Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Döner sermayeler, sorunları ve çözüm önerileri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Döner sermayeler, sorunları ve çözüm önerileri"— Sunum transkripti:

1 Döner sermayeler, sorunları ve çözüm önerileri
Dr. Sezai Atasever İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRÜ

2 Döner Sermaye kar amacı gütmez!!!
“Kar elde ederek üniversiteye gelir kaynağı oluşturmaktır”!!! Döner Sermaye ile ilgili olarak 12 yasa mevcut. Üniversiteler 2547 sayılı YÖK’e tabi. ÇÖZÜM ÖNERİSİ 1. Eğer üniversitelerde döner sermaye olacaksa ÜNİVERSİTELERE ÖZEL DÖNER SERMAYE KANUNU OLMALIDIR.

3 Vakıf Üniversitelerinin hastaneleri ile özel hastaneler kar elde ederse vergi ödüyor.
Üniversite hastanelerinden gelen gelir ile oluşan döner sermayeleri “TOPLAM GELİRİNDEN” hazine katkı payı, BAP payı, vergi ödüyor. ÇÖZÜM ÖNERİSİ 2. Madem Vakıf Üniversiteleri de YÖK’e bağlı, biz de Vakıf Üniversiteleri gibi mali olarak KİK ve DS ile ilgili kanunların dışına çıkalım.

4 “KAR ELDE EDEREK ÜNİVERSİTEYE GELİR KAYNAĞI OLUŞTURMAK”
VARLIĞINI SÜRDÜREBİLMESİ İÇİN OPTİMUM KAR ELDE ETMELİ KAR = GELİR - GİDER

5 DOLAYISIYLA DÖNER SERMAYE İŞLETME YÖNETİMLERİ GELİRLERİ ARTIRMAK GİDERLERİ AZALTMAK YÖNÜNDE ÖRGÜTLENMELİ VE PLANLI FAALİYETLERDE BULUNMALIDIR.

6 GELİR = FİYAT × MİKTAR GELİR = FİYAT × MİKTAR GELİR = FİYAT × MİKTAR

7 Gelir = Fiyat × Miktar SATIŞ FİYATI ÜRETİLEN MAL – HİZMET MİKTARI
FİYAT NASIL BELİRLENİYOR? SGK?! - SB?! – MB?! SUT’ta OLMAYAN HİZMETLER İÇİN ÇÖZÜM ÜRETİLEN MAL – HİZMET MİKTARI PAZAR PAYINI BÜYÜTMEK (ÖZEL SEKTÖRLE REKABET, ÖZEL SİGORTALAR, YURT DIŞINDAN HASTA GELMESİ) TESİS GELİŞTİRMEK İNSAN KAYNAĞI YÖNETİMİ

8 Fiyat nasıl belirleniyor?
Maliyete dayalı fiyat politikası izlendiği ifade ediliyor, sürekli ödenen fiyatlar düşürülmeye çalışılıyor. Üniversite hastanelerine ve diğer hastanelere aynı fiyat ödeniyor. ÇÖZÜM ÖNERİSİ 3. Fiyat belirlenirken üniversite hastaneleri birliği derneği masada olmalıdır.

9 ÇÖZÜM ÖNERİSİ 4. Sağlık uygulama tebliğinde (SUT) 5/E ve 5/F kapsamındaki malzemelerin hasta bazında sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenmesi. ÇÖZÜM ÖNERİSİ 5. Trafik kazası sonucu hastaneye başvuran SGK mensubu hastaların tedavi giderlerinin SGK tarafından ödenmesi. Trafik sigortası poliçesi tarafından ödenmesinin sağlanması için SGK bünyesinde birim kurularak bu işin tek elden takip edilmesi.

10 ÇÖZÜM ÖNERİSİ 6. Bilimsel araştırmalar için döner sermayeye yatırılan ücretlerin kullanılması tamamen serbest bırakılmalıdır.

11 İNSAN KAYNAKLARI 657 ve 4/B !!! (KPSS)
Döner sermaye katkı payı / Denge tazminatı Hizmet alımı yolu ile personel çalıştırmak!!! Üniversite hastanelerinde çalışan sağlık personelinin ayrılıp başka sağlık kurumuna geçişini azaltmak.

12 İNSAN KAYNAKLARI ÇÖZÜM ÖNERİSİ ve 4/B değişmeli, hizmet alımı yolu ile personel alımı kalkmalı, DS işletmesi doğrudan kendisi personel alabilmeli. ÇÖZÜM ÖNERİSİ 8. Eğer kişi düzenli DS katkı payı almıyor arada bir yaptığı bir iş için DS katkı payı alıyor ise denge tazminatı kesilmemeli.

13 İNSAN KAYNAKLARI Vakıf üniversiteleri ve özel hastaneler bizden öğretim üyesi transferi yapıyor. Bu hususta elimiz kolumuz bağlı. ÇÖZÜM ÖNERİSİ 9. Mesai dışı hizmet üreterek DS’ye katkıda bulunulduğu zaman bunu sağlayan kişiye yüksek oranda ve üst sınırı olmaksızın ödeme yapılabilmesinin sağlanması.

14 GİDER = FİYAT × MİKTAR GİDER = FİYAT × MİKTAR GİDER = FİYAT × MİKTAR

15 Gider = Fiyat × Miktar ALIŞ FİYATI
İlaç ve tıbbi malzeme fiyatları düşürülüyor Fiyat düşerse kalite düşer “malpractice” yasası !!! MİKTAR KİK (Temel felsefesi ihtiyacını yıllık al, mantığı toptan alırsan ucuz alırsın) Halbuki çağdaş işletmecilik “SIFIR STOK” (JUST IN TIME)

16 Maliyet etkin satın alma “KALİTELİ ÜRÜNÜ EN UYGUN (OPTİMAL) FİYATA ALMAKTIR”
ÇÖZÜM ÖNERİSİ 10. KİK yeniden yapılanmalıdır. “Çerçeve Sözleşme İhalelerinde Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” malzemelerin devir hızını (stok devir hızı) artıracak şekilde ihtiyaca cevap verir hale getirilmelidir. Elektronik ihale yapılması sağlanmalıdır.

17 VARLIK YÖNETİMİ STOK YÖNETİMİ KİK NAKİT YÖNETİMİ ALACAK YÖNETİMİ, SGK
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ PERFORMANSA DAYALI KATKI PAYI FİNANSAL BORÇLANMA (Kredi kullanımı) RİSKİ VAR (EVET) AMA GETİRİSİ DE VAR ÇÖZÜM ÖNERİSİ 11. FİNANSAL BORÇLANMAYA MÜSAADE EDİLMELİ.

18 KDV ???!!!! ÇÖZÜM ÖNERİSİ 11: KESTİĞİMİZ FATURAYA KDV EKLEYEBİLMELİYİZ.

19 MUHASEBE YETKİLİSİ

20 ÜNİVERSİTE YENİ ŞEYLER SÖYLEMELİ, BULMALI, GELİŞTİRMELİDİR
ÜNİVERSİTE YENİ ŞEYLER SÖYLEMELİ, BULMALI, GELİŞTİRMELİDİR. YANİ BİLİM ÜRETMELİDİR.

21 ÜNİVERSİTE EĞİTİLMİŞ İŞ GÜCÜ YETİŞTİRMELİDİR.

22 ÜNİVERSİTE DÖNER SERMAYESİNİN GÖREVİ ÜNİVERSİTENİN BU TEMEL İŞLEVLERİNE KATKI SAĞLAMAKTIR.

23 ÜNİVERSİTESİNİ ISKALAYAN MİLLET GELECEĞİNİ ISKALAR

24 DİNLEME NEZAKETİ GÖSTERDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.


"Döner sermayeler, sorunları ve çözüm önerileri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları