Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TUĞBA ÇELİK 6A 264 ÖĞRETMEN: ARİF SÖNMEZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TUĞBA ÇELİK 6A 264 ÖĞRETMEN: ARİF SÖNMEZ"— Sunum transkripti:

1 TUĞBA ÇELİK 6A 264 ÖĞRETMEN: ARİF SÖNMEZ
12 MART VE ÖNEMİ TUĞBA ÇELİK 6A 264 ÖĞRETMEN: ARİF SÖNMEZ

2 Mehmet Akif Ersoy ( 20 aralık 1873)
Cumhuriyet Dönemi şair, hekim, öğretmen, vaiz, hafız, Kur'an mütercimi, yüzücü ve milletvekilidir. Mehmet Âkif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal marşı olan İstiklâl Marşı'nın yazarıdır. "Vatan Şairi" ve "Milli Şair" unvanları ile anılır.

3 İstiklal marşı 734 şiirden 6 tanesi seçildi ama hiç biri beğenilmedi.500 liralık para ödülünden dolayı yarışmaya katılmayan Mehmet Akif Ersoy,TBMM düşünceleri ve iknaları üzerine yarışmaya katıldı . Şairin orduya ithaf ettiği İstiklâl Marşı, 17 Şubat günü Sıratı-Müstakim ve Hâkimiyet-i Milliye'de yayınlandı.

4 İstiklal marşının kabulü
Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste okunup ayakta dinlendikten sonra 12 Mart 1921 Cumartesi günü saat 'te ulusal marş olarak kabul edildi. Âkif, ödül olarak verilen 500 lirayı Hilal-i Ahmet bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar’ül Mesai vakfına bağışladı.

5 Mehmet Akif Ersoy’un vefatı (27 aralık 1936 )( 63 yaşında)
Siroz hastalığına tutulunca hava değişikliği iyi gelir düşüncesiyle önce Lübnan'a, sonra Antakya’ya gitti fakat Mısır’a hasta olarak döndü. 17 Haziran 1936’da tedavi için İstanbul’a döndü. 27 Aralık 1936 tarihinde İstanbul’da, Beyoğlu'nda ki Mısır Apartmanında hayatını kaybetti.

6 ...SON Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak; O benimdir, o benim milletimindir ancak. Çatma, kurban olayım, çehrene ey nazlı hilal! Kahraman ırkıma bir gül... Ne bu şiddet, bu celal? Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal; Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklal. ..


"TUĞBA ÇELİK 6A 264 ÖĞRETMEN: ARİF SÖNMEZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları