Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HÜCRE KONUSU 17-21/02/2014.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HÜCRE KONUSU 17-21/02/2014."— Sunum transkripti:

1 HÜCRE KONUSU 17-21/02/2014

2 HÜCRENİN YAPISI Hücre dıştan içe doğru hücre zarı, sitoplazma ve çekirdekten oluşur

3 HÜCRE ZARI Tüm hücrelerde bulunur.
Hücreyi dış ortamdan ayırıp bir bütün halinde tutar. Çok ince olduğu için yapısı ancak elektron mikroskobunda görülür. Yapısında proteinler,yağlar ve karbonhidratlar vardır.

4 Hücre zarı; canlı,esnek,akışkan ve seçici-geçirgendir
Hücre zarı; canlı,esnek,akışkan ve seçici-geçirgendir.Üzerinde porlar bulunur. Hücre zarı,hücreyi dış ortamdan ayırır,hücreye şekil verir,dış etkilerden korur ve bulunduğu ortamla madde alış-verişi yapmasını sağlar.

5 SİTOPLAZMA Hücre ile çekirdek arasını dolduran,renksiz,yarı saydam,yumurta akı kıvamında bir yapıdır.Sitoplazma canlıdır ve hücrenin bütün hayatsal faaliyetleri burada gerçekleşir.Büyük çoğunluğu sudan oluşan sitoplazmada organik ve inorganik maddeler,madensel tuzlar,vitaminler,hormonlar ve organeller de bulunur.

6 ÇEKİRDEK Hücredeki tüm yaşamsal olayların yönetim ve denetim merkezidir. Çift zarla çevrelenerek sitoplazmadan ayrılmış olan hücre organelidir. Çekirdek; hücre bölünmesini kontrol eder. Bu sayede kalıtsal karakterleri yeni hücrelere aktarır. Protein sentezi yaptırarak hücre metabolizmasını kontrol eder.

7 Hücre çekirdeği dört kısımdan oluşur: 1- ÇEKİRDEK ZARI 2- ÇEKİRDEK PLAZMASI (KARYOPLAZMA) 3- ÇEKİRDEKÇİK 4- KROMATİN VE KROMOZOMLAR

8 HÜCRE ÇEŞİTLERİ BİTKİ HÜCRESİ HAYVAN HÜCRESİ

9 BİTKİ HÜCRESİ Kofulları büyüktür. Hücre duvarı(çeperi) bulunur.
Sentrozom bulunmaz. Plastidleri (kloroplast, kromoplast, lökoplast) bulunur

10 İlkel bitki hücreleri dışında lizozom bulunmaz.
Nişasta ve selüloz bulunur. Hücreler birbirine hücre duvarı ile bağlıdır.

11 HAYVAN HÜCRESİ

12 Hücre çeperi bulunmaz. Kofulları çok küçüktür. Sentrozomu bulunur. Plastidleri yoktur. Lizozomları vardır. Glikojen bulunur.

13 Bitki ve Hayvan Hücresi Arasındaki Farklılıklar
Bitki Hücresi Hayvan Hücresi Hücre çeperi (hücre duvarı) vardır. Hücre çeperi (hücre duvarı) yoktur. Plastit içerir. Plastit içermez. Sentrozom yoktur. Sentrozom vardır. Kofullar az sayıda, ama büyüktür. Kofullar çok sayıda, ama küçüktür. Köşeli yapıdadır. Genellikle küreseldir. Gelişmiş bitki hücrelerinde genellikle lizozom yoktur. Lizozom vardır.


"HÜCRE KONUSU 17-21/02/2014." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları