Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ"— Sunum transkripti:

1 Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ

2 Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ
! Kösedağ Savaşı’ndan sonra Anadolu’nun büyük bölümü Moğol hâkimiyetine girdi. Türkler, Türkiye Selçuklu Devleti’nin zayıflaması ve yıkılması sürecinde beylikler kurarak bağımsızlıklarını korumaya çalıştılar.

3 Bizans İmparatorluğu sınırında kuruldu.
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ Böylece Anadolu’da siyasi birlik parçalandı; yeniden beylikler dönemi başladı. Bu beylikler, özellikle Anadolu’nun batısında Moğol baskısından uzak Bizans İmparatorluğu sınırında kuruldu.

4 KÖSEDAĞ SAVAŞI SONRASINDA ANADOLU’ DA KURULAN BEYLİKLER
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ KÖSEDAĞ SAVAŞI SONRASINDA ANADOLU’ DA KURULAN BEYLİKLER

5 BEYLİKLER DÖNEMİ KÜLTÜR VE MEDENİYET
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ BEYLİKLER DÖNEMİ KÜLTÜR VE MEDENİYET Aydınoğlu Ömer Bey; cömert, dindar, gaza ve fetih yapan bir kahramandır. Gaza için hazırladığı donanma ile Bizans’ın başkenti İstanbul’a kadar akınlar yapar, elde ettiği ganimeti Müslümanlara dağıtırdı.

6 Karamanoğlu Mehmet Bey
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ KARAMANOĞULLARI «Bundan sonra hiç kimse, divanda (devlet dairesi), dergâhta (saray), bargâhta (resmi toplantı), mecliste (eğlence yeri) ve meydanda (çarşı, pazar) Türkçe’den başka dil konuşmayacak”. Karamanoğlu Mehmet Bey

7 Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ
EŞREFOĞULLARI Konya Beyşehir’deki Eşrefoğlu Camii, Anadolu’daki ahşap direkli camilerin en büyüğüdür. Çini mozaik ile kaplı mihrabı ve ceviz ağacından minberi ustalık eseridir.

8 Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ
CANDAROĞULLARI Kastamonu’da, Anadolu’da gördüğüm ziyaretlerin en büyüklerinden birinde rastladım. Burada büyük bir misafirhane ve bir hamam yapılarak bu güzergahtan gelip geçen yolcuların hiçbir ücret ödemeden ihtiyaçlarını karşılaması sağlanmış. Uzak ülkelerden gelenlere elbise ve para, yiyecek et, pirinç, yağ ve helva verilirmiş. İBNİ BATTUTA, Büyük Dünya Seyahatnamesi, s. 234.

9 Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ
OSMANOĞULLARI Anadolu beylikleri arasında Osmanlı Beyliği zaman içinde bu beylikleri hâkimiyeti altına alarak 600 yıldan fazla devam eden büyük bir devlet kurmayı başaracaktır.

10 TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ TÜRKLER ANADOLU’DA 1071 MALAZGİRT ZAFERİ 1075 TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN KURULUŞU 1176 MİYOKEFALON ZAFERİ 1243 KÖSEDAĞ SAVAŞI 1308 TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN YIKILIŞI

11 Anadolu’ ya yerleşen Türk boyları devlet ve beylikler kurdular.
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ ! NELER ÖĞRENDİK Türkler yaşamak için elverişli bir yer olan Anadolu’ya XI. yüzyıldan itibaren yerleşmeye başladılar. Malazgirt ve Miryokefalon Zaferleri ile Anadolu kalıcı yurt hâline geldi. Anadolu’ ya yerleşen Türk boyları devlet ve beylikler kurdular. Anadolu’ da kurulan devlet ve beylikler Anadolu’yu Haçlı Seferleri gibi saldırılardan korudular. İmar faaliyetleri ile de birçok eser yaptılar.


"Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları