Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Okul Rehberlik Servisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Okul Rehberlik Servisi"— Sunum transkripti:

1 Okul Rehberlik Servisi
ERGENLİK DÖNEMİ Siz de Çocuktunuz… Sizde Ergendiniz… Okul Rehberlik Servisi

2 Çocukluk ile yetişkinlik arasındaki dönem olan ergenlik çoğunlukla hem anne-babalar hem de çocuklar için oldukça zor bir dönemdir. E R G N L İ K D Ö M Ergenlik çocukların kendi kimliklerini oluşturdukları, kendilerini anne-babalarından ayırdıkları ve aile dışında önemli ilişkiler kurdukları bir dönemdir.

3 Bu dönemde anne-babalar, sevimli, itaatkâr, kendilerine hayran küçük çocuklarının yerini alan bu huysuz, inatçı kişiyle uyum sağlamaya çalışırken "kaybettikleri" çocuk için bir çeşit "yas" duygusu yaşarlar. E R G N L İ K D Ö M

4 Ancak olan biteni anlamak ve olayları doğru şekilde değerlendirebilmek önemlidir.
G N L İ K D Ö M Kendi ergenlik yıllarınızı düşünün. İsyankarlık ediyor muydunuz? Ne tür giysilerden hoşlanıyordunuz? Dinlediğiniz müzikten anne-babanız hoşlanıyor muydu? Onlarla çatışmalar yaşıyor muydunuz? Sizi anlamadıklarını düşünüyor muydunuz?

5 Kısacası ergenlik dönemindeki yaklaşımlarınız, deneyimleriniz ve ilişkileriniz şu anda sizin ergen çocuğunuz ile aranızda yaşananlardan çok farklı mıydı? E R G N L İ K D Ö M

6 Anne-babaların en önemli görevi ergenlerin kendi yaşamlarını etkileyecek önemli kararları verebilmeyi öğrenerek, büyümeleri ve bağımsız bir birey olmalarına izin vermektir. E R G N L İ K D Ö M Ergenlik döneminde de sınırlar olmalıdır ancak bu sınırların içerisinde ergenlerin kendi kanatlarını test edebilmelerine, kim olduklarını ve kim olmak istediklerini anlamalarına yetecek ölçüde alan bulunması gereklidir.

7 Bu süreçte ergenler çok önemli bazı tavsiyelerinizi reddedebilirler, ancak unutmayın ki bu büyümenin bir parçasıdır. E R G N L İ K D Ö M Ayrıca, anne-babaların ergenlik öncesinde aşıladıkları değerlerin çoğunun ergenlikten sonra da etkili olmaya devam ettiğini de unutmayın.

8 ANNE-BABALAR İÇİN BAZI TEMEL KURALLAR
G N L İ K D Ö M Aşağıdaki kurallara özen göstermeniz, ergenler kendi kimliklerini ortaya koymaya çalışırken kaçınılmaz olarak ortaya çıkan stresi azaltmanıza yardımcı olacaktır. Dinleyin Tamamen farklı görüşte olsanız bile, çocuğunuzu her zaman dinleyin.

9 Davranış ile çocuğu birbirinden ayırın
G N L İ K D Ö M Sizi rahatsız eden şey ile onu yapan kişiyi birbirine karıştırmayın. Ergen çocuğunuzun davranışlarından dolayı öfkelendiğiniz veya üzüldüğünüz zamanlar olacaktır. Ancak bu çocuğunuza olan sevginizin bittiği anlamına gelmez. Hatta büyük olasılıkla tam tersi bir anlam taşır: Ona önem veriyor olmanız. Öfkenizi çocuğunuzun tüm kişi olarak varlığına değil davranışları üzerinde odaklamaya gayret edin.

10 Önemsiz konuları görmezden gelin
Ergen çocuğunuzun görünümü ya da davranışları sizi ne kadar rahatsız ederse etsin, sürekli eleştirmekten kaçının. Önemsiz durumları görmezden gelin. Daha önemli konularda düşüncelerinizi, neyi ve neden tasvip etmediğinizi belirtin ancak onun da sizden farklı görüşte olma hakkına saygı duyduğunuzu gösterin.

11 E R G N L İ K D Ö M Takdir edin
Ergen çocuğunuzun yaptıklarına ilgi gösterin. Onu gerçekten takdir edebileceğiniz fırsatları da görmeye çalışın. E R G N L İ K D Ö M Uzlaşma sağlayın Fikir ayrılıkları çıktığında, her iki tarafın da kabul edebileceği bir uzlaşma zemini bulmaya çalışın. En kötü olasılıkla, uzlaşamadığınız konusunda uzlaşın.

12 E R G N L İ K D Ö M Sürekli söylenmeyin
Sürekli nutuk çekip, söylenmeyin. "Ben senin yaşındayken...." ile başlayan akıl vermelerden kaçının. Büyük olasılıkla onun yaşındayken onunla ortak yönünüz düşündüğünüzden çok daha fazlaydı!

13 E R G N L İ K D Ö M Eleştirilmeye hazırlıklı olun
Eleştirilerin hedefi olmaya, yani yaşadığı tüm sorunların, zorlukların nedeni olduğunuz, büyümesine ve eğlenmesine izin vermediğiniz gibi eleştiriler yöneltmesine hazırlıklı olun. E R G N L İ K D Ö M Çocuğunuzdan vazgeçmeyin Bu eleştirilerin çoğu yüreğinize işlemesin. Ve çocuğunuzdan vazgeçmeyin. Ergenler aslında düşündüğünüzden çok daha fazlasını izler, dinler ve öğrenirler.

14 Ruh durumu sürekli değişebilir
G N L İ K D Ö M Bu yaşlarda, kısmen hormonal değişimlerden dolayı, kısmen de bu dönemde çok sık yaşanan kaygılara bir tepki olarak ruh durumunda hızlı ve bazen aşırı değişimler olması son derece normaldir. Bunları anlayışla karşılamaya çalışın.

15 Mutlu son E R G N L İ K D Ö M Ergenliğin son dönemlerinde ergenlerin çoğu anne-babaları ile birlikteliklerinde daha rahat olurlar. Tüm bu dönem boyunca onlara adil ve tutarlı bir şekilde davrandıysanız, büyüme ve olgunlaşmaları için fırsat ve olanak verdiyseniz, ergenlikten aile bağları etkilenmeden çıkacak ve yetişkinliğe adım atacaklardır.

16 KENDİNE YAPILMASINI İSTEMEDİĞİN DAVRANIŞI, BAŞKASINAN YAPMA.
G N L İ K D Ö M KENDİNE YAPILMASINI İSTEMEDİĞİN DAVRANIŞI, BAŞKASINAN YAPMA.

17 REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ
M.AKİF ERSOY ORTAOKULU REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ


"Okul Rehberlik Servisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları