Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ."— Sunum transkripti:

1 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

2 Test çözmede üç unsur önemlidir.
Bilgi : Öğrenme ile kazanılır. Tekrar ile pekiştirilir. Test çözme tekniğini kullanmanın temelini teşkil eder.  Yorum: Öğrenilen ve tekrar ile pekiştirilen bilgi ile ilgili düşünce geliştirme veya bilgiye farklı açılardan bakabilme gücünü ifade eder. Test çözme tekniğinin geliştirilmesini sağlar.

3 Hız: Kazanılan bilgiye ve elde edilen yorum gücüne ait problemlerin zaman kısıtlaması içinde çözülmesidir. Hız, test çözerken zamanı etkin bir biçimde kullanmanıza yardım eder.

4 TEST ÇÖZERKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
1- Her sorunun kendine has bir mantığı vardır. Test çözerken kendi mantığınızla değil sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz. 2-Soru kökünün iyi okunup anlaşılması, daha sonra cevabın düşünülmesi gerekir. Soru kökü anlaşılmadan cevabı düşünmeye çalışmak hızı düşürür. Zaman kazanmak için soruyu okumadan cevap şıklarına koşmak sizi yanıltır.

5 3- Bazı sorular sizin için çok kolay gelir ve cevabın böyle kolay bir şık olamayacağını düşünürsünüz. Oysa bazen böyle kolay sorular sormak ta bu işin tekniğinin bir parçasıdır. 4-Sorulara önyargılı yaklaşmamalısınız. "Bu soru zor yapamam, bu soru kolay cevap x şıkkı" gibi zaman kazanmaya yönelik aceleci davranışlar, kazanmak yerine kaybettirir.

6 5-Turlu Soru Çözme Yöntemi testteki her soruyu incelemenize yardımcı olur. Cevaplandırılmayan soruları soru kitapçığında bir işaret veya simge ile simgelendirmek o soruların ikinci turda daha kolay bulunmasını sağlar. 6-Hatalı okuma alışkanlıkları da önemli sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Olumsuz bir ifadeyi olumlu olarak okumak soruyu veya cevabı hatalı düşünmenize sebebiyet verebilir.

7 7-Uzun paragraftan oluşan soruları ”uzun soru zordur” yargısında bulunarak o soruyu okumadan geçmeyin. Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir. ***İlk önce soruyu sonra paragrafı okuyun bu sayede parçada ne arayacağınızı bilmiş olusunuz.

8 8- Cevap şıklarından sorunun çözümüne gitmek de test tekniğinde önemli bir yoldur. Yüzde yüze emin olmadığınız sorularda şıkları eleyerek doğru cevaba yaklaşabilirsiniz. 9- Cevap şıklarını elerken eğer 2 şıkka indirgeyebilmişseniz bunlardan birisini seçmenizde hiçbir sakınca yoktur. **İlk akla gelen şıkkın doğru olma olasılığı üksektir.

9 10-Cevap şıklarında cevaba benzeyecek bazen iki bazen üç şık bulunur
10-Cevap şıklarında cevaba benzeyecek bazen iki bazen üç şık bulunur. Bunlara çeldirici adı verilir. Çeldiriciler ilk bakışta cevap gibi algılanabilir ama ufak bir zihinsel egzersizle doğru cevabı bulmanız mümkündür. Bu tip sorularda cevap genellikle soru metninde saklıdır. SBS SBS

10 11- Kodlama her sorudan sonra yapılmalıdır
11- Kodlama her sorudan sonra yapılmalıdır. Bu asla bir zaman kaybı değildir. Çünkü Kodlama için geçen süre bir ölçüde dinlenme sürenizdir. Ayrıca sınavın ilerleyen diliminde boş bir cevap kağıdı görmek yerine dolu bir cevap kağıdı görmek kendinize olan güveni sağlamanıza yardım eder.

11 Zaman kazanacağım diye kodlamayı sona bırakmak sınav sonrası yorgunluk ve dikkat dağılmasının fazlalığı sebebiyle hatalı veya eksik kodlama riskini artırır, kaydırma yapmanıza yol açar. Her yıl %0,5 adayın kaydırma hataları nedeniyle mağdur olduğunu unutmayınız.

12 TEST ÇÖZERKEN ZAMANLAMA KONUSUNDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Testi iyi çözmek için sadece doğruları bilmek yeterli değildir. Verilen zaman dilimi içinde bu doğruları bulmanız gerekir. Bu nedenle her bir soruya ne kadar zaman harcamanız gerektiği baştan planlanmalıdır. HANGİ TEST NE KADAR SÜRE?? 1 SORU İÇİN KAÇ SANİYE???

13 *****Sınavda zaman kullanımını en fazla zora sokan bildiklerimiz ve bilmediklerimiz değil, biraz bildiğimiz ya da tereddüt ettiğimiz sorulardır!!!!! Bu nedenle soru ile inatlaşmak "bu soruyu çözmezsem ölürüm" mantığı bu testin sonunda hüsrana uğrama riskini artırır.

14 TEST TEKNİĞİ Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı sınavlarda her soru için ancak bir dakikamız bulunmakta. Bunun için adayların bilgi ve yorum güçlerinin yanında hız da önemli olmaktadır.

15  Bilgi- Yorum - Hız Bilgi; derste dersi iyi dinleyerek ve ders çalışılarak elde edilebilir.  Yorum; ders dışında yalnız başınıza paragraf sorularını çözerek ve bol kitap okuyarak elde edilebilir.  Hız; ise ancak ve ancak çok miktarda soru çözülerek elde edilir.

16 Soruları okurken hızınız kesecek olan dudak kıpırdatarak okumaktan uzak durun. Çünkü bu durum hızınızı kesecektir. Ve her okuduğunuz kelimenin altını çizmeyin. Yapmanız gereken gözle okuma alışkanlığı kazanmanız ve okuma hızınızı arttırmanızdır. Sadece önemli olan yerlerin altını çizin bu sayede zaman kaybetmemiş olursunuz….

17 Unutmayın ki her soru, her net önemlidir
Unutmayın ki her soru, her net önemlidir. Bir net sizi en az kişinin üstüne de çıkarabilir altına da düşürebilir.Bu nedenle bilmediğiniz soruları boş bırakın!!!!!!

18 Soru içinde geçen ipuçlarından yararlanmayı bilin!!!!!
Bunlar; altı çizili, koyu puntoyla yazılmış, "tırnak içinde," değildir, olamaz, her zaman, hiç bir zaman, bütün, zaman zaman, yoktur, vardır, birbirinden farklı, birbirine benzer, eşdeğer, birden fazla, ayrı ayrı, iç içe, yan yana , ikisi bir arada, ana düşünce , yan düşünce, benzer düşünce , asla, genellikle, çoğu, vb. ipuçlarıdır.

19 ** Bir günde çözeceğimiz soru sayısını belirleyip her on beş günde bir bu soru sayısını arttırmalıyız. Böylece gerçek sınavlardaki soru tiplerini yakalamış oluruz.

20 EN ÖNEMLİSİ HER ZAMAN KENDİNİZE GÜVENİN!!


"TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları