Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sternberg’in Arama Modeli

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sternberg’in Arama Modeli"— Sunum transkripti:

1 Sternberg’in Arama Modeli

2 Kısa süreli bellek kavramı ortaya atıldıktan sonra araştırmacılar, özelliklerini keşfetmek için çalışmalara başlamışlardır. Sternberg 1966 yılında bilginin kısa süreli bellekten nasıl geri getirildiği üzerine deneysel bir yaklaşım geliştirmiştir.

3 Bellek taraması ve kuramlar
Sinirsel ağlar kuramına göre,bu ağlar arasında arama yapmanın paralel niteliğinden dolayı bellekteki her bir öğeye eş zamanlı ulaşılabilmektedir. Eğer kısa sureli bellekte böyle bir arama mevcut ise, geri getirilmesi gereken öğe sayısı arttıkça tepki süresinin değişmemesi gerekir. Bunun yanında, bellek taraması ardışık öğelerin her biri üzerinde düşünmeyi gerektirirse, öğe sayısı arttıkça tepki süresinin de artması gerekmektedir; çünkü kişi daha fazla öğeyi tarayacaktır. Sternberg’in çalışması, seri arama ile tutarlılık göstermektedir. Tepki süresi test keminin başlaması ile deneğin o itemin hafıza listesinde olup olmadığına işaret eden evet veya hayır düğmesine basması arasında geçen süredir.

4 Sternberg’in Bellek Arama Modeli
Sternberg bellek arama modeliyle ilgili 2 özellik bulmuştur. İlki, tepki sürelerinin madde sayısıyla doğrusal olarak artmasıdır. Hafıza listesine eklenen her bir öğe için kişi, cevap verme süresine 38 milisaniye ekleyecektir. Aranan öğe, kısa sureli bellekteki her bir öğe ile karşılaştırılacak ve her bir karşılaştırma ortalama 38 milisaniye zaman alacaktır. Ancak buna tepkiler de ortaya çıkmıştır. Mesela Anderson (1985) beynin her 38 mlsn' de bir mukayese yapacak kadar bir sürate sahip olamayacağını öne sürer

5 Sternberg’in Bellek Arama Modeli
İkinci olarak, istenen maddenin bulunduğu ve bulunmadığı denemelerde, tepki sürelerinde bir değişiklik bulunamamıştır. “Bulunmamaktadır” cevabı ancak, kısa sureli bellekteki her bir öğe ile karşılaştırıldıktan sonra verilebilir. “Bulunmaktadır” cevabı ise, aranan kelime listede bulunduğu anda sona ermektedir. “Bulunmaktadır “ cevabının daha kısa sürede verilmesi beklenirken, toplanan verilerle bu hipotez reddedilmiştir.

6 Sternberg’in Deneyi Deneklere sayısı 1-6 arasında değişen rakamlar gösterilir. Bellekte tutulduktan sonra içlerinden bir rakam gösterilir. Bu rakamın o listede olup olmadığı sorulur. Denek, kararını en kısa sürede vermeye çalışır. KSB’deki tarama süresini, deneğin tepki süresi verecektir. Tipik bir deneyde denekler 100 denemenin üzerinde teste tabi tutulur .

7 Kaynakça Baddeley, D. and Ecob,J . R. (1973).Reaction time and short-term memory: implicationsof repetition effects for the high-speed exhaustive scan hypothesis. Quarterly Journal of Experimental Psychology, 25, Biedermain,I. and Stacye, W. (1974).Stimulus probability and stimulus memory scanning.Journal of Experimental Psychology, 102, I Sternberg,S. (1963). Retrieval from recent memory: some reaction-time experiments and a search theory. Paper presented at a meeting of the Psychonomic Society, Bryn Mawr, August 1963. Sternberg,S . (1966). High-speed scanning in human memory. Science, 153,652-4. Sternberg,S.(1975). Memory scanning: New findings and current controversies. The Quarterly Journal of Experimental Psychology, 27: 1, 1 — 32 Deneye adresinden ulaşılmıştır.


"Sternberg’in Arama Modeli" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları