Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı"— Sunum transkripti:

1 Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı

2 Tırnak yeme davranışı, günümüzde çocukların %33’ünde görülmektedir
Tırnak yeme davranışı, günümüzde çocukların %33’ünde görülmektedir. Daha çok 3-4 yaşlarında başlar ve erişkinliğe kadar sürebilir. En yoğun görüldüğü dönem ergenlik dönemidir. Yapılan araştırmalara göre, çocukların ve erişkinlerin ¼’ünde, ergenlerin ise yarısında tırnak yeme davranışı görülüyor. Erkek çocuklarda, kız çocuklarından daha sık görülür. Bu davranış kişiden kişiye çokça farklılık gösterdiği gibi, bir kişinin çeşitli yaş evrelerinde de değişikliklerle karşılaşılmaktadır.

3 Tırnak yeme davranışının birden fazla nedeni olabilir;
Gerginlik, huzursuzluk, sevgi ve ilgi yetersizliği, aile içi şiddet, aşırı iş/ödev yükü, büyük beklentiler ve sorumluluklar, sürekli eleştirilme, aşırı koruyucu anne – baba tutumu, aşırı sert öğretmen, çocuğun şiddet görmesi, başkaları ile kıyaslanması, kötülenmesi, hor görülmesi, kardeş kıskançlığı, dikkat çekme çabası ve özgüven eksikliği bu davranışın sebepleri olabilir

4 Çocuğun ruhsal gerilim ve sıkıntılarda hissettiklerini dışa vuramaması, iç huzursuzluğuna çözüm bulamaması, taşıdığı saldırganlığın saklı kalması, kendini suçlaması, öfkesini içinde bulundurması da yine bu nedenler arasında görülebilir.

5 Bunlardan sadece biri ya da birden fazlası da çocuğun bu davranışı geliştirmesini sağlayabilir. Tırnak yeme davranışı, tüm bu nedenlerde geliştirilen stres ve kaygının azalmasını için yapılan bir eylemdir. Bunların dışındaki bir diğer neden, çocuğun bu davranışı taklit yoluyla öğrenmesidir. Çevrede tırnak yiyen bir kişiyi gören çocuk, merak edip bunu deneyebilir.

6 Çocuğun bu davranışından dolayı cezalandırılması, eleştirilmesi, kızılması, dövülmesi davranışı azaltma amacıyla yapılsa da tam tersi sonuç veren yöntemlerdir. Çocuk bu konuda eleştirildikçe gerilmekte ve davranışı arttırmaktadır. Kısacası, durum bir kısırdöngü halini almaktadır.

7 Çocuğun bu davranışının nedeni üzerinde durulmalı, bu nokta araştırılmalıdır. Ceza anlamına gelecek hiçbir davranışta bulunmamalı; azarlama, korkutma, tehdit etme, zorlama gibi yollardan uzak durulmalıdır. Aksi durumda davranışı pekiştirmekle kalmaz, geleceğe dair de daha derin ve tamiri zor yaralar bırakabiliriz.

8 Aslında tırnak yeme davranışını azaltabilecek en etkili yöntem çocuğun ilgisini başka yöne çekmek, eline uğraşacağı bir şeyler vermektir. Davranış 3-4 yaşlarına görmezden gelinmelidir. 5 yaştan sonrası için ise ilgi dağıtmak ve oyalamak en doğru yol olacaktır.

9 Çocuğun iç huzurunu sağlamak, onu bu davranışa iten nedeni bulmak ilk aşamadır.
Bu noktadan sonra şu yöntemler kullanılabilir:

10 Çocuğu endişelendirecek medya unsurlarına maruz bırakmamalıyız
Çocuğu endişelendirecek medya unsurlarına maruz bırakmamalıyız. Özellikle entrikalı ve aile içi şiddet içeren TV dizileri, savaş ve kavga öğeli bilgisayar oyunları çocuğun kaygısını arttırmakta, bu da tırnak yeme davranışını güçlendirmektedir.

11 Çocuğa tırnak yerken nasıl göründüğünü ve tırnak yedikten sonra tırnaklarının nasıl bir hal alacağı uygun biçimde anlatılmalıdır. Bunu yaparken dikkatli davranılmalı, korku ya da kaygı oluşturmadan konuşulmalıdır.

12 Diğer yöntemlerden sonuç alınamadığında, şeffaf renkteki acı ojelerden sürmek birçok çocuk ve yetişkinin tırnak yeme alışkanlığını terk ettiği görülmüştür. Geceleri de tırnak yiyen çocuklar için yatarken ince eldiven giydirmek de hatırlatıcı olacak, tırnak yemeyi önleyecektir.

13 Tırnak yemenin aslında felaket olmadığı, bunun kişinin istemesi durumunda rahatlıkla sonlandırılabileceği anlatılmalıdır. Ebeveyn ve çocuk buna gerçekten inandığında, bunu mümkün gördüğünde alışkanlıktan vazgeçmek daha kolay olacaktır.

14 Unutmayalım! Çocuğun tırnak yeme nedeni bir gerginlik durumu ise önce bunu çözmeli, aynı süreçte onu ve ağzını meşgul edecek şeyler bulmalı ve görevler vermeli, kızmak ya da engellemek yerine dikkati dağılmalıdır. Aksi davranışlar, tırnak yeme davranışını arttırırken uzun vadeli psikolojik ve fizyolojik sorunlara neden olabilir.

15 Teşekkürler… Tedaş Kreş ve Anaokulu İdaresi


"Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları