Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERDEMLİLİK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERDEMLİLİK."— Sunum transkripti:

1 ERDEMLİLİK

2 ERDEM NEDİR Erdem veya fazilet kavramı, felsefe tarihinin başlangıcından beri yer alır. "İnsanın ve yaşamın anlamı nedir?" sorusuna verilen felsefi cevap başlangıçta "erdemli olmak" olarak belirtilmiştir. Örneğin mutluluk yaşamın temel amacıdır ve mutluluğa ulaşmanın yolu erdemli olmaktan geçer. Bu düşünceye göre erdemli olmaksa ancak bilgi sahibi olmakla mümkündür.

3

4 Antik Çağ'da Erdem Mutluluk ve erdem birbirleriyle ilintili iki önemli kavram olarak ele alınır .SOKRATES  yaşamın ve dolayısıyla ahlaksal eylemlerin amacının mutluluk olduğunu belirtirken, bunun BİLGİ ile mümkün odugunu ileri sürer. Dolayısıyla erdemli olmak bilgi sahibi olmakla olanaklıdır ve bu da mutluluk sağlayacaktır. Kıbrıslı Zenon, mutluluk için erdemli olmayı yeter şart olarak ileri sürdüğünde bu düşünceyi açıkca belirtir

5

6 Erdem Üzerine Düşünceler
Erdemli insan yaşamını aklı ile yöneten, tüm karar ve davranışlarına aklı ile yön veren insandır. Erdem bilgidir. Platon “Erdemi bilgi olarak tanımlar, ancak bilgi sahibi olan erdem sahibi olur. Bilgi, değişmez olanın bilgisidir, o da akılla korunur ve bilge doğru bilgiye sahip kimsedir” der. Erdem, kararlılık, paylaşmacılıktır. Topluma ve çevremize hizmettir. Erdem, cesarettir, ketumiyettir. Gönlünü aklınla uzlaştırmak ve vicdan muhasebesi yapmaktır. Vicdan için odaklanılacak olan yer kalbimizdir.

7 Friedrich Hegel: Erdem, varlığın bilincidir.
Kallikles: Erdem, güçsüzün işine gelendir. Spinoza: Erdem, akla uygun davranmaktır. İnsanın güçlerini kullanmasıyla eşanlamlıdır. Samuel Clark: Erdem, nesnelerin doğal niteliklerine uygun davranmaktır. Aristippos: Erdem, haz almada ölçülü olmaktır. Joseph Butler: Kişinin kendi kendinin yargılamasıdır. Immanuel Kant: Erdem, bir içgüdü işi değil, bir akıl işidir. Berkeley: Erdem, sonsuz güçlü ruhun idrak ettirdiği bir fikirdir. Friedrich Nietzsche: Erdem, insanın insanüstüne ulaşmak için harcadığı çabadır.

8 Erdemlik bir meziyettir
Konuş, konuşma demiyorum sana! Konuşmak, senin’ de hakkın. Konuş, amma ! Konuşurken sakın, insanları çileden çıkarma. Sinirdir, insanın düşmanı, İnsanları sinirlendirip, kafasının tasını attırma. Uysal ol, koyun gibi Sağır ol, engelliymiş gibi Ve başkası konuşurken sen de, davran dilsiz gibi, Sakın, sıran gelmeden konuşma.

9 Suçlu’ musun. Özür dile , çekinme yaptığın hatalarına. Şunu unutma
Suçlu’ musun? Özür dile , çekinme yaptığın hatalarına. Şunu unutma !  Ol, erdemlikten yana. Erdemlik bir meziyettir, aklından çıkarma. İyi davran’ki, yakınlarına, İyi gününde, kötü gününde, gelsinler yanına..

10 Ve aklını kullan. Sen çarşıda pazarda alışverişte işte
Ve aklını kullan. Sen çarşıda pazarda alışverişte işte. Ve sen, Makul ol, her sevinçte. Ve bir de, mazlumun ahını alma sakın, yaptığın işlerde. Ve hiç, kul hakkı yeme, Sen bunun hesabını, veremezsin sonra..

11

12 Hazırlayan:Zeynep Yılmaz 10/A-B


"ERDEMLİLİK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları