Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Psikolog Şenel KARAMAN Bedeninizin yaşam tarzına cevap veriş şeklidir. Büyük ölçüde fiziksel kaynaklıdır. Hepimiz stresle birlikte.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Psikolog Şenel KARAMAN Bedeninizin yaşam tarzına cevap veriş şeklidir. Büyük ölçüde fiziksel kaynaklıdır. Hepimiz stresle birlikte."— Sunum transkripti:

1 Psikolog Şenel KARAMAN sskaraman@hotmail.com

2

3 Bedeninizin yaşam tarzına cevap veriş şeklidir. Büyük ölçüde fiziksel kaynaklıdır. Hepimiz stresle birlikte yaşamayı bilmek zorundayız. Tüm insanlar stresi kontrol edebilme yeteneğine sahiptir.

4 Bireysel ve örgütsel sonuçları vardır. Çalışanlardan biri stresini kontrol demiyorsa diğer çalışanı da olumsuz etkilemekte, böylece verimlilik azalmaktadır. Stres duymada kişisel farklılıklar önemli bir olgudur.

5 Yetişkinlerin % 43’ü strese bağlı sorunları yaşıyor. Sağlık merkezlerine yapılan ziyaretlerin %75-90’ı strese bağlı şikâyetlerden ve rahatsızlıklardan kaynaklanıyor.

6 Gerçek veya algılanmış tehlike Sempatik sinir sistemi harekete geçiyor Bedensel tepki Egzersiz, rahatlama, derin nefes alıp verme Parasempatik sinir sistemi harekete geçiyor Savaş veya Kaç

7 Stressinyalleri Kısa süreli stres sinyalleri: alınganlık,alınganlık, /asık yüz, boyunboyun ağrısı, hıçkırık,hıçkırık, midemide ağrısı, dahadaha çok sigara, çok içki, çok yemek, yüksekyüksek sesle konuşma. Uzun süreli stres sinyalleri: başbaş ağrısı, uykusuzluk,uykusuzluk, depresyon,depresyon, yemeklereyemeklere ilgisizlik, cinselcinsel istekte değişim, yorgunyorgun gözler.

8 Stres kontrol altına alınabilir Aşırı stresle başa çıkmak ve yaşam kalitesini arttırmak amacıyla, durumu değiştirme ya da duruma verilen tepkileri değiştirmeye "stres yönetimi" denir.

9 Neden gevşeme yöntemleri gerekli ?  Gevşeme yöntemleri insana kendi kendini nasıl kontrol edebileceğini öğretir.  Bunu yapmakla,parasempatik sinir sisteminin çalışmasına,yani vücudun enerji depolamasına yardımcı olunur

10 Kas gevşekliği: vücuda artık enerji tüketiminin gerekli olmadığını sempatik sinir sisteminin devreden çıkabileceğini gösteren bir sinyaldir.

11 İnsan gevşeme yöntemini öğrenip uyguladığı zaman, enerjisini saklar, kendini daha az yorgun hissettiği için streslerle daha fazla mücadele edebilir, yaşamla daha kolay baş eder, ve sıkıntı veren şikayetlerinden kurtulabilir.

12

13


"Psikolog Şenel KARAMAN Bedeninizin yaşam tarzına cevap veriş şeklidir. Büyük ölçüde fiziksel kaynaklıdır. Hepimiz stresle birlikte." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları