Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAV STRATEJİLERİ VE TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAV STRATEJİLERİ VE TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 SINAV STRATEJİLERİ VE TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

2 Test tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın nedeni genellikle bilgi eksikliğinden değil, sorulara yaklaşım tarzından veya soru stiline aşina olmamaktan kaynaklanır. Test tecrübesi sınav sonucunu etkileyen en önemli etkenlerdendir. Test çözme tekniğini iyi bilmek, istenen sonucun alınmasını büyük oranda sağlayacaktır.

3 Test çözmede 3 unsur önemlidir.
BİLGİ: Öğrenme ile kazanılır.Tekrar ile pekiştirilir. Test çözme tekniğini kullanmanın temelini teşkil eder. YORUM: Öğrenilen ve tekrar ile pekiştirilen bilgi ile ilgili düşünce geliştirme veya bilgiye farklı açılardan bakabilme gücünü ifade eder. Test çözme tekniğinin geliştirilmesini sağlar. HIZ:Hız, test çözerken zamanı etkin bir biçimde kullanmamıza yardım eder.

4 TESTLERDE BAŞARI İÇİN Etkin çalışma becerileri kazanmalı (etkin dinleme, etkin okuma) Belleğinizi güçlendirmeli (öğrendiklerinizi hayatınızla bağdaştırmaya çalışın) Testin iyi bir öğrenme süreci olduğunu kabul etmeli Olumlu ve düzenli olmalısınız.

5 . Eğer konu hakkında geniş bilgiye sahip değilseniz iyice öğrendikten sonra konu testini çözün.

6 Her sınavın amacı bellidir aslında; bilenlerle bilmeyenleri ayırmak.
Ancak sadece bilmek yetmiyor. -Zamanı iyi kullanacaksın, -Heyecanlanmayacaksın, -Dikkatsiz olmayacaksın, -Kendine güveneceksin, -Test tekniklerinde usta olacaksın…

7 TEST ÇÖZERKEN ZAMANLAMA KONUSUNDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

8 Sınava başlamadan önce ilk yapmanız gereken, kitapçığın sayfalarını, eksik ya da yanlış basım olup olmadığını, sayfa numaralarının birbirini takip edip etmediğini kontrol etmek, sonra kitapçık türüne bakıp KİTAPÇIK TÜRÜ’nü doğru kodlamaktır.

9 Hız ve isabet arasında uygun bir denge kurmamız gerekir
*Hız ve isabet arasında uygun bir denge kurmamız gerekir! *Çok hızlı okuyup hata yapmak bize puan kaybettirir. Diğer taraftan, aşırı dikkatli olmak, her soru üzerinde çok fazla zaman harcamak da doğru değildir.

10 Sorulara önyargıyla yaklaşmayalım
Sorulara önyargıyla yaklaşmayalım! Herhangi bir soruyu, üzerinde zaman harcamak gerektiği ve çok karışık gözüktüğü için otomatik olarak atlamayalım. Soruyu iyi anlamalıyız

11 Soru kökünü okumadan paragrafı okumak, cevabı düşünmeye çalışmak hızınızı düşürür. Zaman kazanmak için soruyu okumadan cevap şıklarına sıçramak sizi yanıltabilir.

12 Soruyu 20 saniye içinde anlayamıyorsanız ya tekrar okuyun ya da geçin
Soruyu 20 saniye içinde anlayamıyorsanız ya tekrar okuyun ya da geçin. Geçerken buraya tekrar döndüğünüzde ipucu olabilecek bir işaret koyun. Bu sorunun çözümünü ikinci tura bırakın. Biz buna TURLAMA TEKNİĞİ diyoruz.

13 Her on soruda bir durup gözünüzü kapatın ve sadece burnunuzdan derin bir nefes alın. Birkaç saniye tutun ve yavaş yavaş verin. Oksijen beynimize giden kan damarlarını genişletecek ve zihniniz daha fazla çalışacaktır. Kaybettirdiği vakitten çok kazandıracaktır, emin olabilirsiniz.

14 Oku Anla 3’lü AŞAMA Uygula

15 Her sorunun kendine has mantığı vardır
* Her sorunun kendine has mantığı vardır. Test çözerken kendi mantığınızla değil, sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz. * Soruda sizden ne isteniyorsa ne eksik ne fazla, sadece istenileni düşünmelisiniz. Bazı sorular sizin için çok kolay gelir ve cevabın böyle kolay olmayacağını düşünürsünüz. Halbuki bazen böyle kolay sorular sormak da bu işin tekniğinin bir parçasıdır.

16 Soruların Zorluk Derecesi Oranı (%)
Çok Kolay % 10 Kolay %20 Normal %40 Zor %20 Çok Zor %10

17 * Her kelimenin altını çizmeyiniz. Bu size zaman kaybettirir.
* Sadece soru köklerinin ve önemli gördüğünüz diğer ipuçlarının altını çiziniz.

18 * İlk doğru gördüğünüz seçeneği hemen işaretlemeyin, tüm seçenekleri okuyun. Çünkü en doğrunun istendiği bir soru ise ilk seçtiğiniz ne kadar doğru olsa da en doğru olmayabilir. * İşaretleme yaptığınız cevap bölümünün çözdüğünüz testle aynı olduğundan emin olun. Örneğin Türkçe sorularının yanıtlarının cevap kağıdında matematik bölümüne kodlanması gibi…

19 TATVAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
* Yanlış cevapların, doğrulardan götüreceğini hepiniz biliyorsunuz. TATVAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ

20 Yorulduğunuz zaman bedensel egzersiz yapınız
. * Yorulduğunuz zaman bedensel egzersiz yapınız. (Ses çıkarmadan, kollar, ayaklar ve başınızı hareket ettirebilirsiniz). * Sık sık saate bakmak yerine bölümler arasında saatinize bakınız. Çok sık saate bakmak sizi telaşlandırabilir.

21 Çeldiricilere Dikkat Bütün şıkları okuduktan sonra cevaba karar verin. Sizden kimi zaman “doğru” cevap değil,“en doğru” cevap istenir.

22 SINAVDA MOTİVASYON Sorulara önyargılı yaklaşmayınız.
Bu soru zor yapamam, bu soru kolay cevap x şıkkı "" gibi zaman kazanmaya yönelik aceleci davranışlar, kazanmak yerine kaybettirir.

23 DOĞRU KODLAMA ÇOK ÖNEMLİ
Soruyu kitapçık üzerinde çözmüş olmak o soruyla olan işinizin bittiği anlamına gelmez. Soruyu doğru çözmek kadar optik forma doğru kodlamak da önemlidir.

24 ZAMANI ETKİN KULLAN Testi iyi çözmek için sadece doğruları bilmek yeterli değildir. Verilen zaman dilimi içinde bu doğruları bulmanız gerekir.

25 Zaman kazanacağım diye kodlamayı sona bırakmak sınav sonrası yorgunluk ve dikkat dağılmasının fazlalığı sebebiyle hatalı veya eksik kodlama riskini artırır, kaydırma yapmanıza yol açar. Her yıl %0,5 adayın kaydırma hataları nedeniyle mağdur olduğunu unutmayınız.

26 SINAVLARDAN HİÇ BİR ZAMAN KORKMAYIN


"SINAV STRATEJİLERİ VE TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları