Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERMİKOMPOST (SOLUCAN GÜBRESİ) ÜRETİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERMİKOMPOST (SOLUCAN GÜBRESİ) ÜRETİMİ"— Sunum transkripti:

1 VERMİKOMPOST (SOLUCAN GÜBRESİ) ÜRETİMİ

2 SUNU ÖZETİ Amaç ve Hedeflerimiz Gübre nedir? Solucan Gübresi
Vermikompost Gübre / Solucan Gübresi Kompost (Organik Gübre) Kimyasal Gübre Hayvan Gübresi Solucan Gübresi Solucan Gübresi ve Diğer Gübreler Solucan Gübresi ve Hayvan Gübresi Mukayesesi Solucan Gübresi ve Kimyasal Gübre Mukayesesi Sıvı Solucan Gübresi Solucan Gübresi Üretimi Solucanlar İçin Mama Üretimi Solucanların Beslenmesi Solucanların Biyoloji ve Fizyolosi Solucan Yetiştiriciliği

3 AMAÇ ve HEDEFLERİMİZ Organik atıkların geri dönüşümünü sağlamak
Belediyenin çöp toplama maliyetini azaltmak Ülke ekonomisine katkıda bulunmak Uzun vadede sağlıklı ve temiz bir tarım yapmak Çiftçimizin kendi gübresini ve Proteini’ni üretmesi

4 GÜBRE

5 KOMPOST (Organik Gübre)

6 KOMPOST (Organik Gübre)
Kompost gübreden farklı olarak toprağı ıslah edici organik değeri ve su tutma kabiliyeti çok yüksek malzemedir.İçerisine azot ve fosfor verilerek istenilen şekilde gübre elde edilebilir. Kompost tarımda tıpkı hayvan gübresi gibi zemine iyileştirmek için bahçelerde,spor alanlarında parklarda,seralarda ve çiçekçilikte kullanılır.

7 KOMPOSTUN ZEMİN VE TOPRAĞA FAYDALARI
Boşluk hacmini arttırır, Havalandırma sağlar, Toprağın kolay işlenmesini sağlar, Su tutma kabiliyetini arttırır, Organik madde değerini arttırır, Besin maddelerini daha iyi kullanılmasını sağlar, Toprağın ısısını bitki gelişimi için uygun hale getirir. Ph sı üzerine etkili olmaktadır. Toprağa fazla miktarda mikro organizma verir, Böylece toprakta biyolojik değişimlerin hızı artar. Kompost bitkileri hastalıklardan ve zararlı böceklerden korur.

8 KOMPOST (Organik Gübre) KULLANIMI
Arazide kompost uygulanırsa bir yılda 60 kg/ha gübreden 350kh/ha potasyum gübresi elde edilmiş olur.Bu yapay gübreden %54 tasarruf edilmiş olunur. Bir dönüm araziye 3 ton kompost uygulanır. Yetişkin bir ağaca 30 kg kompost uygulanır.

9 SOLUCAN GÜBRESİ

10 "Solucanlar Afrika fillerinden daha güçlü ve ekonomi için ineklerden daha önemlidirler."
Charles Darwin

11 VERMİKOMPOST NEDİR Vermikompost işlemi, organik maddenin solucanlar tarafından sindirilerek gübreye dönüştürülmesidir.

12 SOLUCAN GÜBRESİ Solucan gübresi, kırmızı Kaliforniya solucanlarının bitkisel ve hayvansal organik atıkları işlemesi sonucu meydana gelen solucan dışkısıdır. Solucan gübresi, mikro florlar ve özel solucanların organik maddeleri humik maddelere dönüştürme işlemi sonucu çıkan üründür. Görünüş olarak siyah toprağa benzer ve itici bir kokusu da yoktur. İçeriğinde bitkinin gelişimi için gereken bütün enzimler, toprak antibiyotikleri, vitaminler, büyüme hormonları ve humik maddeler vardır. Kesinlikle, hastalık yapıcı mikro florlar, parazit yumurtaları, ot tohumları ve ağır metaller içermez. Solucan gübresi çevreci temiz bir tarımsal üründür.

13 SOLUCAN GÜBRESİNİN DEĞERİ
Solucan gübresi, solucanların hayvan gübresi, kompost karışımını yiyip sindirdikten sonra çıkardıkları dışkı olduğu için bitkiler tarafından daha çok tercih edilir. İçeriğinde bol miktarda humus vardır ki en verimli topraklarda bile ancak % humus vardır ve milyonlarca yılda oluşmuştur. Solucan gübresi, ot tohumu içermez, hacminin 10 katı su tutar, içeriğinde çok miktarda humik asitler, farklı doğal fermentler, vitaminler, bitki geliştirme ve büyütme hormonları, toprak antibiyotikleri, mikro ve makro elementler, çok fazla önemli, yararlı toprak minaralleri vardır. Solucan gübresi, bitkiye gerekli olan bütün maddeleri, iyi dengelenmiş ve bitkinin kolay erişebileceği biçimde bulundurur, harika bir bakterisel içerikli biyolojik gübredir. Uygulandığı toprakta, zararlı maddeleri yok ederek, sağlıklı bir toprağın özelliklerine kavuşmasına imkan verir. Solucan gübresindeki humik maddeler, topraktaki ağır metalleri, radyonuklidleri, pestisidleri, zor eriyen, bitkiye geçemeyen bileşiklere dönüştürerek insan ve hayvan sağlığı için zararlı bu maddelerin bitkiye dolayısıyla ürünlere geçmesini engeller. Solucan gübresinin gerektiği şekilde bir kez kullanımı en az %20-30 ürün artışını 3-4 yıl boyunca sağlar. Her yıl kullanılırsa kaliteli ve bol ürünleri en kötü topraklarda bile elde etme imkânı verir. Toprağın humus içeriği oranını arttırır.

14 SOLUCAN GÜBRESİ ÖZELLİKLERİ-1
Solucanların organik atıkları ve hayvan dışkılarını işlemesi sonucu ortaya çıkan üründür. Toprağın ihtiyacı olan, doğal yaşamsal maddeler içerir. Humik maddeler hayvan gübresinden 4-8 kat daha fazladır. Tamamen bitkilere yararlı biyolojik aktif maddeler içerir. Bio humusta toprağın verimliliğini yaratan eşsiz, yararlı mikro organizmalar yaşar. Nemi uzun süre tutar ve gerektikçe bitkiye aktarır. Zararlı mikro organizmalar, ot tohumları, parazit yumurtaları ve diğer hastalık yapıcı maddeler içermez. Her türlü tarla, sera bitkileriyle dekoratif ve çiçekli süs bitkilerinde organik gübre olarak toprağın verimini artırmak (toprağı canlandırmak) için kullanılır. Uluslararası standartlara göre, kullanımında hiçbir sınırlama yoktur. Diğer organik gübrelere oranla oldukça az miktarda uygulanır. Toprağa etkisi 3-5 yıl devam eder.

15 SOLUCAN GÜBRESİ ÖZELLİKLERİ-2
Kesin kullanım miktarı ve zamanı yoktur, istenildiği zaman istenildiği kadar kullanılabilir ve etkisini gösterir. Bitkinin tohum ekiminden ürün vermesine kadar her dönemde uygulanabilir, ürün verimini ve kalitesini artırır. Toprağa dengeli karıştırılması etkisini azami artırır. Özelliklerini aşırı soğuklarda toprağın donması nedeniyle bile kaybetmez. Topraktaki mikro organizmaları daha aktif hale getirir. Toprağın mikrobiyolojik zenginliğini yeniden oluşturur; topraktaki mikro elementleri, humatı, faydalı mikro organizmaları stabilize eder. Fiziki-kimyasal özelliğini ve su-hava dengesini iyileştirir; toprak parçacıklarının birbirine kenetlenme gücünü ve gözenekliliğini artırır. Toprak; çözünür mineral maddeleri ve nemi daha iyi tutar, sulama miktarı % 40 azalır. Toprağın rengini koyulaştırdığı için toprak ısısını artırır. İçindeki organik maddelerin ayrışması esnasında ortaya çıkan karbon dioksit, bitkinin yaşamını sürdürebilmesi için ek bir karbon dioksit kaynağı oluşturur.

16 SOLUCAN GÜBRESİ ÖZELLİKLERİ-3
Yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını, atmosferi ve toprağı kirletmesi kesinlikle mümkün değildir. Topraktaki doğal solucan miktarını artırır. Bitkiyi besleyici madde rezervini ve toprağın doğal verimliliğini artırır. Aşırı kimyasal gübre ve tarım ilacı kullanımıyla meydana gelen zararlı etkileri ortadan kaldırır. Temel vitaminler, aminoasitler, enzimler, hormonlar ve büyüme uyarıcılarıyla tam bir dengeli beslenme sağlar. Bitkinin hastalıklara karşı bağışıklığını artırır. Bitkiye, toprak stresine, zararlılara, değişken iklim şartlarına ve toprağın olumsuz etkilerine karşı direnç kazandırır. Hızlanan ve artan tohum canlılığı, uyanma ve çabuk köklenmeyi geliştirir. Bitkinin gelişimini hızlandırır ve kaliteli ürün artışı sağlar. Hastalıklı bitkileri hızla iyileştirir. Zararlı maddelerin, hastalık yapan organizmaların hasar verdiği hücreleri hızla kurtarıp eski hale getirir..

17 SOLUCAN GÜBRESİ ÖZELLİKLERİ-4
Ekim alanında her yıl değişik ürün ekmeye (rotasyona) gerek yoktur. Verimi % artırır. Olgunlaşma süresini 2-3 hafta daha erkenleştirir. Ürünlerin içindeki nitrat miktarı, diğer gübrelerle üretilen ürünlerden birkaç kat daha düşüktür. Raf ömründe belirgin bir artış sağlar. İçindeki insan sağlığı için çok gerekli olan, vitaminler, şekerler ve diğer biyoaktif maddelerin miktarını artırır. İnsan sağlığı için zararlı hiçbir madde içermeyen ekolojik doğal ürünler oluşmasını sağlar. Ürünü doğal tat, renk, aroma ve kalitesine kavuşturur.

18 SOLUCAN GÜBRESİ ANALİZ SONUÇLARI
İÇERİĞİ SİMGE BİRİM MİKTAR Organik Madde % Humik Madde PH 7,5 - 9,5 Nem Toplam Azot N 1,5 - 2,5 Toplam Fosfor P2O5 1,0 - 2,0 Toplam Potasyum K2O Kadmiyum Cd mg/kg 1,46 Bakır Cu 67,91 Nikel Ni 29,89 Kurşun Pb 55,35 Çinko Zn 131,8 Civa Hg Yok Krom Cr 26,05 Kalay Sn

19 SOLUCAN GÜBRESİ KULLANIM MİKTARLARI-1
Tohum çimlenmesinden ürün hasadına kadar her dönemde kullanılabilir. Aşırı kullanımın hiçbir zararı yoktur. Kullanım miktarları, toprağın kalitesine ve bitki cinsine göre belirlenir. Toprağın en az 2 cm. altına karıştırılması ve ağaçlarda yaprak iz düşümüne uygulanması gerekir.

20 SOLUCAN GÜBRESİ KULLANIM MİKTARLARI-2
EN İYİ SONUÇ İÇİN AŞAĞIDAKİ DEĞERLERİ KULLANIN. Bitki Cinsi Miktar Birim Hububat ve Tarla Bitkileri kg/DA Sera ve Tarla Sebzeler Meyve Ağaçları 0,5 - 4 kg/AĞAÇ Çiçekli Bahçe Bitkileri gr/m² Çim Çiçekli Saksı Bitkileri gr/SAKSI Çiçeksiz Saksı Bitkileri

21 SOLUCAN GÜBRESİ ve DİĞER GÜBRELER

22 SOLUCAN GÜBRESİ ve DİĞER GÜBRELER
Uygarlığımızın teknik imkânları her türlü kimyasal bileşimin sentezini yapmaya imkan veriyor. Bu yüzden polimerlerle evde, işte, günlük hayatın her safhasında her yerde karşılaşıyoruz. Farklı kimyasal bileşimler gübre olarak, ilaç olarak, zehir alarak toprağa atılınca bunların hepsi bitkiye ve ürüne geçmektedir. Öyle veya böyle insanlar, ürünlerle birlikte belli dozda kimyasal maddeleri de tüketiyorlar, sonucunda da farklı hastalıklara yakalanıyorlar. Bunların önüne geçmenin tek yolu ekolojik, doğal, organik tarımla doğal organik ürünler yetiştirmek ve tüketmektir. Doğal Organik ürünler üretmek için, toprağa doğal organik gübreler uygulayarak topraktaki organik madde miktarını artırmak, bu şekilde toprağın doğal yapısına, doğal canlılığına kavuşmasını sağlamak gerekir. Organik gübre olarak hayvan dışkıları, yarasa gübresi, torf, gidya, kompost ve solucan gübresini sayabiliriz. Hayvan dışkısı iyi bir gübredir ancak yanması için zamana ihtiyacı vardır ve içinde çok miktarda ot tohumu vardır. Bir dekar toprağın istenen verimi sağlayabilmesi için en az 1 ton hayvan gübresi ile gübrelemek gerekir. Çürümüş, yaprak, ot, dal vs.den oluşan kompost,, bitkiler için daha yararlıdır hem de daha az ot tohumu içerir.

23 HAYVAN GÜBRESİ MUKAYESESİ
SOLUCAN GÜBRESİ VE HAYVAN GÜBRESİ MUKAYESESİ

24 SOLUCAN GÜBRESİ ve HAYVAN GÜBRESİ MUKAYESESİ-1
ÖZELLİKLER Hayvan Gübresi Solucan Gübresi Katı ve sıvı hayvan dışkısıdır. Bitkilerin ihtiyacı olan makro ve mikro elementleri, potansiyel olarak içerir. Bol miktarda ot tohumu, bitkiyi hasta edecek mikro organizmalar içerir. Solucanların organik atıkları veya hayvan dışkılarını işlemesi sonucu ortaya çıkan üründür. Toprağın ihtiyacı olan, doğal yaşamsal maddeler içerir. Humik maddeler hayvan gübresinden 4-8 kat daha fazladır. Tamamen bitkilere yararlı biyolojik aktif maddeler içerir. Solucan gübresinde toprağın verimliliğini yaratan eşsiz, yararlı mikro organizmalar yaşar. Nemi uzun süre tutar ve gerektikçe bitkiye aktarır. Zararlı mikro organizmalar, ot tohumları, parazit yumurtaları ve diğer hastalık yapıcı maddeler içermez.

25 SOLUCAN GÜBRESİ ve HAYVAN GÜBRESİ MUKAYESESİ-2
KULLANIM Hayvan Gübresi Solucan Gübresi Organik gübre olarak doğrudan veya çürütülerek kullanılır. Her türlü tarla, sera bitkileriyle dekoratif ve çiçekli süs bitkilerinde organik gübre olarak toprağın verimini artırmak (toprağı canlandırmak) için kullanılır.

26 SOLUCAN GÜBRESİ ve HAYVAN GÜBRESİ MUKAYESESİ-3
UYGULAMA Hayvan Gübresi Solucan Gübresi İçinde bulunabilecek ve toprağa zarar verebilecek ot tohumları, parazit yumurtaları, mikro organizmalar, ağır metaller, hasta hayvanları tedavide kullanılan ilaç kalıntıları mutlaka kontrol ettirilmelidir. Taze dışkı kesinlikle kullanılamaz, bekletilerek yanması sağlanmalıdır. Her yıl toprağa 3-4 ton/da uygulanmalıdır. Uluslararası standartlara göre, kullanımında hiçbir sınırlama yoktur. Diğer organik gübrelere oranla oldukça az miktarda uygulanır. Toprağa etkisi 3-5 yıl devam eder. Kesin kullanım miktarı ve zamanı yoktur, istenildiği zaman istenildiği kadar kullanılabilir ve etkisini gösterir. Bitkinin tohum ekiminden ürün vermesine kadar her dönemde uygulanabilir, ürün verimini ve kalitesini artırır. Toprağa dengeli karıştırılması etkisini azami artırır. Özelliklerini aşırı soğuklarda toprağın donması nedeniyle bile kaybetmez.

27 SOLUCAN GÜBRESİ ve HAYVAN GÜBRESİ MUKAYESESİ-4
TOPRAK VE ÇEVRE Hayvan Gübresi Solucan Gübresi Faydalı mikro florların faaliyetlerini aktifleştirir. İçindeki organik maddelerle toprağı zenginleştirir, humus oranının artmasına katkıda bulunur ve verimi artırır. Toprağa çok miktarda ot tohumları, hastalık yapıcı mikro organizmalar, parazit yumurtaları ve ağır metaller karışmasına neden olur. Besleyici maddelerin bir kısmı, yağmur veya sulama suyuna karışarak akıp gitmekte ve çevreyi kirletmektedir. Topraktaki mikro organizmaları daha aktif hale getirir. Toprağın mikrobiyolojik zenginliğini yeniden oluşturur; topraktaki mikro elementleri, humatı, faydalı mikro organizmaları stabilize eder. Fiziki-kimyasal özelliğini ve su-hava dengesini iyileştirir; toprak parçacıklarının birbirine kenetlenme gücünü ve gözenekliliğini artırır. Toprak; çözünür mineral maddeleri ve nemi daha iyi tutar, sulama miktarı % 40 azalır. Toprağın rengini koyulaştırdığı için toprak ısısını artırır. İçindeki organik maddelerin ayrışması esnasında ortaya çıkan karbon dioksit, bitkinin yaşamını sürdürebilmesi için ek bir karbon dioksit kaynağı oluşturur. Yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını, atmosferi ve toprağı kirletmesi kesinlikle mümkün değildir. Doğal solucan miktarını artırır. Bitkiyi besleyici madde rezervini ve toprağın doğal verimliliğini artırır. Aşırı kimyasal gübre ve tarım ilacı kullanımıyla meydana gelen zararlı etkileri ortadan kaldırır.

28 SOLUCAN GÜBRESİ ve HAYVAN GÜBRESİ MUKAYESESİ-5
BİTKİ Hayvan Gübresi Solucan Gübresi Bitkiyi besleyici maddeler sağlar, büyüme ve gelişimini hızlandırır. Toprağa karışan gübrenin içten yanması sonucu bitkinin köklerini yakarak ölümüne neden olur. Bitkilerin çeşitli hastalıklara yakalanma derecesini artırır. Temel vitaminler, aminoasitler, enzimler, hormonlar ve büyüme uyarıcılarıyla tam bir dengeli beslenme sağlar. Hastalıklara karşı bağışıklığını artırır. Bitkiye, toprak stresine, zararlılara, değişken iklim şartlarına ve toprağın olumsuz etkilerine karşı direnç kazandırır. Hızlanan ve artan tohum canlılığı, uyanma ve çabuk köklenmeyi geliştirir. Bitkinin gelişimini hızlandırır ve kaliteli ürün artışı sağlar. Hastalıklı bitkileri hızla iyileştirir. Zararlı maddelerin, hastalık yapan organizmaların hasar verdiği hücreleri hızla kurtarıp eski hale getirir. Ekim alanında her yıl değişik ürün ekmeye (rotasyon) gerek yoktur.

29 SOLUCAN GÜBRESİ ve HAYVAN GÜBRESİ MUKAYESESİ-6
ÜRÜN Hayvan Gübresi Solucan Gübresi Verimi % artırır. İnsan sağlığı açısından zararlı nitrat ve diğer zararlı maddeleri azaltır. Bitkilerin topraktan aldığı çeşitli hastalıkların üründe de oluşması mümkündür. Raf ömrü solucan gübresiyle üretilen ürüne göre daha kısadır. Verimi 2-3 kat artırır. Olgunlaşma süresini 2-3 hafta daha erkenleştirir. İçindeki nitrat miktarı, diğer gübrelerle ürünlerden birkaç kat daha düşüktür. Raf ömründe belirgin bir artış sağlar. İçindeki insan sağlığı için çok gerekli olan, vitaminler, şekerler ve diğer biyoaktif maddelerin miktarını artırır. İnsan sağlığı için zararlı hiçbir madde içermeyen ekolojik doğal ürün oluşmasını sağlar. Ürünü doğal tat, renk , aroma ve kalitesine kavuşturur.

30 KİMYASAL GÜBRE MUKAYESESİ
SOLUCAN GÜBRESİ VE KİMYASAL GÜBRE MUKAYESESİ

31 SOLUCAN GÜBRESİ ve KİMYASAL GÜBRE MUKAYESESİ-1
ENZİM BESLEYİCİ İÇERİK Kimyasal Gübreler Solucan Gübresi Çoğunlukla bir element içerirler (Örneğin üre nitrojen içerir) veya maksimum iki element içerirler (Örneğin DAP nitrojen ve fosfor içerir). Gerekli tüm besinleri tek tip bir kimyasal gübrede bulmak mümkün değildir. Bitkiler için yeterli miktarda Nitrojen, Fosfor ve Potasyum ihtiva eder. NPK yönünden bir bitkiye gerekebilecek kadar içeriğe sahiptir.

32 SOLUCAN GÜBRESİ ve KİMYASAL GÜBRE MUKAYESESİ-2
İKİNCİL-ÜÇÜNCÜL BESLEYİCİ İÇERİK Kimyasal Gübreler Solucan Gübresi İçermemektedir. Bitki için yeterli miktarlarda Kalsiyum (Ca), Magnezyum (Mg) & Sülfür (S) içermektedir. Bitki için yeterli miktarlarda Çinko (Zn), Boron (B), Manganez (Mn), Demir (Fe), Bakır (Cu), Molybdenum (Mo) ve Klor (Cl) içerir.

33 SOLUCAN GÜBRESİ ve KİMYASAL GÜBRE MUKAYESESİ-3
PH ORANI Kimyasal Gübreler Solucan Gübresi Her kullanılışta toprağın Ph dengesini biraz daha bozarak tuzlanmayı ve alkalinityi arttırır. Toprağın Ph dengesini korumaya yardımcı olur ve tuzlanmanın ve alkalinityi kontrolünü sağlar.

34 SOLUCAN GÜBRESİ ve KİMYASAL GÜBRE MUKAYESESİ-4
EC DOĞRULAMASI Kimyasal Gübreler Solucan Gübresi Toprakta EC dengesizliğine yaratarak bitkide beslenme asimilasyona yol açar Toprakta EC ( solüsyondaki besin miktarıdır ) yi dengelemeye yardımcı olarak bitkinin beslenme adaptasyonunu arttırır.

35 SOLUCAN GÜBRESİ ve KİMYASAL GÜBRE MUKAYESESİ-5
ORGANİK KARBON Kimyasal Gübreler Solucan Gübresi İçermemektedir. Çok yüksek miktarda organik karbon ve humus içererek toprak karakteristiğini arttırır.

36 SOLUCAN GÜBRESİ ve KİMYASAL GÜBRE MUKAYESESİ-6
SU TUTMA KAPASİTESİ Kimyasal Gübreler Solucan Gübresi Toprağın su tutma kapasitesini azaltır. Toprağın su tutma kapasitesini arttırır.

37 SOLUCAN GÜBRESİ ve KİMYASAL GÜBRE MUKAYESESİ-7
TOPRAK DOKUSU Kimyasal Gübreler Solucan Gübresi Toprağın dokusunu bozarak havalandırma özelliğini yitirmesine yol açar. Toprağın dokusunu zenginleştirerek havalandırma özelliğini pekiştirir.

38 SOLUCAN GÜBRESİ ve KİMYASAL GÜBRE MUKAYESESİ-8
YARARLI BAKTERİ VE FUNGLER Kimyasal Gübreler Solucan Gübresi Biyolojik aktivasyonu yok ederek verimliliği her kullanımda biraz daha azaltır. Ve her seferinde geride daha güçsüz bir toprak bırakarak bir sonraki ekim için daha fazla miktarlar kullanmayı gerektirir. Çok yüksek miktarda biyolojik aktivasyon barındırır, bu şekilde düzenli bir kullanımdan sonra her ekinde daha az gübreleme gerekecektir.

39 SOLUCAN GÜBRESİ ve KİMYASAL GÜBRE MUKAYESESİ-9
BİTKİ İÇİN BÜYÜME HORMONU Kimyasal Gübreler Solucan Gübresi İçermemektedir. Yeterli miktarda doğal hormonla ürünlerin yetişmesine ve üretimine yardımcı olur.

40 SOLUCAN GÜBRESİ ve KİMYASAL GÜBRE MUKAYESESİ-10
ÜRÜN Kimyasal Gübreler Solucan Gübresi Ürünlerde organik koku ve lezzet bulunmaz. Ürünler % 100 Organik olarak yetiştirilir.

41 SIVI SOLUCAN GÜBRESİ

42 SIVI SOLUCAN GÜBRESİ Sıvı solucan gübresi, bitkinin gelişimini ve büyümesini hızlandıran güvenli, doğal, ekolojik bir humik maddeler, besleyici, güçlendirici elementler bileşimidir. Solucan matikten Sıvı solucan gübresi elde edilmesi

43 SIVI SOLUCAN GÜBRESİNİN ÖZELLİKLERİ
Sıvı solucan gübresi, katı solucan gübresinde bulunan humatları, fulvik asitleri, amino asitleri, vitaminleri, doğal fitohormonları, mikro ve makro elementleri, toprağın doğal mikroorganizma sporlarını konsantre eriyik halde içerir. Sıvı solucan gübresinin bakterisel içeriğini, solucan gübresi oluşumu sırasında solucanların attıkları ölü hücreleri olan bakteriostatik proteinler ve solucanların bağırsaklarında bulunan simbiyotik mikroorganizmalardan çıkan antibiyotikler oluşturur.

44 SIVI SOLUCAN GÜBRESİNİN FAYDALARI
Sıvı solucan gübresi, koyu kahve renkli, kokusuz bir sıvıdır, hafif alkali özelliğine (pH 8,5-9,5) sahiptir. Tarımda kullanımında güvenli; insanlar, hayvanlar, arılar, toprağın mikro faunaları ve mikro florları için tamamen zararsızdır. Kullanımı, her çeşit bitkide hızlı büyümeyi, daha fazla fotosentez oluşumunu, metabolizmayı güçlendirerek üretim artışını, yüksek kaliteli, ekolojik, organik ürünler elde edilmesini sağlar ve depolama, bekleme süresindeki çürümeyi önleyerek kayıpları azaltır.

45 SIVI SOLUCAN GÜBRESİNİN ETKİLERİ
Tohumun çimlenmesini hızlandırır, gücünü artırır. Kök oluşumunu uyarır, güçlü köklerin hızla oluşmasını sağlar. Fidelerin büyümesini, gelişimini hızlandırır. Bitkilerin doğal bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnç kazandırır. Ürünlerdeki nitrat miktarını azaltır, protein, şeker, vitamin miktarını artırır. Kesme çiçeklerin daha uzun süre canlı kalmasını sağlar. Saksı bitkilerinde klorozu ortadan kaldırır, gelişimini ve çiçeklenmeyi hızlandırır.

46 SIVI SOLUCAN GÜBRESİNİN KULLANIMI TOHUMLARDA
Tohumlarda çimlenmeyi hızlandırmak için önce tohumların sıvı solucan gübresi ile hazırlanmış karışımda bekletilmesi gerekir, bu özellikle güçleri zayıf olan küçük tohumlar için çok önemlidir. Örneğin havuç tohumlarının bu şekilde hazırlanmasıyla daha erken gelişimi, güçlenmesi sağlanarak daha fazla ve kaliteli ürün elde edilir. Tohumları ıslatmak için bir kaba 1 ölçü sıvı solucan gübresi, 20 ölçü su konulup iyice karıştırılır. Bu karışımın içine bez torbalara konmuş tohumlar bırakılır ve üzeri naylonla örtülerek oda sıcaklığında aşağıdaki sürelerde bekletilir. Nohut, fasulye 6 saat Turp, marul, ıspanak 12 saat Havuç, biber, salatalık, kavun, dereotu 24 saat 0,5–0,8 litre sıvı solucan gübresi 1 kg tohum için yeterlidir. Yumru ve soğanlı bitkilerin tohumları ½ saat eriyikte bekletilip dikilir.

47 SIVI SOLUCAN GÜBRESİNİN KULLANIMI BİTKİLERDE-1
Yaprak ve kök gübresi olarak kullanılır. Vejetasyon süresince 1 veya 2 defa sıvı solucan gübresi karışımıyla bitkiyi sulamak, eğer uygulandıysa katı solucan gübresinin etkisinin uzun süreli olmasını ve içeriğinin bitki tarafından hemen özümsenmesini sağlar. Yaprak gübresi olarak, 1 ölçü sıvı gübre 200 ölçü suyla karıştırılıp yapraklar çıkarken, çiçekler tomurcukta iken ve meyveler olgunlaşmadan önce olmak üzere en az 3 defa bitkiye püskürtülür. Kök gübresi olarak, 1 ölçü sıvı gübre 200 ölçü suyla karıştırılıp sulama suyuna karıştırılarak (damlama veya yağmurlama) uygulanır. Saksı bitkileri için, 1 ölçü sıvı gübre 50 ölçü suyla karıştırılıp kök gübresi olarak ayda 2 defa saksıya dökülür, yaprak gübresi olarak haftada 1 defa yapraklara spreyle püskürtülür.

48 SIVI SOLUCAN GÜBRESİNİN KULLANIMI BİTKİLERDE-2
Sıvı solucan gübresinin yapraklara uygulanması bitkinin doğal bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığa yakalanmamasını sağlar. Domates ve salatalıkta çok etkilidir, köklerin çürümesi, askohitoz ve külleme hastalıklarında hızlı düşüş sağlar. Patates, başaklı(taneli) bitkiler, bakliyat, pancar, havuç vb bitkilerde sıvı solucan gübresi kullanımı ürün kalitesi açısından çok iyi sonuç verir. Sebze, meyve ve yem bitkilerinde nitrat miktarını oldukça düşürür ve protein, şeker ve vitamin miktarını artırır.

49 SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ

50 SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ-1 HAYVAN GÜBRESİNDEN MAMA ÜRETİMİ
Solucanlara mama olarak büyük baş hayvan gübresinin beton zemin üzerine boşaltılması Zeminin mutlaka beton olması lazım yabancı böcek ve solucanların karışmaması gerekir 

51 SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ-2 HAYVAN GÜBRESİNDEN MAMA ÜRETİMİ
Taze hayvan gübresinin üzerine yumurta kabuklarının öğütülüp serpilmesi Solucanlar taşlık sistemi ile çalışır çalışırken çok kalsiyum kaybederler mutlaka yumurta kabuğu verilmelidir 

52 SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ-3 HAYVAN GÜBRESİNDEN MAMA ÜRETİMİ
Büyükbaş hayvan gübresinin içine % 30 ile % 50 arası organik atık ilave edilmelidir Sürekli aynı tip beslenme şekli solucanları strese sokarak sağlığını ve verimini olumsuz etkiler

53 SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ-4 HAYVAN GÜBRESİNDEN MAMA ÜRETİMİ
Gübrenin organik atıklarla beraber karıştırılması gerekir Karıştırma işlemi yarı fermente oluncaya kadar devam etmelidir Dört gün ara ile 7 sefer karıştırılmalıdır

54 SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ-5 HAYVAN GÜBRESİNDEN MAMA ÜRETİMİ
Yaz aylarında hava sıcaklığının yüksel olduğu zamanlarda gübrenin ısınmaması için gübrenin tam fermente olması gerekir 12 sefer aktarılması gerekir

55 SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ-6 HAYVAN GÜBRESİNDEN MAMA ÜRETİMİ
Yabancı canlıların hayvan gübresine karışmaması için aktarılarak namlı yapılan hayvan gübresinin üzerinin naylon ya da branda ile örtülmesi

56 SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ-7 HAYVAN GÜBRESİNDEN MAMA ÜRETİMİ
28 Gün sonunda olgunlaşmış solucan maması

57 HANGİ ORGANİK MALZEMELERİ KULLANABİLİRİZ
SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ ORGANİK ATIKLARDAN MAMA ÜRETİMİ HANGİ ORGANİK MALZEMELERİ KULLANABİLİRİZ

58 SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ ORGANİK ATIKLARDAN MAMA ÜRETİMİ
KOMPOST OLABİLECEK MALZEMELER Tarımda üretilen bütün malzemeler kompost malzemesidir. Sebzeler,meyveler,et-balık,kemikler,yemek artıkları,bozulmuş yemekler,yumurta kabukları,çay-kahve artıkları,suda eriyebilen kağıtlar,balkon ve çiçek saksıları (toprağı ile birlikte),süs bitkileri,küçük hayvan dışkıları,yün,kuş tüyü,saç,kıl,ağaç dalları ve yaprakları,ayçiçeği sapları çeşitli dikenler,sazlar,yosunlar ve odun külleridir.

59 Narenciye ürünleri kompostta kullanılmaz.
SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ ORGANİK ATIKLARDAN MAMA ÜRETİMİ SOLUCAN MAMASINDA KULLANILMAYACAK MALZEMELER Narenciye ürünleri kompostta kullanılmaz. Et ve et mamulleri kullanılmaz Süt ve süt mamulleri kullanılmaz Küçük hayvan dışkısı kullanılmaz

60 SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ ORGANİK ATIKLARDAN MAMA ÜRETİMİ
Kompost için organik atıkların toplanması

61 SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ ORGANİK ATIKLARDAN MAMA ÜRETİMİ
Organik atıklardan namlu yapılması ve üzerinin branda ile örtülmesi

62 SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ ORGANİK ATIKLARDAN MAMA ÜRETİMİ
Haftada bir aktarılması Kuruma varsa nemlendirilmeli nem oranı % 45 olmalı 8 Haftada atıklar kompost olur

63 SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ ORGANİK ATIKLARDAN MAMA ÜRETİMİ
Kompost olan organik atıklar 1 cm2 lik elekte elenir Elek üstü tekrar kompost yığınına ilave edilir elek altı temiz su ile % 80 nemlendirilerek solucanlara mama olarak verilir

64 SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ SOLUCANLARIN BESLENMESİ-1

65 SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ SOLUCANLARIN BESLENMESİ-2
Solucanlara mama verilmesi Her defada solucanlara 10 cm kalınlığında mama verilmelidir

66 SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ SOLUCANLARIN BESLENMESİ-3
Bir solucan şartlar uygun olduğunda günde 2 gram mama tüketir Ortalama haftada bir mama verilir

67 SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ SOLUCANLARIN BESLENMESİ-4
Ortam şartlarına bağlı olarak mama kurumasına izin verilmeden nemlendirilmelidir Nem oranı % 80 olmalıdır

68 SOLUCAN GÜBRESİNİN İÇİNDEN SOLUCANLARIN ALINMASI
Solucan matikten solucanların kasalar ile alınması Delikli kasalar içine mama koyularak solucanların kasalara geçmesi sağlanır

69 SOLUCAN GÜBRESİNİN İÇİNDEN SOLUCANLARIN ALINMASI
Kasalara geçen solucanların uygun şartlarda istiflenmesi Bu şekilde 2 gün içinde boş solucan matiğe konulmaları gerekir

70 SOLUCANLARIN BİYOLOJİ ve FİZYOLOSİ

71 SOLUCANLARIN BİYOLOJİSİ
Yetişkin solucanlarda segmentler arasında 7-9 adet segment uzunluğunda kuşak şeklinde bir kalınlaşma vardır, burası yumurta kozası oluşumu içindir. Vücudun karın kısmında ön tarafta segmentler arasında çiftler halinde erkek ve dişi genital üreme organları deliği vardır. Erkeklik organı gözenekleri kıl gibi “C” harfi şeklinde büyükçe yastık şeklini oluştururlar, dişilik organları ise sırt bölgesine yakın bulunurlar. Solucanların bütün vücudu, glandüler ve kambiyal hücreler içeren şeffaf bir mukoz filmi olan epitelyumla kaplıdır. Bu, pürüzsüz bir cilt yüzeyi ve kayganlık sağlayarak solucanın rahat hareket etmesini temin eder.

72 SOLUCANLARIN FİZYOLOJİSİ Üreme
Solucanlar çift cinsiyetlidir (hermofrodit), ancak üremeleri için birbirleriyle çiftleşmeleri gerekir. Solucanlar ancak özel koza içinde, en uygun şartlarda 5-7 günde bir bıraktıkları yumurtalarla çoğalmaktadırlar. Kozalar, elastik, oval şekilde limona benzer, yeni bırakılmış kozalar açık sarı renklidir, erginleştikçe kahverengiye dönüşürler. Kozanın çapı 2-4 mm. dir, her birinin içinde 1-21 adet yumurta vardır. Kozadan çıkar çıkmaz yavruların uzunluğu 4-7 mm. ve sanki ince iplik parçası gibidirler, ancak açık kırmızı renkteki sırt omurgalarıyla fark edilirler. Kozadan çıktıklarında 1 mg. olan yavrular hemen beslenmeye başlayarak 60 gün içinde mg. ağırlığa ulaşırlar. Cinsel erginliğe doğumdan 9-10 hafta sonra gelirler, 5-6 ay içinde ise ağırlıkları 1-2 grama çıkarak yetişkin hale gelirler. Koza yapma (yumurtlama) zamanı yetişkin solucanlarda doğal, uygun yaz şartlarında 2,5-3 aydır. Mayıs başından temmuz sonuna kadar olan bu dönemde her solucan koza bırakabilir. En iyi şartlarda kozalardaki yumurtalardan ortalama 3 yumurta yaşama şansı bulur.

73 SOLUCANLARIN FİZYOLOJİSİ Hareket
Solucanların hareket etme sisteminin esas kısmı, vücudun etrafındaki güçlü kas sistemidir. Halka ve uzunlamasına yerleştirilmiş kaslı derili torbalara benzeyen bu kaslar hareket veya toprak kazma esnasında bir engelle karşılaşınca solucanın güçle hareketini sağlar. Doğal şartlarda solucanlar toprağın kabarmasında çok büyük rol oynarlar. Normal topraklarda solucan yoğunluğunun m2 de 100 adet solucan olduğu kanıtlanmıştır, Bu solucanlar yaz sezonu boyunca ortalama 1000 m. kat ederek toprağı kabartıp havalanmasını sağlarlar. Bu arada toprakta bulunan dağınık haldeki organik maddeleri (bitkisel ve hayvansal hücreler, toprak bakterileri, mantarlar v.b.) yiyerek toprağı organik madde açısından zenginleştirirler. Solucanlar gün boyu kendi ağırlıkları kadar toprağı sindirim sistemlerinden geçirerek dışarı atarlar.

74 SOLUCANLARIN FİZYOLOJİSİ Beslenme-1
Solucanların vücut yapısı içi içe geçmiş iki boru gibidir. Dış boru vücudu kaplayan deri, iç boru ise sindirim sistemidir. Bunların arasındaki boşluk ise sıvıyla doludur. Ağızdan geçen lokma yemek borusu ve gırtlakta birikir daha sonra parça parça porsiyonlar halinde taşlığa/mideye geçer. Burada sindirilen/öğütülen besin ince ve kalın bağırsaklardan geçerek rektumdan çıkar. Sindirilip rektumdan çıkan besin küçük granül- korpolitler şeklindedir. Korpolitler, toprağın yapısını düzenleyen, havalanma ve su tutma özelliklerini iyileştiren, mekanik strese dayanıklılığını artıran ve toprağın yapısını düzenleyerek verimini artıran humik maddeleri (humik asitler ve bunların tuzları) içerirler.

75 SOLUCANLARIN FİZYOLOJİSİ Beslenme-2
Bunlardan başka korpolitler, çok çeşitli miktarda toprak mikro florlarının mikrobiyolojik aktivite merkezidirler ve solucanların sindirim sistemi, topraktaki karbondioksit ve su miktarı artışını ölü hayvansal ve bitkisel hücreleri yok ederek sağlayan toprak mikro florlarının içindeki taze mikrop jenerasyonlarını sürekli yenileme kaynağıdır. Doğadaki karbondioksitin ana kaynağı topraktır. Topraktan çıkan karbondioksit atmosfere yükselirken yeşil yapraklar tarafından yakalanarak güneş enerjisinin yardımıyla (fotosentez) yeniden büyümekte olan bitkiye kazandırılır. Karbondioksitsiz ve fotosentezsiz yeryüzünde hayat olmaz, ortaya çıkmaz ve zenginleşemezdi. Sonuç olarak, solucanlar ve toprağın mikrobiyolojik canlı topluluğu, toprağı ve yeşil bitki örtüsünü şekillendiren, yeryüzündeki bütün canlıların sağlık ve refahını sağlayan temel canlı organizmalardır.

76 SOLUCAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

77 YEM OLARAK KULLANILAN ATIK ÇEŞİTLERİ
Hayvansal Atıklar: Taze, çürümüş veya kurumuş, büyükbaş hayvanı dışkıları. Bitkisel Atıklar: Yaprak, gövde, dal gibi sebzelerin toplandıktan sonra kalan kısımları. Sebze ve meyve ile üretim yapan fabrikaların, ev, lokanta, yemek fabrikalarının atıkları ( çiğ ), sıkılmış meyve, sebze posaları, ay çekirdeği kabukları. Çay ve kahve posası.

78 YAŞAM ŞARTLARI Yaşama ortamlarının iyi havalandırılması ve nem oranının korunması gerekir. Zamanında beslemelidir. Yemin yeteri kadar organik atık içermesi ve solucanların rahatça ulaşabilmesi gerekir. Ortam sıcaklığı +19 ile +25 °C olmalıdır. Yem içerik bakımından hep aynı standartta, aynı cins atıklar, aynı oranda karıştırılarak hazırlanmalıdır.

79 SU Nehir, kaynak veya kuyu suyu kullanılır.
Klorlu su zararlıdır, bekletip kullanmak gerekir. Ayrıca kanalizasyon veya yağmur suyu da kullanılabilir.

80 ADAPTASYON Yeni bir tür atıkla çalışmak isterseniz yetişkinlerin büyük çoğunluğu yeni yeme alışamaz ve ölürler. Gençler ise kolay alışırlar ve larva çıkarmaya başlarlar. Yeni yeme adaptasyon süreci 2 – 4 ay arasında değişebilir. Solucanlar yeni ortamlarında daha önce alıştıkları yem veriliyorsa yaklaşık 2 haftada uyum sağlarlar.

81 BAKIM Nem oranını % 80 de tutmak için sürekli sulamak gereklidir.
Yemi kabartmak gereklidir. Üst konteynır tamamen doluncaya kadar yem eklenmelidir.

82 Solucan gübresinin çuvallanması
Çuvalın içine büyük boy naylon poşet koyulmalı

83 Solucan gübresinin çuvallanması
Toprağa ve bitkiye faydalı bakteri ve mikro organizmaların yaşaması için Solucan gübresinin nemini kaybetmemesi gerekir

84 İNDEX Korpolitler……………...(fosilleşmiş dışkı demektir )
Flor ………………………...(Flor (kokusu ozonu andıran, kahverengimsi sarı renkte, halojenler grubunun ilk elementidir (simgesi F) Granül …………………...(Bir maddenin en küçük tanesi ) Stres ………………….……(vücudun çeşitli içsel ve dışsal uyaranlara verdiği otomatik tepki. ) Humik …………………...(kısmen veya tamamı ile çürümüş bitki veya hayvan artıklarının oluşturduğu siyah veya koyu kahve renkli maddelerdir. ) Hermofrodit…………..( hem erkek hem de dişi üreme organı bulunduran canlılara verilen addır.) Segment………………...("parça, bölüm, dilim, daire kesmesi, bölüt" anlamına gelmektedir. ) Glandüler……………...(Salgı bezli; ucunda salgı bezi bulunan tüyler. ) Hücre ……………….……(İnce bir zar içindeki protoplazma ve çekirdekten oluşmuş, bir organizmanın yapı ve görev bakımlarından en küçük birliği, göze. ) Mukoz……………….……( Mukoza veya sümükdoku bazı iç organlar ve dışarıya açılan boşluklarda en dış katmanı oluşturan, ektodermik kökenli, kaplayıcı, sümük (mukus) salgılayan zar ) Epitelyum …………..…(keseciklerin içinde bulunan çekirdekli hücreler birkaç katlı bir epitelyum teşkil eder ) Kompost……………..…(Bitkisel ve hayvansal atıkların nemli-oksijenli ortamda bozunarak organik gübreye dönüşmesi olayına kompostlaşma denir. ) Organik ………………….(Asıl anlamı, canlı bir şeyin parçası veya ondan meydana gelmiş bir şeyi anlatmak için kullanılır. ) Askohitoz ……………….(Sıvı solucan gübresi, bitkinin gelişimini ve büyümesini hızlandıran güvenli, doğal, ekolojik bir humik maddeler, besleyici, güçlendirici elementler bileşimidir ) Nitrat ……………………..(Nitrat, kimyada bir azot ve üç oksijen atomundan oluşan bir nitrik asit tuzu iyonudur ) Protein…………………...(amino asitlerin zincir halinde birbirlerine bağlanması sonucu oluşan büyük organik bileşiklerdir ) Vejetasyon ……………..(bitkilerin sınıflandırılmasındaki, yöreleri gözetmeksizin fizyonomik ve ekolojik bakımdan bir bölgedeki bitki örtüsü. bir yerdeki ekolojik koşullara bağlı olarak bulunan bitki örtüsü ) Fauna ……………………..(belli bir bölgede yaşayan hayvanların tümüne verilen addır ) Ekoloji …………………...(canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilimdir ) Bakteriostatik ……….( solucanların attıkları ölü hücreler ) Simbiyotik …………….(ortak beslenme olarak da bilinir ) Mikroorganizma…...(genellikle çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük anlamında ) Element………………...(aynı cins atomlardan oluşan ve kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere verilen isim. ) Hormon ………….…( metabolizmaların, bünyedeki bazı faaliyetleri denetim altında tutmak için ürettikleri salgılar. 'İçsalgı' olarak da adlandırılırlar. ) pH……………………..…..( bir çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini tarif eden ölçü birimini temsil eder ) EC ……………….…( solüsyondaki besin miktarıdır )

85 Hazırlayan ve Sunan Fikret ÇAY


"VERMİKOMPOST (SOLUCAN GÜBRESİ) ÜRETİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları