Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Değişim için bir başlangıç yapmanın zamanıdır. Neden bugün olmasın

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Değişim için bir başlangıç yapmanın zamanıdır. Neden bugün olmasın"— Sunum transkripti:

1 ANNE BABA TUTUMLARININ ÇOCUĞUN DAVRANIŞLARINA ETKİLERİ Betül ASLAN Psikolojik Danışman

2 Değişim için bir başlangıç yapmanın zamanıdır. Neden bugün olmasın
Değişim için bir başlangıç yapmanın zamanıdır.Neden bugün olmasın?Kaybedebileceğiniz hiçbir şey yok..Ama kazanacağınız çok şey var. ÇOCUKLARIMIZ…. .

3 Çocuk yetiştirme anne karnında başlar ...
Bebekken şekillenir

4 KİŞİLİK GELİŞMESİ VE YAPILANMASINDA TEMEL, ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ATILIR
.

5 Çocuğun anne-babadan aldığı iki şey vardır: Sevgi ve Eğitim
SEVGİ; Kabullenme, koruma, kollama ve sevecenlik gibi bütün olumlu duyguları içerir. EĞİTİM;Öğretilen her şeyi, verilen bilgileri, becerileri, yasakları, kuralları, inançları, değer yargılarını, görgü kurallarını ve insanın sosyalleşmesi için gerekli olan tüm toplumsal değerleri kapsar

6 Olumsuz aile tutumlarında ailenin verdiği sevgi ya yetersiz veya aşırı, eğitim ise gevşek ya da sıkı olmaktadır.

7 BASKICI – OTORİTER AİLE

8 Çocuğa söz hakkı verilmez,
Anne – baba sürekli çocuğu yönetmek ister Çocuk yaptığı her hatada cezalandırılır, Çocuğa sürekli karışarak, özgürlüğü büyük ölçüde kısıtlanır. Aile çocuğu küçük bir yetişkin gibi yetiştirmek ister. Çocuğun iyi yönleri değil olumsuz yönleri ortaya çıkarılır.

9 Eğer böyle davranıyorsanız çocuğunuz;
İçe kapanık, Kendine güveni olmayan, Çekingen, Hata yapmaktan korkan,hatalarını kabul etmeyen, İleriki yaşlarda karşılaştığı sorunları çözmekten aciz,

10 Kabul görmek için yanlış seçimler yapan,
Sürekli eleştirildiği için aşağılık duygusuna kapılan, Hoşgörülü olmayan,affetmeyi bilmeyen, Aşırı hassas,kırılgan kolayca ağlayan, Mutluluğu dışarıda arayıp yanlış arkadaşlıklar kuran, kötü alışkanlıklar edinen,

11 . Kolay etki altında kalan,
Kendi başına karar veremeyen,dışardan birinin onu yönlendirmesini bekleyen Yeniliklere açık olmayan,yeni şeyler üretmeyen Kendi duygu ve düşüncelerini ifade edemeyen Yardım duygusundan uzak, isyankar, inatçı, hırçın bir kişilik yapısına sahip olacaktır.

12 İLGİSİZ - KAYITSIZ AİLE

13 Genelde anne – baba çocuğun sorumluluğunu almaktan kaçar,
Çocuğa sevgi vermez ve ilgi göstermez, Hoşgörü ile boş vermeyi birbirine karıştırır, Çocuk istekte bulunmadıkça ya da sorun çıkarmadıkça problem olmadığını düşünür, Ailenin çocuğu anlama gibi bir kaygısı olmadığı için anne baba aşırı rahattır,

14 . Anne baba çocuk iletişimi kopuktur.
Çocuğa karşı kayıtsız kalmanın ona ilgi ve sevgi vermemenin doğru olduğunu düşünürler.Çünkü çocuk şımarabilir, anneye babaya saygısı kalmaz.( Benim annem babamda bana böyle davranırdı zihniyeti)

15 Eğer böyle davranıyorsanız çocuğunuz;
İlgi çekmek için olumsuz davranışlar sergileyen, Genellikle şımarık, bencil, kavgacı, Olumsuz davranışlarla kendini ispatlamaya çalışan ve bu yüzden arkadaşları tarafından sevilmeyen, Ailesinde göremediği ilgiyi ve sevgiyi dışarıda arayan,

16 . Suç işlemeye yatkın, Özellikle gençlik yıllarında anne babadan uzaklaşan bir birey olacaktır.

17 AŞIRI KORUYUCU AİLE

18 Çocuğun kendisinin yapması gereken işler aile tarafından yapılır,
Genellikle aile çocuğun büyüdüğünü kabul etmek istemez, Çocuğa fikri sorulmadan çocuk hakkındaki her türlü seçim aile tarafından yapılır. (kıyafet, oyuncak, arkadaş…) Çocuğun üstüne çok fazla düşülür. (başına bir şey gelmesin, hastalanmasın, üzülmesin, ağlamasın…)

19 Çocuğa genelde ‘hayır’ denmez ve her istediği yapılır,
Özellikle anne – çocuk ilişkisinde bağımlılık söz konusudur, anne çocuğuna kıyamaz, Anne – baba çocuğu için sebepsiz yere aşırı kaygı duyar,bu kaygı onları aşırı korumaya yönlendirir. Çocuğu mutlu edemeyeceklerini düşünüp endişelenirler. Anne – baba çocuğun hatalarını görmek istemez,

20 . Çiçeğinde suya ihtiyacı vardır Ama çok sularsanız ölür…

21 Eğer böyle davranırsanız çocuğunuz;
Bencil, paylaşmayı bilmeyen, Kendine güveni olmayan, Sosyal yaşama uyumla ilgili sorun yaşayan, Devamlı başkalarına bağımlı olma ihtiyacı hisseden, Kendine ait kişiliğini oluşturmakta güçlük çeken,

22 . Çoğu zaman ‘ana kuzusu’ diye arkadaşları tarafından alay edilen,
Beceriksiz,sakar ve çekingen görünen, Genellikle de başarısız ve mutsuz bireyler olacaktır.

23 Çocuklar hayatları boyunca kendi ayakları üzerinde kendileri durabilmelidir.

24 REDDEDİCİ AİLE

25 *Çocuğa ilgi ve sevgi gösterilmez,
*Çocuğun her yaptığı eleştirilir, *Çocuğun sürekli eksik, kötü yönleri ve davranışları üzerinde durulur, *Çocuğa güvenebileceği bir aile ortamı sağlanmaz, *Çocuğa söz hakkı verilmez,

26 Yaşanan her kötü şeyin suçu ona atılır,
Çocuğa istenmediği çok açık şekilde belirtilir, Çocuğa duygusal ve fiziksel şiddet uygulanır, İstenmeyen bebekler, özürlü çocuklar ya da anne babanın psikolojik rahatsızlıkları sebebiyle aile bu tür davranışları gösterebilir.

27 Eğer böyle davranırsanız çocuğunuz;
Sinirli, hırçın, kavgacı, Genellikle kırılgan ve korkak, Kendinden zayıflara karşı acımasız ve kötü davranan, Anne babaya itaat eden ancak içinde düşmanlık besleyen, Güven duygusu gelişmemiş,

28 Yardımlaşmayı, paylaşmayı bilmeyen,
Çeşitli psikolojik rahatsızlıklara yatkın, intihara meyilli, Kendini kabul edecek her türlü iyi ya da kötü gruba girmeye açık (çeteler, yasa dışı örgütler…) Bir birey olacaktır.

29 TUTARSIZ – DENGESİZ AİLE

30 Anne ya da babadan birinin izin verdiğine diğeri izin vermez,
Aile aynı davranışa farklı zamanlarda farklı tepkiler gösterebilir.( Örneğin çocuğa okuldan geldikten sonra dışarıda oyun oynamasına izin verilirken ertesi gün hiçbir haklı sebep gösterilmeden izin verilmemesi), Kız – Erkek çocuk ayrımı yapılır. Örneğin bir çocuğun davranışına yasak konurken diğer çocuğun aynı davranışı hoşgörülü karşılanabilir.

31 Büyük ailelerde, ailenin çocuğa koyduğu kurallar aile büyükleri tarafından (dede, büyükanne vs.) hiçe sayılır,

32 Eğer böyle davranıyorsanız çocuğunuz;
Çocuk anne babadan birine kendini daha yakın hissederken, diğerinden uzaklaşır, İnatçı, her istediğinin yapılması için tutturan, Nerede nasıl davranacağını bilemeyen, Neyin doğru neyin yanlış olduğunu kestiremeyen, Çabuk sinirlenen, kavgacı, Sağlıklı bir kişilik geliştirmekte zorlanan Sosyal yaşama uyum sağlamakta güçlük çeken bir kişi olur.

33 1-)  B     2-)  C     3-)  D     4-)  A     5-)  B     6-)  A     7-)  E     8-)  A     9-)  C     10-)  D     11-)  E     12-)  C     13-)  A     14-)  C     15-)  D     16-)  D     17-)  A     18-)  C     19-)  D     20-)  A     21-)  D     22-)  A     23-)  A     24-)  C     25-)  C     26-)  D   1-)  B     2-)  C     3-)  D     4-)  A     5-)  B     6-)  A     7-)  E     8-)  A     9-)  C     10-)  D     11-)  E     12-)  C     13-)  A     14-)  C     15-)  D     16-)  D     17-)  A     18-)  C     19-)  D     20-)  A     21-)  D     22-)  A     23-)  A     24-)  C     25-)  C     26-)  D   . Çocuk yaptığı davranışın doğru olup olmamasından çok,’Ne zaman yaparsam cezadan kurtulabilirim?’ düşüncesi ile ilgilenir.Her şeyi yap ama cezadan nasıl kurtulabileceğini bul tekniğini geliştirir.

34 GEVŞEK(SERBEST )AİLE .

35 . Çocukta aşırı hareket ve davranış serbestliği vardır.
Kendisine ve çevresine zarar verecek davranışlarda bile aile müdahale etmez. Çocuğun hakları sınırsızdır, nerde duracağını bilmez. .

36 . Çocukları mutlu olsun diye tüm isteklerine kayıtsız şartsız uyarlar.(Şu mantık vardır;Bırak ver de ağlamasın siz hiç çocuk olmadınız mı?) Kendi yaşamadıklarını çocuklarının yaşamasını isterler.

37 Eğer böyle davranırsanız çocuğunuz;
Doyumsuz, Devamlı birilerinden hizmet bekleyen,her istediğinin yapılmasını isteyen, Bencil,saygısız,sorumsuz, Okulda kurallarla karşılaştığında hayal kırıklığına uğrayan ve uyum sağlayamayan,

38 . Herkese her istediğimi yaptırabilirim düşüncesine sahip olduğundan dış dünyaya bu anlamda uymakta zorluk yaşayan, Çabuk kızan,sabırsız,şımarık,zor sosyalleşen,kendini beğenen,kibirli çocuklar olurlar. Çocuk anne babayı kullanır,onu tehdit edebilir;Dediğimi yapmazsanız hasta olurum,yemek yemem, kendimi arabaların önüne atarım, evden kaçarım der ve dediği olmazsa bu söylediklerini yapar.

39 MÜKEMMELİYETÇİ AİLE

40 . Her şeyin en iyisini çocuktan beklerler.
Kendilerinin gerçekleştiremedikleri yaşantıları çocuklarının gerçekleştirmesini isterler.( Çocuk okul birincisi olmalı,iyi konuşmalı,lider olmalı,iyi şarkı söyleyip iyi resim yapmalı….) Çocuklar çocukluğunu yaşayamazlar. .

41 Eğer böyle davranırsanız çocuğunuz;
Kişilik yapısı oldukça katı,esneklikten uzak, Her şeyin en iyisi,en üstünü olma isteği eğer gerçekleşmez ise hayal kırıklığı yaşayan ve bunun sonucunda aşağılık duygusuna kapılan, Doyumsuz( Anne babanın beklentilerinin fazla olmasından dolayı) olurlar.

42 DEMOKRATİK VE KABUL EDİCİ AİLE

43 Çocuk bir birey olarak kabul edilir,
Çocuk ailesinden sevgi, saygı, ilgi ve destek görür, Ailede güven ortamı vardır, Koyulan kuralların nedenleri çocuğa anlatılır, Aile kendi davranışlarıyla çocuğa olumlu örnek olur, Çocuğun her türlü problemiyle yakından ilgilenilir,problemlerle nasıl baş edebileceklerini birlikte araştırırlar.

44 Eğer böyle davranıyorsanız çocuğunuz;
Kendini tanıyan ve kendine güvenen, Karşılaştığı sorunlarla baş edebilen, Kendine ve başkalarına karşı saygı duyan, Sorumluluk alabilen,

45 Doğru seçimler yapabilen
Dışa dönük, yardımlaşmayı ve paylaşmayı bilen, Duygu ve düşüncelerini rahat ifade edebilen, Ruh sağlığı yerinde bir birey olacaktır.

46 ÇOCUKLAR NE İSTER? Sevgi – saygı görmek ister…
Huzurlu ve güvenli bir aile ister… Ailede örnek alabileceği kişiler ister… Dinlenilmek, kendini ifade etmek ve anlaşılmak ister… Olduğu gibi kabul edilmek ister… Ailesiyle vakit geçirmek, oyun oynamak ister…

47 Çocuğunuza hayatı bir reçete olarak sunamazsınız
Çocuğunuza hayatı bir reçete olarak sunamazsınız. Ona ancak kendi kendi yolunu çizebileceği bir harita verebilirsiniz. Çocuklarınıza vereceğiniz en değerli hediye ilgi ve zamanınızdır. .

48 .


"Değişim için bir başlangıç yapmanın zamanıdır. Neden bugün olmasın" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları