Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KIZLARDA GÖRÜLEN ERGENLİK DÖNEMİ DEGİŞİKLİKLERİ VE SORUNLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KIZLARDA GÖRÜLEN ERGENLİK DÖNEMİ DEGİŞİKLİKLERİ VE SORUNLARI"— Sunum transkripti:

1 KIZLARDA GÖRÜLEN ERGENLİK DÖNEMİ DEGİŞİKLİKLERİ VE SORUNLARI

2 Kızlarda 11-12 yaşlarında başlar ve 20 yaşına kadar devam eder.

3 Fiziksel Değişiklikler
Adet kanamasının başlaması Göğüslerin büyümeye başlaması Bacaklar, koltuk altı ve genital bölgede kıllanma Kilo alma, boy uzaması, sivilceler

4 Âdet görme: Belli zaman aralıkları ile, rahim iç yüzeyini kaplayan ince dokunun vajinadan dışarı atılmasıdır.

5

6 İlk âdet görme, 9 ile 16 arasında herhangi bir yaşta olabilir
İlk âdet görme, 9 ile 16 arasında herhangi bir yaşta olabilir. Âdet görme genellikle memelerin büyümeye başlamasından bir yıl sonra başlar.

7 Âdet döngüsü Âdetin başlangıcından bir sonraki âdet görmeye kadar geçen süredir. İki âdet görme arasındaki süre yani âdet döngüsü, ortalama 28 gündür. 21 ile 35 gün arasında değişebilir.

8 Âdetin 7 günden uzun 1 günden kısa sürmesi
İki âdet arasında kanama Âdet kanamalarının aşırı miktarda olması 9 yaşından önce âdet görmeye başlanması 16 yaşına kadar değişikliklerin başlamaması ve henüz âdet görülmemesi 18 yaşına gelindiğinde ergenlikte görülen değişikliklerin başlamış,ancak henüz âdetin görülmemiş olması Âdet kanamalarının 21 günden sık, 35 günden uzun aralıklarla olması

9 Göğüslerin Büyümesi Göğüslerin büyümesi sırasında acıma meydana gelir.
Bedeninize uygun iç çamaşırı kullanmak önemlidir.

10 Kıllanma Kadınlık hormonu olan ‘östrojen’in salgılanması sonucu vücutta kıllar çıkmaya başlar. Uygun yöntemlerle kılların temizlenmesi gerekir.

11 Büyüme Bacaklar ve kollar vücuda göre daha hızlı uzadığı için yürürken dengenizi kaybedebilirsiniz. Sakarlıklar yapabilirsiniz. Yağ salgısı arttığından aşırı kilo alımı olabilir. Beslenmeye dikkat edilmeli. Sivilceler çıkabilir.

12 Zihinsel Gelişim Ergenlik döneminde, zihinsel düzeyiniz de hızla gelişir. Artık bir konuyla ilgili daha çok seçeneği aynı anda düşünüp, sonuca yönelik seçim yapabilirsiniz.

13 Ancak başlangıçta henüz çok yönlü düşünme yeteneğiniz oluşmadığı için, bazı fikirlere körü körüne bağlanabilir veya kuvvetle savunduğunuz görüşünüzden kısa sürede vazgeçebilirsiniz.

14 Sosyal Gelişim Ergenlik döneminin başlangıç günleri, ruhsal ve bedensel değişimlerin neler olduğunun fark edildiği ve anlaşıldığı dönemlerdir. Bunu izleyen yıllarda, artık kendinizi tanıdığınız biçimi ile çevrenizdekilere kabul ettirme çabasına gireceksiniz; bağımsızlığınızı doyasıya yaşamak en büyük uğraşınız olacak.

15 Bu nedenle zamanınızı daha çok ev dışında geçirmeye çalışacak ve nerede olduğunuzun sorulmasını da kimliğinize yapılan bir saldırı gibi algılayabileceksiniz.

16 Tümüyle bağımsız olmak eğitim ve deneyim birikimiyle kazanılır.
Bu nedenle bu dönemde anne, babanıza kulak vermenizde yarar vardır.

17 En güzeli evinize ve sevdiklerinize BAĞLILIĞINIZI sürdürerek BAĞIMSIZLIĞINIZI kazanmanızdır.

18 Düşünceleriniz, duygularınız ve bedeniniz sizindir.

19 Bedeninizi, duygu ve düşüncelerinizi geliştirmek ve korumak artık sizin görevinizdir.
Bu size bir sorumluluk yüklemekle birlikte, bu sorumluluğun onurunu da vermektedir.

20 Bu nedenle, istemediğiniz ve kendinizi rahat hissetmediğiniz biçimde size yaklaşan kişilerin durdurulması en önemli haklarınızdandır.

21 Güzel duygularınızı ve düşüncelerinizi olduğu kadar, korku, kaygı ve öfkelerinizi de paylaşabilmeniz sizi rahatlatacaktır.

22 Duyguların Yoğunluğunda Artış
Duygusal Gelişim Ben kimim? Nereye aitim? Rollerim ne? Duyguların Yoğunluğunda Artış Aşık Olma Mahcubiyet ve Çekingenlik Aşırı Hayal Kurma

23 Yalnız Kalma İsteği Çalışmaya Karşı İsteksizlik Çabuk Heyecanlanma Tedirgin ve Huzursuz Olma

24 HAYIR ! ! Hiç kimsenin senin, özel yerlerine dokunmaya hakkı yoktur. Hiç kimsenin seni, kendi özel yerlerine dokundurtmaya da hakkı yoktur. Birisinin senden özel yerlerine dokunmanı istemesi ya da seninkilere dokunması saklayacağın bir sır değildir. Anlatmama sözü vermiş olsan bile, anlatırsan başına çok kötü şeyler geleceği söylenmiş olsa bile, böyle bir şey olursa anlatmalısın. Mutlaka söylemelisin. Sır saklaman gerektiği doğrudur. Ama bu saklanmaması gereken kötü bir sırdır.

25 Problemlerinizin çözümüne
yardımcı olmak için REHBERLİK SERVİSİ


"KIZLARDA GÖRÜLEN ERGENLİK DÖNEMİ DEGİŞİKLİKLERİ VE SORUNLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları