Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DEĞERLER EĞİTİMİ ADALET SUNUSU BEDRİYE ATICI 7.Sınıf - 258.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DEĞERLER EĞİTİMİ ADALET SUNUSU BEDRİYE ATICI 7.Sınıf - 258."— Sunum transkripti:

1 DEĞERLER EĞİTİMİ ADALET SUNUSU BEDRİYE ATICI 7.Sınıf - 258

2 ADALET NEDİR? Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır. Bu anlamda herhangi bir durumun adil (adaletli) olup olmadığından söz edilebilir. Adalet kavramı temelde hukuk kurallarına uygunluğu içerir. Öte yandan, adalet insanların toplum içindeki davranışlarıyla ilgili olduğundan ahlak ve din kurallarıyla da ilişkilidir. Adalet; kısaca haklılık ve hakka uygunluktur. Öznel anlamda adalet, herkesin hakkını tanıma konusunda değişmez ve kesin istektir. Nesnel anlamda adalet, karşıt çıkarlar arasında hakka (hukuka) uygun bir denkliktir, eşitlik düşüncesidir.

3 ADALET İLE İLGİLİ SÖZLER
Adaletin hedef ve gayesi eşitliği sağlamaktır." (İhering) "Hukuk ile medeniyet ve kültürleri arasında ahenk kuramayan cemiyetler bedbahttırlar.” (Falih Rıfkı Atay) "Mal cimride, silah korkaklarda, karar da zayıflarda olursa düzen bozuktur." (Hz. Ebubekir) "İnsanlara karşı ne zorbalığa başvurun, ne de ezilip büzülün. En etkili yol, hem güçlü hem vicdanlı olmaktır.“( Anonim) "Suçlunun beraat ettiği yerde yargıç hüküm giyer". (Anonim) "Dünyanın en tehlikeli yaratığı sadece hukuk bilen hukukçudur" (Anonim) "Adalet hissi insanlarda doğuştan mevcuttur." (Çiçero)

4 "Hukuk ilmi mukaddes bir şeydir
"Hukuk ilmi mukaddes bir şeydir. Kıymetini para ile ölçmek onu çok aşağılatmak olur." Ulpinnus "Adaletin küçüldüğü ülkelerde, büyük olan artık suçlulardır." Anonim "Adalet topaldır, ağır yürür fakat gideceği yere er geç varır." Mirabeau "Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz." Anonim "Eşitlik arayan mezara gitmeli." Alman atasözü "Adalet ancak hakikatten, saadet ancak adaletten doğabilir." Anatole France "Haklarımız görevlerimizi yerine getirdikçe artar." Anonim "Haklı olduğunuza inanıyorsanız, sakin olmayı başarabilirsiniz." Bud Holiday "Adaletin kuvvetli, kuvvetlinin de adil olması gerekir. " Pascal "Davalının aptalı, derdini mübaşire anlatırmış." Kilis sözü

5 Adalet ile ilgili hikaye
Bir Gün ; Hz Musa İbadetini Bitirdikten Sonra Bir Ağacın Altına Oturur. Hemen Yakınındaki Çeşmeyi Seyrederken , Atlı Bir Savaşçının Çeşmeye Geldiğini Görür. Savaşçı Su İçmek İçin Eğildiğinde Boynundaki Altın Kesesini Islanmasın Diye Çıkarır Çeşme Başına Bırakır. Suyunu İçtikten Sonra Altın Kesesini Unutur Ve Yoluna Devam Eder. Hemen Arkasından Hoplaya Zıplaya Bir Çocuk Gelir. Tam Su İçecekken Altın Kesesin Farkeder Ve Hiç Düşünmeden Alır ve Uzaklaşır. Çocuğun Arkasından Çok Yaşlı Bir İhtiyar inleyerek Su İçmeye Gelir. Bu Arada Altın Kesesini Su Başında Unutan Savaşçı Keseyi Almak İçin Çeşmeye Doğru Yaklaşır. Fakat Çeşme Başında Hiç Bir Şey Bulamaz... Hemen Yanındaki Yaşlı Adamın Boğazına Sarılır Ve Altın Kesesini Vermesini İster. İhtiyar Ne Kadar "Ben Almadım" Dese de Savaşçıyı İkna Edemez. İyice Sinirlenen Savaşçı Kılıcını Çeker Ve Yaşlı Adamı Oracıkta Öldürür. Olan Biteni Gören Musa ''Ey Rabbim Bu Nasıl Bir Adalettir'' der.. "Ben Hiç Bir Şey Bilmiyorum.. Senin İşine sual olmaz ama ben anlamadım" Der. Bu isyana benzer açıklıktaki sözlere karşılık Rab şöyle seslenir :

6 ''Ey Musa ; Ben Sana Benim İşlerimi Anlayacak Kadar Akıl Vermedim ki , sen Benim hakkımda yorum Yapıyorsun? Ama Kalbinin Yatışması İçin gerçek Şudur : Savaşçı O Küçük Çocuğun Babasının Malını Yağmalamıştı. Ölen İhtiyar İse Gençliğinde Çok Güçlü Bir Adamdı Ama Bir Hiç Uğruna Bir Köylüyü Öldürmüştü. O İhtiyarı Öldüren Savaşçı İşte O Köylünün Oğludur.. Ey Benim Gafil Kulum Şimdi Tövbe Et Çünkü Benim Adaletim İşte Bu Kadar Açıktır."(Alintidir)

7 ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR
(HZ. ÖMER)


"DEĞERLER EĞİTİMİ ADALET SUNUSU BEDRİYE ATICI 7.Sınıf - 258." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları