Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BATININ YUKSELMESININ TEMEL NEDENLERI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BATININ YUKSELMESININ TEMEL NEDENLERI"— Sunum transkripti:

1 BATININ YUKSELMESININ TEMEL NEDENLERI
Batinin dunya ustunlugunu ele almasi cok uzun bir surec icinde gerceklesmistir. Bunun nedenini 10.ve11. Yuzyillarda aramak gerekir.

2 AGIR SABANIN BULUNMASI VE SONUCLARI
Agir sabanin bulunmasindan onceki durum Agir saban daha genis bir alanda,daha verimli tarim yapilmasini sagladi,drenaj sorununu cozdu. Nufus ve uretim artti Ticaret hizlandi,daha yerlesik bir hayat basladi,bati zenginlesti.

3 FEODALIZM Avrupanin askeri bakimdan gelismesi de,bir bakima,agir saban ve hayvan gucunun sagladigi tarim urunleri fazlasina dayanir. Zirhli suvari,yani sovalyeligin ortaya cikisi,Latin Hiristiyanligin durumunu komsularina karsi temelinden degistirdi. Uzengi sovalyeligin ortaya cikmasinin bir baska nedenidir.

4 Tarimin gelismesi icin gereken guvenligi feodalizm sagladi.
Lord,vassal,serf(topraga bagli) Feodalizm lord ile vassal arasinda karsilikli hak ve gorevler iliskisine dayanir. Feodalizmin bizim acimizdan en onemli ozelligi,lord ile vassal arasindaki karsililik esasidir. Bati ve dogu feodalizmi arasindaki temel fark

5 TICARETIN DOGUSU VE KENT YASAMI
Yerel guvenligin saglanmasinin sonuclari. Uretimin artmasi ve guvenligin saglanmasi ticaretin gelismesini sagladi. Tuccarlar daha kalabalik ve guvenlikli yerleri tercih edirdi ve ora yerlesirdi,bu cekirdekten Bati ve Kuzey Avrupanin kentleri dogdu. Ticaret ve Kentlesme tarim ve sanayi hareketlerinin ortaya cikmasinda en onemli basamak oldu.

6 SIYASAL YETKI MUCADELESI
10.ve11. Yuzyillarda ,yerel duzeyde guvenlik goreli olarak kurulmus ve barbar istilalarina bir son verilmis olmakla birlikte,Avrupa genelinde baris ve duzen saglanamadi. Dis baskinin azalmasi,yerel lordlarin bu kez birbirlerine dusmelerine yol acti.

7 Ronesans Ronesans-”yeniden dogus” anlamina gelir.
Ronesans su temel anlayislara dayanir: Yeryuzu ilgi cekici ve arastirilmaya deger bir yerdir. Insan gucludur ve bu gucuyle buyuk basarilar elde edebilir. Insanin surekli faal olmasi onurlu bir seydir. Gercek guzeldir.

8 DINI REFORM(REFORMASYON)
Kilise 15.yuzyilda kendisine duyulan gucu kaybetmeye basladi. Kiliseye karsi isyanlar,farkliliklari, sonuclari. Martin Luther( )


"BATININ YUKSELMESININ TEMEL NEDENLERI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları