Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZGÜVEN NE DEMEKTİR? Kendine güvenmenin ne anlama geldiği konusunda birçok yanlış görüş vardır ve bunlar özgüven kazanmada insanın önünde engel oluştururlar.Kendi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZGÜVEN NE DEMEKTİR? Kendine güvenmenin ne anlama geldiği konusunda birçok yanlış görüş vardır ve bunlar özgüven kazanmada insanın önünde engel oluştururlar.Kendi."— Sunum transkripti:

1 ÖZGÜVEN NE DEMEKTİR? Kendine güvenmenin ne anlama geldiği konusunda birçok yanlış görüş vardır ve bunlar özgüven kazanmada insanın önünde engel oluştururlar.Kendi adlarına konuşmaktan çekinmedikleri için ısrarcı insanların özgüven sahibi oldukları sanılmaktadır.Çekingen insanlar ise özgüven sahibi olmanın kendi hakkını aramayı gerektirdiğini,bu yüzden asla bunu beceremeyeceklerini düşünürler;bu görüşlerin ikisi de doğru değildir. Ölçü olamayacağına göre,kavramı biraz daha ayrıntılı ele almakta yarar vardır.Bu çerçevede tanımı yapılacak olursa,özgüven;bireyin kendisi olmaktan memnun olması,kendini güvende ve mutlu hissetmesi,çevresiyle ve kendisiyle barışık olması demektir.

2 Pratikte özgüven kavramını iki boyutta ele almak mümkündür:İç özgüven ve Dış özgüven
Bu kavramlardan iç özgüveni yüksek olanlar,kendini seven,tanıyan,kendine açık hedefler koyabilen ve olumlu düşünenlerdir. Dış özgüvene sahip kişiler ise iletişim becerileri yüksek,kendini iyi ifade edebilen,kendini ortaya koyabilen ve duygularını denetleyebilen kişilerdir.

3 ÖZGÜVENİN ÖNEMİ PSİKOLOJİK AÇIDAN ÖZGÜVENİN ÖNEMİ:Dr.Kenneth Hambly “Sürekli sıkıntı ve karmaşaya yol açan ve bir bireyin hayatını her açıdan etkileyen genellikle tek bir sorun olduğunu ,bu sorununda özgüven eksikliği olduğunu” belirtmiştir. Özgüven,psikolojik açıdan bireylerin tüm davranışlarına etki etmektedir.

4 Bireylerin,yaşamlarının bazı alanlarında başarısız olmaları ve yardıma ihtiyaç duymaları,karşılaştıkları problemlerin çözümünde yetersiz kalmaları temelde özgüven eksikliğine bağlanabilir.Bir bakıma da şu anlamı çıkarmak mümkündür;özgüvene sahip olan bireylerin diğer bütün problemlerinin üstesinden gelebilecek düşünce yapısına sahip olmasının yanı sıra nasıl davranması gerektiğinin de farkında olacak ve karşılaştığı sorunların üstesinden gelecektir.

5 AKADEMİK BAŞARI AÇISINDAN ÖZGÜVENİN ÖNEMİ:Birey kazandığı güven ve özerklik duyguları oranında yavaş yavaş çevresini keşfetmekte ve çevre üzerinde bir denetim gücü kazanmaktadır.Bu amaçla çevredeki her şeye karşı derin bir soruşturma ve öğrenme eğilimi gösterir. Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre özgüven duygusunun bireylerin akademik başarılarının yükselmesinde büyük bir etkisi vardır.

6 ÇOCUKLARA ÖZGÜVEN KAZANDIRMAK İÇİN ANNE VE BABALARA ÖNERİLECEK DAVRANIŞLARI ŞÖYLE SIRALAYABİLİRİZ:
Çocuğa olan saygının sık sık ifade edilmesi Çocuğun aileye olan olumlu katkılarının onunla paylaşılması Kendisine dikkat etme ve geliştirme konusunda önem verilmesi Güçlü oldukları konularda büyüklerine yardımcı olmalarına izin verilmesi Yaptığı işe karışmayarak duyulan güvenin belli edilmesi

7 Onunla zaman geçirerek önemli olduğunun kanıtlanması
Düşünce ve inançlarının eleştirilmeden dinlenmesi Potansiyellerini sınamaları için riske atılmalarının teşvik edilmesi Yaptığı işlerle ilgili olumlu tepki verilmesi Çocuğa yönelik eleştirilerin dolaysız,açık ve dürüst olması Kendisini tanıması için sosyal etkinliklere yönlendirilmesi

8 Karşılaştırma yapmaktan kaçınılması
Çocuğun sınırlarını göz önünde bulundurarak çok zor hedefler belirlememesine yardımcı olunması Hedeflere ulaşmada geçtikleri her aşama için teşvik edilmesi Onların hedeflerine saygı gösterilmesi Olumsuz düşüncelerini bir kenara bırakarak kendileri adına olumlu şeyler söylemeleri için cesaretlendirilmesi Düşüncelerinde genelleme yapmalarının engellenmesi

9 Düşüncelerindeki abartılı ifadelerin daha doğru ifadelere yöneltilmesine yardımcı olunması
Sık sık konuşma fırsatı verilmesi ve düzenli aralıklarla çeşitli konularda sohbetler edilmesi Kültür farklılıkları,farklı insanlar ve durumlar hakkında tartışmalar yapılması Beden dilinin önemi üzerinde durulması Ev içinde ve dışında başarabileceği sorumluluklar verilmesi Değişik yaş gruplarındaki insanların bulunduğu ortamlara girmesine izin verilmesi BU ÖNERİLERİN ANNE BABALAR TARAFINDAN ADIM ADIM YERİNE GETİRİLMESİ,ÖZGÜVEN DUYGUSUNUN ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YARDIMCI OLACAKTIR.

10 TEŞEKKÜR EDERİZ...


"ÖZGÜVEN NE DEMEKTİR? Kendine güvenmenin ne anlama geldiği konusunda birçok yanlış görüş vardır ve bunlar özgüven kazanmada insanın önünde engel oluştururlar.Kendi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları