Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prepared by Cendel Karaman A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prepared by Cendel Karaman A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison."— Sunum transkripti:

1 Prepared by Cendel Karaman A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison

2 Cahit Arf’ın Özgeçmişi  1910 yılında Osmanlı Devleti döneminde Selanik’te doğdu.  I. Dünya Savaşı yıllarında ailesi ile birlikte Anadolu’nun birçok şehrini dolaştı.  Türkiye’de ilk öğrenimini tamamladıktan sonra yurtdışında yükseköğrenimine devam etti.  Türkiye’de ve yurtdışında çeşitli üniversitelerde öğretim üyesi olarak görev yaptı.  1997 yılında İstanbul’da öldü.

3 Eğitimi  İlköğrenimini İzmir’de tamamladı.  Paris’te École Normale Supérieure’de yükseköğrenim gördü.  Almanya’da Göttingen Üniversitesi’nde doktora çalışmalarını yaptı.

4 Arkadaşları Cahit Arf’ı Anlatıyor: Prof. Dr. Sait Akpınar “Cahit Bey’le Hatıralarımız” adlı yazısında Cahit Arf’ın yaşam tarzından bahsediyor: “Cahit hep çalışan bir bilim adamıydı. Diğer bazı arkadaşlar geceleri partilere gider, eğlenirdi. Ama, Cahit pek gelmezdi böyle yerlere; o çalışmayı çok seven biriydi. Zaten büyük ilim adamlarının gözden ırak tutamadıkları bir metottur bu. Bir şeyi akıllarına taktıkları zaman onu mutlaka çözmek isterler. Cahit'te de bu vardı. Bu durum herkeste olmaz. Bende yoktu bu durum.

5 Arkadaşları Cahit Arf’ı Anlatıyor: Mesela, 1936 Olimpiyatı'nda hem yaz müsabakalarına gittim, hem kış olimpiyatlarına gittim. Bana göre, ben her zaman çalışabilirdim, ama olimpiyatı bir daha nasıl seyredebilirdim ki? Yazmam gereken raporlar olduğu halde, olimpiyatlara katıldım. Nasıl gitmezdim? Türk takımı da gelmişti. Ama Cahit böyle bir şey yapmazdı. Yalnız bir defa, galiba çok sıkılmıştı. "Yahu" dedi. "Dağlara gidelim dağlara, üşüyelim. Ben bu yoğunluktan bıktım". Ama, o zaman da benim çok yoğun işlerim olduğundan gidememiştik. Cahit de gitmedi. ”

6 İş Yaşamı  İstanbul’da Galatasaray Lisesi’nde matematik öğretmeni olarak çalıştı.  Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu’nda görev yaptı.  İstanbul Üniversitesi’nde ve Robert Kolej’de hocalık yaptı.  Yurtdışında çeşitli kurumlarda misafir öğretim üyesi olarak görev aldı.  Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde hizmetlerini tamamlayarak emekli oldu.

7 Matematiğe Katkıları  Cahit Arf matematik alanına bazı kavram ve teoremler ile katkıda bulunmuştur. Bunlardan bazıları şunlardır: Arf Halkaları, Hasse-Arf Teoremi, Arf Kapanışları, ve Arf Invariantı.  Bu katkılar ile Cahit Arf tüm dünyada tanınan ünlü bir matematikçi olmuştur (Önder, n.d.).

8 Cahit Arf’ın Aldığı Ödüllerden Bazıları  Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) Bilim Ödülü  Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden onur doktorası  Fransa’dan “Commandeur des Palmes Academiques” nişanı

9 Cahit Arf’ın Yaşamıyla İlgili Kaynak TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi’nin Cahit Arf Anısına özel eki’ne aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bdergi/ozel/arf /default.html Bu özel ekte Cahit Arf’ı tanıyan birçok kişi anılarını anlatıyor.

10 Kaynaklar Akpınar, S. Cahit bey’le anılarımız. Retrieved from http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bdergi/ozel/arf/sait.ht ml on August 14, 2010. http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bdergi/ozel/arf/sait.ht ml Cahit Arf. (2010, April 7). In Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved July 27, 2010 from http://en.wikipedia.org/wiki/Cahit_Arf http://en.wikipedia.org/wiki/Cahit_Arf Önder, T. Bir portre Cahit Arf. Retrieved from http://www3.iam.metu.edu.tr/matematikvakfi/cahitarf- onder.pdf on July 12, 2010. http://www3.iam.metu.edu.tr/matematikvakfi/cahitarf- onder.pdf TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, Cahit Arf Anısına özel eki. 363.Retrieved from http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bdergi/ozel/arf/default. html on July 12, 2010. http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bdergi/ozel/arf/default. html


"Prepared by Cendel Karaman A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları