Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İnternet ve Sosyal Medya Ortamında Çocukların Cinsel İstismarının Önlenmesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İnternet ve Sosyal Medya Ortamında Çocukların Cinsel İstismarının Önlenmesi"— Sunum transkripti:

1

2 İnternet ve Sosyal Medya Ortamında Çocukların Cinsel İstismarının Önlenmesi
SİBEL KUNDAK

3

4 İnternette Güvenlİk ve ÇocuklarI Bekleyen Rİskler
Bilgisayar ve internet teknolojilerinin yaygınlaşması bilgi edinme, iletişim gibi birçok yönden günlük hayatımıza katkı sağlarken çocuklar ve gençler için tehdit de oluşturmaya başlamıştır. Bilgisayar ve internet teknolojilerinin kullanımının artmasıyla birlikte çocukların ve gençlerin maruz kaldığı olumsuz durumlar çevrim-içi ortamlarda çeşitli önemler alınması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. İnternet sitelerindeki eğitsel amaçlı, bilgilendirici ve eğlendirici içerikler bilgi, resim, oyun vb. çocuklar için zengin ve etkileyici öğrenme ortamları haline gelmiştir. Bununla birlikte çocuklara ve gençlere zarar verebilecek içeriklere sahip internet siteleri de oldukça fazladır. İnternetin olası tehlikeleri yüzünden çocuklara internet kullanımını yasaklamak ise etkisiz ve yanlış bir davranış olacaktır. Ailelerin, internet kullanımı, internette kendilerini ve çocuklarını bekleyen tehlikeler konusunda bilinçlenerek çocuklarını yönlendirmeleri bu açıdan büyük önem taşımaktadır .

5 BİLGİSAYAR VE İNTERNET
BAĞIMLILIĞI

6 SANAL BAĞIMLILIK Günümüz İnsanını Ve Özellikle Gençleri Hatta Çocukları Tehdit Eden En Ciddi Ve Önlenmesi En Zor Zararlı Alışkanlıklardandır İnternet Ve Bilgisayar Bağımlılığı. Bugün Bilgisayar Her Ev İçin Bir İhtiyaçtır, Denilebilir ki Çağın En Büyük Kolaylığını Sağlayan Hizmetlerin Vericisi Durumuna Giriyor İnternet. Ancak Bu Yaygın Faydasına Rağmen Bazı Aileler De Bu Faydalı Sistemin Zararlı Bir Şekilde Kullanılmasından Şikayetçi Oluyor. Bu Aracın İçinde Her Türlü İyilikler, Kolaylıklar Olduğu Gibi; Kötülükler Yanlışlıklarda Olabiliyor. İyiliklerden İstifade Edip Kötülüklerden De Aile Ve Çocuklarımızı Korumak İçin Ne Yapmalı Nasıl Tedbirler Almalıyız Kendimizi Nasıl Korumalıyız…???

7 Öncelikle çocuğunuzla karşılıklı güvene dayalı ve iletişime açık bir ilişki kurmalısınız. Bu hayatınızın her alanda işinize yarayacak önemli bir köprüdür. Böylece çocuğunuzun internet ortamında rahatsız edici kişi veya durumlarla karşılaştığında sizden yardım alabileceği hakkında size güven geliştirir. Çocuğunuzun internete girdiği bilgisayarın çocuğun odasında olmamasına, evinizin ortak kullanım alanı içinde olmasına dikkat ediniz. Çocuğunuz kadar interneti tanımalı ve kullanabiliyor almalısınız. Böylece çocuğunuzun internette neler yaptığı hakkında bilgi sahibi olarak yersiz endişelerden kurtulur, aynı zamanda da onun neyle uğraştığını takip edersiniz Çocuğunuzla birlikte internette zaman geçirmeli ve ona interneti kullanma biçimleri konusunda model olmalısınız. Birlikte bilgi aramak, kişisel internet sayfası hazırlamak veya resim ve müzik dosyaları bulup indirmek, çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmenizi sağlar. Çocuğunuzun internette şiddete, pornografiye veya benzer olumsuz uyaranlara maruz kalmaması için, öncelikle internet erişimi için gerekli filtreleme programlarının bilgisayarda olmasını sağlamalısınız. Bunun için bilgisayar yazılımları veya paket programları satan firmalarla görüşebilirsiniz.

8

9 İnternet olumsuzlukları ve internette çocuğunuzun karşılaşabileceği istenmedik durumlarda neler yapabileceği hakkında onu bilgilendirmelisiniz. Örneğin, çocuğunuzun rahatsız eden iletişimleri sonlandırabileceğini hatta gerekirse internetten çıkabileceğini söylemeniz bile çocuğunuzun kendine güvenmesini ve kontrolün kendisinde olduğu inancının gelişmesini sağlar. İnternet kullanımı çocuğunuzun ders çalışmasına, sosyal ilişkilerine, sizinle olan iletişimine engel olacak ölçüde artmadan ve internet etkinlikleri bir kaçınma aracı halini almadan, internet kullanımını makul ölçülerde sınırlamalısınız. Var olan alışkanlığı yasakla sonlandırmaya çalışmak, internet kullanımını hem daha çekici hale getireceği hem de ergenlikte çocuğunuzun özel yaşamına müdahale olarak algılanacağı için işe yaramayabilir. Daha baştan belli zaman dilimlerinde ve belli bir süre için internet kullanımı alışkanlığı pekiştirmelisiniz. Çocuğunuzun, internet ortamında kaba dil kullanan, onları rahatsız ve tehdit eden kişileri size haber vermesini isteyiniz. Bu davranışlarda ısrarcı olanları ilgili birimlerimize ve servis sağlayıcınıza bildiriniz.

10 SANAL BAĞIMLILIĞININ ZARARLARI
İnternetin yararları yanında zararlı bir şekilde kullananlar da olabilmektedir. Tıpkı silah gibidir. Kullanmasını bilirsen kendini korursun kullanmasını bilmezsen kendini vurursun. Bu faydalı sistemin zararlı kullanılması durumunda gençlerimizde çocuklarımızda ve öğrencilerimizde oluşabilecek durumları şöyle sıralayabiliriz; 1- Öğrenci dersi anlamakta zorlanacak ve dersi dinlemekten sıkılacak okulla ilgili olumsuz düşünceler içerisine girecektir. 2- Arkadaşlıklarında sorunlar oluşturacak ve arkadaşlarıyla ilişkilerinde sorunlarla sizin karşınıza çıkma eğilimi yüksek olacaktır. 3- Öğrenme güçlüğü çekmesinde ve unutkanlıklarında en büyük nedenleri arasındadır 4- Bıkkınlık yorgunluk ve uykusuzluk gibi sorunlarla birlikte diğer bazı sağlık sorunları da beraberinde gelecektir. 5- Kişilik oluşumun temel taşları olan doğruluk dürüstlük ve ahlaki yönden zayıflık ve sağlam bir karakter yapısını oluşturamaması. 6- Geleceğine dair olumsuz düşüncelerin oluşması ve yapması gereken sorumlulukları yapmak istememesi ve kolay yoldan rahatlığa kavuşma arzusu içerisine girerek karanlık bir gelecek oluşturma 7- Zaman Kaybı Günlük işlerin aksaması yapılması gereken işlerin birikmesi ve buda insanı bitkinliğe iter ve böylelikle aynı yaşıtlarıyla arasından bilgi beceri ve kabiliyet yönünden geri kalma ve kendini değersiz hissetmesine yol açar. 8- Derslerde düşüklük çalışmalarındaki verimliliğin azalması okula geç kalmalar ve okulla ilgili sorunların çoğalmasına sebep olur. 9- İnternetten öğrendikleriyle yaşamaya çalışmasıyla kendi kültürümüzü kötüleme değerlerimizi aşağılama yabancı kültürlerin hayranlığı ve aile yapısında huzurluklara sebep olur. 10- Anne ve baba ile anlaşamama onları yanında istememe ve artık anne babanın sözünü dinlememe durumlarıyla karşı karşıya kalınabilir 11- İnsanın kendisine olan saygısını azaltır. 12- İçindeki iyilik duygularını azaltır ve topluma çevresine ailesine yaklaşımı hoş olmayacak düşüncelerle dolar.

11 İnternet Ortamında Çocukların Karşı Karşıya Kalabileceği Teknik Zararlar;
• Yasadışı içeriğe maruz kalma, • Çevrim-içi ortamlarda çocukların ve gençlerin kendilerinin ya da ailelerine ait kişisel bilgilerin eposta, sohbet programları, vb. aracılığıyla üçüncü şahısların eline geçmesi, • İnternet üzerinden ebeveynlerinin kredi kartı ile onlardan habersiz alışveriş yapabilme, • Kendilerinden yaşça büyük ve kötü niyetli kişilerle haberleşebilme gibi riskler çocukların bilgisayar ve internet kullanımı sırasında başlarına sorun açabilecek durumlardan yalnızca bir kaçıdır. Çevrim-içi ortamlarda çocukları bekleyen diğer riskler internet üzerinden tehdit, bilgi paylaşımı, uygun olmayan ve tehlikeli işlere maruz kalma, gizlilik ihlali ve çevrim-içi dolandırıcılık, dosya paylaşımı dolandırıcılıkları olabilir. Çevrim-içi güvenlik, bir güç savaşı değil bir aile çalışmasıdır. İnternet kullanımı ile ilgili kararları aileler çocuklarıyla birlikte almalıdırlar. İnternetin ne zaman ve nasıl kullanılabileceği, ne tür bilgilerin paylaşılabileceği, nelerin paylaşılmaması gerektiği, hangi sitelere girilmemesi gerektiği gibi internetin kullanımı sırasında uyulması gereken kurallar açıkça ortaya konulmalıdır.

12 Ne Kadar Televizyon… Günde 3 saat televizyon seyredilmesi halinde 70 yıllık ömürde 10 yılın ekran karşısında tüketildiği… TELEVİZYON: Tüketim Alışkanlıklarını, Anne Baba İle Olan İlişkilerini, Şiddet Eğilimleri,Okuma ,Düşünme, Ve Başarılarını, Kültürlerine Yabancılaşmayı, Ayrıca Kişilik Kimliğin Oluşmasını Olumsuz Yönde Etkilediği Tespit Edilmiştir.

13 DİKKAT DAĞINIKLIĞI !!! Fazla TV İzleyen Gençlerin Dikkat Süreleri Azalır Ve Bir İşte Uzun Süre Yoğunlaşamazlar. Tv Deki Görüntüler Her 3 Sn De Bir Değişmektedir. Reklamlarda Daha Da Hızlı. Eğer Kişi Bilgiyi Bu Şekilde Küçük Birimler Halinde Almaya Alışırsa, Uzun Süreli Dikkat Toplamakta Güçlük Çeker. Özellikle Çocuklar Da Sınıfta Dersi Dinlerken Birkaç Sn De Bir Değişiklik Beklerse Öğretmeni Dinlemekte Zorlanacaktır. Ayrıca Yavaş İlerlediğinden, Kitap Okumak İstemeyecektir.

14 Televizyonun Olumsuz Etkileri
Televizyon karşısında çok fazla zaman geçirmek hem yetişkin insanların hem de çocukların zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkiler. Aşırı derecede TV izlemek kişinin konsantrasyon becerisini bozmaktadır. Beyni tembelleştirmekte ve pasifize etmektedir. Çünkü TV beyni yormadan bilgi verir. Halbuki beyni en çok geliştiren şey konuşmak ya da dinlemek değil, düşünmektedir, yorum yapmaktır. TV işte bu becerileri azaltmaktadır. Kişinin yorum yapma, analitik düşünme, sentez yapma, zihinsel beceri yönüyle öğrenme gücünü azaltır. Aile içi iletişime ve etkileşime zarar verir. Ailede sevgi, saygı ve güven bağını zayıflatmakta ve aile içinde psikolojik bir duvar örmektedir.

15

16

17

18


"İnternet ve Sosyal Medya Ortamında Çocukların Cinsel İstismarının Önlenmesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları