Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED)"— Sunum transkripti:

1 ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED)
VE MADENCİLİK

2 ÇED YÖNETMELİĞİ ÇED ; projelerin çevreye olabilecek olumlu yada olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi yada en aza indirilmesi, yer ve teknoloji alternatiflerinin değerlendirilmesi sürecidir. 2

3 MADENCİLİĞİN ÇEVREYE OLAN ETKİLERİ
yeryüzünün genel yapısının bozulması bitki örtüsünün ortadan kaldırılması, Atık Oluşumu Toz dağılımı Vibrasyon Gürültü Görsel kirlilik

4 MADENCİLİK YAPILMASINA İZİN VERİLMEYEN YA DA ÖZEL İZİN ALINMASI GEREKEN ALANLAR
1.Doğal Sit Alanları, Arkeolojik Alanlar Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Koruma Alanları Özel Çevre Koruma Bölgeleri Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğine Göre Mutlak Koruma Alanı, Kısa Mesafeli Koruma Alanı, Sulak Alanlar Tarım Alanları 1. ve 2. sınıf Zeytin alanları (3 km.)

5 MADENCİLİK YAPILABİLMESİ İÇİN ALINMASI GEREKEN İZİN VE RUHSATLAR
MÜLKİYET VE YERE İLİŞKİN İZİNLER -ÖZEL ARAZİ İSE MÜLK SAHİBİ İLE ANLAŞMA ORMANLIK ALAN İSE ORMAN TAHSİS İZNİ TARIM ALANI İSE TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞININ ALANIN TARIM DIŞI KULLANILMASINA DAİR İZNİ MERA ALANI İSE MERA VASFININ KALDIRILMASI KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI OLUMLU GÖRÜŞÜ PLANLI ALANDA İSE PLAN NOTLARINA GÖRE İLGİLİ İDAREDEN OLUMLU GÖRÜŞ VEYA İZİN ALINMASI, YA DA PLAN DEĞİŞİKLİĞİ İMAR İZNİ SAĞLIK BAKANLIĞI YER SEÇİMİ İZNİ İŞLETME İZNİ SU VE ELEKTRİK KULLANIM İZİNLERİ MADENLERİN ÇIKARILMASI VE ZENGİNLEŞTİRİLMESİ Ruhsat Alınması ÇED BELGESİ -Muafiyet -ÇED Gerekli Değildir -ÇED Olumlu ÇEVRE İZNİ (EMİSYON VE DEŞARJ İZİNLERİ, ATIK BERTARAFI İLE İLGİLİ İZİNLER) GSM (İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı)

6 MADENCİLİK SEKTÖRÜNÜ İLGİLENDİREN ÇEVRE MEVZUATI
Çevre Kanunu ÇED Yönetmeliği Su Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği, Madencilik Faaliyetleri Sonucu Bozulan Arazilerin Doğaya Geri Kazanım Yönetmeliği, Kum Çakıl Ve Benzeri Maddelerin Alınması, İşletilmesi Ve Kontrolü Yönetmeliği, Gürültünün Değerlendirilmesi Ve Yönetimi Yönetmeliği Sanayi Tesislerinden Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, Evsel Katı Atık Yönetmeliği, Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği, Yaban Hayatı Korunması Ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları İle İlgili Yönetmelik Özel Çevre Koruma Bölgeleri Plan Hükümleri Çevre Düzeni Plan Notları

7 MADENLERİN ÇIKARILMASI PROJELERİ, ÇED KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLİRKEN AB DE OLDUĞU GİBİ ÇIKARILDIKLARI ALAN GÖZ ÖNÜNE ALINMAKTADIR. KÖMÜR DIŞINDAKİ MADEN KANUNUNDA YER ALAN DİĞER MADENLERİN ÇIKARILMASINDA 25 HEKTAR BAZ ALINMAKTADIR. 25 HEKTARIN ÜZERİ EK-I, 25 HEKTARIN ALTI EK-II LİSTESİNDE DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR. KIRMA- ELEME TESİSLERİNDE; ÜRETİM TON/YIL ÜZERİNDE İSE EK-1, TON/YIL ALTINDA İSE EK-2 LİSTESİNDE DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR. PROJELERİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE TEKNOLOJİ ALTERNATİFLERİ (ÜRETİM YÖNTEMLERİ) İLE FAYDA –MALİYET ANALİZLERİNİN DETAYLANDIRILMASI VE İŞLETMEDEN SONRA ALANIN NASIL REHABİLİTE EDİLECEĞİ HUSUSLARINDA GEREKLİ HASSASİYETİN GÖSTERİLMESİ GEREKMEKTEDİR..

8 ÇED YÖNETMELİĞİNİN GEÇİCİ 3. MADDESİ UYARINCA
TARİHİNDEN ÖNCE ÖNİŞLETME VEYA İŞLETME RUHSATI ALMIŞ VE FAALİYETTE OLAN OLAN OCAKLAR (TEMDİT YAPILMIŞ) TARİHİNDEN ÖNCE TAŞ OCAKLARI NİZAMNAMESİNE GÖRE RUHSAT ALMIŞ DAHA SONRA İŞLETME ALANINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMADAN 5177 SAYILI KANUN İLE DEĞİŞİK 3213 SAYILI MADEN KANUNUNA İNTİBAK ETTİRİLMİŞ OLAN OCAKLAR (TEMDİT YAPILMIŞ) ÇED YÖNETMELİĞİ KAPSAMI DIŞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR.

9 TARİHİNDEN ÖNCE KURULUP FAALİYETE BAŞLADIĞINI BELGELENDİREN KIRMA-ELEME-YIKAMA-ÖĞÜTME VB. İŞLERİ YAPAN TESİSLERİN ÇED YÖNETMELİĞİ KAPSAMI DIŞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR.

10 I. VE II. GRUP MADENLERİN KIRMA-ELEME-ÖĞÜTME VE YIKAMA İŞLEMİ YAPILAN TÜM TESİSLER TARİHİNE KADAR KAPALI SİSTEME OLACAKTIR.

11 İZLEME VE KONTROL ÇED Yönetmeliği uyarınca ÇED Olumlu ya da ÇED Gerekli Değildir Kararı verilen projelerin izlenmesi ve denetlenmesi; Yönetmeliğin 18. Maddesinde yer alan “(1) Bakanlık, "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" kararı veya "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararı verilen projelerle ilgili olarak, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu veya bu Yönetmeliğin Ek-IV’üne göre hazırlanan proje tanıtım dosyasında öngörülen ve proje sahibi tarafından taahhüt edilen hususların yerine getirilip getirilmediğini izler ve kontrol eder. (2) Bakanlık bu görevi yerine getirirken gerekli görmesi durumunda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar. “(3) Proje sahibi veya yetkili temsilcisi "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" kararını aldıktan sonra yatırımın başlangıç, inşaat dönemine ilişkin izleme raporlarını Bakanlığa iletmekle yükümlüdür. Proje sahibi veya yetkili temsilcisi,"Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" veya "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararını aldıktan sonra projede yapılacak yönetmeliğe tabii değişiklikleri Valiliğe iletmekle yükümlüdür. ” hükmü doğrultusunda yapılmaktadır.

12 Yatırımcı proje uygulamasının başlangıcını, ilk işletmeye geçiş dönemini ve işletmenin sona erdiriliş dönemine ait raporları Bakanlığa bildirir. · Bakanlık ÇED Raporu ve taahhütname kapsamında gerekli izleme ve kontrolünü yapar, · Gerekli görüldüğünde diğer kurum kuruluşlarla işbirliği yapılır, · ÇED Raporu ve taahhütnameye aykırı uygulamalar için Bakanlıkça uygun görülmesi halinde Valilikçe bir kereye mahsus yeteri kadar süre verilir bu süre sonunda taahhütlere uyulmaması durumunda faaliyet durdurulur.

13 PROJE SAHİBİNİN DEĞİŞMESİ
Proje sahibinin herhangi bir nedenle değişmesi durumunda projenin yeni sahibi, devirle ilgili bilgi ve belgelerin tasdikli suretini, taahhütname ve imza sirkülerini bir dilekçe ekinde Bakanlığa/Valiliğe bildirir.

14 MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARINDA VE PROJE TANITIM DOSYALARI
MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARI VE PROJE TANITIM DOSYASINDA YER ALAN KONULAR 3 ANA GRUPTA TOPLANMAKTADIR

15 1- PROJE ALANI VE ÇEVRESİNİN ÖZELLİKLERİ
- Ruhsat alanı koordinatları - ÇED Kararı verilen alan koordinatları, - Proje ünitelerinin (ocak, tesis, hammadde, ürün ve pasa depo alanları koordinatları) - Yer Bulduru Haritası, Vaziyet Planı, Topografik Harita, Jeoloji Haritası ve İmalat Haritası - Fiziksel ve biyolojik çevrenin özellikleri ve doğal kaynakların kullanımı JEOLOJİ, HİDROJELOJİ, HİDROLOJİ, METEOROLOJİ, TOPRAK ÖZELLİKLERİ, TARIM VE HAYVANCILIK, FLORA-FAUNA, ORMAN ALANLARI, KORUMA ALANLARI, DEVLETİN HÜKÜM VE TASARRUFU ALTINDA BULUNAN ALANLAR, PEYZAJ DEĞERİ YÜKSEK YERLER VE REKREASYON ALANLARI Proje yeri ve etki alanının hava, su ve toprak açısından mevcut kirlilik durumu -Sosyo ekonomik çevrenin özellikleri (En Yakın Yerleşim Yerlerinin Ekonomik Özellikleri, Nüfusu, Yöredeki Sosyal Altyapı, Sağlık vb. )

16 2- PROJENİN ÖZELLİKLERİ;
- Üretimi Gerçekleştirilecek Madenin Analizi Fiziksel, Kimyasal, Biyolojik Özellikleri - Üretim Yönteminin tanıtımı - Ocaklarda kademe yüksekliği-genişliği-uzunluğu, şev açısı, kademe sayısı, kazı yöntemi, kullanılacak iş makinaları -Tesislerinde, akım şeması, tesiste uygulanan üretim yöntemi, - Hammadde, ürün, pasa depolaması - Patlatma - Ömrünün - Çalışma süresi (yıl, ay, gün)

17 3- PROJENİN ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER;
Hafriyat ve Dekapaj İşlemleri ile topografyanın değişmesi Toz Gürültü Vibrasyon, Hava Şoku, Taş Savrulması, Atık Katı atık Evsel nitelikli katı atık Nebati toprak, Pasa Proses atığı Sıvı atık Su temini Evsel nitelikli atık Doğaya Geri Kazanım Sosyo ekonomik çevre üzerine etkiler İzleme

18 PROJE TANITIM DOSYASI VE ÇED RAPORUNDA YAZILAN HER HUSUS TAAHHÜTTÜR
BU NEDENLE ÇED YÖNETMELİĞİ ÇERÇEVESİNDE YAPILAN DEĞERLENDİRMELERİN AMACINA ULAŞMASI İÇİN TAHHÜTNAME YER ALAN HUSUSLARA UYULMASI GEREKMEKTEDİR. ÇED İZLEME VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VE VALİLİKLER TARAFINDAN DENETLENMEKTEDİR. MADENCİLİK SEKTÖRÜNÜ İLE İLGİLİ YAPILAN İZLEME KONTROL ÇALIŞMALARINDA YAPILAN TESPİTLER;

19

20 ÇED Kararı Verilen Çalışma Alanı İhlali

21 Galeri Patlatması Yapılması Ve Patlatma Paternine Uyulmaması

22 Basamak oluşturulmadan çalışılması
(40-50 m ve daha üstü yüksekliklerde aynalar oluşturulmaktadır)

23 Pasa Malzemenin Özellikle Orman Arazisi ve Dere Yataklarına Gelişi Güzel Atılması


"ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları