlerdir. Konuşma sesi gibi duymak istediğiniz alçak frekanslı sesler kulak tıkacı kullanırken rahat duyulur.

36 KULAK TIKACI ALIŞTIRMA PROGRAMI
GÜN SABAH AKŞAM 1. Gün yarım saat yarım saat 2. Gün 1 saat 1 saat 3. Gün saat saat 4. Gün 2 saat 2 saat 5. Gün saat saat 6. Gün 3 saat 3 saat 7. Gün saat saat 8. Gün 4 saat 4 saat

37 Solunum Koruma

38 SOLUNUM KORUYUCU STANDARTLARI
EN : TAM YÜZ GAZ MASKELERİ İÇİN STANDART EN : SOLUNUM TÜP VE SIRTLIKLARI İÇİN STANDAR EN : TEMİZ HAVA BESLEMELİ MASKELER İÇİN STANDART EN : YARIM YÜZ GAZ MASKELERİ İÇİN STANDART EN : GAZ-BUHAR FİLTRELERİ İÇİN STANDART EN : BAKIM GEREKTİRMEYEN MASKELER İÇİN STANDART EN : KAÇIŞ MASKELERİ İÇİN STANDART EN : BAKIM GEREKTİRMEYEN GAZ-BUHAR MASKELERİ İÇİN STANDART

39 Havayı Kirleten Maddeler
Toz Duman Sis Buhar Gaz

40 Duman İnsan Saçı Toz

41 Solunum Koruması Maske seçiminde mutlaka ortamda yeterli oksijen olup olmadığından emin olunmalıdır. Ortamdaki zararlı maddeye göre maske seçilmelidir. Örneğin çimento tozuna karşı FFP1 koruma kademesinde TS-EN 149 standardına uygun üretilmiş bir toz maskesi; kaynak dumanına karşı FFP2 koruma kademesinde ve yüzeyi alev almayan bir maske yeterli koruma sağlar.

42 Havayı Temizleyen Maskelerde Sınırlamalar
Doğru filtre seçimi yapılmalıdır.(Toz maskeleri gazlara , gaz maskeleri tozlara karşı koruma sağlamaz.) Oksijeni yetersiz ortamlarda kullanılmamalıdır. (minimum % 19.5 oksijen) Sakallı veya uzun favorili / bıyıklı iken kullanılmamalıdır.

43 Negatif Basınç Modunda
Koruma Faktörleri Negatif Basınç Modunda verilen MAK değerleri

44 Renk kodları ve koruma sağladıkları kirletici tipleri
A - Organik Gaz/Buhar Tetraclormethane B - İnorganik Gaz/Buhar chlorine, hydrogen sulphide, hydrogen cyonide E - Asit Gaz/Buhar Sulphur dioxide K - Amonyak &Türevleri Ammonia

45

46

47 Solunum Koruması Maske seçiminde mutlaka ortamda yeterli oksijen olup olmadığından emin olunmalıdır. Ortamdaki zararlı maddeye göre maske seçilmelidir. Örneğin çimento tozuna karşı FFP1 koruma kademesinde TS-EN 149 standardına uygun üretilmiş bir toz maskesi; kaynak dumanına karşı FFP2 koruma kademesinde ve yüzeyi alev almayan bir maske yeterli koruma sağlar.

48 Solunum Koruması Toz maskesinin ne kadar süre kullanılabileceğini anlamak için maske yüze takıldıktan, burun mandalı kapatıldıktan sonra, iki elle kapatılarak derin bir nefes çekilir ve içe doğru çekilme varsa maske kullanılmaya devam edilir. Toz maskesi içine el sürülmemeli; çıkarıldıktan sonra ambalajına konularak saklanmalıdır. Süresi dolanlar yenisi ile değiştirilmelidir.

49 Solunum Koruması Maskenin yüze iz yapması, nefes almayı zorlaştırması gibi olumsuz etkileri olduğunda mutlaka İSİG sorumlusu ve işyeri hekimi ile görüşülmeli ve durumun değerlendirilmesi sağlanmalıdır. Maske ile birlikte koruyucu gözlük takıldığında gözlükte buğulanma meydana geliyorsa, maske çıkarılıp tekrar takılmalıdır. Genellikle ağızdan solunumla çıkan su buharı neden olabilir.

50 Gaz&Buhar Maskeleri 4000 6200 6800

51 Doğru Maske Takılışı

52 VUCUT KORUMA

53 VÜCUT KORUYUCULAR İÇİN STANDART
EN : YAĞMURLUK STANDARTI EN : GENEL İŞ ELBİSELERİ STANDARTI EN : SIVI KİMYASALLARA KARŞI ÖNLÜK STANDARTI EN : KİMYASALLARA KARŞI ELBİSE STANDARTI EN : REFLEKTİF ELBİSE STANDARTI EN 469 VE EN : ISI VE ALEVDEN KORUYUCU ELBİSE STANDARTI EN : KESİLMEYE KARŞI ÖNLÜK STANDARTI EN : SIVI-GAZ KİMYASAL KORUYUCULU ELBİSELER STANDARTI EN : RADYOAKTİF KİRLİLİĞE KARŞI ELBİSE STANDARTI

54 Koruyucu Elbiseler Koruyucu elbiselerle ilgili temel standartlar aşağıda yer almaktadır: EN 340 Genel yaklaşımlar EN 1149 Elektrostatik yapısı Koruyucu elbise seçiminde güvenlik açısından önem taşıyan bir konu elbisenin yapıldığı ürünün nem emici, antistatik malzeme ile kaplanmış olmasıdır.

55 Koruyucu Elbiseler Yanabilir tozların, buharların ve gazların olduğu ortamlarda, elektrostatik enerjinin boşalması ile kıvılcım çıkmakta ve patlamalara neden olabilmektedir. Kıvılcım enerji seviyesi ortamdaki tozun, buharın ve gazların yoğunluğuna ve çeşidine bağlıdır. Düşük yoğunluktaki anlık şoklar ve kimyasal madde taşıyan veya makine ile çalışan personel için potansiyel patlama tehlikesi oluşturmaktadır.

56 Koruyucu Elbiseler Etiketleme Test sonuçları, Elbisenin bedeni,
üretici firmanın adı vb…

57 EL KORUMA

58 EL KORUMA STANDARTLARI
EN : MEKANİK RİSK EN : KİMYASAL RİSK EN : SICAK ORTAM RİSKİ EN : SOĞUK ORTAM RİSKİ

59 Eldiven Grupları Kimyasallara dayanıklı eldivenler
Özel amaçlı eldivenler (sıcağa, soğuğa dayanıklı eldivenler vb.) Genel amaçlı eldivenler Ürün koruyucu eldivenler

60 Uygun Eldiven Seçimi Eldiven defosuz ve iyi yapılmış olmalıdır.
İyi yapılmamış, defolu bir eldiven bazen hiç eldiven kullanılmamasından daha zararlı olabilir. Çünkü kişiler ellerindeki eldivene güvenerek, çok zararlı maddelerle çalışabilirler. Eldiven uygun olmalıdır. Çalışanlar daha çok eldiven rahat olmadığı veya çalışmayı yavaşlattığı için eldiven kullanmak istemez veya eldiven giymeyi unuturlar.

61 Uygun Eldiven Seçimi Eldiven uygun dizaynda olmalıdır.
Ağır/yağlı parça taşıma işleri için geniş ve ele oturmayan kesimde emniyet konçlu Yağda kaydırmayan tutuculuğu yüksek yapıda Mekanik, kimyasal, sıcaklık gibi risklere uygun yapıda Eldiven uygun materyalden yapılmış olmalıdır. Nitril, kauçuk, kevlar, neopren, pva …..

62 Uygun Eldiven Seçimi Eldiven standartlara uygunluk testi içermelidir.

63 EN 388-ANTİSTATİK 2 farklı eldivenden 2 adet test örneği kesilerek hazırlanır (çapı 80 mm’den fazla). Bu test prosedürü, test örneğinin hacimsel direncini, yani, test örneğinin elektrostatik deşarjları azaltma becerisini ölçer. Performans seviyesi, 2 sonucun en düşüğü ile tayin edilir Bu özelliği belirtmek için ilave edilecek grafiksel sembol şöyledir:

64 EN 388 Mekanik Riskler Bu standart; aşınma, bıçak kesiği, delme, yırtılma riski ve çarpma kesiği gibi olayların sebep olduğu fiziksel risk ve mekanik darbeler bağlamında, tüm koruyucu eldiven tipleri için geçerlidir. Koruyucu eldivenler EN 420 gereksinimlerini karşılayacaktır: Genel dizayn prensipleri, Eldiven yapımı, Zararsızlık durumu (pH, Krom oranı, vb), Konfor risk etkinliği (Boyut, Kullanım beceri riski, Su buharı iletim riski, Emme riski), Eldivenin işaretlenmesi, Kullanım talimatları.

65 EN Aşınma direnci Malzemenin 4 adet dairesel örneği (6.45 cm²), Lissajous resmi biçiminde çevrimsel bir düzlemsel harekete sahip bilinen bir basınç (9 kPa) altında aşınmaya tabi tutulur. Numune örneği, 100, 500, 2000 ve 8000 çevrim sonunda riske karşı kontrol edilir. Aşınmaya karşı direnç değeri, numunede delinmenin oluşması (yani, test örneği içinde yıpranmayla bir delik açıldığında) için gerekli olan çevrim adeti ile ölçülür. Performans seviyesi, 4 test örneğinin başarısızlık gösterdiği en düşük çevrim adeti ile tespit edilir.

66 EN Yıpranma Direnci Eldivenlerin el ayası kısmından 4 test örneği kesilerek alınır (100 mm * 50 mm, kenardan 25 mm mesafede 50 mm’lik bir kesmeyle) : - bunların 2 adeti, eldivenin manşet kısmından parmak ucu tarafı yönünde alınır, - diğer 2 örnek, aya genişliği içinden alınır. Test prosedürü, hazır kesimli test örneğinin 100 mm / dakika hızdaki bir yırtma hızı ile yırtılması için gerekli en yüksek kuvvettir. Her bir örneğin yıpranma direnci, en yüksek tepe kayıt değeridir. Performans seviyesi, 4 sonucun en düşük değeri ile tayin edilir.

67 EN 388 – Delinme direnci Eldiven aya kısmından 4 adet test örneği kesilerek hazırlanır (40 mm veya daha büyük çapta). Test prosedürü, bir test örneğinin 100 mm / dakika hızdaki bir kayıt iğnesi ile delinmesi için gerekli en yüksek kuvveti ölçer. Her bir test örneğinin delinmeye karşı direnci, kaydedilen en yüksek tepe olarak alınır. Performans seviyesi, 4 sonucun en düşük olanı ile tayin edilir.

68 EN-374 SIZINTI Eldivenler, EN 374-2’de verilen test metoduna (Sızmaya karşı direnç tayini) göre test edildiğinde, sızıntı / kaçak yapmayacaktır. Tek bir partiden veya parti grubundan gelen eldivenler, ISO 2859 kapsamındaki belirtilen risk açısından incelenecektir. Kabul edilebilir kalite seviyesi (AQL) ve risk muayene seviyeleri, aşağıdaki tabloda verilen değerlere uyumlu olacaktır:

69 EN-407-TERMAL Bu standart, ısı ve/veya aleve karşı koruyucu eldivenlere ait genel gereksinimleri, termal performans seviyelerini, test metotlarını ve risk işaretlemelerini tanımlar. Koruyucu eldivenler EN 420 gereksinimini karşılayacaktır : Ebatlar (Bu testlerden birinde dört seviyeden birinde seviye 3 riske sahip eldiven, acil bir durumda kolaylıkla çıkartılacak bir tarzda imal edilecektir). Eldivenin işaretlenmesi Kullanım talimatları.

70 EN 388 - Mekanik performans

71 Doğru Eldiven Kullanımı
Eldivenleri düzenli olarak kontrol edilmeli Eldiveni kullanacaklara tam olarak bilgi verilmeli Eldivenleri çok uzun süre kullanmaktan kaçınmalı. Eldivenleri haftada bir yıkanmalı. Eller ıslak giymekten kaçınmalı Eldivenlerin çalışanlar arasında paylaşımına izin verilmemelidir.

72 Emniyet Kemerleri

73 EMNİYET KEMERLERİ İLE İLGİLİ STANDART
EN : ŞOK EMİCİLİ HALATLAR İÇİN STANDART EN : BEL TİPİ EMNİYET KEMER STANDARTI EN : PARAŞÜT TPİ EMNİYET KEMER STANDARTI EN : EMNİYET KANCASI STANDARTI EN : HALATLI FRENLAMA SİSTEMİ STANDARTI EN GERİ SARIMLI MAKARA DÜŞME ÖNLEYİCİLER İÇİN STANDART

74 Emniyet Kemerleri Üç metrede - koruyucu sistem kullanımı zorunludur.
Sistemlerin birbirini tamamlayan halat, kanca, karabina gibi parçalardan oluşması ve standartlara uygun imal edilmelidir. Paraşüt tipi ve poliamid malzemeden imal edilmiş olmalı. Rahat, hafif ve kolay ayarlanabilir parçalardan oluşmalı. En az 2000 kg’a dayanıklı olması gerekmektedir.

75 STANDARTLARI EN 361 EN 358

76 Koruyucu Ayakkabı

77 AYAK KORUYUCULAR İÇİN STANDART
EN : MİNİMAL RİSKLER İÇİN AYAK KORYMA STANDARTI EN : KORUYUCU AYAKKABI STANDARTI (100 Joule’lik darbeye karşı korumalı ayakkabılar) EN : KORUYUCU AYAKKABI STANDART (200 Joule’lik darbeye karşı korumalı ayakkabılar)

78 Ayakkabı Seçimi İş güvenliği ayakkabıları ile ilgili Avrupa standardı EN 344 kapsamında üç ayrı standart daha bulunmaktadır: EN 345 Güvenlik ayakkabısı, çelik burun/200 J ( 1m/20 kg düşme kuvveti) EN 346 Koruyucu ayakkabı, çelik burun/100 J (1m/10 kg düşme kuvveti) EN 347 İş ayakkabısı, çelik burunsuz

79 Ayakkabı Doğru Seçimi SB : Temel standart
S1 : Kapalı arka kısım, antistatik taban, şok emici topukların bulunması S2 : S1 + su geçirmezlik S3 : S2 + çelik iç taban + çentikli taban S : Çelik orta taban ( 1100 kg’a kadar geçirgenlik dürenci)

80 Ayakkabı Doğru Seçimi C : Elektrik direnci ( 100 KOHM’a kadar)
H1 : Sıcaklığa karşı izolasyon A : Antistatik özellikler ( 0.1ve 1000 MOHM arası) C1 : Soğuğa karşı izolasyon HRO: Isıya dirençli taban ( 300 C’ye kadar)

81 İş Ayakkabısı Kullanımı
Koruyucu ayakkabı kullanımında en sık rastlanan sorunlar arasında mantar enfeksiyonlarıdır. Bu sorunu genellikle hijyenik kuralların bilinmemesinden ve uyulmamasından doğmaktadır. İş ayakkabısı seçilirken ağır olmamalıdır ( en fazla 1 kg/çift)

82 Koruyucu Malzeme Etkin Kullanımı
Kişisel koruyucuların bakımı, temizliği, saklanması önemlidir. Kullanım talimatlarına uyulmalıdır. Tekniğine uygun takmak kişisel koruyucularla ilgili dile getirilen pek çok yakınmayı ortadan kaldıracaktır. Kişisel koruyucuları takarken hijyen kurallarına uyulmalıdır.

83 Koruyucu Malzeme Doğru Seçimi
Standartlara uygunluk Test belgeleri şartnameler İşe uygunluk Saha çalışması MSDS Ürün belirleme Kişiye uygunluk Numune testleri Memnuniyet anketleri

84 Koruyucu Malzeme Seçimi

85

86 Koruyucu Malzeme Etkin Kullanımı
Maske kullanılmadığı zamanda açıkta bırakılmamalıdır. Kulak koruyucular sessiz ortamda takılmalıdır. İlk kullanım alıştırma programları ile başlatılmalıdır. İşe uygun eldiven seçimi sağlığın korunması açısından önem taşımaktadır. Yüksekte çalışırken emniyet kemeri takmak mutlak hayat kurtarıcıdır.

87 ÖZET KİŞİSEL KORUYUCULAR TEHLİKELERİ AZALTMAZ ÇALIŞIRKEN DOĞRU KULLANILIRSA SİZİ OLASI YARALANMALARDAN KORUR.

88 ÖLÜM İLE HAYAT ARASINDADIR
ÖZET KİŞESEL KORUYUCULAR ÖLÜM İLE HAYAT ARASINDADIR


"EĞİTİMİN ADI: Kişisel Koruyucular (PPE)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları