Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERGENLİK ÇAĞINDAKİ GENCİN BAŞLICA RUHSAL-SOSYAL ÖZELLİKLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERGENLİK ÇAĞINDAKİ GENCİN BAŞLICA RUHSAL-SOSYAL ÖZELLİKLERİ."— Sunum transkripti:

1 ERGENLİK ÇAĞINDAKİ GENCİN BAŞLICA RUHSAL-SOSYAL ÖZELLİKLERİ

2 Cinsel uyanış başlar. Cinsel uyanış başlar. Dengeli ilk okul çocuğu. yerine,tedirgin,çabuk tepki gösteren bir genç gelir. Dengeli ilk okul çocuğu. yerine,tedirgin,çabuk tepki gösteren bir genç gelir. Çabuk sevinir, çabuk üzülür. Çabuk sevinir, çabuk üzülür. Olur olmaz şeyi sorun yapar, tepkilerini önceden kestirmek güçtür. Olur olmaz şeyi sorun yapar, tepkilerini önceden kestirmek güçtür.

3 ERGENLİK ÇAĞINDAKİ GENCİN BAŞLICA RUHSAL- SOSYAL ÖZELLİKLERİ Derslere ilgi azalır, çalışma düzeni bozulur. Derslere ilgi azalır, çalışma düzeni bozulur. Kendisine tanılan hakları yetersiz bulur. Kendisine tanılan hakları yetersiz bulur. Evdeki kuralların çokluğundan ve sıkılığından yakınır, onları gereksiz bulur. Evdeki kuralların çokluğundan ve sıkılığından yakınır, onları gereksiz bulur. Anne-babasının uyarılarına ani tepki gösterir,ters cevap verir. Anne-babasının uyarılarına ani tepki gösterir,ters cevap verir.

4 ERGENLİK ÇAĞINDAKİ GENCİN BAŞLICA RUHSAL- SOSYAL ÖZELLİKLERİ Evde durmak istemez, dönüş saatine aldırmaz. Evde durmak istemez, dönüş saatine aldırmaz. Dağınık ve savruk olur. Dağınık ve savruk olur. Oburlaşır.Girip-çıkıp bir şeyler atıştırır. Oburlaşır.Girip-çıkıp bir şeyler atıştırır. İlgileri artar. Hevesleri çoğalır. İlgileri artar. Hevesleri çoğalır.

5 ERGENLİK ÇAĞINDAKİ GENCİN BAŞLICA RUHSAL- SOSYAL ÖZELLİKLERİ Gürültülü müziğe bayılır. Gürültülü müziğe bayılır. Süse,giyime düşkünlük gösterir.Saçlar uzatılır,sivilceler problem olur. Süse,giyime düşkünlük gösterir.Saçlar uzatılır,sivilceler problem olur. Fiziki görünüm çok önem kazanır (zayıflık, şişmanlı, uzunluk, kısalık). Fiziki görünüm çok önem kazanır (zayıflık, şişmanlı, uzunluk, kısalık). Gizliliğe önem verir. Gizliliğe önem verir. Toplumsal olaylara ve politikaya ilgi artar. Toplumsal olaylara ve politikaya ilgi artar.

6 ERGENLİK ÇAĞINDAKİ GENCİN BAŞLICA RUHSAL- SOSYAL ÖZELLİKLERİ Kulakta dolma, ödünç alınmış fikirler savunulur, büyüklerle tartışmaya girer. Kulakta dolma, ödünç alınmış fikirler savunulur, büyüklerle tartışmaya girer. Anne,babasına aykırı gelen düşünceler ileri sürer. Anne,babasına aykırı gelen düşünceler ileri sürer. Anne-babasını eleştirme fırsatını kaçırmaz, Anne-babasını eleştirme fırsatını kaçırmaz, Aykırı renkler seçer. Aykırı renkler seçer.

7 ERGENLİK ÇAĞINDAKİ GENCİN BAŞLICA RUHSAL- SOSYAL ÖZELLİKLERİ Karşı çıkmış olmak için karşı çıkar. Karşı çıkmış olmak için karşı çıkar. Kendisiyle ve çevresiyle sürekli bir savaş içindedir. Kendisiyle ve çevresiyle sürekli bir savaş içindedir. Bir yandan büyümek için sabırsızlanmakta, öbür yandan çocuksu davranışlar göstermektedir. Bir yandan büyümek için sabırsızlanmakta, öbür yandan çocuksu davranışlar göstermektedir. Hızlı bedensel gelişim ve cinsel uyanış genci sarsar uyumunu güçleştirir. Hızlı bedensel gelişim ve cinsel uyanış genci sarsar uyumunu güçleştirir.

8 ERGENLİK ÇAĞINDAKİ GENCİN BAŞLICA RUHSAL- SOSYAL ÖZELLİKLERİ Tepkilerinde iniş-çıkışları davranışlarında tutarsızlık görülür. Tepkilerinde iniş-çıkışları davranışlarında tutarsızlık görülür. Yeni arayışlar içindedir. Yeni arayışlar içindedir. Ben kimim,neyim,ne olacağım soruları kafasında yer etmeye başlar. Ben kimim,neyim,ne olacağım soruları kafasında yer etmeye başlar. Evden kopar çevreye yönelir. Evden kopar çevreye yönelir.

9 ERGENLİK ÇAĞINDAKİ GENCİN BAŞLICA RUHSAL- SOSYAL ÖZELLİKLERİ Spora ilgi artar. Spora ilgi artar. Yaşıtlarının davranışlarını, giyim kuşamlarını benimser. Yaşıtlarının davranışlarını, giyim kuşamlarını benimser. Arkadaş grupları çok önem kazanır. Arkadaş grupları çok önem kazanır. Arkadaş grupları içindeki bağlılığa çok önem verir. Arkadaş grupları içindeki bağlılığa çok önem verir. Arkadaş grubundan dışlanmamak için, kendisine aykırı gelen düşüncelere bile katılır. Arkadaş grubundan dışlanmamak için, kendisine aykırı gelen düşüncelere bile katılır.

10 ERGENLİK ÇAĞINDAKİ GENCİN BAŞLICA RUHSAL- SOSYAL ÖZELLİKLERİ Anne babasının arkadaşlarına karşı olan sert eleştirileri genci daha çok sokağa iter. Anne babasının arkadaşlarına karşı olan sert eleştirileri genci daha çok sokağa iter. Hayranlıklar ve tutkular güçlüdür. Hayranlıklar ve tutkular güçlüdür. Hayran oldukları kişi ile kendilerini özdeşleştirirler. Hayran oldukları kişi ile kendilerini özdeşleştirirler. Hayran oldukları kişilerin kusurlarını görmezden gelirler. Hayran oldukları kişilerin kusurlarını görmezden gelirler. Düşünme yeteneğinde olumlu gelişmeler olur. Düşünme yeteneğinde olumlu gelişmeler olur.

11 ERGENLİK ÇAĞINDAKİ GENCİN BAŞLICA RUHSAL- SOSYAL ÖZELLİKLERİ Soyut kavramları daha iyi anlar ve kullanır. Soyut kavramları daha iyi anlar ve kullanır. İlgi alanı genişler ve çeşitlilik kazanır. İlgi alanı genişler ve çeşitlilik kazanır. Bir şeyler yapmak, başarılı olmak eğilimi güçlenir. Bir şeyler yapmak, başarılı olmak eğilimi güçlenir. İleride seçeceği mesleği düşünür. İleride seçeceği mesleği düşünür. Eski yeteneklerinin kimi güçlenir ve öne çıkar. Eski yeteneklerinin kimi güçlenir ve öne çıkar. Politika ve ülke yönetiminde görüşler ileri sürer. Politika ve ülke yönetiminde görüşler ileri sürer.

12 ERGENLİK ÇAĞINDAKİ GENCİN BAŞLICA RUHSAL- SOSYAL ÖZELLİKLERİ Kendini ve başkalarını gözlemleme yeteneği gelişir. Kendini ve başkalarını gözlemleme yeteneği gelişir. Başlangıçta derme çatma olan fikirleri, okuyup tartıştıkça gelişir. Başlangıçta derme çatma olan fikirleri, okuyup tartıştıkça gelişir. Beğenmez tutumu giderek yerinde eleştirilere ve yorumlara bırakır. Beğenmez tutumu giderek yerinde eleştirilere ve yorumlara bırakır. Coşkuludur. Coşkuludur. Duygu ve düşüncelerini inançla savunur. Duygu ve düşüncelerini inançla savunur.

13 ERGENLİK ÇAĞINDAKİ GENCİN BAŞLICA RUHSAL- SOSYAL ÖZELLİKLERİ Haksızlığa şiddetle karşıdır. Haksızlığa şiddetle karşıdır. Gerçek hayata pek aldırmadan, toplum düzeni birden değişsin, eşitsizlikler ortadan kalksın ister. Gerçek hayata pek aldırmadan, toplum düzeni birden değişsin, eşitsizlikler ortadan kalksın ister. Doğruluktan yanadır. Doğruluktan yanadır.

14 ERGENLİK ÇAĞINDAKİ GENCİN BAŞLICA RUHSAL- SOSYAL ÖZELLİKLERİ Kolay çözümlere bel bağlayıp, yalancı önderlerin peşinden gidebilir. Kolay çözümlere bel bağlayıp, yalancı önderlerin peşinden gidebilir. Ergenlik dönemi her gençte aynı coşkunluğu ve tedirginliği yaratmaz. Bazı gençlerde çok sakin bir ergenlik çağı yaşanırken, bazılarında çok problemli olabilir. Ergenlik dönemi her gençte aynı coşkunluğu ve tedirginliği yaratmaz. Bazı gençlerde çok sakin bir ergenlik çağı yaşanırken, bazılarında çok problemli olabilir. Ergenlik çağını ülkemizde anlatan en güzel söz “delikanlı” sözüdür. Kızlar içinde “delikanlı kız” sözü kullanılır. Ergenlik çağını ülkemizde anlatan en güzel söz “delikanlı” sözüdür. Kızlar içinde “delikanlı kız” sözü kullanılır.


"ERGENLİK ÇAĞINDAKİ GENCİN BAŞLICA RUHSAL-SOSYAL ÖZELLİKLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları