Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HANGİ ALAN-HANGİ MESLEK?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HANGİ ALAN-HANGİ MESLEK?"— Sunum transkripti:

1 HANGİ ALAN-HANGİ MESLEK?
Kazanım: Seçebileceği dersler ile meslekler arasındaki ilişkiyi açıklar. 9. Sınıf 75 nolu kazanım etkinliği

2 Ortaöğretim (Lise) Ders Çizelgesi
Kendi okul türümüze göre Ortaöğretim (Lise) Ders Çizelgesi’ni inceleyelim...

3 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ’NE GÖRE DERS SEÇİMİ
MADDE 11- (1) Derslerin seçimi ve buna yönelik açıklamalar ders kesiminden önce okul müdürlüğünce öğrencilere duyurulur.  (2) Ders seçimi veli, sınıf rehber öğretmeni ve rehber öğretmenin bilgisi dâhilinde öğrenci tarafından ders kesiminden haziran ayının son iş günü mesai saati bitimine kadar e-Okul sistemi üzerinden yapılır. Süresi içerisinde ders seçimi yapmayan öğrencilerin dersleri okul yönetimince belirlenir. (3) 9 uncu sınıfa yeni başlayan öğrencilerin ders seçimleri ile seçilen derslerde değişiklik yapılmasına ilişkin işlemler ders yılının ilk haftası içinde yapılır. (4) Seçmeli ders en az 12 öğrencinin talebi doğrultusunda öğretime açılır. Ders yılı içerisinde öğrenci sayısı azalsa bile o dersin okutulmasına devam edilir. Ortak derslerde ise sınıf bütünlüğü esastır. Özel öğretim kurumlarında bu şartlar aranmaz.” Yukarıda verilen yönetmelik hükümleri ışığında öğrenciler kendi ilgi, istek, yetenek ve derslerdeki başarı durumlarına göre, derslerini seçebilmektedir. Seçmeli derslerin belirlenmesinde dikkat edilmesi gereken, öğrencinin üniversite sınavlarında tercih edeceği bölüme hazırlayan ve başarılı olabileceği seçmeli dersleri tercih etmesidir.

4 Seçmeli dersleri üniversiteye hazırlık açısından gruplandığında 4 seçmeli ders grubu ortaya çıkmaktadır. Bunları şöyle açıklayabiliriz: 1 – Sayısal - Fen ağırlıklı Seçmeli Dersler : Bu grup daha çok Matematik, Geometri, Fizik, Kimya ve Biyoloji gibi seçmeli derslerin olduğu, sayısal derslere karşı ilginin, sayısal yetenek ve başarının üst düzeyde olması beklenen bir alandır. Bu dersleri seçmeyi düşünen  öğrencilerin 9. ve 10. Sınıfta da bu derslerden başarılı olması beklenir. Bu alandaki dersleri seçen öğrenciler üniversite sınavında mühendislik, mimarlık, tıp, eczacılık vb. bölümleri tercih etmeyi düşünen öğrenciler olmalıdır.

5 Seçmeli dersleri üniversiteye hazırlık açısından gruplandığında 4 seçmeli ders grubu ortaya çıkmaktadır. Bunları şöyle açıklayabiliriz: 2 – Matematik ve Sosyal Bilimler (Eşit Ağırlıklı yada Türkçe - Matematik)ağırlıklı Seçmeli Dersler : Bu grup Matematik ve Geometri’nin yanında Sözel dersler olarak bilinen Dil, Edebiyat, Tarih, Coğrafya ve Felsefe Grubu derslerinin olduğu bir alandır. Bu alanı seçmeyi düşünen öğrencilerin Matematik ve Geometri’nin yanında Edebiyat ve Sosyal bilimlere (Tarih, Coğrafya ve Felsefe Grubu) karşı ilgili, bu alanda çalışmaktan zevk alan, hem sayısal (matematik – geometri) hem de sözel yeteneğinin üst düzeyde olması beklenir. Bu alandaki dersleri seçen öğrencilerin üniversite sınavında iktisat, işletme, ekonomi, hukuk, uluslararası ilişkiler, sınıf öğretmenliği, psikolojik danışma ve rehberlik vb. gibi Eşit Ağırlıklı ve Sosyal Bilimlerle ilgili bölümleri tercih etmeyi düşünen öğrenciler olmaları beklenir.

6 Seçmeli dersleri üniversiteye hazırlık açısından gruplandığında 4 seçmeli ders grubu ortaya çıkmaktadır. Bunları şöyle açıklayabiliriz: 3- Sosyal Bilimler ağırlıklı Seçmeli Dersler : Bu grup Sözel dersler olarak bilinen Dil, Edebiyat, Tarih, Coğrafya ve Felsefe Grubu derslerinin olduğu bir alandır. Bu alanı seçmeyi düşünen öğrencilerin Edebiyat ve Sosyal bilimlere (Tarih, Coğrafya ve Felsefe Grubu) karşı ilgili ve bu alanlarda başarılı olması beklenir. Bu alandaki dersleri seçen öğrenciler üniversite sınavında Sosyal Bilimlerle ilgili bölümleri (Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Sosyal dersler ve Edebiyat Öğretmenlikleri vb.) tercih etmeyi düşünen öğrenciler olmalıdır.

7 Seçmeli dersleri üniversiteye hazırlık açısından gruplandığında 4 seçmeli ders grubu ortaya çıkmaktadır. Bunları şöyle açıklayabiliriz: 4- Yabancı Dil ağırlıklı Seçmeli Dersler : Bu grup Sözel dersler olarak bilinen Dil, Edebiyat, Tarih, Coğrafya ve Felsefe Grubu derslerinin yanında Yabancı Dil derslerinin yoğun olduğu bir alandır. Bu alanı seçmeyi düşünen öğrencilerin hem sözel hem de yabancı dile karşı ilgisinin olması ve bu alanlarda başarılı olması beklenir. Bu alandaki dersleri seçen öğrenciler üniversite sınavında Sosyal Bilimlerle ve yabancı Dil ile ilgili bölümleri tercih etmeyi düşünen öğrenciler olmalıdır.

8 Şimdi aşağıdaki soruları birlikte cevaplamaya çalışalım…
 Hangi dersler, hangi mesleklerle ilgili olabilir?  İleride hangi mesleği seçmeyi düşünüyorsunuz?  Seçmeyi düşündüğünüz meslekle, hangi dersler arasında ilişki olabilir?  Seçtiğiniz derslerle ileride seçmeyi düşündüğünüz meslek birbiriyle uyumlu mu?  ve 12. sınıflarda seçmeyi düşündüğünüz meslekle ilgili ders seçmezseniz neler olur?

9 “Eğer sahip olmayı düşündüğünüz meslek, seçeceğiniz derslerle ilgili ise bir sorun yok. Ama ileride sahip olmayı düşündüğünüz meslek, seçeceğiniz derslerle ilgili değil ise verdiğiniz kararı tekrar ve gerçekçi bir biçimde gözden geçirmelisiniz.” Başarılar…


"HANGİ ALAN-HANGİ MESLEK?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları