Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Arıcılığın Yeri ve Önemi Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Arıcılığın Yeri ve Önemi Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü."— Sunum transkripti:

1 Arıcılığın Yeri ve Önemi Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü

2 Arıcılığın Tarihi  Arıcılığa ait ilk bulgular MÖ yılına dayanır.  MÖ yıllarında Mısır’da gezginci arıcılık yapılmaktaydı.  yıllık Firavun mezarında kurumuş bal bulunmuştur.

3 Arıcılığın Tarihi  yıl önce Sümerler balı ilaç olarak kullanmıştır.  Tüm dini metinlerde bal ve arıya yer verilmiştir.  Hititler ve Osmanlıda arıcılık için özel yasalar yapılmıştır.  Kısacası arıcılık tarihi insanlık tarihi kadar eskidir.

4 Arıcılığın Gelişimi  1568'de ana arının yumurtadan oluştuğu saptanmıştır.  1609'da ana arının dişi olduğu anlaşılmıştır.  1638’de bal arıları Amerika kıtasına götürülmüştür.  1771’de ana arının havada çiftleştiği belirlenmiştir.

5 Arıcılığın Gelişimi  1788'de işçi arıların petekler üzerinde dans ettiği saptanmıştır.  1851’de Langstroth tipi kovan geliştirilmiştir. Bu kovanlar verim artışı yanında arıcılığın ticari bir iş kolu olmasına katkıda bulunmuştur.

6 Arıcılığın Tarihi

7

8

9

10 Arıcılık

11 Arıcılığın Tarihi

12 İlkel Kovanda Arıcılık

13

14

15 Arıcılık

16 Modern Kovanlarda Arıcılık

17 Ürün Çeşitliliği

18 Dünya Arıcılık Verileri (2011) SıraÜlke AdıKoloni Sayısı (ad) 1Hindistan Çin Türkiye Etiyopya İran Rusya Arjantin Tanzanya Kenya ABD Dünya Toplamı

19 Ülkelerin Bal Üretimi (2011) (1.000 ton) SıraÜlke AdıBal Üretimi (ton) 1Çin Türkiye Ukrayna ABD Rusya Hindistan Arjantin Meksika Etiyopya İran Dünya Toplamı

20 20 Türkiye Arıcılığında Değişim Yıllar Koloni Sayısı (milyon adet) Bal (ton) Balmumu (ton) Verim (koloni/kg) 20004,26761,0914,52714, ,11560,1903,17414, ,16074,5543,44817, ,28869,5403,13016, ,39973,9293,47116, ,59082,3364,17817, ,85183,8423,48417, ,82573,9353,83715, ,88881,3644,53916, ,33982,0034,38515, ,60281,1154,14814, ,01194,2454,23515, ,34889,1624,22214,04

21 Türkiye’nin Bal İhracat ve İthalat Miktarı (ton) Yıl İhracatİthalat Miktar (ton) Tutar (1.000 $) Fiyat ($/kg) Miktar (ton) Tutar (1.000 $) Fiyat ($/kg) , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,781171,75

22 Arıcılığın Önemi Az sermayeli tarımsal ekonomik faaliyet Çiftçiye ana ve/veya ek gelir kaynağı sağlaması Polinasyona katkı sonucu çevresel sürdürülebilirlik Yüksek besin içerikli gıda üretimine katkı İşlenmeyen tarımsal alanların değerlendirilmesi Alternatif tıbbi uygulamalar

23 Türkiye’de Arıcılığın Avantajları Floral kaynakların ve koloni varlığının zengin olması Birbirinden farklı iklim ve bölgelerin bulunması Tarımsal amaçlı işlenmeyen alanların fazlalığı Tarımsal savaşım ilaçlarının kullanımının az olması Arı gen kaynaklarınca zengin olması Topraksız veya az topraklı köylü için uygun olması Gezginci ve sabit arıcılığa uygun olması

24 Türkiye’de Arıcılık  Koloni başına bal verimi 16 kg/kolonidir.  Koloni sayısı bakımından en zengin bölgeler sırasıyla Ege, Karadeniz ve Akdeniz Bölgeleridir.  Koloni sayısı ve bal üretiminin en yoğun olduğu iller sırasıyla Muğla, Ordu, Adana ve İzmir’dir.

25 Türkiye’de Arıcılık  Türkiye'de aile arıcılıktan geçinmektedir.  Arıcıların %80'i kolonilerini Ege ve Akdeniz sahil kuşağında kışlatmaktadır.  Mayıs başında İç, Orta, Doğu ve Güney Anadolu Bölgelerine götürmektedirler.  Haziran-Ağustos aylarında bir kısım arıcı pamuk balı için Urfa, Diyarbakır, Aydın, Denizli ve İzmir illerine; bir kısmı ayçiçeği balı için Trakya ve Ege Bölgelerine gitmektedirler.

26 Türkiye’de Arıcılık  Arıcıların büyük bir kısmı da çam balı üretmek için Eylül-Kasım ayları arasında Bodrum, Muğla, Söke, Marmaris yörelerinde konaklamaktadır.  Ülkemiz çam balı üretiminde Dünya'da tek üretici konumundadır. Yılda yaklaşık ton üretim gerçekleşmektedir.  Elde edilen çam balının %85'i AB ülkelerine ihraç edilmektedir.

27 Anzer Yaylası Yukarı Anzer Aşağı Anzer

28 Anzer Yaylası Rize'nin İkizdere ilçesinin 35 km güney batısında kalan bir yayladır. Rize merkeze 80 km mesafededir. Çok sayıda endemik türde çiçeğe de sahiptir yılında Bakanlar Kurulu kararıyla turizm merkezi olarak ilan edilmiştir metreyi aşan doruklara ve 2000 metreye kadar yükselen ormanlara sahiptir.

29 Anzer Yaylası

30

31 Macahel

32 Çam Balı Üretim Alanları

33 T e ş e k k ü r l e r...


"Arıcılığın Yeri ve Önemi Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları