Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ET İ HOLD İ NG İ LKÖ Ğ RET İ M OKULU PDR SERV İ S İ Ş ÜKRAN ÖZTÜRK PS İ KOLOJ İ K DANI Ş MAN 2007-2008.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ET İ HOLD İ NG İ LKÖ Ğ RET İ M OKULU PDR SERV İ S İ Ş ÜKRAN ÖZTÜRK PS İ KOLOJ İ K DANI Ş MAN 2007-2008."— Sunum transkripti:

1 ET İ HOLD İ NG İ LKÖ Ğ RET İ M OKULU PDR SERV İ S İ Ş ÜKRAN ÖZTÜRK PS İ KOLOJ İ K DANI Ş MAN 2007-2008

2 Çeteler Çete üyelerinin oldukça küçük bir kısmı ergen nüfusundan oluşmaktadır. Buna rağmen, şiddet suçlarının büyük çoğunluğu da ergenler tarafından işlenmektedir. Araştırmacılar 1990'ların başından beri çeteleri ve çete olgusunu araştırmaktadırlar. Fakat hala ergenlerin neden çetelere katıldığına dair somut nedenler tanımlanamamaktadır. Çete üyelerinin oldukça küçük bir kısmı ergen nüfusundan oluşmaktadır. Buna rağmen, şiddet suçlarının büyük çoğunluğu da ergenler tarafından işlenmektedir. Araştırmacılar 1990'ların başından beri çeteleri ve çete olgusunu araştırmaktadırlar. Fakat hala ergenlerin neden çetelere katıldığına dair somut nedenler tanımlanamamaktadır. Ayrıca çete problemiyle savaşan müdahale etmeye yönelik birçok programın da etkisi hakkında henüz çok az şey bilinmektedir. Çete üyeleri, çete üyesi olmayan ergenlere oranla daha ciddi ve şiddetli suçlar işlemektedirler. Ayrıca çete problemiyle savaşan müdahale etmeye yönelik birçok programın da etkisi hakkında henüz çok az şey bilinmektedir. Çete üyeleri, çete üyesi olmayan ergenlere oranla daha ciddi ve şiddetli suçlar işlemektedirler. Çete üyeleri suç hareketlerinin tamamen içinde olmakla kalmayıp işlenen birçok suçun sorumlusudurlar. Çeteler genellikle 12-25 yaş arası genç erkeklerden oluşmaktadır ama daha genç ya da yaşça daha büyük çete üyeleri de görülmektedir. Çete üyeleri suç hareketlerinin tamamen içinde olmakla kalmayıp işlenen birçok suçun sorumlusudurlar. Çeteler genellikle 12-25 yaş arası genç erkeklerden oluşmaktadır ama daha genç ya da yaşça daha büyük çete üyeleri de görülmektedir. Bazı çeteler bağımsız ve belirli bir yapıdan uzakken, bazıları oldukça kalabalık, organize ve sıkı disiplinlidirler. Birçok durumda çeteler, üyelerine prestij, güç ve para sağlamak için düzenlenmiş girişimsel faaliyetlere dahil olmaktadırlar. Bazı çeteler bağımsız ve belirli bir yapıdan uzakken, bazıları oldukça kalabalık, organize ve sıkı disiplinlidirler. Birçok durumda çeteler, üyelerine prestij, güç ve para sağlamak için düzenlenmiş girişimsel faaliyetlere dahil olmaktadırlar.

3 Risk etkenleri Ergenlerde şiddet ve suç işlemeyle ilgili birçok risk faktörü, yüksek çete oluşumu riskini de belirlemektedir. Ergenlerde şiddet ve suç işlemeyle ilgili birçok risk faktörü, yüksek çete oluşumu riskini de belirlemektedir. Suç ve şiddetle ile ilgili risk faktörleri çete oluşturmak için de geçerlidir. Suç ve şiddetle ile ilgili risk faktörleri çete oluşturmak için de geçerlidir. Araştırmacılar çevre, aile, okul ve akran etkileşiminin, çete oluşumundaki etkisine dikkat çekmektedirler. Araştırmacılar çevre, aile, okul ve akran etkileşiminin, çete oluşumundaki etkisine dikkat çekmektedirler.

4 Önleme, müdahale ve engelleme stratejileri Ergenlerin çetelere üye oluşunun artmasının önlenmesi amacıyla birçok farklı program geliştirilmiştir. Bu programların çoğunluğu önleme, müdahale ve engellemeye yöneliktir. Ergenlerin çetelere üye oluşunun artmasının önlenmesi amacıyla birçok farklı program geliştirilmiştir. Bu programların çoğunluğu önleme, müdahale ve engellemeye yöneliktir. Önleme programları, ergenlerin çetelere katılımını eğitim yoluyla engellemeyi amaçlamaktadır. Önleme programları, ergenlerin çetelere katılımını eğitim yoluyla engellemeyi amaçlamaktadır. Müdahale programları ise, okul sonrası programlar, danışmanlık ve staj imkanları sunarak ergenlerin çetelere katılımını engellemeyi amaçlamaktadır. Müdahale programları ise, okul sonrası programlar, danışmanlık ve staj imkanları sunarak ergenlerin çetelere katılımını engellemeyi amaçlamaktadır. Engellemeye yönelik programlar ise suç davranışlarını ve suç işleyenleri teşhis etme, soyutlama ve cezalandırma stratejilerini içermektedir. Engellemeye yönelik programlar ise suç davranışlarını ve suç işleyenleri teşhis etme, soyutlama ve cezalandırma stratejilerini içermektedir.

5 Çeteler düşük gelirli çevrelerdeki ergenelerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik sosyal kurumlardır. Çeteler düşük gelirli çevrelerdeki ergenelerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik sosyal kurumlardır. Bu nedenle bireysel riski azaltıp bireysel şiddet davranışlarını düzeltmeye yönelik olarak geliştirilen özel programların etkin olmadığı bilinmektedir. Bu nedenle bireysel riski azaltıp bireysel şiddet davranışlarını düzeltmeye yönelik olarak geliştirilen özel programların etkin olmadığı bilinmektedir. Temel beceriler ve düşük maaşlı iş fırsatları, çetelerin ergenlere sağladığı sosyal ve ekonomik fırsatlarla yarışamamaktadır. Temel beceriler ve düşük maaşlı iş fırsatları, çetelerin ergenlere sağladığı sosyal ve ekonomik fırsatlarla yarışamamaktadır. Bunun yanı sıra, sert yargılar ve çete üyelerini mahkum etmek önlem almaktan ziyade onların cezaevlerinde çete faaliyetlerini devam ettirmelerine hatta arttırmalarına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra, sert yargılar ve çete üyelerini mahkum etmek önlem almaktan ziyade onların cezaevlerinde çete faaliyetlerini devam ettirmelerine hatta arttırmalarına neden olmaktadır. Çete sorununda uzun süreli, kalıcı bir çözüme gidebilmek için gençlere, çetelerin onlara sunduğu çeşitli fırsatlara alternatif yaratacak öneriler ve seçenekler sunulması gerekmektedir. Çete sorununda uzun süreli, kalıcı bir çözüme gidebilmek için gençlere, çetelerin onlara sunduğu çeşitli fırsatlara alternatif yaratacak öneriler ve seçenekler sunulması gerekmektedir.

6 'Bizim çocuk yapmaz öyle şeyler' demeyin Öğrencilerin yüzde 26'sı bir başkasını yaralamış, yüzde 22.6'sı kesici alet taşıyor. Öğrencilerin yüzde 26'sı bir başkasını yaralamış, yüzde 22.6'sı kesici alet taşıyor. Uzmanlar, 'Aileler, çocuklarının davranışlarından ruh hallerini anlayabilir' diyor Uzmanlar, 'Aileler, çocuklarının davranışlarından ruh hallerini anlayabilir' diyor

7 'Hemen paniklemeyin' Aileleri uyarıyoruz: " belirtilen özellikler, ergenlik dönemindekilere çok benzer. Aileler hemen panik yapıyor. Oysa 'eyvah' demeden önce belirtilerin süreklilik kazandığında dikkat etmek çok önemli." Aileleri uyarıyoruz: " belirtilen özellikler, ergenlik dönemindekilere çok benzer. Aileler hemen panik yapıyor. Oysa 'eyvah' demeden önce belirtilerin süreklilik kazandığında dikkat etmek çok önemli."

8 Saldırıdan önce... Şiddet riski taşıyan ya da uygulayan çocuk, sanıldığının aksine çoğu zaman sınıfın en sessizi olabiliyor. Okullarda şiddet davranışını uygulayan öğrencilerin izlediği yol, bulundukları davranış modelleri şöyle: Şiddet riski taşıyan ya da uygulayan çocuk, sanıldığının aksine çoğu zaman sınıfın en sessizi olabiliyor. Okullarda şiddet davranışını uygulayan öğrencilerin izlediği yol, bulundukları davranış modelleri şöyle: Okullardaki şiddet davranışları genellikle ani ve dürtüseldir. Okullardaki şiddet davranışları genellikle ani ve dürtüseldir. Şiddet uygulayanlar, düşüncelerini ya da saldırı planlarını daha önce savurmuş veya birileriyle konuşmuş olabilir. Birilerine saldırmak istediğini söyleyen bir öğrenci, birkaç arkadaşı ile bunu paylaşabilir. Şiddet uygulayanlar, düşüncelerini ya da saldırı planlarını daha önce savurmuş veya birileriyle konuşmuş olabilir. Birilerine saldırmak istediğini söyleyen bir öğrenci, birkaç arkadaşı ile bunu paylaşabilir. Saldırıdan önce birçok çocuk diğerleri tarafından alaya alındığını, baskı yapıldığını veya yaralandığını düşünür. Gerçekten de arkadaşlarını dinlediğinizde, saldıranın haftalar önce bazı çocuklarca sıkıştırıldığını (kafasına bir şeyler atmak, sırtına bir şeyler yapıştırmak, ayağına çelme takmak gibi) duyabilirsiniz. Sonunda toleransı tükenen kişi bir anda saldırabilir Saldırıdan önce birçok çocuk diğerleri tarafından alaya alındığını, baskı yapıldığını veya yaralandığını düşünür. Gerçekten de arkadaşlarını dinlediğinizde, saldıranın haftalar önce bazı çocuklarca sıkıştırıldığını (kafasına bir şeyler atmak, sırtına bir şeyler yapıştırmak, ayağına çelme takmak gibi) duyabilirsiniz. Sonunda toleransı tükenen kişi bir anda saldırabilir

9 Tam bir profilleri yok Saldırıdan önce kaygıya neden olan ve yardıma ihtiyaçları olduğunu gösteren davranışlarda bulunurlar. Saldırıdan önce kaygıya neden olan ve yardıma ihtiyaçları olduğunu gösteren davranışlarda bulunurlar. Şiddet davranışı gösteren çocukların tam bir profili yoktur. Birkaç hafta önce notlarını ve davranışlarını geliştirmesi için konuştuğunuz bir çocuk birkaç hafta sonra okulda saldırı gerçekleştirebilir. Şiddet davranışı gösteren çocukların tam bir profili yoktur. Birkaç hafta önce notlarını ve davranışlarını geliştirmesi için konuştuğunuz bir çocuk birkaç hafta sonra okulda saldırı gerçekleştirebilir. Birçoğu intiharı düşünmüş veya denemiştir. Bu çocuklar bazı öğretmenlerine, arkadaşlarına ölümle ilgili yazdıkları bazı şiirleri okutabilir. Birçoğu intiharı düşünmüş veya denemiştir. Bu çocuklar bazı öğretmenlerine, arkadaşlarına ölümle ilgili yazdıkları bazı şiirleri okutabilir.


"ET İ HOLD İ NG İ LKÖ Ğ RET İ M OKULU PDR SERV İ S İ Ş ÜKRAN ÖZTÜRK PS İ KOLOJ İ K DANI Ş MAN 2007-2008." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları