Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Haldun Taner’İn hayatI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Haldun Taner’İn hayatI"— Sunum transkripti:

1 Haldun Taner’İn hayatI
Gökçen DOĞAR

2 HayatI Haldun Taner, 16 Mayıs 1915 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi ve 7 Mayıs 1986’da İstanbul’da yatını yitirdi. Ortaöğrenimini 1935'te Galatasaray Lisesi’nde tamamladı ve yükseköğrenim görmek için Almanya’ya gitti. arasında Almanya Heidelberg Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde ekonomi ve politika okudu. Ağır bir türberküloza yakalanınca yurduna döndü.Tedavisi 1942'ye kadar sürdü. 1950'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Filolojisi Bölümü’nü bitirdi. Sanat Tarihi Kürsüsü’nde asistan oldu. 

3 1950’den sonra İstanbul Edebiyat Fakültesi’n de, Gazetecilik Enstitüsü’nde, LCC Tiyatro Okulu’nda binlerce öğrenci yetiştirdi. arasında Viyana Üniversitesi’nde felsefe ve tiyatro okudu. Tercüman ve Milliyet gazetelerinde köşe yazıları yazdı. Edebiyat yaşamına gençlik yıllarında yazdığı skeçlerle başladı.

4 Haldun taner’İn Eserlerİ
ÖYKÜ:  Yaşasın Demokrasi (1949)  Şişhane'ye Yağmur Yağıyordu (1953) Onikiye Bir Var (1954)  Konçinalar (1967)  Sancho'nun Sabah Yürüyüşü (1969)  Yalıda Sabah (1983) OYUN:  Keşanlı Ali Destanı (1964) Bu Şehr-i Stanbul Ki (1968) Sersem Kocanın Kurnaz Karısı (1971) Haldun Taner Kabare

5 ÖDÜLLERİ 1953 New York Herald Tribune'nin düzenlediği Uluslararası Hikaye Yarışması Türkiye Birinciliği Şişhaneye Yağmur Yağıyordu 1955 Sait Faik Hikaye Armağanı Onikiye Bir Var 1956 Varlık Dergisi'nce Türkiye'nin En Beğenilen Öykü Yazarı seçildi . 1972 Türk Dil Kurumu Tiyatro Ödülü Sersem Kocanın Kurnaz Karısı 1983 Sidat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü Bordighera Müzik Festivali Hikaye Ödülü Sancho'nun Sabah Yürüyüşü

6 Haldun taner’İN Edebi tarzI
Öykülerinde bireyin toplumdaki yaşam biçimleri üzerinde durdu. Bunların aksayan yanlarını mizah unsurları kullanarak anlattı. Eski ve yeni yaşam biçimi arasında kalmış insanların, sonradan görme zenginlerin yaşamlarını ele aldı. Toplumun değişik kesimlerden seçtiği kişilerin tutarsızlıklarını, çelişkilerini ikiyüzlülüklerini sergiledi. Öykülerinin arka planında da çoğunlukla İstanbul manzaraları oldu.

7 Haldun taner İçİN TİYATRO
Taner’in oyun yazarlığında üç evre görülmektedir : Birinci Evre ( ) Yanılsamacı anlatımla, iyi kurgulu oyunlar Dramatik İkinci Evre (1964) Geleneksel tiyatro ( anti-illüzyonist öğeler,epik üslup) Epik göstermeci tiyatro ( Keşanlı Ali Destanı) Üçüncü Evre( 1967) Kabare ( Bu Şehr-i Stanbul ki ) Devekuşu Kabatiyatrosu Türkiye’de tiyatroyu bilim dalı olarak okutan insan!

8 Zeki Alasya ve Metin Akpınar ile Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nu, Ahmet Gülhan ile Tef Tiyatro Grubu'nu kurdu.

9 Kaynakça http://www.turkcebilgi.com/haldun_taner/a nsiklopedi
=wi taner.htm Haldun Taner - Bütün Hikayeler 3

10


"Haldun Taner’İn hayatI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları