Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EVLENDİRME MEMURLARI EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EVLENDİRME MEMURLARI EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 EVLENDİRME MEMURLARI EĞİTİMİ
MUSTAFAKEMALPAŞA BELEDİYESİ

2 Evlilik, iki kişinin aile kurmak üzere kanunların uygun gördüğü şekilde, ruhen ve bedenen bir ömür boyu sürecek şekilde bir araya gelmesi. Medeni hukuk ve tarihte evlenmenin amacı, müstakbel eşlerin devamlı bir yuva kurmak için yaptıkları karşılıklı taahütlere resmi bir nitelik kazandırmaktır. Evlilik, iki karşı cins arasında yasalara uymak şartı ile aile kurmayı, çocuk sahibi olmayı, bu çocuklara belli bir statü sağlamayı ve kültürel, sosyo-ekonomik, psikolojik, biyolojik amaçları hedefleyen bir anlaşma ve dayanışmadır.

3 Evlendirme Memurluğunun Görev, Yetki ve Sorumlulukları
Birbirleri ile evlenmek isteyen kadın ve erkeğin müracaatlarını kabul etmek, Evlenme dosyasını hazırlamak, Evlenme akdini yapmak, Aile cüzdanı düzenleyip vermek, Evlenmenin nüfus kütüklerine tescilini sağlamak, Evlenme kütüğü ve dosyalarını muhafaza etmek, denetime hazır halde bulundurmakla görevlidirler.

4 1-SORU:Nikahta şahitler konusunda anne- baba- dede-çocuklardan şahit olup olmayacağı.
Evlendirme Yönetmeliği Madde 28- Şahit olabilmek için ergin ve mümeyyiz olmak ve tanıklık ettiği kişiyi tanımak şarttır. Görüşleri itibarıyla mümeyyiz olmadıkları ve evlenecek tarafı tanımadığı anlaşılanlar şahitlik yapamazlar. Şahit, evlenme isteğine ait iradelerin açıklanmasına dair bildirimlerin serbestçe yapıldığına, tanıklık ettiği kişinin kimliğinin doğruluğuna ve akdin yapıldığına şahittir.

5 ÖRNEK:(Nikah şahidi olabilmek için; ergin, ayırt edebilme gücüne sahip olmak ve şahitliğini yaptığı kişiyi tanımak şarttır.(Çiftin; annesi, babası, kardeşi veya çocuğu dahi nikah şahidi olabilir.) Şahit, evlenme isteğine ait iradelerin açıklanmasına dair bildirimlerin serbestçe yapıldığına, şahitlik ettiği kişinin kimliğinin doğruluğuna ve akdin yapıldığına şahittir. Şahit olacak kişiler nikah öncesi kimliklerini görevli memura göstermek ve T.C kimlik numaralarını ve adreslerini bildirmek zorundadır. (Beşiktaş belediyesi)

6 2- TALEP :Evlenme ehliyet belgelerinde iddet müddeti kaldırılması hakkında, velayet (v.b) konularda bilgilerin modüle işlenmesi. (Bakanlığa bir öneri olarak sunulacak)

7 3-SORU: Aile cüzdanlarının yıl sonunda mal müdürlüklerine teslim edilip edilmeyeceği konusu.
Değeri Değişen Kağıtlar Hakkında Yapılacak İşlemler(Devlet Muhasebesi Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinde Ek ve Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik) Bayi ve yetkili memurların kendilerinde bulunan değeri değişen kağıtları, Bakanlıkça belirlenen süre içerisinde bağlı oldukları saymanlığa beyan etmeleri gerekir.   Bayi ve yetkili memurlarca saymanlığa getirilen değeri değişmiş kağıtlar, sayman ve veznedar tarafından sayılır ve üzerlerine yeni değerleri yazılarak resmi mühürle onaylanır. Ancak sadece yetkili memurlar tarafından satışı yapılan ve özellik arz eden nüfus cüzdanı, aile cüzdanı ve pasaport gibi kağıtların stoklarının belirtilmesi yeterlidir.

8 Ayrıca bayilerce, satışı yapılan değerli kağıtların illerde defterdar ilçelerde malmüdürlüklerince onaylanmış en son fiyatlarını gösteren bir listesi iş yerlerinin görünür bir yerine asılır. Peşin para ile satılmış olan değerli kağıtlardan beyan edilenlerin artış farkları ilgililerinden tahsil edilir. Değeri azalan kağıtların değer azalış farkları için de aynı şekilde işlem yapılarak, peşin para ile satılmış olanlardan beyan edilenlerin değer azalış farkları ilgililerine ödenir

9 4-SORU :Pasaport kullanılacak mı
4-SORU :Pasaport kullanılacak mı? Özellikle Almanya ile ilgili, kimlikle giriş çıkış yapanlarda pasaport bulunmamaktadır. Evlenme Dosyalarında Bulunacak Belgeler MADDE 20 a) İki örnek olarak düzenlenen evlenme beyannamesi. b) Fotoğraflı nüfus cüzdanı örneği. c)Resmî veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarından alınacak sağlık raporu/resmi sağlık kurulu raporu. ç) Rıza belgesi. d) Vesikalık fotoğraf. e) Nüfus kayıt örneği veya evlenme ehliyet belgesi.

10 5-SORU: Son on yılın haricindeki dosyaların imhası yapılmalı mıdır?
Evlendirme Yönetmeliğinin 41.maddesinde evlenme akdinin yapılmasına esas dosya ve belgelerin 10 yıl geçtikten sonra imha edileceği, evlenme kütüklerinin ve nüfus kütüklerine tesciline ilişkin bildirimlerin hiçbir şekilde imha edilmeyeceği hükmü getirilmiştir.

11 6-Soru :İşitme engelli ve okuma yazma bilmeyen çiftlere nikah kıyılması
İşitme engelli ve okuma yazma bilmeyen çiftlere nikah kıyılırken nasıl bir iletişim yolu izlenmeli?  (Değişik beşinci fıkra: 16/11/2006 –2006/11269 B.K.) Sağır ve dilsizler işaretle cevap verebilirler. Evlendirme memuru lüzum görürse, işaretlerden anlayan bir kişinin aracılığını daha önceden isteyebilir. Bu durumda taraflar aracı bulundurmak zorundadırlar. Sağır ve dilsizler okuma yazma biliyorlarsa, beyanları yazılı olarak kabul edilir.

12 SAĞLIK RAPORLARI Soru: 7-Sağlık raporlarındaki format farklılıkları diğer illerden gelen raporlarda dikkate alınması gereken konular. Hiçbir kan tahlili yapılmadan ve röntgen çekilmeden alınan raporlar geçerlimidir.? Farklı farklı illerden alınan raporlar geçerli midir? Raporlarda nikah memurlarının yükümlülüğü nedir? SAĞLIK RAPORLARI İLE İLGİLİ ÖRNEK BİLGİ (Aile Hekimliğinden Alınması Gerekmektedir) Devlet Hastaneleri ve Özel Kurumlardan alınan Sağlık Raporları Aile Hekimliğine Onaylatılması  durumunda kabul edilecektir. Çiftlerin  Sağlık raporunda bulunması gereken   HIV-HCV-HBSAG-VDRL-TBC tetkikleri yaptırarak aile hekimliğine onaylatması gerekmektedir. 

13 Evlenme Muayeneleri ile ilgili Özet Yasal Çerçeve
Evlenmek için kadın ve erkek sağlık raporu almak zorundadır. (Türk Medeni Kanunu, Madde 136). Evlenme muayeneleri Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na uygun ve Evlenme Muayenesi Hakkında Nizamnamede yer verilen esaslara göre yapılmalıdır (Evlendirme Yönetmeliği, değişiklik Madde 4):

14 Frengi, belsoğukluğu, yumuşak şankr, cüzzam hastalığı olanlar tedavi edilmeden evlenemez (Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, Madde 123) İleri ve bulaşıcı derecede tüberküloz hastalarının evliliği, tüberküloz tedavi edilene dek, iki kez 6’şar ay ertelenir (Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, Madde 124) Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler (Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, Madde 123 ve Türk Medeni Kanunu, Madde 133)  

15 Evlendirme muayeneleri konusunda yukarıda özetlenen yasal çerçeveye 2002 yılında çıkartılan Sağlık Bakanlığı Evlilik Öncesi Sağlık Raporu Yazı ile açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Yazıda evlilik muayenelerinin bulaşıcı ve genetik geçişli hastalıklarla ilgili bir danışmanlık fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmakta ve kişilerin olası riskler, sonuçları ve korunma yolları konusunda bilinçlendirilmesi önerilmektedir

16 9-SORU:Yabancı nikahlar da ekli belgeler nikah akdinin nüfusa bildirilmesinde ekler aslı gibidir yapılarak verilmeli midir? Verilmesi için yasal bir zorunluluk bulunmamaktadır.

17 10.S0RU: Kütük defterinin yıl sonunda nasıl kapatılacağı
Yıl içinde sayfaları tamamen dolan evlenme kütükleri için, evlendirme memuru ve defteri onamaya yetkili il nüfus ve vatandaşlık müdürleri ve ilçe nüfus müdürleri tarafından evlenme kütüğünün sonundaki en son sayfaya “İş bu evlenme kütüğünde ve tarihleri arasında adet evlenme yapılmıştır.” şerhi verilerek kapatma işlemi yapılır ve o yıla ait zincirleme defter numarası verilmek suretiyle yeni bir evlenme kütüğü açılır.  Yıl içinde sayfaları dolmamış evlenme kütükleri için, yıl sonunda evlendirme memuru ve defteri onamaya yetkili il nüfus ve vatandaşlık müdürleri ve ilçe nüfus müdürleri tarafından en son kayıttan sonraki alana “İş bu evlenme kütüğündeki ve tarihleri arasında .... adet evlenme yapılmıştır.” şerhi verilerek, o yıla ait kapatma işlemi yapılır.

18 ELE ALINMASI GEREKLİ KONULAR

19 DEVİR TESLİM Madde 49-Başka bir yere atanma, devlet memuriyetinden çekilme, emeklilik, ölüm veya yetki düzenlenmesi gibi sebeplerle kesin olarak memurun görevinden ayrılmasını gerektiren hallerde belediyelerde belediye başkanı tarafından gösterilen kimseye, 51 ‘inci maddedeki usule göre devir ve teslim yapmakla mükelleftirler. Memurun devir ve teslim yapmasına imkan vermeyecek şekilde işten ayrılması halinde belediye başkanı tarafından tayin edilecek bir kurulca devir ve teslim yapılır.

20 Madde 51-Devir ve teslim, 4 nüsha olarak düzenlenen bir tutanakla yapılır. Tutanağın altı, devralan ve devreden tarafından imza edilir. Memurlar arasında yapılan devir ve teslim tutanakları il ve ilçe nüfus müdürü tarafından tasdik edilir. Devir ve teslim tutanaklarından birer nüsha, devralan ve devredene verilir. Bir nüshası dairedeki dosyasına konulur, diğeri de nüfus müdürlüğüne gönderilir.

21 Mavi Kart işlemleri Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoylarına verilen ve söz konusu maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren resmi belgedir.

22 Mavi Kart Sahibi bir vatandaşın evlenmesi ise Yabancıların Türkiye’de evlenmesi başlıklı Evlendirme Yönetmeliğinin 12.maddesine göre yapılması gerekmektedir.

23 17 Nolu Sözleşmenin Uygulanması
Türkiye ile Yunanistan arasında yürürlükte bulunan Milletlerarası Ahvali Şahsiye Komisyonu’nun 17 nolu “Bazı İşlem ve Belgelerin Tasdikten Muaf Tutulmasına Dair Sözleşmeye göre Sözleşmeye taraf ülkelerce (Türkiye-Yunanistan), belirtilen vasıfta belgeler herhangi bir apostille veya tasdik işlemine tabi tutulmadan noter tasdikli Türkçe tercümesiyle birlikte işleme alınacaktır.

24 Madde 2.Akit Devletlerden her biri aşağıda gösterilen işlem veya belgeleri, diğer âkit devletin bunları veren makamının imzasını, gerektiğinde mühür veya damgasını taşıması ve tarih konulmuş olması şartı ile tasdik veya benzeri bir formalite aramaksızın kabul eder: 1.Kullanma amaçları ne olursa olsun, gerçek kişilerin şahsi hallerine, ehliyetlerine veya aile durumlarına, vatandaşlıklarına, ikametgah veya meskenlerine ait işlem ve belgeler. 2.Evlenme akdi yapılması veya diğer bir şahsi hal işlemi düzenlenmesi amacıyla verilen her türlü belgeler. Madde 3. 2 inci maddede sözü edilen bir işlem veya belgenin, diplomatik veya başka bir resmi yolla iletilmemiş olduğu hallerde, imzanın doğruluğu, mühür veya damganın hangi makama ait olduğu, imza sahibinin sıfatı üzerinde ciddi bir şüphe doğar ise, belgenin kendisine sunulduğu makam, belgeyi veren makamdan bu belgeyi doğrulatabilir. 

25 İLETİŞİM BİLGİLERİ yurda_asa@hotmail.com
TEŞEKKÜRLER İLETİŞİM BİLGİLERİ


"EVLENDİRME MEMURLARI EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları