Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ The Rise Of The Knowledge Society

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ The Rise Of The Knowledge Society"— Sunum transkripti:

1 T.C. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ The Rise Of The Knowledge Society
Doktora Seminer Dersi The Rise Of The Knowledge Society Öğretim Üyesi Hazırlayanlar Prof. Dr. Yıldız Güzey Harun Ceylan Ömer Oğuz Polat Sibel Süt

2 Makalenin Kimliği Makale Adı Bilgi Toplumunun Yükselişi
The Rise Of The Knowledge Socıety Yazarı Peter F. Drucker Yayımlandığı Dergi Woodrow Wilson International Center for Scholars- wilson quarterly Yayımlanma Tarihi 1993 Cilt-Sayı No Vol. 17, No. 2 Sayfa Sayısı 19 (52-71) Atıf Sayısı 149 Anahtar Kelimeler   Bilgi toplumu, Postkapitalist,icat, sanayi devrimi      

3 Makalenin Yazarı Peter Drucker, 1909 yılında Avusturya’da eğitim seviyesi yüksek bir anne babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Frankfurt Üniversitesi’nde okudu. Keynes ve Schumpeter’den ders aldı. 1929’da Frankfurt’un en büyük günlük gazatesinde finans yazarlığı yaptı. Londra Bankası’nda ekonomist olarak işe başladı.1937’de gazeteci olarak Amerika’ya gitti. 

4 Vermont’ta Bennington Koleji’nde siyaset ve felsefe profesörü olarak ders verdi. Özetle yönetimin bir bilim ya da sanat değil, bir meslek olduğunu gösterdi. 21 yıl boyunca New York Üniversite’sinde hocalık yaptı.  1975’ten itibaren 20 yıl Wall Street Journal’da aylık köşe yazarlığı yaptı. Gazeteci, profesör, tarihçi, ekonomist, yönetim bilimci olarak 95 üretken yıl... En önemli katkısı işletme alanındaydı.. Bugün kullanılan neredeyse tüm modern yönetim kavramlarını önce o ifade etti ya da geliştirdi. 95 yaşında Los Angeles'te vefat etti.

5 Yazarın Yayınları 1939: The End of Economic Man (New York: The John Day Company) 1942: The Future of Industrial Man (New York: The John Day Company) 1946: Concept of the Corporation (New York: The John Day Company) 1950: The New Society (New York: Harper & Brothers) 1954: The Practice of Management (New York: Harper & Brothers) 1957: America's Next Twenty Years (New York: Harper & Brothers) 1976: The Unseen Revolution: How Pension Fund Socialism 1982: The Changing World of Executive (New York: Harper & Row)

6 1982: The Last of All Possible Worlds (New York: Harper & Row)
1984: The Temptation to Do Good (London: William Heinemann Ltd.) 1992: Managing for the Future (New York: Harper Collins) 1993: The Ecological Vision (New Brunswick, NJ and London: Transaction Publishers) 1993: Post-Capitalist Society (New York: HarperCollins) 1995: Managing in a Time of Great Change (New York: Truman Talley Books/Dutton) 2002: Managing in the Next Society (New York: Truman Talley Books/St. Martin’s Press) 2002: A Functioning Society (New Brunswick, NJ and London: Transaction Publishers) 2004: The Daily Drucker (New York: Harper Business)

7 Türkçeye Çevrilen Eserleri
Klasik Drucker Etkin Yöneticinin Seyir Defteri Fırtınalı Dönemlerde Yönetim Geleceğin Toplumunda Yönetim Sonuç İçin Yönetim Kapitalist Ötesi Toplum 21. Yüzyıl İçin Yönetim Tartışmaları Büyük Değişimler Çağında Yönetim Etkin Yöneticilik Yönetim Uygulaması Yeni Gerçekler Devlet ve Politika Alanında Ekonomi Bilimi ve İş Dünyasında Toplumda ve Dünya Görüşünde Gelecek İçin Yönetim 1990'lar ve Sonrası

8 Çağdaşları Teresa Joyce Covin, Bonnie P. Stivers,
Anna-Katharina Hornidge, Feiwel Kupferberg, Paul Thagard William E. Helal Burkart Holzner Ronald Barnett*

9 Aynı Konuda Yazılan Makaleler
Anna A. Kornienko,The Concept of Knowledge Society in the Ontology of Modern Society, Procedia-Social and Behavioral Sciences, Volume 166, 7 January 2015, Pages 378–386 Kenneth Carlaw, Les Oxley, Paul Walker, David Thorns and Michael Nuth, Beyond the Hype: Intellectual Property and the Knowledge Socıety/Knowledge Economy, Journal Of Economıc Surveys, Sep 2006, Vol. 20, No. 4 Nico Stehr, Knowledge Society, History of, International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences (Second Edition), 2015, Pages

10 Joshua S. Gans, Knowledge of growth and the growth of knowledge Original Research Article, Information Economics and Policy, Volume 4, Issue 3, 1989–1990, Pages W. Krohn, Knowledge Societies, International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences, 2001, Pages Martin Kenney, The role of information, knowledge and value in the late 20th century, Original Research Article,Futures, Volume 28, Issue 8, October 1996, Pages

11 Makalenin Amacı Yazar bireylerin başarılı oldukları alanlara yönelerek bilgi seviyelerini bu alanda artırarak uzmanlaşmaları gerektiğini vurgulamaktadır. Başarısız olunan alanlarda vakit harcamamalarını gerektiği belirtmektedir. Her bireyin başarılı olduğu alanı keşfederek bireysel sorumluluk almalarının başarılarını arttıracağını söylemektedir.

12 Kişileri erkek ya da kadın diye tanımlamak yerine bilgi düzeyi ve ne kadar eğitimli olduklarının önemini vurgulamaktadır. Yarının eğitimli insanları global ve batılı dünyada daha çok kendilerine yer edineceklerdir. Karl Marx öldükten 30 yıl sonta komünizm etkisini kaybetmeye başladı ama kişinin bilgi seviyesi bireysel soromluluğu ve eğitimli insan olarak kendini yetiştirmesini hedef alan bilgi çağı her zaman yaşayacaktır.

13 Makale Özeti Antik çağlardan günümüze periyodik olarak yeni bilgi, icatlar, buluşlar gelişiyor. Milattan sonra 800 yılına kadar gemiler kürekliydi, sonra bu tarihte rüzgarın gücüyle de ilerlenebileceği bulundu ama 500 yıl kadar bu sağlıklı kullanılamadı, rüzgar sadece doğru yönde estiğinde kullanıldı, onun dışında yine kürek kullanıldı. Yani yenilikler çok geç adapte oluyor ve geliştirilemiyor.

14 Makale Özeti Atlara üzengi yapılmasıyla, atın üstünde kılıç kullanmak, savaşmak daha da mümkün hale geldi ve gücü elinde bulunduran iyi savaşanlar oldu. Para, güç onlarındı. Bu beyler zamanla toplumda önemli bir yer edindiler ve üzengi feodalizmin doğmasına sebep oldu. Bu beyler ve beylerin sahip olduğu toprakları işleyen çalışan emek veren köylü sınıfı ezildi. Endüstri Devrimi, rüzgarın gücü, tekerleğin kullanılması, buhar makinasıyla bu derebeylikler son buldu.

15 Makale Özeti Endüstri Devrimi ile gelen bu değişimler Hindistan, Çin, İslam toplumlarında değer bulmadı, uygulanmadı. Avrupa’nın genelinde 400 yılda, Batı Avrupa’da 100 yılda adapte oldu. 1794’te France's Ecole Polytechnique ilk teknik üniversite, ilk olarak mühendislik öğretmeye başlıyor ’lerin başında tıp öğretimleri başlıyor. Dünyada bilgi, bilim eğitimleri yayılıyor ve üretimin, yeniliğin önünü hızla açıyor. 1840’lar gibi Almanya’da kimya üzerine araştırmalar, buluşlar yoğunlaşıyor.

16 Makale Özeti 1800’lerin başı Jane Austin romanlarında fabrika çalışanları, bankacılardan bahsedilmiyor. Esnaftan, avukatlardan, yazarlardan bahsediliyor. 1830’lar Balzac – romanlarında fabrikalar, bankacılar, borsalardan bahsediyor. Charles Dicken 1854 – Fabrika işçilerinden bahsediyor. 1900’ler sanayileşme artıyor ve Marx’ın terimi yabancılaşma (alienation). İşçi sınıfı ezilen sınıf. Frederick Taylor Taylor işçi eğitimine çok önem veriyordu, yeteneklerin de böyle ortaya çıkacağına inanıyordu.

17 Makale Özeti 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki süreçte “bilgi” öne geçti ve Yönetim Devrimi kavramı oluştu. Bilgi; üretimde, işgücünde, sermayede tek başına söz sahibi ve yönlendirici oldu. Bugün bilginin gücünün şekillendirdiği bir bilgi ekonomimiz var ve bu ekonomi şüphesiz ki bir «Post Kapitalist» ekonomidir. Japonya ve Kore’nin savaş sonrası bilgiye ve kişisel eğitime verdikleri önemle hızla yol kat ettiklerini belirtmektedir.

18 İçerik Tanımı: Temel Fikirler
Bilginin önemi, gücü, sonsuz olması Başarılı olunan alanlara yönelmek, başarısız alanlarda vakit harcamamak Sürekli eğitim almak Kişisel sorumluluk almak

19 İçerik Tanımı Yönetim bilimi alanında yazılmıştır
Bilginin toplumlardaki gelişim süreci ve sonuçları incelenmiştir İnceleme makalesidir Yazarın konuya yaklaşımı subjektiftir Tarihsel süreçteki örneklemelere yer verilmiştir Makalede dergi ile yazar arasındaki röportaja yer verilmiştir

20 Hedef Okuyucu Kitlesi Yönetim bilimciler
Eğitime ve bilgiye önem verilen her alan İşletme yöneticileri ve çalışanlar

21 Dil Ve Üslup Makalenin dili popülerdir.
Yazar, anahtar sözcükleri, temel kavramları ve terimleri yeteri kadar açıklamıştır. Yazarın üslubu, hedef kitleye uygundur. Yazar dili kısmen etkili kullanmıştır. Bazı cümleler birbiriyle benzerlik göstermiştir. Aynı kelimeler çok sık kullanılmıştır.

22 Yazarın Yaklaşımı Yazarın yaklaşımı kısmen akademik, büyük ölçüde uygulamacı kitlenin beklentilerini karşılayacak niteliktedir. Yazar, makalede kendi düşüncelerine yer vermiş, tartışmaya açık değildir Kişilerin veya toplumların bilgiyi kullanmaları neticesinde global dünyada kendilerine yer edineceklerini örneklerlerle açıklamıştır.

23 Değerlendirme Yazar, makalede hiç kaynak kullanmamıştır.
Makalenin içinde derginin yazarla yaptığı bir röportaj da mevcuttur. Makalenin bütününde bilgi ve bilim kavramını tarihsel gelişim sürecinde detaylı örneklendirmelerle anlatmıştır, bu okuyucunun ilgisini dağıtmaktadır. Başlık ile içerik makalenin bütününde uyumsuzdur. Makalenin sonlarında yazarın ana mesajı anlaşılabilmektedir.

24 Doğɾu şeyi yapmak, biɾ şeyleɾi doğɾu yapmaktan daha iyidiɾ
Doğɾu şeyi yapmak, biɾ şeyleɾi doğɾu yapmaktan daha iyidiɾ. Peter Drucker

25 Teşekkür ederiz 


"T.C. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ The Rise Of The Knowledge Society" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları