Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Populus Nigra L. Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Populus Nigra L. Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte."— Sunum transkripti:

1 Populus Nigra L. Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte olmayan çok sayıda pullarla örtülmüştür ve ayrıca bazı taksonları, yapışkan bir madde ile sıvanmıştır. Uzun ve kısa sürgünler belirgindir. Sürgünlerin beş kollu yıldız şeklinde özü vardır.

2 Çoğunlukla uzun saplı olan yaprakları üçgen, elips, yumurta yürek biçiminde loplu veya dar şerit halinde olmak üzere değişik formlarda ve boyuttadır. Yaprak ayasının kenarları tam, kaba veya ince dişlidir veya dilimli dişlidir. Kulakçıklar dikkati çekecek şekilde büyüktür. Yaprak sapları yandan basık, dört köşe veya silindiriktir.

3 Kavaklar tohumla üretilebilirlerse de, çimlenme özelliklerini çabuk yitirdiklerinden, bunlar da söğütler gibi vejetatif olarak çelik yoluyla çoğaltılırlar. Sürgün verme özellikleri fazladır.. Işık ağaçlarıdır, hızlı büyürler; akarsu kenarlarında ve dolma arazide iyi gelişirler. Durgun sulu yerlerde, ağır topraklarda iyi gelişme gösteremezler. Genelde sığ bir kök sistemi yaparlar.

4 Doğal yayılış gösteren türleri;
Türkiye'nin hemen her bölgesinde yayılış gösterir. Türüne göre, form, büyüklük ve yaprak şekli bakımından farklılıklar gösterir. Yaygın bir şekilde yetiştirilen servi kavağı, neredeyse gövdeye paralel uzanan dallarıyla sütunsu bir görünüme sahiptir. Türkiye'de bulunan doğal türleri genellikle geniş tepelidir. Yaprakları düz ya da dişli, üçgen, oval ya da kalp biçimlidir. Doğal yayılış gösteren türleri; Populus alba - Ak Kavak Populus euphratica - Fırat Kavak Populus nigra - Kara Kavak Populus tremula - Titrek Kavak Populus x canescens-(P.albaxP.tremula melezi)-Boz Kavak

5 Anatomik Özelikler Makroskobik yapı: Diri odun beyazımsı-gri,sarımsı beyaz,öz odun açık gri yeşilimsi kahverengi.Yıllık halka çok geniş,sınırı belirgin,yaz odunu dar.Beyaz öz lekesi olabilirTekstür ince,tekdüze,lifler düzgün,ipek gibi parlak,dekoratif olmayan yumuşak ve hafif odunun var. Mikroskobik yapı: Dağınık traheli.Traheler çok sayıda,mm²'de 100 adet,tek tek,ilkbahar odununda 2-3,yaz odununda 5-7 adet,radyal sıralı,çapları µm,yaz odununda 50µm'den küçük.Bazen tüller görülür.Perforasyon tablaları basit tipte,geçitler büyük,çok sayıda.Öz ışınları homojendir.

6

7 Odununun Kullanım Alanları
Kibrit, kaplama-kontplak, amabalaj malzemesi, yapı malzemesi, mobilya, kurşun kalem yapımında kullanılmaktadır. Kalın çaplı kavaklar genellikle kaplama ve kontrplak endüstrisinde değerlendirilmektedir.Kibrit yapımında kavak odunu kullanılmaktadır.Ayrıca tersimat masaları, ambalaj sandıkları, kuru maddeler için fıçılar ile sunta ve yonga-lif levhalarının yapımında kavak odunuları geniş ölçüde kullanılmaktadır.

8

9

10

11

12


"Populus Nigra L. Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları