Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM UZAK DOĞU ÇATIŞMALARI (1950-1954) Avrupa’da NATO’nun ve dolayısı ile Doğu ve Batı blokları arasında dengenin kurulması üzerine, bu iki blok.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÖRDÜNCÜ BÖLÜM UZAK DOĞU ÇATIŞMALARI (1950-1954) Avrupa’da NATO’nun ve dolayısı ile Doğu ve Batı blokları arasında dengenin kurulması üzerine, bu iki blok."— Sunum transkripti:

1 DÖRDÜNCÜ BÖLÜM UZAK DOĞU ÇATIŞMALARI (1950-1954) Avrupa’da NATO’nun ve dolayısı ile Doğu ve Batı blokları arasında dengenin kurulması üzerine, bu iki blok arasındaki çatışmalar ve soğuk savaş gelişmeleri, Avrupa’dan Uzak Doğuya intikal etmiştir. Yani Sovyetler yayılma faaliyetlerini Uzak Doğu’ya intikal ettirmiştir. Avrupa’da NATO’nun ve dolayısı ile Doğu ve Batı blokları arasında dengenin kurulması üzerine, bu iki blok arasındaki çatışmalar ve soğuk savaş gelişmeleri, Avrupa’dan Uzak Doğuya intikal etmiştir. Yani Sovyetler yayılma faaliyetlerini Uzak Doğu’ya intikal ettirmiştir.

2 UZAK DOĞU’DA ÇATIŞMA 1-Çin Halk Cumhuriyeti’nin Kuruluşu (1949) Mao -SSCB ile 30 yıllık dostluk antlaşması imzalandı -1956 Süveyş Krizinde Batılara karşı Mısır’ı destekledi -Vietnam Savaşı’nda Komünist Kuzey Vietnamlıları destekledi. -1972 yılında BM’ye tekrar üye oldu. 2-Uzak Doğu’da Hakimiyet Mücadeleleri a- Kore Savaşı (1950-1953) -38.Enlem Sınır -Savaşa katılan Türkiye 1952 yılında NATO’ya alındı. -Amerikalı general MacArthur 27 Temmuz 1953 - Panmunjom’ b- Güneydoğu Asya Antlaşma Teşkilatı (SEATO)’nın Kuruluşu (1954) -ABD,İngiltere,Fransa, Yeni Zelanda,Avustralya,Filipinler, Tayland, Pakistan.

3

4

5

6

7

8

9 Doğu Bloku ülkeleri arasında kurulan askeri örgüt aşağıdakilerden hangisidir? A) NATO A) NATO A) NATO A) NATO B) COMEKON B) COMEKON B) COMEKON B) COMEKON C) AET C) AET C) AET C) AET D) VARŞOVA D) VARŞOVA D) VARŞOVA D) VARŞOVA

10 Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz.

11 Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz.

12 Batı Bloku ülkeleri arasında kurulan askeri örgüt aşağıdakilerden hangisidir? A) NATO A) NATO A) NATO A) NATO B) COMEKON B) COMEKON B) COMEKON B) COMEKON C) AET C) AET C) AET C) AET D) VARŞOVA D) VARŞOVA D) VARŞOVA D) VARŞOVA

13 Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz.

14 Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz.

15 Batı Bloku ülkeleri arasında kurulan ekonomik teşkilatın adı nedir? A) NATO A) NATO A) NATO A) NATO B) COMEKON B) COMEKON B) COMEKON B) COMEKON C) AET C) AET C) AET C) AET D) VARŞOVA D) VARŞOVA D) VARŞOVA D) VARŞOVA

16 Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz.

17 Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz.

18 A) NATO A) NATO A) NATO A) NATO B) COMEKON B) COMEKON B) COMEKON B) COMEKON C) AET C) AET C) AET C) AET D) VARŞOVA D) VARŞOVA D) VARŞOVA D) VARŞOVA Doğu Bloku ülkeleri arasında kurulan ekonomik teşkilatın adı nedir?

19 Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz.

20 Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz.

21 Batı Blokunun kuruluşunu sağlayan ilk resmi belge aşağıdakilerden hangisidir? A) Monroe Doktrini A) Monroe Doktrini A) Monroe Doktrini A) Monroe Doktrini B) Marshall Planı B) Marshall Planı B) Marshall Planı B) Marshall Planı C) Truman Doktrini C) Truman Doktrini C) Truman Doktrini C) Truman Doktrini D) Eisenhower Doktrini D) Eisenhower Doktrini D) Eisenhower Doktrini D) Eisenhower Doktrini

22 Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz.

23 Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz.

24 Aşağıdakilerden hangisi ABD’nin Sovyet Rusya’nın Orta Doğu’da yayılmasını önlemek amacına yöneliktir? A) Monroe Doktrini A) Monroe Doktrini A) Monroe Doktrini A) Monroe Doktrini B) Marshall Planı B) Marshall Planı B) Marshall Planı B) Marshall Planı C) Truman Doktrini C) Truman Doktrini C) Truman Doktrini C) Truman Doktrini D) Eisenhower Doktrini D) Eisenhower Doktrini D) Eisenhower Doktrini D) Eisenhower Doktrini

25 Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz.

26 Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz.

27 Türkiye’nin Kore Savaşı’na katılması ile 1952 yılında üye olduğu teşkilat aşağıdakilerden hangisidir? A) NATO A) NATO A) NATO A) NATO B) COMEKON B) COMEKON B) COMEKON B) COMEKON C) AET C) AET C) AET C) AET D) VARŞOVA D) VARŞOVA D) VARŞOVA D) VARŞOVA

28 Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz.

29 Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz.

30 1957 –Roma Antlaşması ile kurulan örgüt aşağıdakilerden hangisidir? A) NATO A) NATO A) NATO A) NATO B) COMEKON B) COMEKON B) COMEKON B) COMEKON C) AET C) AET C) AET C) AET D) VARŞOVA D) VARŞOVA D) VARŞOVA D) VARŞOVA

31 Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz.

32 Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz.

33 Aşağıdakilerden hangisi SEATO üyesi değildir? A)Tayland A)Tayland A)Tayland B)Pakistan B)Pakistan B)Pakistan C) Filipinler C) Filipinler C) Filipinler C) Filipinler D)Almanya D)Almanya D)Almanya

34 Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz. Yanlış cevap verdiniz. Soruya geri dönünüz.

35 Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz. Tebrikler ! Doğru cevap verdiniz. Bir sonraki soruya geçebilirsiniz.

36

37 ASYA VE AFRİKA’NIN KURTULUŞU 1-Güney Asya’daki Gelişmeler Hindistan ve Pakistan’ın Kuruluşu (1947) -Muhammed Ali Cinnah -Mahatma Gandhi -1971 Bangladeş Seylan, Birmanya ve Malezya İngiltere’den; Endonezya Hollanda’dan; Vietnam, Laos ve Kamboçya Fransa’dan bağımsızlıklarını kazanmışlardır. 2-Afrika’daki Gelişmeler Afrika’daki sömürgeciliğin sona ermesi, İtalyanların Etiyopya ve Libya’dan çıkarıldığı 1940’lı yıllarda başladı. Bağımsızlıklarını kazanan ülkeler, Doğu- Batı mücadelesinde her iki blok dışında kalarak ekonomik kalkınmayı hedeflemişlerdir. -1963-Afrika Birliği Teşkilatı (OAU),32 bağımsız Afrika ülkesi tarafından kurulmuştur.

38

39

40 Hindistan ve Pakistan’ın Kuruluşu


"DÖRDÜNCÜ BÖLÜM UZAK DOĞU ÇATIŞMALARI (1950-1954) Avrupa’da NATO’nun ve dolayısı ile Doğu ve Batı blokları arasında dengenin kurulması üzerine, bu iki blok." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları