Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MUSTAFA AY Rehber Öğretmen Ergenle iletişim kurmak neden bu kadar zor?Acaba ergenlerin bize mesajlarını iletmekte zorlanması da aynı nedenlerden kaynaklanıyor.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MUSTAFA AY Rehber Öğretmen Ergenle iletişim kurmak neden bu kadar zor?Acaba ergenlerin bize mesajlarını iletmekte zorlanması da aynı nedenlerden kaynaklanıyor."— Sunum transkripti:

1

2

3 MUSTAFA AY Rehber Öğretmen

4 Ergenle iletişim kurmak neden bu kadar zor?Acaba ergenlerin bize mesajlarını iletmekte zorlanması da aynı nedenlerden kaynaklanıyor olabilir mi?

5 Ergenlik gerek fiziksel gerek duygusal değişimlerin çok hızlı yaşandığı bir dönemdir.

6 Ergenlik döneminin başlaması ile beraber, ailenin denetiminde olan çocuk gitmiş, onun yerine sorumluluğunu kendisi almaya, aile denetiminin dışına çıkmaya çalışan bir genç olmuştur. Gencin bu davranışlarının nedeni, bağımsız olduğunu vurgulama savaşı, kimlik sorunu mücadelesidir.

7 Gençlik,bocalama ve fırtınalar içinde geçen bir dönemdir. İkinci doğuş olarak kabul edilir. Fırtına ve gerginlik dönemi olarak da açıklanabilen ergenlik hangi toplumda olursa olsun,her bireyin yaşadığı bir evredir.

8 ÇABUK ÜZÜLÜR. Çabuk sinirlenir. OLUR OLMAZ HERŞEYİ SORUN YAPAR.

9 İlgileri artmış,gelgeç hevesleri çoğalmıştır. Gürültülü müziğe bayılır Süse ve giyime düşkünlük gösterir. Genç kız ayna karşısında saatler geçirir.

10  Zaman harcamak dinlemek Aklınıza ne gelirse her konudan konuşmak!

11 Para ya da armağanlarla çocuğunuzu geçici kazanabilirsiniz.

12 Asıl armağan sürekli ilgi ve sevginizdir

13

14 İslami düşünceye göre:Hayır getirecek bir şeyi başarmak için mutlaka önce Allah(C.C) a güvenerek çalışmak, dua etmek, bu konuda sadece Allah(C.C) tan medet ummak temeldir.

15 Allah(C.C) ı dost edinmiş insanlar dualarına,Yüce Allah(C.C) ın her zaman karşılık vereceğini bilir ve derinden inanırlar.Allah(C.C) kendileri için ne nasip ettiyse gerek olumlu gerekse olumsuz sonunda mutlaka bir hayır olduğundan eminlerdir.Bu yüzden olumsuz düşünce ve gereksiz vesveselerden uzaktırlar.Çevrelerine her zaman mutluluk ve umut verirler.Çünkü hayatta yaşanacak her şey Allah(C.C) ın taktiridir.Ne gelirse Allah(C.C) tandır. O her zaman kendisini dost edinmiş kullarına her şeyin hayırlısını nasip eder ve inananlar Allah(C.C) ın takdirlerine yürekten teslimiyet gösterirler.

16 ÖNERİLER Çocuk başkalarının yanında kesinlikle eleştirilmemelidir. (Abisi ve kardeşi de dahil)

17 Çalışmaya başlayamama gibi bir zaafı olan çocuğun çalışma için isteklendirilmesi, çalışmaya başlamak için uygun ortam hazırlanması ve ilk çalışma saatlerinde dikkatini dağıtacak etmenlerin ortadan kaldırılması gerekir. (Televizyon sesi, gürültü,bilgisayar,telefon vs.)

18 Anne-baba çocuğun yanında tartışmaya girmekten kaçınmalı, çocuk konusunda tutarlı ve uyumlu davranmalıdır. (birinin olmaz dediğine birisi olur dememelidir.)

19 Fiziksel cezalardan kesinlikle kaçının. Ona vereceğiniz ceza; Sevdiği bir etkinlikten maruz kalmasını sağlamak olsun

20 Çocuğun her istediğinin yerine getirilmesi, ona her istediği şeyi yapabileceği,elde edebileceği kanısının verilmesi veya tam tersi olarak isteklerinin çok sınırlandırılması, hiç yerine getirilmemesi çeşitli uyumsuz davranışlar geliştirmelerine neden olacaktır. Bu konuda titiz olunuz.

21 Çocuklarınıza karşı sabırlı, soğukkanlı ve anlayışlı olunuz. Doğal olarak onlar hata yapacaklardır, kusurları ve kötü hareketleri olacaktır. Çocuklar düşündüğünüz, istediğiniz gibi tavır ve davranışlar göstermiş olsalardı okulda "EĞİTİM" denen şeye gerek kalmazdı.

22 Çocuğunuzun evde ders çalışmasını kontrol ediniz. Ancak sürekli şekilde "ders çalış" ikazı olumsuz etki yapmaktadır. Ona güvendiğinizi belli ederek uyarınız.

23 Çocuğunuzun okul dışındaki arkadaşlarını kontrol ediniz.

24 Sağlıklı bir kişilik geliştirmesi için bu dönemde gence, kendi kendisini idare edecek olanaklar sağlanmalıdır. Gencin hatalı düşünce ve davranışları tartışma ve kanıtlama yoluyla düzeltilmelidir. Çocuk gibi muamele görmek istemez. Ona büyük insan gibi davranmak, kişiliğine saygı göstermek zorundadır.

25  Olumlu davranışlarla ilgili kaygılarınızı,kararlı ama aşağılamadan ve karşılıklı şikayette bulunmadan iletebilirsiniz.

26


"MUSTAFA AY Rehber Öğretmen Ergenle iletişim kurmak neden bu kadar zor?Acaba ergenlerin bize mesajlarını iletmekte zorlanması da aynı nedenlerden kaynaklanıyor." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları