Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİ SAKLAMA BİRİMLERİ-2

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİ SAKLAMA BİRİMLERİ-2"— Sunum transkripti:

1 VERİ SAKLAMA BİRİMLERİ-2

2 Sabit Disk CD-ROM Disket Sürücü Zip Driver Flash Diskler Teyp yedekleme cihazları

3 2. CD-ROM (Compact Disc – Read Only Memory)
Diskler gibi çabuk bozulmadıkları, ucuz oldukları, yüksek miktardaki veriyi güvenli şekilde sakladıkları için CD leri kullanmak büyük avantajdır. CD içindeki veriler sadece okunabilir. Bu veriler silinemez. CD-ROM standart kapasitesi 650MB dır. Kapasitesi artırılıp 700MB, 800MB a kadar çıkarılmıştır.

4 CD-ROM'lar kullanılarak CD-ROM yazıcılarla kopyalama yapılmaktadır.
CD_ROM sürücülerde müzik CD'leri de dinlenebilir. Bir CD sürücü alırken veri transfer hızının büyük olanlar tercih edilmelidir. Günümüzde yaygın olarak 32 Hızlı CD-ROM sürücüler satılmaktadır. CD-ROM sürücü varsa hard diskten sonraki en son sürücünün adını alır. Örneğin: Hard Disk C ve D ise, CD-ROM sürücü E ile belirtilir.      

5 CD'de 24 Ciltlik bir ansiklopedideki yazılar, resimler, video klipler, animasyon ve sesler saklanabilir. Bir program yüklerken disketin takılıp çıkarılması yerine CD-ROM'lar tercih edilir. CD-ROM'lar özellikle çok büyük yer kaplayan çoklu ortamlarda (multimedia=ses+video+resim+animasyon) yazılmış yazılımlar için zorunludur. 1 MB kalın bir roman kadardır (resimsiz). 1 CD-ROM'a 20 cilt kalınlığındaki bir ansiklopedi depolanmaktadır. CD-Rom sürücüler üzerinde en az bir düğme bulunur. Eject isimli bu düğme CD kapağını açıp -kapatmak için kullanılır. Kapağı elle itmek çabuk bozulmasını sebep olur.

6 CD kullanımında dikkat
CD-ROM'lardaki veriler optik olarak kaydedilirler. Kolay bozulmazlar. Lazer ışığı ile CD ye veri yazılmaktadır. CD-ROM'lardaki verilerin korumak için çizilmemesine dikkat etmek gerekir. CD lerin kenarlarından tutun. Okuma yüzeyine etiket yapıştırmayın. Üzerine yumuşak kalemle yazı yazın. Üstündeki kirleri kullanmadan silin. Güneş ışığına ve ısı kaynaklarına maruz bırakmayın. Temizlemek için kimyasal madde kullanmayın. Kutuda yada CD çantasında taşıyın. Yumuşak bezle merkezden dışa doğru silin.

7 CD Çeşitleri Değişik aygıtlarda kullanılan çok değişik CD formatları mevcuttur. CD-R : Data CD CD-RW : tekrar yazılabilir CD. Sadece CD_WR olan CD lerdeki bilgiler silinebilir. DVD : Dijital video disk DVD-RW : Tekrar yazılabilir DVD Audio CD : Ses CD si VCD : Video CD SVCD : Super video CD Boot CD : Açılış CD si MP3 CD :

8 DVD Türleri DVD-R : Bir kere yazılabilir. İçindeki veri silinemez. Tek taraflı olanlar 4.7 GB, çift taraflı olanalar 9.4 GB veri saklayabilir. DVD-RW : Veri saklayabilir ayrıca içindeki veri silinebilir. 9.4 GB kapasitelidir. DVD-RAM : Ekonomik dir. 2.6 GB – 9.4 GB kapasitelidir. DVD+RW : 4.7 GB kapasiteli, hem rasgelem hem de sıralı kayıt formatını desteklemektedir. DVD+R : Bir kere veri yazılabilir

9 3. Disket Sürücüler İlk 5.25” inçlik daha sonra 3.5” lik disket sürücüler üretildi. 3.5” inçlik, 1.44 MB kapasiteli olanlar hala kullanılmakta. 1 yüksek yoğunluklu (HD-High Density) disketin boyu 3.5 inç (=8.89 cm)'dir. Disketi bilgisayara takarken etiketli kısmı üste metal kısmı öne gelmeli. Sıcak ortam ve aygıtlardan uzak tutulmalı. Mıknatıstan uzak tutulmalı. İçindeki veriler silinebilir. Toz,nem ve sigara dumanından korunmalı. Bükülmemeli İçindeki şeffaf kısma dokunulmamalı. Üzerine ağırlık konulmamalı. Islatılmamalı. Bilgisayarda A harfi ile temsil edilir.

10 4. Zip Driver Disket sürücülerine benzerler. Paralel port üzerinden IDE/ATAPI ve SCSI bağlantıları üzerinden bağlanabilirler. 250MB kapasiteli USB portu bağlantı yapabileni mevcut. 100 Mb kapasitesini destekler. Yazılabilir CD lerin piyasaya çıkması ve CD-WR ucuzlaması kullanımı azaldı.

11 64MB, 128MB, 256MB, 512MB kapasitelerinde olanları mevcut.
5. Flash Diskler USB portun dan bağlanmakta ve işletim sistemi tarafından birkaç saniyede tanının kullanıma hazır hale gelmekte. 64MB, 128MB, 256MB, 512MB kapasitelerinde olanları mevcut. Taşıma kolaylığı ve kapasitelerinden dolayı tercih edilmekteler. Üzerinde LED göstergesi var. O anda diskin fonksiyonu ile ilgili aktiviteyi gösterir. Üzerinde koruma anahtarı var. Kaydedilen verilerin silinmemesi için kilit vazifesi görür. Diğer saklama cihazları gibi, içerisine veri kopyalanabilir, içerisine veri saklanabilir, formatlanabilir.

12 6. Teyp yedekleme cihazları
Paralel port, SCSI portu, ATAPI yada USB den bilgisayara bağlanabilirler.

13 iyi çalışmalar …


"VERİ SAKLAMA BİRİMLERİ-2" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları