Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OLUMSUZ AİLE TUTUMLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OLUMSUZ AİLE TUTUMLARI"— Sunum transkripti:

1 OLUMSUZ AİLE TUTUMLARI
HAZIRLAYAN: Ece ve Ümran KÜÇÜKDEĞİRMENCİ

2 ANASIZ KUZU YERDE OYNAR”
ANALI KUZU YARDA OYNAR, ANASIZ KUZU YERDE OYNAR”

3 AŞIRI KORUYUCU AİLE TUTUMU
ÇOCUKLARIN ÜSTÜNE TİTRENİR. AĞLAMASIN,ÜŞÜMESİN,TERLEMESİN, HASTA OLMASIN YORULUP İNCİNMESİN DİYE ÇOCUKLAR ADINA HER ŞEY YAPILIR. ÇOCUĞA EVDE SEÇİM HAKKI TANINMAZ. KAZANDIRILMAK İSTENİLEN DAVRANIŞLAR DUYGU SÖMÜRÜSÜ VE AŞIRI ŞEVKAT YÖNTEMİ KULLANILARAK GERÇEKLEŞTİRİLİR.

4 SONUCUNDA… KARARLAR ÇOCUK ADINA AİLE TARAFINDAN ALINDIĞINDAN KARAR VERME VE SEÇENEKLERİ DEĞERLENDİRME YETİLERİ GELİŞEMEZ. YERİNE GETİRMESİ GEREKEN BAZI ŞEYLERİ YAPAMADIKLARI ZAMAN ÇEKİNGEN VE İÇE KAPANIK OLURLAR

5 SIKI EĞİTİM-AŞIRI DİSİPLİN
Çocuğa olur olmaz yasaklar koyma ve yaşanmaz kurallar ile çocuğu yetiştirmektir. Sıkı denetim vardır ve hataların önemle üzerinde durulur. Çocuğun iyi yönleri değil de olumsuz yönleri ortaya çıkarılır.

6 SONUCUNDA… Kibar, sessiz, uslu ve dürüst ANCAK; özgüvensiz,küskün, çekingen,kolay etkilenen,huysuz ve aşırı hassas,kişiliğini tam oluşturamamış bireyler. Kendisi dışında ki insanlarla yeterli iletişim kuramadıklarından saldırganlıklarını kendilerine yönlendirebilirler. Yeniliklere açık değillerdir,yeni şeyler üretmeleri zordur.

7 SONUCUNDA… Sürekli kusurları aranan çocuk streslidir ve stresliyken hata yapma olasılığı artar. Hata yapan kişileri affetmeyi bilmezler, hoşgörülü olamazlar. Kendilerine ve çevrelerindeki kişilere güvenemediklerinden kendilerine iyi davrananlara şüphe ile bakarlar.

8 AŞIRI HOŞGÖRÜLÜ AİLE Çocuğun yaptığı her şey hoş görülür, çocuk aşırı özgür bırakılır. Çocuğa neyi yapıp, neyi yapmaması gerektiği anlatılmaz. Hiçbir zaman kesin kurallar konmaz. Çocuk uyarılmaz, sadece çok büyük bir problem olduğunda sert çıkışlarda bulunulur, göz dağı verilir.

9 SONUCUNDA… Çocuk bir süre sonra anne babayı denetim altına alır, onları tehdit eder. Tehditlerini uygular. Kurallara alışmayan çocuk, okulda kurallarla tanışınca uyum güçlüğü yaşar, arkadaş çevresine uyum sağlayamaz. Eleştiriye açık olmadıklarından kendilerini geliştiremezler.

10 SONUCUNDA… Her istediklerini elde ettiklerinden belli bir süre sonra doyumsuzluk yaşamaya başlarlar. Bencil,sorumsuz, kırılgan, her dediğinin anında olmasını isteyen,sabırsız,şımarık anti-sosyal bireyler olabilirler. Sosyal hayatta her istedikleri olmayınca hayal kırıklığına uğrarlar.İçe kapanık ya da agresif olabilirler. Her istediklerini yaptırmayı alışkanlık haline getirir ve zamanla kural tanımazlar.

11 TUTARSIZ AİLE TUTUMU Bu ailelerde çocuğun yaptığı bir davranış bazen sert bir tepki alabilirken, bazen de çok olumlu karşılanabilir. Anne babanın iki çocuğuna karşı farklı tutumu da bu aile yapısı içinde ele alınabilir.

12 SONUCUNDA… Bir davranışın kimi zaman ödüllendirilmesi, kimi zaman cezalandırılması çocuğun kafasının karışmasına neden olur. Çocuk ne zaman , nerede, yapacağını kestiremez. Çocuk kendi görüş ve düşüncelerini açıklamaktan korkar. Çocuk kendini kanıtlamak için ürkek, yumuşak huylu, söz dinleyen biri yada kendini göstermek için kavgacı, inatçı bir çocuk olabilir.

13 MÜKEMMELİYETÇİ AİLE TUTUMU
Anne baba her şeyin en iyisini çocuğundan bekler. Kendi gerçekleştiremediği şeyleri çocuğundan bekler. Aile, bedensel ve zihinsel yönden beklentilerini karşılaması için çocuğu kapasitesinin üstünde eğitimlere tabi tutar. Çocuktan aşırı titizlik ve temizlik beklenir. Ailede belli kalıplar ve kurallar vardır.Çocuğun bunlara mutlaka uyması beklenir. Çocuğa bütün çocukça davranışlar yasaktır. Arkadaş seçimi de aileye aittir.

14 SONUCUNDA… Bu tarz ailelerde yetişen çocukların fikirleri genelde çok katıdır. Çocuk kendi doğal içgüdüleri ve ağır kurallar arasında sıkışıp kalmıştır. Bu nedenle sürekli bir çatışma içindedir. Her işte en iyi ve en üstün olmak ister. Fakat istediğini yakalayamayınca hayal kırıklığına uğrar.Aşağılık duygusuna kapılır.

15 ÇOCUK YAŞADIĞINI ÖĞRENİR
*Sürekli eleştirilmişse Kınamayı ayıplamayı öğrenir. *Kin ortamında büyümüşse Kavga etmeyi öğrenir. *Alay edilip aşağılanmışsa Sıkılıp utanmayı öğrenir. *Devamlı utandırılarak terbiye edilmişse Kendini suçlamayı öğrenir. *Hoşgörü ile yetiştirilmişse Sabırlı olmayı öğrenir. *Desteklenip , yüreklendirilmişse Kendine güven duymayı öğrenir. *Övülmüş ve beğenilmişse Takdir etmeyi öğrenir *Haklarına saygı duyularak büyütülmüşse Adil olmayı öğrenir. *Güven ortamı içersinde yetişmişse İnançlı olmayı öğrenir. *Kabul ve onay görmüşse Kendini ve insanları sevmeyi öğrenir. *Aile içinde dostluk ve arkadaşlık görmüşse : … BU DÜNYADA MUTLU OLMAYI ÖĞRENİR …


"OLUMSUZ AİLE TUTUMLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları