Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MESLEKLER REHBERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MESLEKLER REHBERİ."— Sunum transkripti:

1 MESLEKLER REHBERİ

2 RADYO-TV YAYIMCILIĞI BÖLÜMÜ

3 Radyo-TV Yayımcılığı programının amacı, radyo ve televizyon stüdyolarındaki aygıtları (ses ve görüntü sistemlerini) kullanacak insan gücünü yetiştirmektir. Mezunlar TRT veya özel sektöre ait sinema, radyo ve televizyon stüdyolarında, çeşitli devlet kuruluşlarının “gör –işit “ (audio-visual araç merkezlerinde çalışabilirler. Programın Amacı: Radyo ve televizyon programının amacı, elektronik kitle iletişim araçlarının başında gelen radyo ve televizyon yayıncılığı alanında çalışacak nitelikli eleman yetiştirmek ve araştırma yapmaktır. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Radyo ve televizyon programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk yıllarında ekonomi, hukuk, siyasal ve sosyal bilimler daha sonraki yıllarda radyo ve televizyonda program yapımı, televizyon haberciliği, basın ve yayın yolu ile halk eğitimi gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır. Gereken Nitelikler: Radyo ve televizyon programında okumak isteyen gençlerin sözel yeteneği güçlü, sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, ikna gücü yüksek ve yaratıcı kişiler olmaları gerekir. Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Radyo ve televizyon programını bitirenler resmi ve özel televizyon ve radyolarda çeşitli ünvanlarla görev alırlar. Radyo ve televizyon programlarının yapımında çalışanlar program tasarımı, programın hazırlanması, filme alınması ve yayınlanması gibi yayıncılığın her aşamasında değişik roller alırlar; programın amacının belirlenmesi, programda rol alacak elemanların seçimi, programın filme çekimi ve montajı vb. işleri yerine getirirler. Çalışma Alanları: Radyo ve televizyon programını bitirenler resmi ve özel radyo ve televizyon kuruluşlarında görev alabildikleri gibi halkla ilişkiler ve tanıtım bürolarında da çalışabilmektedirler.

4 RADYO-TV VE SİNEMA BÖLÜMÜ

5 Programın Amacı:Radyo-televizyon ve sinema bölümü, özellikle kitle iletişim araçlarının başında gelen radyo-televizyon yayıncılığı ve sinema yapımcılığı için nitelikli eleman yetiştirmeyi amaçlar. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sinema-televizyon tekniğine giriş, uygarlık ve sanat tarihi, sinema dili, dünya sinema tarihi, güzel sanatlar, türk sinema tarihi, film analizine giriş, senaryo- yönetim, oyun, sinema-televizyon tekniği, sinema dili, çekim ve yapım teknikleri, sinema tekniği, sinemasal çevre tasarımı, film müziği, türk sanat tarihi, görüntü perspektifi, film analizi, televizyon tekniği, uygulama atölyesi, sanat ve sinema, diploma projesi gibi dersler gösterilmektedir. Gereken Nitelikler:Program yapımcısı olmak isteyenlerin; bir işi planlama ve uygulama gücüne, insanlarla iyi iletişim kurabilme ve insanları ikna edebilme yeteneğine sahip, yaratıcı, titiz, düzenli ve disiplinli kimseler; Sinema yönetmeni olmak isteyenlerin okuduğunu ve söyleneni iyi anlayabilen, hayal ve tasarım gücü zengin, yaratıcı, kültürlü, düşüncelerini, fikirlerini iyi ifade edebilen, insanlarla iyi ilişki kurabilen, duyguları anlayabilen, sabırlı, dikkatli ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir. Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları işler:Mezunlar radyo ya da televizyonda program yapımcısı olarak program yazım veya filme alınması ve yayınlanması gibi işleri yaparlar. Çalışma Alanları: Film çekim stüdyolarında ve film setlerinde çalışırlar. Başta TRT olmak üzere ülkemizde son yıllarda hızla çoğalmış bulunan özel radyo ve TV kuruluşlarında iş bulabilme olanakları mevcuttur. Son yıllarda özel radyo ve TV kuruluşlarının yayın dünyasına girmesi sonucu bu meslekte çalışma alanı genişlemiş, ayrıca bayanların bu mesleğe olan ilgisi son yıllarda artış kaydetmiştir. Yayıncılık sektörü, dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı bir şekilde gelişmekte ve yaygınlaşmaktadır. Son bir kaç yıl içinde açılan özel TV ile radyolar daha kaliteli programların yapılmasını gerekli kılmıştır. Bu gelişmelere paralel olarak kendini iyi yetiştirmiş, gelişmeleri ve değişmeleri takip edebilen, sanatseverlere yönelik iyi projeler üretebilen meslek elemanlarına ihtiyaç vardır.

6 MEDYA VE İLETİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ

7 Medya işletmeciliği, radyo ve televizyon yayıncılığı ve halkla ilişkiler alanında eğitim ve araştırma yapar. Programın Amacı: Bu bölümünün amacı, iletişim alanında yaşanan değişim ve gelişmelerin yarattığı gereksinimleri karşılamak üzere nitelikli elemanlar yetiştirmektir. Yeni iletişim teknolojilerinin desteği ile başta sosyal medya olmak üzere medya sektöründe yetkin profesyonellere gereksinim duyulmaya başlanmıştır. Bölüm internet tabanlı bu yeni iletişim ortamında çalışacak donanımlı profesyonelleri yetiştirmeyi hedeflemektedir. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Bölüm Öğrencileri, Almanca, Genel, Haberciliğin Temel Kavramları, Hukukun Temel Kavramları, İletişim Bilgisi, Medya Ve İletişim, Siyasal İletişim,temel Bilgi Teknolojileri I, Birey Ve Davranış, Etkili İletişim Teknikleri, Fransızca, Haber Toplama Teknikleri, İletişim Kuramları, Radyo Ve Televizyonda Program Yapımı, Temel Bilgi Teknolojileri, Uluslararası İletişim, Basın Fotoğrafçılığı, Haber Yazma Teknikleri, İletişim Ortamları Tasarımı, İnternet Yayıncılığı, Medya Hukuku Medyada Çalışma Hayatı gibi dersler Görmektedirler. Gereken Nitelikler: Güçlü bir sözel yeteneğe sahip, sosyal araştırmalara meraklı, iyi iletişim kurabilen, girişken, gözlemci, takipçi, çok okuyan bireyler olmaları beklenir. Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları işler: Medya sistemleri bölümünden mezun olanlara lisans diploması verimekte ve mezunlar-kariyer (yurt içinde ya da yurt dışında) habercilik, yorumculuk, araştırmacı-yazarlık, eleştirmenlik, medya planlaması, medya işletmeciliği, filmler, metin yazarlığı, senaristlik, sanat yönetmenliği, müşteri temsilciliği, kamuoyu araştırmacılığı, halkla ilişkiler uzmanlığı, foto direktörlüğü, insan kaynakları yöneticiliği, vb. alanlarda çalışır. Çalışma Alanları: . (yurt içinde ya da yurt dışında) Gazeteler, dergiler, TV’ler, radyolar, reklam şirketleri, film yapımı, dağıtım şirketleri, halkla ilişkiler kuruluşları, her türlü şirkette iletişimden ve tanıtımdan sorumlu birimler, grafik tasarımıyla uğraşan kuruluşlar, kamuoyu araştırma kuruluşları, basımla uğraşan kuruluşlar, vb.. alanlarda çalışabilirler. Habercilik, yayıncılık, program yapımcılığı, kamuoyu araştırmacılığı, medya işletmeciliği, insan kaynakları yönetimi ve her türlü kuruluşun iletişimi ve tanıtımının yapılması görevleri arasındadır.

8 REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA BÖLÜMÜ

9 Bireylerin gelişimlerini ve çevrelerine uyumlarını güçleştiren faktörleri ortadan kaldırarak, onlara en üst düzeyde gelişme ortamı sağlama, gizli güçlerini geliştirebilecekleri eğitim programlarına ve mesleklere yönelmelerine yardımcı olma konusunda çalışacak elemanları yetiştirme ile ilgili eğitim yapılır. Resmi ve özel okullarda, özel dersanelerde, rehberlik ve araştırma merkezlerinde, çocuk mahkemelerinde ve ıslah evlerinde çalışılabilir. Programın Amacı: Rehberlik ve psikolojik danışma programlarının amacı, bireylerin gelişimlerini ve çevrelerine uyumlarını güçleştiren faktörleri ortadan kaldırarak, onlara en üst düzeyde gelişme ortamı sağlama; gizil güçlerini geliştirebilecekleri eğitim programlarına ve mesleklere yönelmelerine yardımcı olma konusunda çalışacak elemanları yetiştirmek ve bu alanda eğitim yapmaktır. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Rehberlik ve psikolojik danışma programlarında eğitime giriş, eğitim sosyolojisi, eğitim felsefesi, eğitim tarihi, istatistik ve araştırma gibi temel dersler yanında, öğrenme psikolojisi, çocukluk, gençlik psikolojisi, sosyal psikoloji, ölçme ve değerlendirme, psikometri, ruh sağlığı, rehberlik, psikolojik danışma mesleki rehberlik, özel eğitim programları, uyumsuz çocukların eğitimi, zihin özürlü çocukların eğitimi gibi alan dersleri okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır. Gereken Nitelikler: Rehberlik ve psikolojik danışma programına girmek isteyen bir kimsenin normalin üzerinde bir genel akademik yeteneğe sahip, sosyal bilimlere, özellikle psikolojiye ilgili ve bu alanda yetişmiş, hoşgörü sahibi, sabırlı, insanlara içten sevgi ve saygı duyan, dinlemesini bilen, kendinden hoşnut, başkalarını oldukları gibi kabul edebilen bir kimse olmalıdır. İnsanlara yardım etmekten hoşlanan bir kimse için rehberlik, doyum sağlayıcı bir çalışma alanı olabilir. Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Rehberlik ve psikolojik danışma programı bitirenler okullarda Rehberlik ve Araştırma merkezinde ve dershanelerde “Rehberlik Öğretmeni” olarak görev alırlar Rehberlik öğretmeni başarısız veya uyum güçlüğü gösteren öğrencilerle veya onların aileleri ile görüşür; onların davranışlarını gözlemler, testler uygular ve sorunların kaynağını ortaya çıkarmaya çalışır, tüm öğrencilerin, yetenek ve ilgilerine uygun programlara yönelmelerine ve sağlıklı bir kişilik geliştirmelerine yardımcı olur; bunun için bireylere bireysel olarak veya gruplar halinde psikolojik danışma ve rehberlik hizmeti verir, ailelere çocuk eğitimi konusunda danışmanlık yapar, özel eğitime ihtiyacı olan öğrencileri ilgili kurumlara havale eder. Çalışma Alanları: Rehberlik ve psikolojik danışmanlık programını bitirenler resmi ve özel okullarda, özel dershanelerde, rehberlik ve araştırma merkezlerinde görev alabilirler. Sekiz yıllık eğitim uygulamasından sonra okullarda rehber öğretmenlere duyulan gereksinme artmıştır. Ayrıca bu alanda eğitim görenler özel sektörde , insan kaynakları birimlerinde görev alabilmektedirler.

10 PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ

11 İnsan davranışlarının gözlem ve deney yöntemlerinin kullanılarak bilimsel bir şekilde incelenmesi ve nedenlerinin ortaya çıkarılması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Sağlık bakanlığı ve üniversitelere bağlı akıl hastanelerinde, ruh sağlığı merkezlerinde, çocuk ıslah evlerinde, cezaevlerinde psikolog, rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikoloğu olarak çalışılabilir. Ayrıca öğretmenlik sertifikası alanlar liselerde öğretmenlik yapabilirler. Programın Amacı: Psikoloji bölümü, insan davranışlarının gözlem ve deney yöntemlerini kullanarak bilimsel bir biçimde incelenmesi ve nedenlerinin ortaya çıkarılması konularında eğitim ve araştırma yapar. Psikoloji, kuramsal ve uygulamalı psikoloji adı altında iki dala ayrılır. 1.Kuramsal Psikoloji: Bu dal, öğrenme, düşünme, güdülenme gibi psikolojik süreçlerle ilgilidir. İnsan ve hayvanlar üzerinde laboratuvarda deneyler yaparak psikolojik olayları inceleyen “Deneysel Psikoloji”; davranışların fizyolojik temellerini araştıran “Fizyolojik Psikoloji”; toplum tarafından etkilenen insan davranışlarını inceleyen “Sosyal Psikoloji”; insanda düşünme, öğrenme, duygu ve heyecan gibi psikolojik süreçlerin gelişimini inceleyen “Gelişim Psikolojisi” ve normal dışı davranışları inceleyen “Anormaller Psikolojisi” kuramsal psikoloji grubuna girer. Uygulamalı Psikoloji: Kuramsal psikolojinin verileri günlük yaşamda insan davranışları ile ilgili sorunları gidermede kullanılır. İleri derecede uyum bozukluğu gösteren kimselerin davranışlarının nedenlerini ve tedavi yöntemlerini inceleyen “Klinik psikoloji”; endüstride üretimi artırmak için en uygun elemanların seçimini ve çalışma ortamında olumlu ilişkiler kurulmasını sağlayan, tüketicinin isteklerini saptayan “Endüstri Psikolojisi”; hafif uyum sorunları olan kimselere yardım yollarını araştıran “Danışma Psikolojisi”; okulda öğrenme sürecini ve öğrencilerin başarısızlık sorunlarını inceleyen “Okul Psikolojisi” uygulamalı psikolojinin başlıca alanlarıdır.

12 Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Psikoloji programında temel felsefe, mantık, istatistik ve sosyoloji gibi temel konularda verilen dersler ile psikolojiye giriş, öğrenme psikolojisi deneysel psikoloji, çağdaş psikoloji akımları, gelişim psikolojisi (çocukluk, gençlik, yetişkinlik, yaşlılık), fizyolojik psikoloji, psikolojik testler, zekâ- kişilik psikolojisi, anormal davranış psikolojisi gibi alan dersleri verilmektedir. Ayrıca uygulamalı dersler laboratuvarlarda ve sahada sürdürülür. Gereken Nitelikler: Psikolog olmak isteyenlerin; üst düzeyde sözel yeteneğe sahip, sosyal bilimlere, özellikle psikolojiye ilgili ve bu konuda başarılı, insanlarla iletişimde bulunmaktan ve onlara yardım etmekten hoşlanan, başkalarının duygu ve düşüncelerini anlayabilen, başkalarını etkileyebilen, kendisi ile barışık, sabırlı, hoşgörülü ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir. Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Psikoloji bölümünü bitirenler “Psikolog” ünvanı ile görev almaktadırlar. Psikologlar genellikle uygulama alanında çalışırlar. Bir psikolog, çalıştığı kurumun niteliğine göre, ilgilendiği bireylere test, envanter gibi psikolojik ölçme araçları uygular, bireylerle görüşme yapar, sorunlarını anlamaya ve uygun çözümle bulunmasına yardımcı olmaya çalışır. Araştırma ve eğitim alanında çalışanlar gerekli ölçme araçlarını ve insan davranışlarını değiştirme yöntemlerini geliştirirler. Çalışma Alanları: Bugün ülkemizde psikologlar Sağlık Bakanlığına ve üniversitelere bağlı ruh ve sinir hastanelerinde, ruh sağlığı merkezlerinde, kreş ve çocuk bakımevlerinde, huzurevlerinde, çocuk ıslahevleri ve cezaevlerinde psikolog; rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikoloğu olarak görev almaktadırlar. Halen psikologlar için özel ya da resmi endüstri kuruluşlarında çalışma olanağı sınırlıdır. Ancak endüstri geliştikçe ve iyi eleman yetiştikçe bu alanlarda da psikologların iş bulma olanaklarının artacağı söylenebilir. Son zamanlarda bazı psikologların özel olarak işyeri açtıkları da gözlenmektedir. Psikoloji bölümünü bitiren bir kimse, eğitimi sırasında felsefe, sosyoloji gibi alanlarda yeterli düzeyde eğitim görmüş olmak ve öğretmenlik sertifikası almak koşulu ile orta dereceli okullarda felsefe grubu öğretmeni olarak görev alabilir. Halen rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikologlarına ve kliniklerde psikologlara gereksinme duyulmaktadır. Mevcut ve açılmakta olan üniversitelerin de psikoloji alanında öğretim elemanlarına gereksinmeleri artmaktadır. Bir psikoloji mezununun doyurucu bir iş bulabilmesi için psikolojinin belli bir dalında lisansüstü eğitim görmesi gereklidir.

13 SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ

14 Programın Amacı:Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, yerel ve uluslararası siyasal süreçlerin antropolojik, sosyolojik ve ekonomik çerçeveler içinde incelenmesi amacına yönelik bir öğretim yöntemi izlemektedir. Gelişme, kaynakların yönetimi ve uluslararası ekonomi, ders programları içinde önemli bir yer tutmaktadır. Program, öğrencilere küresel ilişkileri siyaset, iktisat ve kültürel süreçlerin iç ilişkilerini kapsayan disiplinler arası bir bakış açısıyla kavrama becerisi kazandıracaktır. Bu bölümde uluslararası ilişkilerin tarihi, sistemin sosyal yaşama etkisi ile ekonomik ve hukuksal yapısı, siyaset çerçevesinde ele alınır. Gereken Nitelikler: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin öncelikle okuma ve araştırmaya eğilimli olmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra bölümde okumak ve başarılı olmak isteyen öğrencilerin eğitim süresince iyi derecede İngilizce öğrenmeleri gerekmektedir. Bölge çalışmaları yapmak isteyen öğrenciler Türkiye'de Arapça, Yunanca, Bulgarca, Rusça, Farsça gibi komşu bölge ülkelerinin dillerini öğrenme fırsatını da bulabilirler. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sosyolojiye Giriş, Psikolojiye Giriş, Uygarlık ve Bilim Tarihi, Fizik ve Çağdaş Dünya, Ekonomiye Giriş, Siyaset Bilimine Giriş II, Siyasal ve Toplumsal Düşünceler Tarihi I ve II, Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri I ve II, Hukuk ve Siyaset I ve II, Siyaset Sosyolojisi ve Uluslararası İlişkiler gibi dersler alırlar. Çalışma Alanları:Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü, öğrencilere geleceklerini şekillendirmede geniş bir bilgi birikimi ve kültürel altyapı sağlamanın yanı sıra, geniş bir çalışma alanı da sunmaktadır. Mezunlar, başta Dışişleri, İçişleri, Maliye ve Turizm bakanlıkları ile üniversitelerde görev alabilirler. Bu bölümden mezun olanlar Dışişleri Bakanlığınca açılan sınavlarda başarı gösterirlerse, diplomat olarak çalışabilirler. Mezunlar bu görevleri ile kendi ülkelerini dünyada temsil ederken, aynı zamanda aldıkları eğitim ve yabancı dil seviyeleri ile NATO, Birleşmiş Miletler, IMF, Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlarda da görev yapabilirler. Bunların yanı sıra günümüzün küreselleşen dünyasında uluslararası şirketler, sivil toplum kuruluşları ve yardım teşkilatları da bölüm mezunları için önemli iş imkanları sunmaktadır.

15 HUKUK BÖLÜMÜ

16 Toplumda bireylerin birbirleri ve devletle veya devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen yasaların uygulanması sırasında ortaya çıkan anlaşmazlıkların çözümü konusunda çalışacak hukukçular yetiştirilir. Hukuk fakültesini bitirenler, genellikle Hakim, Savcı ve Avukat ünvanı ile çalışmaktadırlar. Programın Amacı: Hukuk programının amacı, toplumda bireylerin birbirleri ile ve devletle veya devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen yasaların uygulanması sırasında ortaya çıkacak anlaşmazlıkların çözümü konusunda çalışacak hukukçuları yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Hukuk programında hukuk felsefesi ve sosyolojisi, Türk hukuk tarihi, anayasa hukuku, Roma özel hukuku, medeni hukuk, idare hukuku, devletler umumi hukuku, İslam hukuku, borçlar hukuku, ceza hukuku, ticaret hukuku ve vergi hukuku gibi meslek dersleri verilir. Gereken Nitelikler: Hukuk fakültesi mezunları hangi alanda çalışırlarsa çalışsınlar üstün bir akademik yeteneğe, ikna gücüne, sağlam bir mantık ve seziye sahip olmalıdırlar. Hukuk fakültesine girmek isteyenler hukukun, sorumluluğu çok fazla olan bir meslek alanı olduğunu, sürekli çalışma, okuma ve araştırma gerektirdiğini öncelikle kabul etmelidirler. Sabır ve anlayış da bu alanda başarı için gerekli niteliklerdir. Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Hukuk fakültesinde 4 yıllık lisans programını tamamlayanlar daha sonra yaptıkları stajın konusuna göre genellikle “Hakim”, “Savcı” ve “Avukat” ünvanları ile çalışmaktadırlar. Bir kısmı da “Danışman” olarak görev yapar. Hakim mahkemede, vatandaşlar arasında çıkan anlaşmazlıkların hukuk kuralları çerçevesinde çözülmesine çalışır. Hakim veya savcı olabilmek için bir hukuk fakültesini bitirdikten sonra mahkemelerde staj yapmak gereklidir. Hakim veya savcı olmak isteyen bir kimse hukuk fakültesini bitirdikten sonra Adalet Bakanlığına başvurur. İsteklilerin ihtiyaçtan fazla olması halinde stajyer atamalarında hukuk diplomasının derecesine bakılır. Aynı dereceye sahip olanlar arasında önce başvuranlar sonrakilere, doktora yapmış olanlar hepsine tercih edilir. Stajyerlik dönemini bitirenlerin atanacakları yer kura ile belirlenir Hakimlere ve savcılara, kendi yasaları hükümlerince bazı maddi ayrıcalıklar tanınmıştır. Bu ayrıcalıklar, iki yılda bir ilerleme (diğer memurlar 3 yılda bir derece ilerlemesi yapar), maaşlarının yarıdan fazlası kadar tazminattır. Hakimlerin, görevleri gereği, siyasal etkilerden uzak tutulmaları ve kendilerini güvenlikte hissetmeleri için bazı önlemler alınmıştır. Sözgelişi, kendileri istemedikçe, hastalık veya yüz kızartıcı bir suç işlemiş olma durumları dışında, Anayasa’da gösterilen yaştan önce işten çıkarılamazlar, emekliye ayrılamazlar. Avukatlık genellikle serbest yürütülen bir meslektir. Avukatlar insanların hukuki sorunlarıyla uğraşırlar. Avukat kendisine başvuranın şikayetini dinler, gerekirse davanın açılması için yol gösterir, savunmayı hazırlar ve mahkemede yargıca yazılı ya da sözlü olarak sunar, davayı kovuşturur, gerekirse olay yerine gidip keşif yapan mahkeme heyetine katılır. Avukat olmak isteyen bir kimsenin hukuk fakültesini bitirdikten sonra bir yıl staj yapması gerekir. Staj süresinin yarısı mahkemelerde, yarısı tecrübeli bir avukatın yanında geçer. Eğitimini başarı ile tamamlayan bir avukat bir yazıhane açarak dava kabul etmeye başlayabilir. Bazı avukatlar kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda avukat veya hukuk müşaviri olarak görev alırlar. Her avukat, avukatlık mesleğini yürütmek için meslek üyelerinin çalışmalarını denetleyen bir kuruluş olan Türkiye Barolar Birliğine kaydolmak zorundadır. Avukatlık mesleğinde iş bulma olanağı; bulunulan bölgenin ekonomik ve toplumsal koşullarına ve avukatın yeteneklerine bağlıdır. Bunun dışında, hukuk fakültesini bitirenler hukuk danışmanlığı, müfettişlik, hariciye meslek memurluğu gibi mesleklerde de iş bulabilmektedirler.

17 İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ

18 Programın Amacı: İç mimarlık programının amacı, insanın ihtiyaçlarına ve eldeki malzemenin niteliğine uygun olarak, iç mekânın düzenlenmesi ve mekâna özgü mobilyaların özgün biçimlerinin tasarımı ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapmaktır. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: İç mimarlık programının amacı, insanın ihtiyaçlarına ve eldeki malzemenin niteliğine uygun olarak, iç mekânın düzenlenmesi ve mekâna özgü mobilyaların özgün biçimlerinin tasarımı ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapmaktır. Gereken Nitelikler: Bu alana girmek isteyen lise öğrencileri kendilerini özellikle resim, genel kültür, sosyoloji, sanat tarihi ve insan bilimleri alanlarında iyi yetiştirmelidirler. Ayrıca kişinin normalin üstünde bir akademik yeteneğin yanında, düzgün şekil çizebilme, düşüncesini ifade edebilme gücüne sahip, yaratıcı bir kimse olması gereklidir. İç mimar toplumdaki tüm işlevler ile ilgili tasarımlara yöneleceği için genel kültürü geniş, yenilikleri izleyen, insanlararası ilişkilerde inandırıcı ve uyumlu olmalıdır. Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları işler: İç mimarlık programında mezun olanlara “İç Mimar” unvanı verilir. İç mimarlık Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası Birliğine bağlı İç Mimarlık Odası içinde yer alır. İç mimarlar mekan tasarımında ilk araştırmalardan yapının bitimine kadar mimarlık ekibinin içinde yer alırlar ve mekânların konum, boyut ve ekipmanlarını araştırır, belirler ve tasarımlarını hazırlarlar. Ayrıca, yapıların yeniden düzenlenmesi ve işlevlere yönetilmesi konularında her türlü araştırma ve tasarımları yaparak projelerini düzenlerler. İç mimarlar, endüstri içinde mobilya tasarımcısı olarak da görev alırlar. Kültür kalıtı ve eski eser yapılarının korunması ve yeniden kazanılması konularında her türlü restorasyon ve tasarım çalışmaları da iç mimarların uğraşlarıdır. Çalışma Alanları: İç mimarın çalışma alanı, tasarım aşamasında büro; uygulama ve denetim aşamasında yapılar; malzemelerin yapım aşamasında atölyeler ve fabrikalardır. İç mimarlar yürürlükteki kanun ve sözleşme hükümlerine göre kamu kesiminde özellikle Bayındırlık ve İskân Bakanlığında, belediyelerde çalışabildikleri gibi, serbest olarak kendi bürolarında da çalışmalarını yürütmektedirler. Ülkemizde yetenekli iç mimarlara her zaman ihtiyaç duyulmaktadır.

19 KAMU YÖNETİMİ

20 Programın Amacı:Kamu yönetimi programının amacı devlet teşkilatının çeşitli kademelerinde sistemin ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinden sorumlu elemanları yetiştirmek ve bu konuda araştırma yapmaktır. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Kamu yönetimi programında siyaset ve sosyal bilimler, yönetim bilimleri, kentleşme ve çevre sorunları, siyasal teoriler, siyasal düşünceler tarihi, devlet olgusu ve kökeni, siyasal iktidar, siyasal rejimler, anayasa, hukuk gibi alanlara ilişkin dersler okutulmaktadır. Gereken Nitelikler:Bu alanda çalışmak isteyenlerin üstün bir genel akademik yeteneğe sahip, düşüncelerini yazılı ya da sözlü olarak ifade edebilen, sosyoloji, psikoloji, mantık, felsefe ve tarihe meraklı ve bu alanlarda iyi yetişmiş kimseler olmaları gerekir. Ayrıca, halkla ve üst makamlarla devamlı etkileşim halinde çalışan yöneticilerin sağlam bir mantığa, inandırma gücüne, insan davranışlarının nedenlerini algılama yeteneklerine sahip olması beklenir. Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler:Üniversitelerin kamu yönetimini bitirenler çalıştıkları kurumda pozisyonlarına göre "Kaymakam", "Müfettiş", "Yönetici" gibi unvanlar alırlar. Devlet sektöründe çalışan kamu yöneticisi, hükümet tarafından, uygulanmak üzere gönderilen kanun ve emirlerin ilgili dairelere iletilmesini ve bunların uygulanmasına sağlar; yanlış ve eksik uygulama olup olmadığını denetler, halkın dilek ve şikayetlerini dinler, ilgili yerlere havale eder. Özellikle vali ve kaymakam gibi kamu yöneticileri, bulundukları il veya ilçelerin güvenliğinden, ekonomik ve sosyal yönden gelişmelerinden sorumludurlar. Diğer resmi ve özel kuruluşların yönetim birimlerinde yönetici olarak çalışan mezunlar kanun ve yönetmeliklerin uygulamasını sağlar, bu konuda diğer personeli denetler, kısaca yönetim biliminin ilkelerini çalıştığı kurumda uygular. Çalışma Alanları:Kamu yönetimi mezunları başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere bakanlıkların tümünde idari görevlerde çalışabilirler; özel sektörde yönetim mekanizmasının çeşitli kademelerinde görev alabilirler.

21 MİMARLIK BÖLÜMÜ

22 Her çeşit binanın isteğe ve imkanlara göre plan ve projelerinin hazırlanması, yapımının denetlenmesi konularında eğitim ve araştırma yapılır. Bayındırlık ve İskan, Ulaştırma Bakanlıklarında ve belediyelerde çalışılabileceği gibi, mimarlık bürosu açarak serbest çalışmak da mümkündür. Programın Amacı: Mimarlık bölümü, her çeşit binanın isteğe ve olanaklara göre plan ve projelerinin hazırlanması, yapımının denetlenmesi konularında eğitim ve araştırma yapar. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Mimarlık bölümlerinde genel matematik, bina fiziği, mimari çizime giriş gibi temel mimarlık dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda ise temeli daha çok tasarıma, yani plan çizimine dayalı, daha kapsamlı ve ileri düzeydeki mimari bilgileri içeren dersler okutulur. Gereken Nitelikler: Bu alanda eğitim görmek isteyen lise öğrencileri kendilerini, matematik, fizik, resim ve sosyal bilimler (sosyoloji, tarih, sanat tarihi, insan bilimleri ve kültür) alanlarında iyi yetiştirmelidirler. İyi bir mimar, hem sanat ve sosyal bilimlerle ilgili, hem de iş hayatının özelliklerini tanıyan kişidir. Bu nedenle kişinin üstün bir genel akademik yetenek yanında uzay ilişkilerini görebilme (cisimlerin uzayda alacakları durumları göz önünde canlandırabilme), düzgün şekil çizebilme gücüne sahip, yaratıcı bir kimse olması gereklidir. Ayrıca kişinin iş-ticaret konusunda bilgili, başka insanlarla işbirliği yapabilmek için uyumlu bir kimse olması çalışma hayatında başarısını artırabilir. Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Mimarlık bölümünden mezun olanlara “Mimar” ünvanı verilir. Mimar önce, istek ve ihtiyaç sahibinin, yaptıracağı binada bulunmasını istediği özellikleri saptar. Yürürlükteki imar yasasını ve ihtiyaç sahibinin parasal olanaklarını, binanın yapılacağı yerdeki doğal koşulları dikkate alarak binanın planını çizer. Binanın tamamlandıktan sonra alacağı biçimi gösteren ölçekli maketler hazırlar. Mimar, zamanının büyük kısmını proje çizmek, etüt ve proje kontrolü yapmakla geçirir. Belli aşamalarda projenin uygulanmasını denetlemek amacı ile inşaat yerine gider. Çalışma Alanları: Kamu kesiminde çalışan mimarlar genellikle Bayındırlık ve İskân, Ulaştırma Bakanlıklarında ve belediyelerde görev alırlar. Mimarlık serbest çalışmaya elverişli bir meslektir ve bugün özellikle büyük kentlerimizde mimarların birkaçı bir araya gelerek mimarlık bürosu açmayı tercih etmektedirler. Ülkemizde mimara gereksinme duyulmaktadır. Ancak, son yıllarda mimar yetiştiren okulların çoğalması ile mimar sayısında aşırı bir artma olmuştur. Bununla birlikte yetenekli ve iyi yetişmiş bir mimarın her zaman bol kazançlı iş bulması olanaklıdır.

23 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

24 Her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımı geliştirilmesi ve üretiminin planlanması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Geniş bir çalışma alanına sahiptir. Özel sektörde ve kamu sektörüne ait fabrika veya işyerlerinde her türlü mekanik sistemlerin, gaz ve buhar tirbünlerinin, pistonlu kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, havalandırma, ısıtma sistemlerinin tasarımında çalışılabileceği gibi, serbest çalışma imkanı da vardır. Programın Amacı: Makine mühendisliği programı, her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüştürüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve üretiminin planlanması konularında eğitim ve araştırma yapar. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Makine mühendisliği programının ilk yılında matematik, fizik, kimya, geometri, teknik resim gibi temel dersler okutulur. Daha sonraki yıllarda, termodinamik, ısı transferi, akışkanlar mekaniği, mekanik, makine elemanları, makine tasarımı, nükleer enerji ve enerji dönüştürüm sistemleri konularında dersler, kuramsal ve uygulamalı olarak verilir. Gereken Nitelikler: Makine mühendisliği programına girecek ve makine mühendisliği alanında çalışacak kişinin üstün bir akademik yeteneğe, hayal gücüne ve yaratıcılığa, uzay ilişkileri yeteneğine ve el becerisine sahip; matematik, fizik, teknik resim ve tasarı geometri ile ilgili ve bu alanlarda başarılı bir kimse olması gereklidir. Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Makine mühendisliği bölümünden mezun olanlara “Makine Mühendisi” ünvanı verilir. Makine mühendisi, çalıştığı kurumun yapısına göre, her türlü mekanik sistemlerin, gaz ve buhar tribünlerinin, pistonlu kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, ısıtma, havalandırma sistemlerinin tasarımını yapar, geliştirir. Bunu yaparken kullanışlılık ve ucuzluk faktörlerini göz önünde bulundurur. Çalışma Alanları: Kalkınma çabasında olan ülkemizde, diğer teknik elemanlar gibi makine mühendislerine de ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak ülkemizde teknoloji üretimi henüz yeterli düzeyde olmadığından makine mühendisleri bilgi ve becerilerini kullanabilecekleri iş alanları bulmakta zorluk çekmektedirler.

25 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

26 Her türlü, bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, liman vs
Her türlü, bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, liman vs. Hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır. Bayındırlık ve İskan, Orman, Tarım ve Köy işleri, Enerji ve Tabi Kaynaklar, Ulaştırma Bakanlıklarında, belediyelerde, DSİ, ve Karayolları Genel Müdürlüklerinde çalışılabilir. Ayrıca serbest müteahhitlik hizmetleri verilebileceği gibi müteahhitlik de yapılabilir. Programın Amacı: İnşaat mühendisliği programı, her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, liman, kanalizasyon, su şebekesi vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: İnşaat mühendisliği programında matematik, fizik, kimya gibi temel bilimler alanında dersler verilir. İkinci yılda, matematiğin yanı sıra uygulamalı mekanik, malzeme davranışı, mukavemet ve topografya gibi derslerle mühendislik kavramlarına giriş okutulur. Üçüncü yılda yapı mekaniği, zemin mekaniği, akışkanlar mekaniği, ulaşım gibi meslek dersleri ile bilgisayar uygulamalarına ağırlık verilir. Son sınıfta ise mesleğin çeşitli dallarında planlama ve projelendirme yeteneğinin geliştirilmesi amaçlanır. Öğrenciler ayrıca uygulamaya yönelik dersler alırlar ve yaz stajlarını yaparlar. Gereken Nitelikler: İnşaat mühendisliği alanında çalışmak isteyen bir kimsenin sayısal akıl yürütme, uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip; matematiğe, fiziğe, ekonomiye ilgili ve bu alanda iyi yetişmiş bir kimse olması gereklidir. Her bilim dalında olduğu gibi, inşaat mühendisliğinde de, kişinin bilgilerini anlamlı bir düzen içinde bir araya getirerek sentez yapabilme ve bundan yararlanarak problem çözebilme yeteneğini geliştirmiş olması gereklidir. Ayrıca iş sahipleri ve işçilerle iyi ilişkiler kurabilen, sabırlı, hoşgörülü ve düşüncelerini başkalarına iletebilen bir kimse olmak da inşaat mühendisliğinde aranan kişilik özellikleridir. Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: İnşaat mühendisliğini bitiren öğrenciye “İnşaat Mühendisi” ünvanı verilir. Kurucu mühendislik sayılan inşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından bu meslekte çalışanlar çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duymaktadır. Bu dalların başlıcaları, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaşım vb. dir. Lisansüstü öğretim düzeyinde, öğrencinin bu alanlardan birinde bilgi ve yeteneğini geliştirmesi ve seçtiği alan içinde bulunan belli bir problem üzerinde özgün araştırma yapması eklenir. Uzmanlık ve çalışma alanı ne olursa olsun, inşaat mühendisi kuracağı yapının dayanıklılığını sağlamakla yükümlüdür. Bunun yanında, inşaat için gerekli malzeme ve personeli, bunların maliyetini hesaplar, malzemeyi satın alır, iş planını hazırlar, inşaatı denetler. Bu çalışmaları, yakın mesleklerden kişilerle işbirliği ve dayanışma içinde gerçekleştirir. Çalışma Alanları: İnşaat mühendisliği çalışmalarının önemli bir bölümü büroda gerçekleştirilirse de, bir bölümü uygulama alanında yer alır. Bu nedenle, inşaat mühendislerinin bazıları büroda, bazıları şantiyede, pek çoğu da her iki alanda görev yaparlar. Ülkemizde inşaat mühendisleri, Bayındırlık ve İskân, Orman, Tarım ve Köyişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma Bakanlıklarında, DSİ ve Karayolları Genel Müdürlüklerinde, kamu iktisadi teşekküllerinde görev almakta, bir kısmı ise serbest çalışmaktadır. Gelecekte inşaat mühendislerine duyulan gereksinme daha da artacaktır. İnşaat mühendisleri müteahhit olarak serbest de çalışabilirler

27 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

28 Yazılım Mühendisliği bölümü çağımızın parlayan meslek alanıdır
Yazılım Mühendisliği bölümü çağımızın parlayan meslek alanıdır. Yazılım mühendisliği, belirli bir hedefe ve sisteme dayalı olarak ve işbölümü yapılarak, belirli prensipler, yöntemler ve araçlar kullanılarak bilgisayar yazılımlarının tasarımı, geliştirilmesi, sınanması ve bakımı konularını ele alan sistematik ve çok disiplinli bir mühendislik dalıdır. Yazılım mühendisi başta uzay ve savunma teknolojileri, bankacılık, otomotiv, telekomünikasyon vb. sektörler olmak üzere her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerine, yazılım tasarımını hazırlayan, sisteme entegre işlemini gerçekleştiren ve uygulamasını yapan kişidir. Bilgisayar Mühendisliği daha çok donanımın kendisini kontrol eden yazılımların tasarımı ve geliştirilmesine vurgu yaparken, Yazılım Mühendisliği ise çoğunlukla uygulama yazılımlarının tasarımı, geliştirilmesi, kurulması ve yaşatılması ile ilgilenir Programın Amacı: Programının amacı, tıbbi teşhis ve tedavi uygulamalarından bankacılığa, mühendislikten sosyal bilimlere, telekomünikasyon uygulamalarından hizmet sektörüne, sanattan istatistiksel çalışmalara kadar tüm alanlarda yazılım problemlerini disiplinler arası bir çalışma ile çözümleyebilen mühendisler yetiştirmektir. Gereken Nitelikler: Üst düzeyde genel yeteneğe sahip, mantık yürütme ve tasarım yeteneği olan, fen ve matematik alanlarına ilgi duyan, bildiklerini başkalarına aktarabilme ve etkileme (ikna) yeteneği olan, sosyal, dikkatli, sabırlı, ekip çalışmasına yatkın, yeni fikirlere açık, kendisini sürekli geliştirebilen kimseler Yazılım Mühendisliği için ideal kişilerdir. Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Yazılım Mühendisliği bölümünden mezun olan öğrenciler; sistem analisti, sistem mühendisi, tasarım mühendisi, web tasarım ve program uzmanı, bilişim teknolojileri uzmanı, uygulama programcısı olarak hemen her kurum ve kuruluşun çeşitli bölümlerinde geniş bir iş yelpazesine sahip olacakları gibi; bilgisayar yazılımı üreten şirketlerin bilgi işlem merkezlerinde yönetim, veri yönetimi, bilgisayar destekli endüstriyel tasarım ve gerçekleştirilmesinde uygulama mühendisi olarak görev alabileceklerdir. Programdan mezun olacak yazılım mühendisleri, bilgisayarın kullanıldığı herhangi bir endüstri dalında, sistem ve bilgisayar ağları konularında çağdaş bilgilere sahip ve yazılım alanında herhangi bir ölçekte proje tasarımı yapabilecek, bu projeleri uygulamaya geçirebilecek, test ve entegrasyon adımlarını başarıyla gerçekleyebilecek özelliklere sahip olacaklar, bu konularda ülkemizde ihtiyaç duyulan yetişmiş insan gücüne önemli katkılarda bulunabileceklerdir. Programdan mezun olacak mühendisler, bilgisayar ağları üzerine çalışan kuruluşlarda uygulama elemanı veya sistem mühendisleri olarak, savunma sanayi ve elektronik cihaz üretimi yapan kuruluşlarda uygulama mühendisleri olarak istihdam edilebileceklerdir. Ayrıca, akademik kurumlarda, özel sektördeki firmalarda, askeri kuruluşlarda, kendi işyerlerini kurarak yurtiçinde yada yurtdışında v.b. görevler üstlenebilirler.

29 HEMŞİRELİK VE SAĞLIK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ

30 Hemşirelik yüksekokulları birey, aile ve toplum sağlığının korunması, hastalık halinde hekim tarafından saptanan tedavinin uygulanması ve hasta bakımının planlanması, örgütlenmesi ile ilgili hizmetler konusunda eğitim yapar. Hemşire olmak isteyenlerin bedence sağlıklı, sabırlı, dürüst, hoşgörülü, soğukkanlı, sorumluluk duygusuna sahip ve insanlara (özellikle sağlığını kaybetmiş), yardım etmekten hoşlanan ve insanlarla olumlu iletişim kurmada becerikli olan insanlar olmaları gerekir. Programın Amacı: Hemşirelik programının amacı, birey, aile ve toplum sağlığının korunması, hastalık halinde, hekim tarafından saptanan tedavinin uygulanması, hasta bakımının planlanması ve örgütlenmesi ve uygulanması ile ilgili hizmetler yürütecek sağlık personelini yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Hemşirelik programında eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim ön lisans ve lisans olmak üzere iki aşamada yapılır. Ön lisansı başarıyla bitirenler lisansa geçmek için öngörülen koşulları yerine getirdikleri taktirde lisans programının üçüncü ve dördüncü yıllarına devam edebilirler. Eğitim programı, birbirine bağlı temel tıp bilimleri, fen ve sosyal bilimler, mesleki bilimler, hemşirelikte yönetim, hemşirelikte öğretim gibi temel araştırma derslerini ve bu derslerin uygulamalarını kapsar. Derslerin eğitim ve yaz dönemindeki klinik uygulama ve stajları öğretim elemanlarının denetiminde yaptırılır. Gereken Nitelikler: Hemşirelik alanında çalışmak isteyenlerin bedence sağlıklı, insanlarla iyi iletişim kurabilen, uyanık, sabırlı, dürüst, hoşgörülü, soğukkanlı, sorumluluk duygusuna sahip ve insanlara, özellikle sağlığını kaybetmiş insanlara yardım etmekten doyum sağlayan kimseler olmaları ve mesleği sevmeleri gerekir. Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Hemşirelik programını tamamlayanlara “Uzman Hemşire” ünvanı verilir. Uzman hemşireler, tedavi edici hizmetler ve koruyucu sağlık hizmetleri alanlarında görev yapmaktadırlar. Tedavi edici hizmet alanında hemşire, bireyi fizyolojik, psikolojik ve sosyal bir bütün olarak ele alır ve bakım verir. Bu bakımı verirken solunum, beslenme, boşaltım, hareket ve uygun pozisyon, uyku, dinlenme, uygun giyim, beden ısısı, temizlik gibi temel insan ihtiyaçlarını dikkate alır ve uygulama yapar, hasta için öngörülen tedavileri uygular, takip eder, hastayı gözler, yazılı rapor tutar. Hemşire ayrıca, polikliniklerde hastanın muayene ve teşhis işlemlerine yardımcı olur, hastaya açıklayıcı bilgi verir, ameliyathanede, fiziksel ortamı hazırlar, ameliyat ekibine yardımcı olur, ayılma odasında hastanın ameliyat sonrası ön bakımını yapar. Koruyucu sağlık hizmetleri alanında hemşire, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık eğitiminin verilmesi, bulaşıcı hastalıklardan korunma ve istatistiksel bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesinde görev alır. Endüstri, iş ve okul sağlığı programlarında sürekli kontrol ve tedavide yardımcı olur, sağlık eğitimi ve danışmanlığı yapar. Çalışma Alanları: Hemşireler, özel veya resmi tüm sağlık kuruluşlarında servis hemşiresi, servis başhemşiresi, klinik hemşiresi ve hastane başhemşiresi olarak görev alırlar. Hemşirelik temel eğitimine ek olarak öğretmenlik sertifikası alan ve lisans düzeyinde eğitim gören hemşireler, sağlık meslek liselerinde ve hemşirelik yüksekokullarında çalışabilir, eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerine katkıda bulunurlar. Ülkemizde halen hemşirelerin çok az bir kısmı yüksekokul mezunu olup bunların ülke genelinde dağılımları dengeli olmadığından hemşireye olan ihtiyaç, olduğundan daha fazla hissedilmektedir

31 OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

32 Otomotiv Mühendisliği Bölümü, içten yanmalı motor ve taşıtların yapısı, malzemesi, tasarımı, çevre ile olan ilişkisi, motor ve taşıt sistemlerinin yapısı, geliştirilmesi ve otomotiv sektörü konularında eğitim verir, araştırmalar yapar. Programın Amacı: Otomotiv sektörünün ürettiği motorlu taşıtlar, günümüzde deniz yolları, karayolları ve demiryolları gibi geniş bir alanda kullanılmaktadır. Program uluslararası düzeyde Otomotiv tasarım ve teknolojileri alanında bilimsel ve teknolojik gelişim için bilgi üretilmesi, uygulanması ve yayılması, taşıt tasarım yeteneğinin kazanılması ve teknoloji üretilmesi, otomotiv sektöründe küresel pazarlarda teknolojiye dayalı rekabet edebilecek günümüz ve geleceğin teknolojilerinin gelişimine yardımcı olabilecek, ulusal değerlere saygılı araştırmacı mühendisler yetiştirilmesini görev edinmiştir. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Temel fizik ı, temel kimya, matematik ı, otomotiv mühendisliğine giriş, bilgisayar destekli teknik resim, bilgisayar programlama, temel fizik ıı, matematik ıı, statik, bilgisayar destekli mühendislik, malzeme bilimi, istatistik , diferansiyel denklemler, mukavemet, termodinamik elektrik ve elektronik dinamik , mühendislik matematiği, akışkanlar mekaniği, ısı transferi, makine elemanları, sistem dinamiği ve kontrolü gibi dersler gösterilmektedir. Eğitim-Öğretim süresi, 4 yıl veya 8 yarıyıldır. 8 yarıyıllık eğitim-öğretim sürecinde öğrenci, 7. yarıyılda İşyeri Eğitimi görecektir. Yine bu süre içerisinde öğrenciler 1 adet (36 iş günü ) alan stajı ve 1 adet (36 iş günü ) işletme organizasyon stajı yapacaklardır. Öğrencilere belli branşlarda (Otomotiv mekatroniği, Motor, Taşıt) uzmanlaşmalarının sağlanması için, 6. yarıyılda başlayan ve 8. yarıyılda devam eden branşlaşmaya (Kol/Alan) yönelik ders paketleri aldırılacaktır. Bitirme Projesi ve İşyeri Eğitimi, öğrencinin seçtiği branş göz önüne alınarak düzenlenecektir. Gereken Nitelikler: Otomotiv mühendisi olmak isteyenlerin; Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip, Matematik ve fizik konularına ilgili ve bu alanda başarılı, Mekaniğe karşı ilgi duyan, Yaratıcı, tasarım gücü yüksek kimseler olmaları gerekir. Mezunların Kazandıkları Unvan: Lisans eğitimini tamamlayanlara bu alanda lisans diploması ve "Otomotiv Mühendisi" unvanı verilir. Çalışma Alanları: Otomotiv mühendisleri, otomotiv şirketlerinin yanı sıra elektrik ve üretim mühendisliği yeterliliğine sahip işlerde, özel yetenek gerektiren mekanik işlerde, otomotiv sektörünün servisleri gibi bir çok endüstri alanında istihdam edilmektedir. Otomotiv mühendisleri büyük otomobil, kamyon traktör, otobüs ve motosiklet şirketleri ile yarış takımları parça üretimleri araştırma ve geliştirme kısımlarında çalışabilmektedir. Potansiyel iş alanları; motor, dişli kutusu üretimi, şasi ve kaporta yapımı, endüstri ürünleri ve diğer transport şirketleridir. Otomotiv mühendisliği mezunları, teorik ve uygulamalı bilgi yaklaşımları nedeniyle hem yurt içinde hem de yurt dışındaki iş pazarlarında mükemmel kariyer fırsatı bulabilecektir. Otomotiv mühendisliği mezunları, bir mühendis olarak atölye yönetiminde de uzman olacaklardır. Mezunlar aynı zamanda kendi işlerini kurabilecek yeterliliklere sahip olacaklardır. Ayrıca, akademik kurumlarda, özel sektördeki firmalarda, askeri kuruluşlarda, kendi işyerlerini kurarak yurtiçinde ya da yurtdışında v.b. görevler üstlenebilirler.

33 İNGİLİZ DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ

34 Programın Amacı: İngiliz Filolojisinin her alanında hizmet verebilecek bilgi, beceri ve tutumlarla donatılmış, etik değerleri özümsemiş, dünya gerçeklerinin farkında olan ve hayat boyu öğrenmenin önemini benimsemiş çağdaş filologlar yetiştirmektir. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Bölüm öğrencilerine lisans düzeyinde genel olarak İngiliz Edebiyatı, İngiliz Dili, Dilbilim, Amerikan Edebiyatı, Çeviri, Edebiyat Kuramları ve Uygulamalı Eleştiri konularında çeşitli dersler verilmektedir. Gereken Nitelikler: İngilizce öğretmenliği programında okumak isteyenlerin sözel yeteneği ve belleği güçlü, bir yabancı dil öğrenmeye ve öğretmeye istekli, edebiyata ilgili, kültürlerarası iletişime önem veren ve bu alanlarda başarılı kimseler olmaları gerekir. Mezunların Kazandıkları Unvan: Lisans eğitimini tamamlayanlara bu alanda lisans diploması ve "Filolog" unvanı verilir. Çalışma Alanları: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları için çeşitli kamu kuruluşlarında (TRT, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı vb.), yayınevleri, magazin dergileri, edebiyat ve kültür dergileri, gazeteler, film stüdyoları ve uluslararası kuruluşlarda, Avrupa Topluluğu ile ilişkili kurum ve projelerde iş olanakları bulunmaktadır. Mezunlar, çeviri becerilerini geliştirerek tıp, mimarlık, ekonomi, arkeoloji, otomotiv, hukuk gibi kendine has terminolojisi olan alanlarda yazılı-sözlü çevirmen olarak çalışabilirler. Ayrıca turizm sektöründe çalışabilirler. Formasyon sertifikası alarak kamu ve özel kuruluşlarda öğretmenlik yapabilirler. Bölüm mezunları kariyerlerini akademik alanda (Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde) sürdürerek alandaki bilimsel çalışmalarını üniversite çatısı altında sürdürebilirler.

35 MÜTERCİM-TERCÜMANLIK BÖLÜMÜ

36 “Mütercim” yazılı metinlerin, “tercüman” ise sözlü metinlerin çevirisini yapan kişiye denir. Programın Amacı: Çeviri alanında lisans düzeyinde eğitim verilen programın amacı, dil bilinci gelişmiş, çeviriyi yalnızca dil düzeyinde gerçekleşen bir etkinlik değil kültürlerarası iletişim olarak algılayan, Türkçe ile İngilizce’ye ve bu iki dilin kültürüne/kurumlarına hakim, çeviri teknikleri, uygulamaları ve kuramları hakkında bilgi birikiminin yanında, uluslararası ilişkiler, iktisat, hukuk gibi sosyal bilimler ile temel fen bilimlerinin alan bilgisi ve terimleriyle tanışarak yazılı ve sözlü çeviri konusunda uygulama deneyimi edinmiş, İngilizce'nin dışında bir yabancı dilde de çeviri yapabilecek çevirmenler yetiştirmektir. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Mütercimlik-Tercümanlık (İngilizce) bölümünde; İngilizce Yazı Becerisi, Dilbilimine Giriş, İngilizce Sözlük Bilgisi, Batı Kültürleri ve Uygarlığı, İngilizce Okuma, Metin İnceleme, Türkçe Yazı Becerisi, İngilizce Konuşma, İngilizce’nin Yapısı, Basın Dili, Çeviriye Giriş, Türkçe Yazı Becerisi II, İngilizce Konuşma II, Tıp Terminolojisi, İngilizce Okuma II, Bilim ve Teknik Metinlerinin Çevirisi, Türkçe’nin Yapısı, Duyduğunu Anlama, Konuşmalarda Not Alma, Tıbbi Çeviri, İngilizce-Türkçe Karşılaştırmalı Dilbilgisi, Söylem Çözümlemesi, Çağdaş Batı Edebiyatı, Sosyal Bilimlerin Metin Çevirisi, Ardıl Çeviriye Giriş, Edebi Çeviri I, Çeviri Kuramı, Özetleyerek Çeviri, Ardıl Çeviri I, Yazılı Metinlerin Sözlü Çevirisi I, Hukuk ve Ekonomi Metin Çevirileri, Simultane Çeviri I, Ardıl Çeviri II, Yazılı Metinlerin Sözlü Çevirisi II, Edebi Çeviri II, Çeviri Eleştirisi, Özel Konulu Çeviri, Simultane Çeviri II, Simultane Konferans Çevirisi, Çeviri Projesi derslerini alırlar. Bu derslerden başka her yıl bölüm içi seçmeli dersler olarak Almanca ve Fransızca okutulmaktadır. Uygulamalı İngilizce-Türkçe Çevirmenlik, İngiliz Dili ve Edebiyatı, önlisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde, “Mütercim-Tercümanlık” lisans programına dikey geçiş yapabilirler. Gereken Nitelikler: Mütercim tercüman olmak isteyenlerin; Normalin üstünde sözel yeteneğe, Üst düzeyde okuduğunu ve duyduğunu anlama gücüne ve belleğe sahip, Yabancı dillere ve kültürlere ilgili, Uzun süre yazılı metinler üzerinde çalışma yapmaya istekli kimseler olmaları gerekir. Mezunların Kazandıkları Unvan: Lisans eğitimini tamamlayanlara bu alanda lisans diploması ve "Otomotiv Mühendisi" unvanı verilir. Çalışma Alanları: Mütercim Tercümanlık bölümü mezunları yetenekleri doğrultusunda yazılı ve/ya sözlü çeviri yapma becerilerine sahip olarak bakanlıklar, çeviri büroları, özel şirketler, belediyeler, hastaneler, yayınevleri, medya kuruluşları gibi kamu ve özel sektörde iş olanakları bulabilmektedirler. Farklı metin türlerine olan yakınlıklarından dolayı bölüm mezunları sadece çeviri değil, her iki dilde resmî yazışmaları yürütme becerisine de sahiptir.

37 EN GÜZEL BAŞARILAR SİZLERLE OLSUN NURCAN AKÇAKAL PSİKOLOJİK DANIŞMAN
KAYNAK:


"MESLEKLER REHBERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları