Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSTİKLAL MARŞI’NIN AÇIKLAMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSTİKLAL MARŞI’NIN AÇIKLAMASI"— Sunum transkripti:

1 İSTİKLAL MARŞI’NIN AÇIKLAMASI
TÜRKÇE 5. SINIF

2 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
1. KITA Korkma ,sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak; O benimdir, o benim milletimindir ancak!

3 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
Bu kıtada şair ,Türk milletine sesleniyor. Ey milletim korkma ,endişe etme ! Yurdumun üzerinde ,bacası tüten en son ocak sönmeden yıkılmadan ,şafak kızıllığı içinde bir alev gibi dalgalanan al bayrak indirilemez. O bayrak ,milletimin daima parlayan yıldızıdır, kuvvet ve kudretinin sembolüdür. O bayrak sadece benim ve milletimindir ,başkasının olamaz.

4 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
2. KITA Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilal! Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal? Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal… Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklal!

5 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
Bu kıtada şair ,bayrağa sesleniyor. Ey nazlı hilal ,uğruna canımı vereyim ,ne olur kaşlarını çatma ,yüzünü asma ! Bu heybetin ,bu şiddetin neden ? Kahraman milletime bir kere gülümse . Uğruna döktüğümüz kanlar sonra helal olmaz. Yalnızca ,Allah’a kulluk eden milletim , bağımsızlığı hak etmiştir.

6 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
3. KITA Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım! Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım. Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım

7 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
Bu kıtada şair , “hürriyyet” kavramını işlemiştir. Ben tarihin ilk devirlerinden beri bağımsız olarak yaşamış bir milletim. Bundan sonra da bağımsız olarak yaşamaya devam edeceğim. Beni esir etmeye kalkışacak olanlar sadece çılgınlardır. Onların akıllarına hayret eder ,şaşarım. Kükremiş coşkun bir sel gibiyim. Önümü kesmek isteyen engelleri yıkar ,geçerim. Dağları parçalar ,uçsuz bucaksız denizlere bile sığmam taşarım.

8 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
4. KITA Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar, Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var. Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar, “Medeniyet!” dediğin tek dişi kalmış canavar?

9 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
AÇIKLAMASI : Bu kıtada şair ,Türk milletinin iman gücünü işliyor. Batının sınırları ,çelik zırhlı duvarlarla çevriliyse benim de sınır boylarım iman dolu göğüslerle çevrilidir. Bırak uluyup dursun ,endişe etme ! “Medeniyet “ denen tek dişi kalmış ,güçsüz canavar ,böyle güçlü bir imanı boğamaz.

10 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
5. KITA Arkadaş! Yurdumu alçakları uğratma, sakın. Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın. Doğacaktır sana va’dettiği günler Hakk’ın… Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın

11 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
Bu kıtada şair ,tek tek düşmanla savaşan her Türk’e sesleniyor. Arkadaş ,yurduma alçakları sakın sokma. Bunun için gövdeni siper et ,gerekirse canını ver ki bu alçakça saldırılar dursun. Zira Allah’ın sana vaat ettiği o mutlu günler “yarından da yakın” denebilecek kadar kısa bir zamanda gelecektir.

12 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
6. KITA Bastığın yerleri “toprak!” diyerek geçme, tanı: Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı. Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı: Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.

13 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
Bu kıtada şair , “vatan “ kavramını işlemiştir. Üzerinde dolaştığın yerleri “sıradan bir topraktır” diyerek geçip gitme ,iyice tanı. Altında kefensiz olarak yatmakta olan binlerce şehidi düşün. Sen de dini ,vatanı ,namusu için ölenlerin oğlusun ,yazıktır ,atalarını incitme ,onlara layık ol. Karşılığında sana dünyaları verseler de bu cennet vatanı başkalarına verme ,ona sahip çık.

14 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
7. KITA Kim bu cennet vatanının uğruna olmaz ki feda? Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda! Canı, cananı, bütün varımı alsında Huda, Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.

15 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
Bu kıtada şair , “vatan sevgisini” işlemiştir. Toprağını sıksan şehitler fışkıracak olan bu cennet vatanın uğruna kim kendini feda etmez ki... Allah canımı ,sevgilimi ,bütün varımı yoğumu alsın da ,yeter ki beni ,bu dünyada vatanımdan ayrı ve uzak bırakmasın.

16 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
8. KITA Ruhumun senden, ilahi, şudur ancak emeli: Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli. Bu ezanlar-ki şahadetleri dinin temeli- Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli

17 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
AÇIKLAMASI : Bu kıtada şair ,şehitlerin dilinden Allah’a yakarmaktadır. Ey Allah’ım ! Ruhumun senden dileği ,dinimizce kutsal olan yerlerin üzerine yabancı ellerin değmemesi ve içinde dinin temeli olan şehadetlerin bulunduğu ezanın sonsuza kadar yurdumun üstünde inlemesi ,okunmasıdır.

18 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
9. KITA O zaman vecd ile bin secde eder-varsa-taşım, Her cerihamdan, ilahi, boşanıp kanlı yaşım, Fışkırır ruh-ı mücerred gibi yerden na’şım; O zaman yükselerek arşa değer belki başım

19 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
Bu kıtada ,sekizinci kıtanın devamıdır. O zaman ,yer yüzünde eğer mezar taşım hala duruyorsa ,iman coşkunluğu ile sana bin secde eder ,yerlere kapanırım. Ey Allah’ım ,yaralarımdan kanlı yaşlar boşanıp cesedim ,vatanın düşmandan temizlenmiş olmasından doğan sevinçle cisimsiz bir ruh gibi yerden fışkırdığı zaman başım yükselerek ,belki manevi göklerin en yüce katı olan “arşa” değer.

20 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
10. KITA Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl! Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl. Ebediyyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl: Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet; Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklâl!

21 İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI
Bu kıtada şair ,yine bayrağa sesleniyor. Şanlı bayrak ,sabah şafağının ardından mutlaka aydınlık gelecektir. Zafer ,Türk milletinin olacaktır. Yolunda döktüğümüz bütün kanların hepsi sana helal olsun. Artık Türk milletinin ve bayrağının yok olması ,dağılması diye bir şey sonsuza kadar söz konusu olamaz. Bayrağımız ve milletimiz , hürriyet ve istiklali , hak etmiştir.


"İSTİKLAL MARŞI’NIN AÇIKLAMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları