Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GİRİŞ ve ÇIKIŞ BİRİMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GİRİŞ ve ÇIKIŞ BİRİMLERİ"— Sunum transkripti:

1 GİRİŞ ve ÇIKIŞ BİRİMLERİ
Mehmet Ali GÜNDÜZ & Salih AKBARAN iyi $eyirler   

2

3 Genel Giriş : Bilgisayarı kullanırken bilgisayarın anlayacağı şekilde komutları girerken bile bazı donanımsal aygıtlara ihtiyaç duyarız. İşte bu aygıtlar özellikleri ve görevlerine göre Giriş/Çıkış arabirimleri olarak adlandırılırlar.

4 Giriş Birimleri : Giriş aygıtı, kullanıcıların bir bilgisayarda veri veya komutları girmesini sağlayan kişisel bilgisayar bileşenidir. Bilgisayarlara veri girişi yapmak için kullanılan parçalara giriş birimleri denmektedir.

5 Giriş Birimleri : Klavye (keyboard) Fare (mouse) Tarayıcı (scanner)
Mikrofon Kart okuyucu Joystick (oyun kolu) Optik okuyucu Barkod okuyucu Webcam (kamera)

6 Klavye (Keyboard) : Birçok tuşun bir araya gelmesiyle oluşur. Klavyelerde kullanılan dilin özelliğine göre üzerindeki tuşların sayısı ve yerleri değişmektedir. Türkiye’de kullanılan klavyeler genellikle 101 veya 102 tuşlu olup Q veya F tipi olmak üzere iki çeşittir. Klavyeler kablolu ve kablosuz türleri de vardır.

7 Fare (Mouse) : Ekranda gözüken imleç yardımıyla komut girişi yapılmasını sağlar. Fare çevre birimi olarak kullanılmakla birlikte işaretleme,sürükleme ve tıklama işlemlerini de gerçekleştirir.Tek tıklama seçme veya sürükleme işlemi yapılır.Çift tıklama herhangi dosya veya klasörü açmak için.Sag tıklamada özelikleri veya farklı seçenekler sunar. Fareler kablolu ve kablosuz olmaz üzere 2 ye ayrılırlar

8 Tarayıcı (Scanner) : Resim, grafik ve önceden yazılmış yazıları bilgisayar ortamına aktarmakta kullanılır. Herhangi bir kağıt veya kart üzerindeki resmi bilgisayar ortamına dijital resim olarak aktaran araçtır. Herhangi bir logo, fotoğrafın bilgisayara aktarılmasında kullanılır.

9 Mikrofon : Bilgisayarların ses kartlarına bağlanabilen bir girdi aygıtıdır. Mikrofonda üretilen ses sinyali, ses kartı vasıtasıyla dijital olarak bilgisayara gönderilir. Bilgisayarda bulunan bir yazılımla bu ses dinlenebilir ve kaydedilebilir.

10 Kart Okuyucu : Klavyenin yaygın olmadığı zamanlarda programlar ve veriler delikli kartlar üzerinde hazırlanır ve bu okuyucular tarafından bilgisayara aktarılırdı. Ancak şu anda hemen hemen hiç kullanılmıyor.

11 Joystick (Oyun Kolu) Oyun Oynarken kullanılan ve kullanıcının oyunda temsil ettiği öğeyi (kiş, araç, vb.) ilgili yöne hareket ettirme komutlarını bilgisayara ileten giriş öğesidir.

12 Optik Okuyucu (Optical Reader)
Kağıtların üzerine kurşun kalemlerle işlenmiş işaretleri okuyarak bilgisayar ortamına aktaran giriş birimleridir. Yoğun sınav veya anket yapan merkezlerin kullandığı hızlı veri giriş birimleridir.

13 Barkod Okuyucu : Marketlerde ürünlerin üzerindeki çubuk kodları okuyarak ürünün kodunu bulan donanımdır. Bu cihaz sadece çizgilerden elde ettiği ürün kodunu sisteme yollar gerisi arka planda çalışan bilgisayar yazılımı tarafından halledilir.

14 Webcam (Kamera) : Webcam bir giriş aygıtıdır.
Genellikle sohbet programlarının ek özellik olarak sunduğu görüntülü haberleşme ihtiyacına yönelik üretilir ve kullanılırlar. Değişik kalite ve ebatlarda üretilen bu cihazların dahili mikrofon ve aydınlatma gibi özellikleri içeren gelişmiş modelleri de bulunmaktadır.

15 Çıkış Birimleri : Giriş birimleri aracılığı ile bilgisayarlara girilen verilerin işlenerek kullanıcılara sonuç olarak iletilmesi sağlayan parçalardır. Bilgisayarlardan veri çıkışı yapmak için kullanılan parçalara çıkış birimleri denmektedir.

16 Çıkış Birimleri Yazıcılar Çiziciler Plotter Kulaklık ve Hoparlör
Projektör Bağlantı kabloları ve bu kablolara ait çıkışlar

17 Yazıcılar : Yazıcılar çıkış aygıtlarıdır.
Ekrandaki bilgilerin kağıt üzerine basılmasını sağlar. Yazıcılar 3 çeşide ayrılır; Nokta Vuruşlu Yazıcı Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı Lazer Yazıcı (Laser jet)

18 Çiziciler : Geniş ve uzun çarşaf kağıtlara çizim yapmayı sağlayan donanımdır. Genellikle mimar, mühendis, reklamcı ve tasarımcılar tarafından kullanılır.

19 Plotter : Bu donanımlarda yazıcılara benzerler. Ancak bir bıçak vasıtasıyla yazdırma işlemi bittiği noktada kağıdı kesen aygıtlardır. Genellikle inşaat mühendisleri tarafından büyük proje çizimlerinin baskısı için kullanılır. Şekil olarak çizicilere benzer

20 Kulaklık ve Hoparlörler :
Bilgisayarda ses kartı tarafından üretilen seslerin kullanıcı tarafından duyulmasını sağlayan çıkış birimidir.

21 Projektörler: Monitörünüzdeki görüntüyü düz bir zemine yansıtmayı sağlayan bir aygıttır. Böylece daha fazla insanın bu görüntüyü görmesi sağlanır. Genellikle sunum yapmak için kullanılır.

22 Hem Giriş Hem Çıkış Aygıtları :
Ekran CD-Room Parmak okuyucular

23 Ekran : Hem giriş hem de çıkış birimi olarak kullanılmaktadır.
Giriş ve çıkış birimlerinden gelen verilerin sonuçlarının ekranda gözükmesini ve bilgisayarla kişi arasındaki görsel iletişimi edilmelidir. Ekranların boyutu 14 inç, 15 inç, 17 inç, 19 inç ve 21 inç olarak değişebilmektedir. Genellikle ucuz olduğu için 15 ve 17 inçlik ekranlar kullanılmaktadır.

24 CD-Room CD’lerin kullandığı sürücüye CD-ROM sürücü denir.
CD-ROM sürücü, bir disket sürücüsü gibi kasa üzerine takılmalıdır. CD sürücüler ile müzik dinleme, ses-görüntü ve film gibi multimedya uygulamaları çalıştırmanın yanında, veri cd leri takılarak programlar çalıştırılabilir ve sabit diske yüklenebilirler.

25 Parmak Okuyucular : Hem giriş hemde çıkış aygıtıdır.
Parmak izi okuyucuyla geçiş yapan kişilerin güvenli geçişinde kullanılmak üzere kişinin parmak izi bilgisini kısa sürede tanır işler ve kişiye geçiş izni verilip verilmeyeceğine karar verir.

26 Bazı Resimler Mouse ( fare )

27 Bazı Resimler Klavye

28 Bazı Resimler Ses Cihazları

29 Bazı Resimler Ekran

30 Bazı Resimler Yazıcı Tarayıcı Çizici ve Plotter

31 Bazı Resimler Parmak Okuyucu ve Kod Okuyucular

32 Bazı Resimler Oyun Konsolları

33 Teşekkür Ederiz Kaynak : www.bilgisayarbilisim.net/
Evde Denemeyin ..   


"GİRİŞ ve ÇIKIŞ BİRİMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları