Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Görsel İletişim.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Görsel İletişim."— Sunum transkripti:

1 Görsel İletişim

2 İyi Sanat Nedir Sanat eserlerini değerlendirirken şu unsurları dikkate almalıyız: 1) Teknik  Burada kastedilen, sanatçıyı ortalama insandan üstün kılan fiziksel yetenekler bütünüdür. “Bunu ben de yaparım!” diye aşağılayamayak türden eserler çoğunlukla bu teknik üstünlüğe işaret eder.

3 Örnek: Rönesans ressamının fotoğrafımsı mükemmellikte perspektife sahip çizimi, hızdan parmakları görünmeyen bir gitaristin solosu ve benzeri eserler, performanslar; bize eseri ortaya koyan sanatçının olağanüstü yeteneğini ve / veya sanatına feda ettiği uzun yılları düşündürtür.

4

5 2) Özgünlük Genel olarak farklı olan kendine has kendine özgü olan anlamına gelen özgünlük kavramı kopyacılığın her alanda ön plana çıktığı günümüzde dahada değer kazanmıştır.

6 Özgünlük çok geniş bir kavram olmakla birlikte daha önce üretilmemiş, o güne kadar üretilenlerden farklı, üretilmiş olanlardan esinlenilmemiş, özenti ve alıntı içermeyen, oluşturan kişinin ruhunu yansıtan ve farklılık içeren herşey olarak tanımlanabilir.

7 3) Yaratıcılık Özgünlüğe benzese de, yaratıcılık farklı bir kavramdır
3) Yaratıcılık Özgünlüğe benzese de, yaratıcılık farklı bir kavramdır. Her özgün eser yaratıcı, her yaratıcı eser özgün olacak diye bir kaide yoktur.

8 Mesela herkesin aklına gelebilecek, herkesin yapabileceği ama kimsenin oturup hayata geçirmeye tenezzül etmeyeceği bir eser ortaya koysaydım, yaratıcı sayılır mıydım?

9 Yaratıcı olmak, bir şeyi yapan ilk kişi olmanın yanı sıra, o şeyi düşünebilen ilk kişi olmayı da gerektiriyor. Mesela gözlemcilere “nasıl da yakalamış, kırk yıl düşünsem olaya bu açıdan bakamazdım!” dedirten bir eser, muhtemelen yüksek derecede yaratıcı bir eserdir.

10 12. İstanbul bienalinde yer alan eserler ne kadar yaratıcı, özgün ve teknik anlamda yetkindir?

11 Torres’in Untitled “perfect lovers” isimli çalışması

12

13 1 YTL ve 1 Avro Estetik, boyut ve ağırlık benzerliği Değer? Türkiye – AB arasındaki ilişki? Türkiye’nin batılılaşma serüveni

14 Bir Sanat Eseri Nasıl İncelenir
Başarılı bir araştırma; araştırmanın kaynağı olan,bilgi ,düşünme ve araştırmaya dayanır. Bu sebepten dolayı literatür tarama, araştırma çalışması sürecinde önemli bir adımdır.

15 Araştırma iyi yapılırsa ,veri toplanır,analiz ve yorum yapılırsa,sonuçlarla birlikte diğer araştırmacılara yararlı olacak şekilde sentezlenir.

16 ESERİ ANALİZ ETME İnceleyeceğiniz eseri birkaç faktörün etkisi ve sonucu olarak düşünebiliriz. Bunlardan birkaçı : sanatçı kişiliği, kullanılan malzeme, teknik ve sanatçının içinde yaşadığı toplumsal ortamdır.

17 1)Sanatçının psikolojisi
2) Algılayanın psikolojisi.

18 Değerlendirmelerinizden anladıklarınızı göstermek
Tamamen özgün olmak, araştırmalarınız sonucu oluşan kendi düşünce ve duygularınızı ifade etmek

19 Referanslar (Kaynak Gösterme)
Alıntı yaptığınız yerlerde yazar adı ve tarih gösterme.

20 Örnekler Tanınmış iletişim kuramcısı Marshal McLuhan’ın gündeme getirdiği “global köy” tartışmasının (Mcluhan ve Powers: 1989) temelinde de enformasyon ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler yatıyor.

21 Kaynakça’da göstermek
McLuhan M. ve Powers B. R. (1989), The Global Village: Transformations in World Life and Media in the 20th Century, Oxford University Press, New York.

22 Web sitesi ise kaynakça’da şöyle gösterilir:
Arkadium. (2004). New Study Reveals That Women Over 40 Who Play Online Games Spend Far More Time Playing Than Male or Teenage Gamers. ( [ ].


"Görsel İletişim." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları