Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANNE-BABA TUTUMLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANNE-BABA TUTUMLARI."— Sunum transkripti:

1 ANNE-BABA TUTUMLARI

2 Aile,çocuğun ihtiyaçlarını karşılayıp onun bu dünyada VAROLMA’ sını sağlamak için vardır.

3 Çocuğu Dünyaya Getirmek;
Genetik donanımınızda VAROLAN bir özellik Ana-Baba Olmak; Kazanılması gereken bir DONANIM… İyi Ana-Baba Olmak; Öğrenilmesi gereken bir SANAT…

4 Dünyada gerçekleştirilmesi en zor, en önemli üç meslek vardır:
• Anne-baba olmak • Psikolog-psikolojik danışman olmak • Öğretmen olmak (S. Freud)

5 NEDEN? Çünkü; Bu meslekler, Bir insanın gelişmesine, biçimlenmesine ve kendini gerçekleştirmesine etki ederler!..

6 Peki aileler çocuklarını büyütürken hangi yöntemleri kullanıyorlar?
Ailelerin çocuk yetiştirirken kullandıkları davranışlara, çocuk yetiştirme tutumları denir. Peki aileler çocuklarını büyütürken hangi yöntemleri kullanıyorlar?

7 ANNE-BABA TUTUMLARI KORUMACI ANNE-BABA TUTUMU
BASKICI - OTORİTER ANNE-BABA TUTUMU TAVİZKAR ANNE- BABA TUTUMU DEMOKRATİK ( DESTEKLEYİCİ) ANNE-BABA TUTUMU

8 KORUMACI ANNE BABA TUTUMU
Anne babanın, çocuğu aşırı koruması,çocuğu gereğinden fazla kontrol etmesi ve özen göstermesidir. Anne-baba çocuğun üzerinde aşırı ilgisiyle güç kullanır.

9 Çocuğunuzu giydirirken sürekli giyinmesine ve soyunmasına yardım ediyorsanız,
Çocuğunuzu yedirirken yiyeceğinden fazla yemek veriyor, istemediği yemekleri zorla yediriyorsanız, Çocuğunuzun yanlış yapmasına müsaade etmiyorsanız, Çocuğunuzu aşırı kontrol ediyor, ne yaptığını, ne yediğini, ne konuştuğunu sürekli kontrol ediyorsanız…….?????????

10 Bu tarz tutumu benimseyen anne baba sürekli çocuğa müdahale eder
Bu tarz tutumu benimseyen anne baba sürekli çocuğa müdahale eder. Aşırı koruyucu ve verici davranışlar söz konusudur. Çocuğa bir bebek gibi davranılır.Çocuk, anne baba tarafından “sen yapamazsın, daha küçüksün” gibi engellerle karşılaşır. Çocuğun kendini tanımasını ve yapabileceklerini fark etmesini engelleyen bir anne-baba tutumudur.

11 Huzursuz ve aşırı kaygılı
Korumacı anne-babaları gözlemlediğimizde onların aşağıdaki özelliklere sahip olduklarını görüyoruz; Huzursuz ve aşırı kaygılı Sürekli kötü bir şey olacağı endişesini taşıyan Mükemmeliyetçi Sabırsız, güvensiz ve şüpheci Aşırı titiz,özverili ve saplantılı Sağlık konusunda aşırı endişeli

12 Koruyucu ailelerde büyüyen çocuklar nasıl olurlar?
Kendine ve insanlara güvensizlik Başkalarına bağımlılık ve kendi başına karar verememe İletişim güçlüğü ve sosyal ilişkilerden kaçma İsteklerini ağlayarak, mızmızlanarak ya da inatlaşarak ifade etme Başarısızlık kaygısı Suçluluk duygusu Saplantılı ve aşırı kaygılı olma

13 Koruyucu Ailelere Öneriler
Yeni şeyler denemesi için çocuğunuzu cesaretlendirin Deneme-yanılma yoluyla yapmaya çalıştıklarını onayladığınızı ve onu desteklediğinizi söyleyin Sizin işlerinizde size yardımcı olması için ona fırsatlar tanıyın Kendi odasıyla ilgili küçük sorumluluklar vermeye çalışın Başarısızlıklarını değil, başarıların ön plana çıkartın

14 Yapmak istemediği şeyleri yapması için onu zorlamayın, sadece teklif edin, ısrarcı davranmayın
Gün içinde onu ne kadar uyardığınıza dikkat edin ve bunları yazın, sonra da bu sayıyı yarıya indirmeyi hedefleyin Başarılı olduğunda onu sözlerinizle ve davranışlarınızla ödüllendirin.

15 BASKICI VE OTORİTER ANNE BABA TUTUMU
Baskıcı tutum; anne babanın istediği davranışı yaptırmak için,çocuk üzerinde güç kullanmasıdır. Bu güç;fiziksel, ekonomik ya da duygusal olabilir Baskıcı tutumun hakim olduğu ailelerde ebeveynin gözü sürekli çocuğun üzerindedir.

16 Özgüveni düşük olabilir.
BASKICI TUTUMLA YETİŞEN BİR ÇOCUĞUN GELİŞİMİ NASIL ETKİLENİR? Aile, çocuk adına karar verdiği için, çocuğun kendisi karar vermekte zorlanır. Kendini yetersiz ve güvensiz hissedebilir. Özgüveni düşük olabilir. Anne babanın olumsuz disiplin yöntemleri çocuğun sindirilmesine,içine kapanmasına ya da isyan edip saldırganlaşmasına sebep olabilir.

17 Çocuk, ceza almamak, baskı görmemek için yalan söyleyebilir.
Aile, sevgisini göstermediği için, çocuk da sevgisini gösteremeyebilir Ailede yüksek baskı ve katı disiplin olduğundan çocuklarda kendini kabul etme zorlaşır, uyumsuzluk görülebilir Yaptığı her şeyde yanlış yapma korkusu duyar

18 TAVİZKAR ANNE BABA TUTUMU
Taviz kar tutum sergileyen ailelerde boyun eğen, hayır diyemeyen,anne ve babalardır. Yani güç, çocuktadır. Anne-baba,çocuk karşısında etkisiz kalır ve istemese de çocuğun isteklerine boyun eğer.

19 Çocuğunuzun olumsuz ve uygun olmayan davranışlarına göz yumuyorsanız
Ailede tek söz sahibi çocuğunuzsa Kurallara uymasını beklemiyorsanız Ona sonsuz özgürlük tanıyorsanız Çocuğunuzun yerli yersiz bütün isteklerini kabul ediyorsanız Çocuğunuza sayısız haklar tanıyor ve çocuğunuzun davranışlarına sınır koymuyorsanız……….???????

20 TAVİZKAR TUTUMLA YETİŞEN BİR ÇOCUĞUN GELİŞİMİ NASIL ETKİLENİR?
Arkadaşlarıyla oynarken bencilce davranışlarda bulunma,kurallara uymama, Hep benim dediğim olacak…. Hep daha fazlasını isteme. Sabırsız, saygısız,sorumsuz,şımarık… İşlerini arkadaşlarına yaptırma ve emirler verme.

21 İLGİSİZ ANNE-BABA TUTUMU

22 Çocuğun davranışları karşısında ilgisiz ve vurdumduymaz davranışlar sergileyen anne babalardır. Bu tip aileler için çocuğun varlığı ile yokluğu belli değildir. Bu gruba giren anne babalar genellikle hoşgörü ile boş vermeyi birbirine karıştırmaktadırlar. Çocuk anne babayı rahatsız etmediği müddetçe, çocukla ilgili problem yoktur, eğer çocuk anne babayı rahatsız ederse o zaman çocuk ile ilgili gündem oluşur.

23 İLGİSİZ AİLE ORTAMINDA BÜYÜYEN BİR ÇOCUK NASIL ETKİLENİR?
İnatçı olabilir. Aile ilgisiz olunca, çocuk da isteklerini duyurmak için ya huysuzlanacak ya inatlaşacaktır. İlgi çekebilmek için kötü davranışlarda bulunabilir. Çocuğun kendine ve çevresindekilere saygısı az olduğu için sosyal çevrede de sorunlar yaşar.

24 TUTARSIZ ANNE –BABA TUTUMU

25 Eşinizle, çocuğunuzun yanında, çocuk konusunda birbirinizi eleştiriyorsanız
Eşinizin olumlu yaklaşımına sizin olumsuz tutumunuz oluyorsa ya da taraflardan biri çocuğu kayırıyorsa Çocuğunuza söz dinletmek için önce yumuşak tonda konuşup, ardından sesinizi yükseltip çocuğunuzu dövüyorsanız sonrada diz çöküp özür diliyorsanız…………..??????

26 TUTARSIZ AİLE ORTAMINDA BÜYÜYEN BİR ÇOCUK NASIL ETKİLENİR?
Aşırı isyankar ya da boyun eğici olabilirler Nasıl davranacağını ailesinin ruhsal durumuna göre ayarlamaya çalışır. Kaygılı, güvensiz, kuşkucu ve tutarsız bir kişilik oluşabilir Karar vermekte güçlük yaşarlar

27 BİR ÇOK ŞEKLE GİREBİLİR DOĞRU TEK BİR YOLDA GİDER.
YANLIŞ, BİR ÇOK ŞEKLE GİREBİLİR AMA DOĞRU TEK BİR YOLDA GİDER.

28 DEMOKRATİK ( DESTEKLEYİCİ) ANNE-BABA TUTUMU

29 Anne-baba çocuğu birey olarak kabul eder
Anne-baba çocuğu birey olarak kabul eder.Çocuğun haklarını ve sorumluluklarını bilir,bunlara uygun davranır. Anne-baba çocuğuna sınır ve kural koyar. Kurallara uyduğunda çocuğu takdir eder,tutarlı bir şekilde kuralların uygulanmasını destekler.

30 Destekleyici tutum, anne babanın ve çocuğun istediklerini yaptırmak için birbirlerine güç kullanmadıkları bir yöntemdir. Bu tutumda hem çocuk, hem de anne baba isteklerini birbirlerine rahatça ifade ederler. Destekleyici aile tutumunu benimseyen anne babalar çoğunlukla olumlu disiplin yöntemlerini kullanırlar ( model olmak, kuralları ve sınırları açıklamak, motive etmek, destek vermek, tercih hakkı vermek, çözüm yolu önermek… vb.)

31 Anne baba çocuğunu olduğu gibi kabul edip destekler
Anne baba çocuğunu olduğu gibi kabul edip destekler. Çocuklarına karşı sevgi doludurlar. Çocuğun ilgilerini, yeteneklerini göz önünde tutarak, yeteneklerini gerçekleştirebileceği ortamlar hazırlarlar. Anne baba birbirlerine ve çocuğa olan duygularında açık davranır. Aile içinde güven ve şeffaflık vardır. Problemlerle nasıl baş edebileceğini birlikte araştıran, huzurlu bir aile ortamı vardır.

32 Böyle bir ailede evdeki kurallar bellidir
Böyle bir ailede evdeki kurallar bellidir. Çocuk neyi nerede yapacağını veya yapmayacağını bilir. Çünkü, uygulanacak kurallar çocuklarla birlikte belirlenmiştir ve bu kurallara herkes uyar. Anne ve baba çocuğa davranışlarıyla iyi bir modeldir. Çocuklarından görmek istemedikleri davranışı kendileri de yapmak istemezler.

33 DEMOKRATİK AİLE ORTAMINDA BÜYÜYEN BİR ÇOCUK NASIL ETKİLENİR?
Sosyalleşmiş, işbirliğine açık, Arkadaş canlısı ve duygusal, Sosyal açıdan dengeli ve mutlu, Kendine ve arkadaşlarına güvenen Yaratıcı ve bağımsız, Kurallara ve otoriteye saygı duyan bir çocuk olur.

34 Çocuğunuzun nasıl bir yetişkin olmasını istersiniz?


"ANNE-BABA TUTUMLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları