Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çelik Tipleri Dal Çelikleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çelik Tipleri Dal Çelikleri"— Sunum transkripti:

1

2 Çelik Tipleri Dal Çelikleri
Alındıkları zamana göre odun, yarı odun ve yeşil çelikler olarak sınıflandırılır.

3 Odun çelikleri: asma, incir, ayva, zeytin, nar, dut, frenk üzümü, bazı erik türleri
Yarı odun çelikleri: turunçgiller, zeytin, çay Yeşil çelikler: kiraz gibi meyve türlerinde sisleme altında köklendirilir.

4 Yaprak çelikleri Afrika menekşesi, Begonya, Sanseviera, Bryophyllum gibi süs bitkilerinin çoğaltılmasında kullanılır. Yeni bitki elde etmek amacıyla yaprak ayası veya onunla birlikte sapı kullanılır. Begonya Afrika Menekşesi

5 Yapraklı göz çelikleri
Bir yaprak sapı ve üzerinde tek bir göz bulunan kısa bir dal parçası şeklinde hazırlanır. Çoğaltma materyalinin az olduğu durumlarda kullanılır. Çilek, siyah ahududu, böğürtlen, limon ve çay türlerinde kullanılır.

6 Bitki köklerinden kesilen kök parçalarıyla yapılan çoğaltmadır.
Kök çelikleri Bitki köklerinden kesilen kök parçalarıyla yapılan çoğaltmadır. Köklerin iyi gelişen kısımları uygun bir ortam içine yatay olarak yerleştirilerek köklendirilirler. Kırmızı ahududular bu yöntemle çoğaltılır.

7 Çeliklerde köklenmeyi etkileyen faktörler
Bitki Faktörleri Ana bitkinin beslenme durumu Ana bitkinin yaşı Çelik alma zamanı Çelik hazırlanacak dal veya sürgünün özellikleri Çeliklerin dal veya sürgün üzerindeki yeri Meyve ve odun dalları Çelik tipi Dışsal faktörler Köklenme ortamı Sıcaklık Nem Işık

8 Daldırma ile Çoğaltma Bir dalın ana bitkiden ayrılmadan köklendirilmesine “daldırma” denir. Siyah ahududularda, fındık, asma, incir, ayva ve çelikle çoğaltılması zor olan vejetatif elma anaçlarının çoğaltılmasında kullanılır.

9 Daldırmanın Yararları
Daldırılan sürgün veya dal, kök ve sürgün oluşturup kendine yeterli hale gelene kadar ana bitkiden ayrılmamaktadır. Daldırma yöntemleri kolay uygulanabilirdir. Daldırmanın doğal olarak oluştuğu türlerde bu yöntem basit ve ekonomiktir. Daldırmada anaç ve aşı sorunları söz konusu değildir.

10 Daldırmanın Sakıncaları
Maliyeti yüksek bir çoğaltma yöntemi olur modern fidanlıklarda kullanılan mekanizasyon tekniklerine uymamaktadır. Daldırılmış bitki özen istemektedir. Çoğaltma katsayısı düşüktür.

11 Daldırma Tipleri Uç Daldırması Basit Daldırma Hendek Daldırma
Tepe Daldırma Hava Daldırması

12 Uç Daldırması Basit Daldırma Hendek Daldırması Tepe Daldırması Hava Daldırması

13 AŞI İLE ÇOĞALTMA Tanımı: Aşı, eşeysiz iki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi gelişmesini sağlamaktır. Aşılı bir bitkinin toprak üstü kısmını, yani tacını oluşturan kısmına kalem veya çeşit; kök sistemini oluşturan kısmına anaç denir.

14 Aşılamanın Amaçları Diğer eşeysiz çoğaltma yöntemleri (çelikle, daldırma ile) ile çoğaltılamayan çok yıllık bitkilerin çoğaltılması (meyve türlerinin ve süs bitkisi olarak kullanılan ağaçların çoğunluğu) Anaç kullanma zorunluluğu (filoksera ve nematodlarla bulaşık alanlarda bağcılık, bodur meyve yetiştiriciliği vb.) Çeşit değiştirme (çevirme) “kurulu bağ ve bahçelerde değiştirme, ya da zeytin ve antepfıstığında olduğu gibi yabanilerin (delice) aşılanması”, Virüs hastalıklarının incelenmesi

15 Aşıda başarıyı etkileyen faktörler
Uyuşmazlık Bitki cinsi Aşılama ve bunu izleyen dönemde ortamın sıcaklık ve nem koşulları Anacın gelişme durumu Aşılama tekniği Hastalık ve zararlılar

16 Anaç Nedir ? Aşı ile çoğaltılan bitkilerin (meyve, asma, süs bitkileri, sebze “karpuz”) kök sistemini oluşturan bitki çeşitlerine anaç denir. Çöğür anaçları: Tohumla çoğaltma (eşeyli) ile elde edilir. (Meyvelerde ve süs bitkilerinde yaygın olarak kullanılır.) Klon anaçları: Eşeysiz yollarla (çelik, daldırma, doku kültürü) çoğaltılır. (Asmalar ile elma ve kirazın yanı sıra armut için ayva)

17 Aşı Tipleri Anaca takılan çeşide ait parçanın özelliğine göre aşılar ikiye ayrılır: Kalem aşıları: Üzerinde 1-3 göz bulunan sürgün veya bir yaşlı dal parçasına kalem denir. Kalem kullanılan aşılara kalem aşıları denir. Göz aşıları: Tek bir gözden ibaret olan aşı bileşeni kullanılarak yapılan aşılardır.

18 Göz Aşıları Meyve ve süs bitkileri için aşılı fidan üretiminde ve çevirme aşılarında tercih edilir. Çünkü; Çok ince (5-6mm) anaçlara bile yapılabildiğinden zaman kazandırır. 2. Anaçta kalem aşılarında olduğu gibi gövdenin kesilerek atılması söz konusu olmadığı için aşı tutmadığında başka bir kısmına yeniden yapılabilir. Yılın üç döneminde (ilkbahar, yaz başı, yaz sonu) yapılabildiği için tutamadığında ertesi dönem tekrarlanabilir. Öğrenilmesi ve yapılması daha kolaydır. Anaçta daha küçük yara açıldığından su kaybından dolayı tutmama olasılığı daha düşüktür. Aşının tutup tutmadığı günde belli olduğundan tutmayan aşılar aynı dönem içinde bile yenilenebilir.

19 T Göz Aşısı Meyve fidanı üretiminde en yaygın kullanılan aşıdır.
Yaz içinde ve sonunda durgun aşı olarak tercih edilir.

20 T Göz Aşısının Yapılışı

21 Sürgün ve Durgun Göz Aşıları
Sürgün Göz Aşısı: İlkbahar ve yaz başında yapıldığı için aynı yıl sürerek sürgün oluşturan göz aşılarıdır. Durgun göz aşısı: Yaz içinde veya sonunda yapıldığı için tutan, ancak ertesi ilkbaharda süren aşılardır.

22 Kalem Aşıları Kullanım: Meyvecilikte ve bağcılıkta çeşit değiştirme (çevirme) ve zeytin, antepfıstığı ve ahlat gibi yabanilerin aşılanması Zaman: İlkbaharda ağaç ve omcalara suyun yürüdüğü, ancak gözlerin henüz kabarmadığı dönemdir.

23 Yarma Aşının Yapılışı

24 Makine ile Aşılama Bağcılıkta, aşılı asma fidanı üretiminde kullanılır. Bu amaçla değişik şekillerde aşı kesiti açarak kalem ve anacı birleştiren aşı makineleri kullanılmakla birlikte, en yaygın olarak kullanılan omega (Ω) harfi biçiminde aşı kesiti açan makinelerdir. Bu makinelerle saatte aşı yapılabilir.

25 Aşılı Asma Fidanı Üretimi
Bu makine ile, anaç damızlık parsellerinden alınan ve gözleri köreltildikten sonra cm uzunluğunda hazırlanan 6-12 mm kalınlığındaki anaçlık çelikler üzerine kalem damızlık parsellerinden alınan tek gözlü kalemler aşılanır. Aşı yeri parafinlendikten sonra uygun sıcaklık (25-30oC) nem (%85-90) ve havalandırma koşullarında katlanarak aşı yerinde kaynaşma sağlanır. Aşılı çelikler fidanlılarda köklendirilerek açık köklü, seralarda köklendirilerek kaplı aşılı asma fidanları üretilir.

26 Makine İle Aşılama

27

28

29 Kaynaştırma

30 Fidanlıkta Köklendirme

31 Serada Köklendirme


"Çelik Tipleri Dal Çelikleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları