Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YONT401 YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YONT401 YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 YONT401 YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ
KARAR VERMEYİ GÜÇLENDİRME Araştırma Görevlisi: PH.D. Mehmet Necati Cizrelioğulları

2 Karar Türleri Yapılandırılmamış kararlar, karar vericinin problemi çözmek için mahkeme, değerlendirme ve sezgisini kullanması gerekmesidir. Bu kararlar alışılmış, önemli ve rutin olmayan kararladır. Yapılandırılmış kararlar, yapılandırılmamış kararların tersine, tekrarlanan ve rutin kararlardır. Bu kararlar tanımlanmış bir prosedürü içermektedir. Yarı yapılandırılmış kararlar, her iki karar türünün sonucudur. Problemin sadece bir bölümü, kabul görmüş bir prosedür ile elde edilen belirli bir cevaba sahiptir.

3 KARAR VERME SÜRECİ Anlama, örgütte meydana gelen problemleri keşfetme, tanımlama ve kavrama ile ilgilidir. Niçin problem var? Nerede ve işletme üzerindeki etkileri nelerdir? Sorularına cevap arar. Tasarlama, probleme çeşitli çözümler araştırma ve kavramayı içermektedir. Seçme, çözüm alternatifleri arasından seçimin yapılmasıdır. Uygulama, seçilmiş alternatifin işi yerine getirmesini sağlamak ve çözümün nasıl çalıştığını izlemektir.

4 YÖNETİCİLER VE GERÇEK DÜNYADA KARAR VERME
Yönetsel Roller Bireylerarası roller Enformasyona ilişkin roller Kararlara ilişkin roller Gerçek dünyada karar verme Enformasyon kalitesi Yönetim süzgeçleri Örgütsel durağanlık ve politikalar

5 KURUMLARDA İŞ ZEKASI İŞ ZEKASI
Donanım ve yazılım satıcıları ve enformasyon teknolojisi danışmaları tarafından kullanılan bir terimdir. İşletmenin çevresinden gelen ve veriyi depolayan, birleştiren, raporlayan ve analiz eden alt yapıyı tanımlamaktadır. Temel alt yapısı, yöneticilere mevcut veriyi toplar, depolar, biçimler ve yararlı enformasyon hale getirir.

6 İŞ ZEKASI ORTAMI İşletmenin çevresinden elde edilen veri
İş zekası altyapısı Matematiksel iş analizi araçları Yönetsel kullanıcılar ve metotlar Dağıtım Platformu-YBS,KDS,ÜYDS Kullanıcı ara yüzü

7 İŞ ZEKASI VE MATEMATİKSEL İŞ ANALİZİ YETENEKLERİ
ÜRETİM RAPORLARI: Sektörel ihtiyaçlara dayanan önceden tanımlanmış raporlardır. PARAMETRELERLE İFADE EDİLEN RAPORLAR: Kullanıcılar, veriyi süzmek ve parametrelerinin etkisinden ayrı tutmak için özet bir tablo içerisine çeşitli parametreler girerler.

8 PERFORMANS DEĞERLENDİRME TABLOLARI/KURUM KARNELERİ:
Kullanıcılar tarafından tanımlanan performans verisini sunmada kullanılan görsel araçlardır. ANLIK SORGU/ARAŞTIRMA/RAPOR YARATMA: Kullanıcıların kendi raporlarını, sorgulara ve araştırmalara dayanarak yaratmalarına imkan vermektedir.

9 ÖZETTEN DETEYA: Üst seviyeli bir özetten veritabanlarında alt seviyelerdeki veriye ulaşma yeteneğidir. TAHMİNLER,SENARYOLAR, MODELLER: Doğrusal tahmin, ya… ise senaryo analizini uygulama ve standart istatiksel araçları kullanarak veriyi analiz etmek yeteneğini kapsamaktadır.


"YONT401 YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları