Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OMURGALI HAYVANLARIN ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OMURGALI HAYVANLARIN ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 OMURGALI HAYVANLARIN ÖZELLİKLERİ
Omurgalılar kıkırdak ve kemikten yapılmış,iç iskelete sahiptir. Omurgalılarda sinir kordonu,beyin ve omurilik vardır. Alt yapılı canlılarda Notokort bulunur. Beyin kemik ve kıkırdakla korunan kafa bölgesindedir.Beyinden bir çift göz gelişmiştir. Embriyonik dönemde solungaç yarıkları vardır. Solungaç yarıkları omurgalılarda solunum görevi yapan organlara destek olur. Hareketlerini çizgili kaslarla yapar. Düz kaslar ise iç organların yapısında bulunur. Omurgalıların boşaltım organı böbreklerdir. Ayrı eşeylidirler. Kapalı kan dolaşımı görülür. Alyuvarlarında hemoglobin bulunur.

2 Omurgalılarda Embriyonik Gelişim

3 OMURGALI HAYVANLARIN ÖZELLİKLERİ
Katı besinlerle beslenirler. Kuyruk omurgalıların embriyolarında görülür.Bazılarında kuyruk ergin dönemde kaybolur. Omurgalılar 5 Sınıfta incelenir. 1.Balıklar. Çenesiz balıklar. Kıkırdaklı balıklar. Kemikli balıklar. 2.İki yaşamlılar. 3.Sürüngenler. Yılanlar. Kablumbağalar. Timsah Kertenkele 4.Kuşlar. 5.Memeliler. Gagalı memeliler Keseli memeliler Plasantalı memeliler.

4 1.BALIKLAR Balıklar denizlerde ve tatlı sularda yaşarlar.
Solunumlarını solungaçları ile sudaki oksijeni kullanarak yaparlar. Kalplari iki bölmelidir. Soğukkanlı hayvandırlar. Çenesiz. Kıkırdaklı. Kemikli balıklar olmak üzere 3 Sınıfta incelenirler.

5 ÇENESİZ BALIKLAR Çenesiz balıkların çeneleri,dişleri ve çift halindeki yüzgeçleri yoktur. Pulları bulunmaz. Bazıları yunus ve Balina gibi büyük hayvanlara tutunup onların vücut sıvılarını emerek beslenirler. Dış görünüşleri yılana benzer.

6 KIKIRDAKLI BALIKLAR Kıkırdaklı balıkların iskeleti kıkırdaktan oluşmuştur. Tuzlu sularda yaşarlar. Örnek olarak:Köpek balığı ve vatoz balıklarıdır. Eşeyli ürerler.

7 KEMİKLİ BALIKLAR Kemikli balıkların iskeleti kemiktendir.
Yüzme kesesi ve pullara sahiptirler. Çoğunda dış döllenme ile üremelerini gerçekleştirirler.Zigotun gelişimi suda gerçekleşir. Derilerinde mukus salgılayan bir çok bezleri vardır. Solungaçları kapaklıdır. Ekonomik değerleri:Omega 3-6 gibi yağ asitleri yönünden çok zengindir.Zeka gelişiminde önemlidir.A ve D vitamini içerirler. Sivrisinek mücadelesinde,balık yağı parfüm,boya ve parlatıcı madde olarak kullanılır.


"OMURGALI HAYVANLARIN ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları