Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bir çoğumuz problem çözme işinden vazgeçtik. Aile bireyleri ya tartışmaz ya da tartışınca uzlaşamaz. Genellikle herkes kendi söylemek istediğini söyler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bir çoğumuz problem çözme işinden vazgeçtik. Aile bireyleri ya tartışmaz ya da tartışınca uzlaşamaz. Genellikle herkes kendi söylemek istediğini söyler."— Sunum transkripti:

1

2

3 Bir çoğumuz problem çözme işinden vazgeçtik. Aile bireyleri ya tartışmaz ya da tartışınca uzlaşamaz. Genellikle herkes kendi söylemek istediğini söyler ancak karşı tarafı gerçekten dinlemez. Hiç tartışmayan çiftler (yada ebeveyn-çocuk) için durum daha kötüdür. Çünkü tartışmanın yerini akıl okuma almıştır

4 6 9 Bütün fikirler gözlemcinin bakış açısından doğrudur. Rudolf Dreikurs

5 Günümüz dünyası önemli ölçüde kural dışı sistemlerle doludur ve akademik başarısı olan insanlardan çok şimdi, problem çözme yeteneği gelişmiş insanlar başarılı olabiliyor. Elbette, bir insan hem akademik başarıya, hem de problem çözme yeteneğine sahip olabilir.

6 yemek masası

7 Birlikte yapacağımız olumlu işler için olumlu düşünmek zorundayız. İletişim aşısı yapmak gerekir.- - - - ++++ ++

8 Sizin için önemli insanlara ilgi göstermek Sıra No: Kim En Sevdiğim Yönü En Son İlgi Gelecek ilgi zamanı 1 2 3 4 5 Ayşe Ahmet yardımsever....1 ay önce..yarın.... mantıklı düş....6 ay önce..çarşa....

9 Kendi Reklamınızı Yapın Bir televizyon reklamında kendinizi tanıtmak durumunda kalsaydınız hangi yönünüzü/yönlerinizi öne çıkarırdınız.

10 Dört doğru çizgi çizerek ve kalemi kağıttan kaldırmadan dokuz noktayı birleştirin Problemlerin çözümleri bizim düşündüğümüz kalıpların içinde olmayabilir. Çoğu zaman bizim düşünme mantığımız çözümü kısıtlar.

11 1. Problemi Saptama 2. Seçenek Hazırlama 3. Bir Çözümü Seçme 4. Eyleme Geçme 5. Sonuçları Değerlendirme Problem Çözme Tekniğinin 5 Aşaması

12 Problemin ne olduğunu açıkça ortaya koyalım, belirginleştirelim Problemi küçük parçalara ayıralım işe yarayabilir, Bu durum neden problem oldu? Bu, yalnızca benim açımdan mı problem, yoksa başkalarına da mı böyle mi görüyor? Katkısı olabilecek başka şeyler yada kişiler var mı? Nasıl bir sonuç elde etmek istiyorum. 1. Problemi saptama:

13 Çözüm için olabilecek çok seçenek bulalım, komik seçenek olsa bile tüm seçenekleri önümüze serip, gözden geçirelim. Liste yapmak yararlı olabilir. Listenin içine sadece yapacaklarımızı değil aklımıza gelen her şeyi yazalım. Böylece yaratıcılığımızı klişeleşmiş tepki örüntülerinden kurtuluruz. 2. Seçenekleri gözden geçirme:

14 Listeyi inceleyip, birbiriyle uzlaşan çözümler aramaya ve seçeneklerin bazılarını birleştirmeye çalışmak ve eylem çizmek yararlıdır. 3. Bir çözüm yöntemi seçin:

15 Eğer kaşlarımı biraz gevşetebilirsem, kendimi daha sakin hissedeceğim Çok rahatsızım ama bu, dünyanın sonu değil. Bunu atlatabilirim. Kızmak, işleri daha da berbat edebilir. Elimden geldiğince sakin olmalıyım. Onun (onların) beni hiçe saymasına izin vermeyeceğim. Ama kendimi de kaybetmeyeceğim. 4. Eyleme geçme :

16 Eskiye göre kıyasladığınızda bu sorun şu sıralar zamanınızın, enerjinizin, dikkatinizin ne kadarını alıyor? Son zamanlarda durumunuzdan daha mı hoşnutsunuz? Gerginliğim biraz olsun azaldı mı? 5. Sonuçları değerlendirme: Bu üç sorunun ikisine yanıtınız “evet” ise, yönteminiz işliyor demektir. Devam edebilirsiniz. Yanıtınızdan ikisi hayır ise; listedeki seçeneklere yeniden göz atıp elimizde olanlardan birini veya başka yeni bir seçeneği deneyebiliriz. Yada başa dönüp sorunun kaynağını doğru belirleyip belirlemediğinize bakabilirsiniz.

17 Bulduğunuz çözüm: Geçmiş davranış için ceza mı yoksa gelecek davranış için değişikliği teşvik mi? Çözüm; ilgili, saygılı ve mantıklı mı? Sorun : Çocuğunuz yemeğe geç kalıyor Bu sorunu nasıl çözersiniz? 1

18 2 Çözüm denenmez ise ne olacağı önceden bilinmelidir. Söylenmelidir. İlgili : Çözüm doğrudan doğruya davranışla ilgisi olmalıdır. Saygılı : Bütün çözüme dönük çalışmalarda terbiyeli ve saygılı davranmak gerekir. Mantıklı : Önerilen çözüm mantıklı olmalıdır. Açığa vurma :

19 1. Hatayı suçluluk yerine sorumluluk duygusu ile tanıyın. 2.Gücendirdiğiniz yada incittiğiniz insanlarla özür dileyerek barışın, 3. Mümkünse problemi bir çözüm üzerinde birlikte çalışarak çözün. İyileşmenin üç kuralı : “İyi kararlar tecrübeden, tecrübe de kötü karardan gelir.”

20 Olumlu Çözümler Denemek Amaç: İlişkilerinizde denediğiniz olumsuz yaklaşımlar yerine olumlu çözümleri denemek. Olumsuz YaklaşımlarOlumlu Çözümler Hep geç kalıyorsun. Neredeydin... Eğer gecikeceksen bana bildirir misin? Çabuk elini yıka, ne pis çocuksun.... Elini yıkayıp sofraya oturana kadar yemek yemeyeceğini kabul ediyorum...

21 Gevşemeyi öğrenmiş ve bunu uygulayan kişilerin çoğu ayırdıkları zamanın yaptıkları işi engellemediğini, aksine daha çok çalıştıklarını belirtmişlerdir. Gevşeme çalışmasından sonra gerilim ve kaygıların azaldığını enerjilerinin belirgin bir şekilde arttığını; bunun sonucu olarak da daha net düşünebildiklerini, sorunlara ve baskılara daha soğukkanlı yaklaşabildiklerini söylemişlerdir. Gevşeyebilen kişiler birikmiş kaygının yarattığı gerginlikten sıyrılıp, yeniden enerji üretmek için bedenlerine zaman tanımış olurlar.

22 Amaç : ev işleri ve aile eğlencelerinin planlanması, olumlu duyguların ve şikayetlerin dinlenmesi, çatışmaların çözülmesi ve gerekli kararların verilmesidir. Katılmak isteyen tüm aile üyeleri için yapılan düzenli toplantılardır.  Düzenli ve belirlenen zamanda toplanın,  üyelere eşit davranın,  sorun gündeme gelmişse çözüm üzerinde odaklanın,  iyi gördüğünüz şeyleri teşvik edin,  yakınmalar ve eleştirilerden sakının,  aileyi ilgilendiren her şeyi konuşun.

23


"Bir çoğumuz problem çözme işinden vazgeçtik. Aile bireyleri ya tartışmaz ya da tartışınca uzlaşamaz. Genellikle herkes kendi söylemek istediğini söyler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları