Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BESİN MADDELERİ. SU Canlı hayvan ve bitki organizmasının büyük kısmını oluşturur. 1/10 su kaybı ölümle sonuçlanır. Hayvan vücudunda bulunan su İntraselüler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BESİN MADDELERİ. SU Canlı hayvan ve bitki organizmasının büyük kısmını oluşturur. 1/10 su kaybı ölümle sonuçlanır. Hayvan vücudunda bulunan su İntraselüler."— Sunum transkripti:

1 BESİN MADDELERİ

2 SU Canlı hayvan ve bitki organizmasının büyük kısmını oluşturur. 1/10 su kaybı ölümle sonuçlanır. Hayvan vücudunda bulunan su İntraselüler su + Ekstraselüler su + Transselüler su Ergin insan % 60  % 62 İntraselüler + % 38 Ekstraselüler

3 Vücuttaki Su Miktarı EmbriyoYeni doğmuş yavru Buzağı / İki aylık çocuk Ergin İnsan93727065 Sığır90806555

4 Bazı doku ve organların su miktarı, % Kıl10Pankreas78 Depo yağı15Akciğer79 Kemik22 - 45Kalp79 Bağ doku50Böbrek83 Kıkırdak55 Kas70 - 78Kornea99 Kan80Diş0,2 Kan plazması91 Lenf96Tüm vücut55 - 85 Karaciğer70 Beyin70Sindirim suları, gözyaşı, ter98 - 99,5 Deri72Süt75 - 90 Bağırsak77Dışkı60 - 90

5 Suyun organizmadaki görevleri Su iyi bir çözücü ve taşıyıcıdır. Organizmadaki tüm biyokimyasal olaylar suya gereksinim gösterir. Su, hücrelerdeki reaksiyonları hızlandırır. Açığa çıkan sıcaklığı dağıtarak hücrelerde denatürasyonu önler. Vücut sıcaklığının ayarlanmasını sağlar. Artık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Vücuda şekil verir, dokuların görev yapmasını sağlar. Organik besin maddelerinin enzimatik reaksiyonlarında rol oynar.

6 Suyun kaynağı İçme suyu Yemlerdeki su Metabolik su Karbonhidratlar % 60 C 6 H 12 O 6 + 6 O 2  6 CO 2 + 6 H 2 O Yağlar % 108 Proteinler % 42

7 Su emilimini etkileyen faktörler Suyun fiziksel durumu Rasyonda bulunan karbonhidrat türü

8 Su gereksinimini etkileyen faktörler Dışkı + İdrar + Ter + Solunum havası + Verimler Havanın sıcaklığı 5°C → 3 lt27°C → 5,2 lt 15°C → 4,4 lt32°C → 7,4 lt Hayvanın verim yönü ve fizyolojik durumu Rasyondaki mineral ve protein miktarı Yemin fiziksel formu (Kuru ot  Pelet ↓ - Silaj ↑) Hayvanın sağlık durumu

9 Yonca yedirilen süt ineğinde (500 kg) günlük su dengesi Laktasyonda olmayan, ltLaktasyonda, lt Su alımı İçme suyu26 (% 90)51 Yemdeki su12 Metabolik su23 Toplam2956 Su atımı Dışkı1219 İdrar711 Terleme-solunum1014 Süt012 Toplam2956

10 Sığırların su ihtiyacı (lt/gün-baş) Süt verimi kg/gün Canlı ağırlık kg Çevre sıcaklığı (°C) Ortalama su ihtiyacı (1/2 içme suyu + 1/2 yem) (-17) - (+10)11 - 2020 - 27 0 60057637732 35043465623 10 600788610543 35052587029 20 600889811949 35062698435 30 6009910913355 40 60010912014760

11 Hayvanların günlük içme suyu gereksinimleri Hayvanın türü Günlük içme suyu gereksinimi (lt) Sığır, 2 yaşlı40 İnek, kuruda25 İnek, laktasyonda25 + (süt miktarı x 4) Koyun4 Koyun laktasyonda6 At40-50 Tavuk, 100 baş20-25 Hindi, 100 baş40-60 Tavşan, 2.5 kg0.35

12 Suyun kalitesi Mikrobiyolojik durumu → E. coli bulunmamalı ve Coliform bakteri sayısı 5000/100 ml aşmamalı Sertlik → Mg ve Ca tuzları konsantrasyonu Tuzluluk → Suda çözünen tuzların miktarı 1000 mg/lt’den fazla olmamalı (Ca, Mg, Na, H 2 CO 3, Cl, SO 4 ) Toksik elementler → Pb, Hg, Al, Br, Be, Cr, Cu, Co, I, Mn, Mo, Zn, Se, arsenik, kadmiyum, flor, kurşun, civa, nikel, vanadyum, nitrat-nitrit

13 Suyu kısıtlamanın pratikteki etkileri Yem tüketimi düşer. Alınan besin maddelerinin metabolizması özellikle genç hayvanlarda azalır. Canlı ağırlık artışı yavaşlar. Hayvan çok duyarlı, sinirli veya ürkek olur.


"BESİN MADDELERİ. SU Canlı hayvan ve bitki organizmasının büyük kısmını oluşturur. 1/10 su kaybı ölümle sonuçlanır. Hayvan vücudunda bulunan su İntraselüler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları