Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dünyada her bir dakikada 6 çocuk ishalden, 4 çocuk gıda zehirlenmesinden ölmekte... Ölümlerin %44’ü enfeksiyon ve parazitlerden kaynaklanmaktadır. Yine.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dünyada her bir dakikada 6 çocuk ishalden, 4 çocuk gıda zehirlenmesinden ölmekte... Ölümlerin %44’ü enfeksiyon ve parazitlerden kaynaklanmaktadır. Yine."— Sunum transkripti:

1

2

3 Dünyada her bir dakikada 6 çocuk ishalden, 4 çocuk gıda zehirlenmesinden ölmekte... Ölümlerin %44’ü enfeksiyon ve parazitlerden kaynaklanmaktadır. Yine ölümlerin %52’si 5 yaş altı çocuklardır. Tüm bunların tek nedeni hijyene ve temizliğe gereken önemin verilmemesidir.

4 Uluslararası Çevre Sağlığı Örgütü El yıkama kurallarına uyan kişilerde; sindirim organı rahatsızlıklarında %51, solunum yolu rahatsızlıklarında %24 oranında azalma görülmüştür.

5 Türkiye’de sağlıklı tuvalet bulunmayan hane oranı %31,3 Tuvaleti bulunmayan hane oranı %6 Tuvaleti kullanmayı bilmeyenlerin oranı %40 Unicef’in raporuna göre ;

6 İnsanlar günde 0,5 – 1 saatlerini tuvalettegeçirmekte. Bu süre 1 yılda 14 gün, 80 yıl yaşayan bir insan için 3 yıl etmekte...

7 İnsan dışkısı dünyanın en pis ve en mikroplumaddesidir. Yapısının %90’nı mikroplardan meydana gelmektedir.

8 KİR Bulunmaması gereken yerlerde bulunan her türlü materyal veya yolunu şaşırmış her türlü maddeye kir denir. 3 çeşit kir vardır; a)Gevşek Kir=Taş, kum, çakıl, sigara izmariti... b)Yapışkan Kir=Çamur, içecek, ruj, yağ... c)Partikül Kir=Pas, idrar... İdrar : Sadece su ile ortamdan uzaklaştırılamaz...

9 SABUN Sabun temizlik maddesidir ancak mikropları öldürmez. Uygulanan yüzeylerden kirin sökülerek su ile akıtılıp ayrıştırılmasını sağlar. Sabunun kiri çözebilmesi için 22 saniyeye ihtiyacı vardır. Sabun ve kir molekülleri ters elektrik yüklüdür, bu nedenle birbirlerini çekerler...

10 DETERJANLAR Tüm kimyasalların reaksiyon gösterebilmesi için belirli bir süreye ihtiyacı vardır.(Zaman) Mikro-organizmaları öldürmek ve gelişimlerini önlemek amacıyla kullanılan kimyasal bileşimlerdir. Çamaşır Suyu (hipo) ile temizliğin yapılması tuvaletlerde kullanılabilecek etkili yöntemlerden biridir. (En az 15 saniye mikropların ölmesi için bekletilmelidir.)

11 SU / 1 Vücudumuzun %65-70’i sudur. İnsan 30 gün aç kalabilir ancak 3 gün susuz yaşayamaz. Vücudumuzu temizlemekte, besin maddelerini organlara taşımaktadır. Kemiklerin yapı taşı olan mineraller içermektedir. Organların sistemli çalışmasını sağlamaktadır.

12 SU / 2 “ Akan su kir tutmaz” sözünün bugün bir değeri kalmamıştır. Çünkü artık akan suda, duran suda kirlidir. Suyun içinde ince kum, kil, toprak, erimeyen demir tuzları, karbonatlar, bakteriler ve mantarlar bulunur. Su temizleme maddesidir, aynı zamanda içinde bulunan materyaller nedeniyle biriktiği yerlerde kötü görüntülere (yosunlanma gibi...) ve mikropların barınmasına neden olur.

13 HİJYEN Ortamda bulunan bakterilerin hastalık yapıcı seviyenin altında tutulması için oluşturulan GÜVENLİ TEMİZLİK ortamıdır. Sağlıklı ortamdır... Hangi yüzeyler, hangi ürünlerle, hangi yöntemle nelere dikkat edilerek temizlenmelidir, bu sorulara en doğru cevaplar verilerek en sağlıklı, en hijyenik ortam sağlanmış olur.

14 KİRLİ YÜZEYTEMİZLENMİŞ YÜZEY DEZENFEKTE EDİLMİŞ YÜZEY = Mikro-organizma = Kir HİJYEN

15 Mikro-organizmalar B Bakteriler V Virüsler K Küfler M Mantarlar P Parazitler Gözle görülemeyen küçük canlılar

16 Mikro-organizmaların üremesi 1 Mikro-organizma yaklaşık 8 saat sonra 17 milyon adede ulaşır. Çiğ ve sağlıksız besinler, su ve sulu ortamdan eller vasıtası ile alınan mikroplar bağırsaklarda hızla çoğalır, dışkıyla beraber vücuttan atılır...

17 > 120 °C > 65 °C 45 °C 15 °C < 5 °C < -18 °C Mikroplar en hızlı 15C ile 45C arasında çoğalır.

18 Kolera, Tifo, Dizanteri, Sarılık, İshaller Paraziter hastalıklar (Tenya, kıl kurdu, kancalı kurtlar) Dışkı ile bulaşan hastalıkların başında gelmektedir. Tuvaletlerden bulaşan hastalıklar...

19 Ellerin gıdalara mikroorganizma bulaştırma riski çok yüksektir. Mikropların taşınmasında en önemli araç ellerdir. El sıkarak, ortak kullanım eşyaları ile yiyecekleri tutarak taşıdığımız mikropları başkasına bulaştırabiliriz. Bu nedenle ellerin dışkı ile teması engellenmeli ve eller bol su ve sıvı sabunla yıkanmalıdır.

20  Medeniyetin ilk şartı olduğu gibi tüm dinlerinde ilk şartı temizliktir...  Temizlik imandandır.

21 Yarınlarımızı emanet edeceğimiz çocuklarımızın, medeni ve sağlıklı ortamlarda, milli ve manevi değerlerine uygun eğitim almalarını sağlamak amacıyla; Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi, Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü, Bolu Sağlık Müdürlüğü ve Bolu Müftülüğü’nün ortaklaşa yürüteceği ‘Temiz Toplum, Temiz İnsan, Temiz Tuvalet’ projesi Bolu ilinde tarih itibariyle uygulamaya başlanmıştır.

22 PROJE ÖRNEKLERİ

23 Yeniçağa İlçesindeki okullar ile Bolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde pilot uygulaması yapılan projeye ait fotoğraflar…

24 YENİÇAĞA ŞAİR DERTLİ İLKÖĞRETİM OKULU Öncesi

25 Sonrası

26 YENİÇAĞA MEHMET ÇELİK İLKÖĞRETİM OKULU Öncesi

27 Sonrası

28 YENİÇAĞA YAŞAR ÇELİK İLKÖĞRETİM OKULU Öncesi

29 Sonrası

30 YENİÇAĞA HALK EĞİTİM MERKEZİ Öncesi

31 Sonrası

32 YENİÇAĞA ÇOK PROGRAMLI LİSESİ Öncesi

33 Sonrası

34 YENİÇAĞA ÖĞRETMENEVİ Öncesi

35 Sonrası

36 BOLU OTELCİLİK VE TURİZM MESLEK LİSESİ Öncesi

37 Sonrası


"Dünyada her bir dakikada 6 çocuk ishalden, 4 çocuk gıda zehirlenmesinden ölmekte... Ölümlerin %44’ü enfeksiyon ve parazitlerden kaynaklanmaktadır. Yine." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları