Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UMS 11 İnşaat Sözleşmeleri Tanımlar Birleştirme ve Ayırma

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UMS 11 İnşaat Sözleşmeleri Tanımlar Birleştirme ve Ayırma"— Sunum transkripti:

1 UMS 11 İnşaat Sözleşmeleri Tanımlar Birleştirme ve Ayırma
Muhasebeleştirme – sabit fiyatlı sözleşmeler Muhasebeleştirme – maliyet artı sözleşmeler Kamuya açıklama

2 Tanımlar Birbirleriyle yakın ilişkisi olan veya birbirleriyle bağlantılı varlık veya varlık gruplarının inşası ile ilgili anlaşması yapılan sözleşmeler. Köprü, baraj, boru hatları vb. Yıkım veya restorasyon Gemiler Rafineriler Bir varlığın inşası ile bağlantılı hizmetler Binalar

3 Birleştirme ve Ayırma Birleştirme Ayırma
CONTRACT Birleştirme Tek bir paket halinde yapılan anlaşmalarda Birbirleriyle çok yakın ilişkisi olan, aslında tek bir proje olan sözleşmelerde Art arda veya sürekli olarak tekrar eden sözleşmelerde CONTRACT Ayırma Her varlık için ayrı teklif verildiğinde Her biri ayrı görüşmelere tabi olan varlıklarda Her varlığın maliyet ve gelirleri ayrı olarak belirlendiğinde

4 Sabit Fiyatlı Sözleşmelerin Muhasebeleştirilmesi
Sözleşmenin sonucunu güvenilir bir şekilde tahmin edebiliyorsanız tamamlama yüzdesi yöntemini kullanın. Sözleşme 1 Tahmini toplam gelir 100 Şimdiye kadarki maliyetler 48 Tamamlama maliyetleri 32 Toplam tahmini maliyetler 80 Tamamlama yüzdesi %60 Hakedişler 58 Tahsilatlar 50 Gelir Tablosu Gelirler 60 Satışların Maliyeti (48) Kar 12 %60 Bilanço Sözleşme için müşterilerden alacakların brüt tutarı Ticari alacaklar (58-50) 8 Sözleşme için müşterilerden alacakların brüt tutarı: Maliyetler artı oluşan karlar (48+12); eksi Oluşan zararlar ve hakedişlerin toplamı (0+58).

5 Sabit Fiyatlı Sözleşmelerin Muhasebeleştirilmesi
Sözleşmenin sonucunu güvenilir bir şekilde tahmin edebiliyorsanız tamamlama yüzdesi yöntemini kullanın. Sözleşme 2 Tahmini toplam gelir 100 Şimdiye kadarki maliyetler 44 Tamamlama maliyetleri 36 Toplam tahmini maliyetler 80 Tamamlama yüzdesi %55 Hakedişler Tahsilatlar Gelir Tablosu Gelirler Satışların Maliyeti (44) Kar %55 Bilanço Sözleşme için müşterilere borçların brüt tutarı (5) Ticari alacaklar(60-50) 10 Sözleşme için müşterilere borçların brüt tutarı: Maliyetler artı oluşan karlar(44+11); eksi Oluşan zararlar ve hakedişlerin toplamı (0+60).

6 Sabit Fiyatlı Sözleşmelerin Muhasebeleştirilmesi
Sözleşmenin sonucunu güvenilir bir şekilde tahmin edemiyorsanız kar oluşmaz. Sözleşme 3 Tahmini toplam gelir 100 Şimdiye kadarki maliyetler 10 Tamamlama maliyetleri 60 Toplam tahmini maliyetler 70 Tamamlama yüzdesi %10 Hakedişler Tahsilatlar Gelir Tablosu Gelirler Satışların Maliyeti (10) Kar Bilanço Sözleşme için müşterilerden alacakların brüt tutarı Ticari alacaklar Sözleşme için müşterilerden alacakların brüt tutarı: Maliyetler artı oluşan karlar(10+0); eksi Oluşan zararlar ve hakedişlerin toplamı (0+0).

7 Sabit Fiyatlı Sözleşmelerin Muhasebeleştirilmesi
Eğer sözleşmenin sonucunda zarar etmeyi bekliyorsanız, zararı hemen kaydetmelisiniz. Sözleşme 4 Tahmini toplam gelir 100 Şimdiye kadarki maliyetler 72 Tamamlama maliyetleri 48 Toplam tahmini maliyetler 120 Tamamlama yüzdesi %60 Hakedişler Tahsilatlar Gelir Tablosu Gelirler Satışların Maliyeti (72) Brüt Kâr (Zarar) (8) Zarar (20) %60 Bilanço Sözleşme için müşterilere borçların brüt tutarı (6) Ticari alacaklar(58-50) 8 Sözleşme için müşterilere borçların brüt tutarı: Maliyetler artı oluşan karlar(72+0); eksi Oluşan zararlar ve hakedişlerin toplamı (20+58).

8 Maliyet Artı Sözleşmelerin Muhasebeleştirilmesi
Maliyet artı sözleşmelerde, inşaatı gerçekleştiren işletmeye maliyetleri artı maliyetlerin belirli bir yüzdesi veya sabit bir tutarda ödeme yapılır. Sözleşme 5 Şimdiye kadarki maliyetler Maliyetin yüzdesi %20 olarak anlaşılan kar Hakedişler Tahsilatlar Gelir Tablosu Gelirler Satışların Maliyeti (100) Kar +%20 Bilanço Sözleşme için müşterilerden alacakların brüt tutarı Ticari alacaklar (80-60) 20 Sözleşme için müşterilerden alacakların brüt tutarı: Maliyetler artı oluşan karlar (100+20); eksi Oluşan zararlar ve hakedişlerin toplamı (0+80).

9 Açıklamalar Dönem içinde gerçekleşen sözleşme gelirleri
Dönem içinde gerçekleşen sözleşme gelirlerinin belirlenmesinde kullanılan yöntemlerin detayları Sürmekte olan sözleşmelerdeki tamamlama yüzdesinin belirlenmesinde kullanılan yöntemlerin detayları O tarihe kadar oluşan ve kaydedilen sözleşme maliyetleri ve karları Sözleşme için müşterilerden oluşan alacakların brüt tutarının varlık olarak yazılan bölümleri Sözleşme için müşterilere olan borçların brüt tutarı borç olarak yazılan bölümleri Alınan avansların tutarı Alınan kaporalar


"UMS 11 İnşaat Sözleşmeleri Tanımlar Birleştirme ve Ayırma" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları