Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CANLILAR DÜNYASI CANLILAR DEĞİŞİYOR CANLILARIN ETKİLEŞİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CANLILAR DÜNYASI CANLILAR DEĞİŞİYOR CANLILARIN ETKİLEŞİMİ"— Sunum transkripti:

1 CANLILAR DÜNYASI CANLILAR DEĞİŞİYOR CANLILARIN ETKİLEŞİMİ
CANLILARDA BESİN ZİNCİRİ CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILAR VE YAVRULARI

2 Canlıların kabul gören 3 temel ayırt edici özelliği; (1) beslenme, (2) üreme ve (3) etraflarında olup bitenden haberdar olma (duyumsama) olarak sayılır. Canlı(lık) Nedir? Kendimizi tanımanın ilk şartı, canlılığı temelinden itibaren tanımaktır. Bu amaçla sizinle "Canlılar Dünyası" bir göz atalım. Canlı, organize olan ve bu organize karakteri sayesinde de kendi devamını sağlayabilendir.

3 CANLILIĞIN ORTAYA ÇIKIŞI
Dünya üzerinde canlılığın oluşumundan önce, yapısı bugünkü atmosferden oldukça farklı olan bir ilkin atmosfer bulunuyordu. Yanardağ faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan su buharı ve sürekli yağmurlar sonucu atmosferde meydana gelen yıldırımlar, bu basit bileşiklerin belirli bir kimyasal düzen içerisinde bir araya gelmesine ve canlılığın temel taşlarını teşkil eden "organik bileşiklerin" oluşmasına neden oldu.

4 İçinde yaşamımızı sürdürdüğümüz dünyada ve dünyanın yer aldığı evrende çok büyük bir uyum vardır. Pencereden dışarıya sadece bir göz attığımızda bile bu uyumun pek çok deliliyle karşılaşırız; gökyüzündeki bulutlar, ağaçlar, çiçekler, hayvanlar ve bunlara benzer tüm örnekler

5 BİR KELEBEĞİN DEĞİŞİMİ SİZİ HEYECANLANDIRIR MI?
İşte dünyanın tek seferde en fazla yumurta yumurtlayan canlılarından biri olan ipek böcekleri ( ), yumurtalarını muhafaza etmek için çok akılcı bir yönteme başvururlar: Yumurtaları salgıladıkları yapışkan bir maddeyle (iplikle) birbirlerine bağlayarak, etrafa saçılıp, dağılmalarını engellerler. 1 2 3 4

6 Bir de şu kurbağaya ne demeli?
Vay be! Demek ki böyle şekillen mişim

7 C İ K !

8 Doğadaki bütün canlı ve cansız varlıklar arasında bir etkileşim vardır.
Canlılar yaşamlarını sürdürebilmeleri için birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Güneşten aldığı enerjiyle kendi besinlerini yapan bitkilerden başlayarak kendisinden önce geleni yiyen ve kendisinden sonra gelenler tarafından yenen zincirleme beslenme ilişkisi kurulmuş olur. .Bu yeme-yenilme ilişkisi sırasında madde ve enerjinin bir kısmı canlıdan canlıya aktarır.Bu şekilde mad- de ve enerjinin, üreticilerden tüketicilere doğru iletilmesine neden olan canlılar sırasına besin zinciri denir BESİN ZİNCİRİ

9 Besin Zincirine Bir Örnek
Bir Başka Örnek

10 Canlılarda Sınıflandırma
Dünyamızda yaşamakta olan canlılar incelenirse özelliklerinin çok farklı olduğu gözlenir.Bu farklara rağmen bu canlıları derece derece ve birbirlerine benzeyenleri bir araya toplayarak gruplandırmak mümkündür.Canlıların benzerliklerine göre gruplandırılmasına sınıflandırma denir.Hayvanlar ve bitkiler belirli bir düzen içerisinde sınıflandırılır.

11 Canlıların Ortak Özellikleri
Dünya üzerinde yaşayan canlılar, bitkiler ve hayvanlar olmak üzere iki kısımda incelenebilir. Bu canlı organizmaların temel bir takım ortak özellikleri bulunmaktadır. Hücre yapısı: Bütün canlılar hücre ya da hücrelerden oluşmuştur. Beslenme: Canlılar yaşam faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri için dış ortamdan besin olmak zorundadırlar. Hareket: Canlılar dış ortamdan gelen uyaranlara karşı tepki gösterirler. Büyüme: Canlılarda hücre bölünmesi ile hücre sayısı artar. Buna bağlı olarak organizma büyüme eğilimine girer. Üreme: Canlılar kendi nesillerini devam ettirebilmek için ürerler.

12 6. Solunum: Canlıların yapılarına almış oldukları besinleri hücre organ ellerinde oksijenli ya da oksijensiz bir şekilde yakarak enerji üretmeleri olayıdır. 7. Boşaltım: Canlılar, çeşitli faaliyetler sonucu organizmalarında oluşan artık maddeleri, kararlı bir iç ortam oluşturmak için atarlar. 8. Sindirim: Canlılar, yapılarına almış oldukları besinleri vücuda verilebilecek şekilde daha küçük parçacıklara çevirirler. 9. Ölüm: Bütün canlılar ölerek yerlerini başka üyelere bırakırlar.

13 Canlılar ve Yavruları

14

15 Hepimiz bu gezegende yaşıyoruz. Lütfen birbirimize zarar vermeyelim!


"CANLILAR DÜNYASI CANLILAR DEĞİŞİYOR CANLILARIN ETKİLEŞİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları